Partaj judiciar. Nulitate hotarâre pentru citarea apelantei cu mentiunea perimare dar solutionarea apelului pe fond. Neincidenta nulitatii în cazul în care nu se face dovada vreunei vatamari.

Decizie 1442 din 13.12.2007


SECTIA CIVILA MIXTA

MATERIE: Drept procesual civil.

OBIECT: Partaj judiciar. Nulitate hotarâre pentru citarea apelantei cu mentiunea perimare dar solutionarea apelului pe fond.

Neincidenta nulitatii în cazul în care nu

se face dovada vreunei vatamari. 

Temei de drept: art. 105 alin. 2 Cod procedura civila

 

(Decizia civila nr. 1442 din 13 decembrie 2007)

(dosar 3438/83/2005)

Prin sentinta civila nr. 17/D din 08 februarie 1999 pronuntata de Judecatoria Satu Mare în dosar nr. 117/1999, a fost admisa actiunea civila introdusa de reclamantul Z.F. împotriva pârâtilor V.A.F. si V.I., a fost admisa cererea de interventie în interesul reclamantului formulata de S.S. si s-a constatat ca pârâtii sunt coproprietari pe cote parti în cote de câte 1/2 fiecare asupra imobilului situat în Satu Mare înscris în CF nr. 8437-Satu Mare cu nr. top 1247 sub B. 10 si 11, în natura casa si teren în suprafata de 392 mp, în valoare de 175.272.000 lei, conform expertizei întocmite de ing. exp. M.A., expertiza care face parte integranta din hotarârea atacata.

S-a sistat starea de indiviziune dintre parti, atribuindu-se imobilul pârâtului V.A.F., cu obligarea acestuia la plata unei sulte în suma de 87.636.000 lei pârâtei V.I., fiind obligati pârâtii la plata sumei de 5.643.000 lei, cheltuieli de judecata catre reclamant.

Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta de fond a retinut, din actele si lucrarile de la dosar, ca reclamantul Z.F. detine un titlu executor - sentinta civila nr. 1483/23.02.1995 pronuntata în dosar nr. 10425/1994 al Judecatoriei Satu Mare, investita cu formula executorie, prin care V.A. a fost obligat sa-i plateasca suma de 35.200 DM sau echivalentul în lei la data platii si 7.966.828 lei, cheltuieli de judecata si a facut demersuri pentru executare prin executor judecatoresc, fara vreun rezultat, pârâtul neavând bunuri proprii urmaribile, iar imobilul în litigiu este bun comun, astfel ca, în lipsa bunurilor proprii ale sotului debitor, în conformitate cu prevederile articolului  33 alin. 2 Codul familiei, a înteles sa urmareasca un bun comun, cerând împartirea acestuia, reclamantul creditor neîntelegând sa urmareasca si alte bunuri comune ale pârâtilor. De altfel, conform art. 33 alin. 2 Codul familiei, creditorul personal al unuia din soti poate cere împartirea bunurilor comune numai în masura necesara pentru acoperirea creantei sale. Conform articolului 33 aliniatul 3 Codul familiei, bunurile atribuite prin împartire fiecarui sot devin proprii, astfel ca numai atribuind imobilul sotului debitor, creditorul urmaritor are posibilitatea sa urmareasca acest bun al debitorului sau. În cauza a fost stabilita valoarea de circulatie a imobilului conform expertizei efectuate de ing. M.A., aceasta valoare fiind de 175.272.000 lei. Prin precizarea de actiune din 15.05.1996, reclamantul a cerut atribuirea bunului urmarit pârâtului, numai în acest fel având posibilitatea de a-si valorifica creanta pe care o detine împotriva pârâtului.

A fost admisa si cererea de interventie în interesul reclamantului, formulata de intervenientul S.S., deoarece acesta, la rândul sau, are un titlu executor împotriva pârâtului pentru suma de 20.000 DM sau echivalentul în lei a acestei sume, conform sentintei penale nr. 261/1997 pronuntata de Judecatoria Satu Mare.

Împotriva acestei sentinte a declarat apel pârâta V.I, solicitând ca în temeiul articolului 297 Cod de procedura civila, sa se dispuna desfiintarea hotarârii apelate si trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeasi instanta pentru o noua judecata, deoarece partile au lipsit nefiind legal citate, iar în subsidiar a solicitat schimbarea în totalitate a sentintei apelate în sensul respingerii actiunii.

Prin decizia civila nr. 156/Ap din 30 mai  2007 pronuntata de Tribunalul Satu Mare în dosar nr. 3438/83/2005, a fost respins ca nefondat apelul civil declarat în cauza, fiind mentinuta sentinta apelata.

Pentru a pronunta aceasta hotarâre, instanta de apel a retinut ca, în rejudecare în fata instantei de fond, apelanta nu a indicat un alt domiciliu decât cel din Satu Mare, str. Luko Bela nr. 10, iar conform dispozitiilor articolului 98 Cod de procedura civila,  "schimbarea domiciliului uneia din parti în timpul judecatii trebuie sub pedeapsa neluarii ei în seama trebuie sa fie adusa la cunostinta instantei prin petitie la dosar...". Aceasta schimbare de domiciliu a fost adusa la cunostinta instantei de apel doar în cadrul sedintei publice din 18.04.2007 de catre reprezentanta intimatului-reclamant, astfel încât citarea apelantei si a intimatului V.A. s-a realizat de la domiciliile noi indicate.

Pe fondul cauzei, tribunalul, în consens cu instanta de fond, a retinut ca intimatul reclamant detine un titlu executor - sentinta civila nr. 1483/1995 pronuntata în dosar nr. 10425/1994 al Judecatoriei Satu Mare, investita cu formula executorie - prin care intimatul V.A. a fost obligat sa plateasca suma de 35.200 DM sau echivalentul în lei la data platii, precum si cheltuieli de judecata, demarându-se executarea acestei sentinte, în cadrul careia intimatul-creditor a început sa urmareasca prin executare silita imobiliara un imobil bun comun al sotilor V., cerând împartirea acestuia. În cadrul partajului creditorul a cerut atribuirea bunului urmarit intimatului debitor V.A., numai în acest fel având posibilitatea de a-si valorifica creanta pe care o detine împotriva intimatului debitor. Intimatul intervenient S.S., la rândul sau, în cadrul unei cereri de interventie în interesul intimatului-creditor, a aratat ca si el are un titlu executor împotriva aceluiasi debitor pentru suma de 20.000 DM, sau echivalentul în lei a acestei sume, conform sentintei nr. 261/1997 a Judecatoriei Satu Mare. Prin sentinta civila nr. 2019/1997, Judecatoria Satu Mare a admis actiunea intimatului-reclamant Z.F. împotriva sotilor V., stabilind ca pârâtii sunt coproprietari în codevalmasie în cote egale de 1/2 parte asupra imobilului din litigiu si l-a atribuit apelantei pârâte V.I., apelurile si cererea de interventie formulate în acest dosar fiind respinse.

Prin decizia civila nr. 608/1998 a Curtii de Apel Oradea în dosar nr. 964/1998, a  fost admis recursul declarat de intimatul-reclamant Z.F. împotriva deciziei civile nr. 1354/1997 a Tribunalului Satu Mare, ce a fost casata cu trimitere spre o noua rejudecare, retinându-se ca creditorul nu a facut dovada ca a urmarit bunurile proprii ale sotului debitor V.A., iar împartirea la cererea creditorului personal al unuia dintre soti are un caracter subsidiar, urmând ca instanta în rejudecare sa verifice îndeplinirea conditiilor prevazute de articolul 33 aliniatul 2 Codul familiei, urmând a se verifica si competenta materiala a Judecatoriei Satu Mare.

Prin sentinta civila nr. 9184/1998 pronuntata de Judecatoria Satu Mare în rejudecarea cauzei, a fost declinata competenta de solutionare în favoarea Tribunalului Satu Mare, care a pronuntat hotarârea atacata.

Pentru a pronunta hotarârea atacata, Tribunalul Satu Mare a retinut ca nu s-a dovedit ca debitorul sot al apelantei ar dispune de bunuri proprii, iar creditorul personal al unuia dintre soti, în baza articolul 33 aliniatul 2 Codul familiei, poate cerere împartirea bunurilor comune, însa numai în masura necesara pentru acoperirea creantei sale, astfel ca s-a constatat ca instanta de fond în mod corect, prin partaj, a dispus atribuirea imobilului intimatului pârât debitor V.A.. Apelanta a invocat încheierea unei tranzactii cu privire la bunul comun urmarit în urma careia casa din litigiu i-a fost atribuita ei,ce a facut obiectul dosarului pâna la solutionarea caruia a fost suspendata solutionarea prezentei cai de atac. Prin decizia nr. 241/2006 a Tribunalului Satu Mare pronuntata în dosar nr. 3775/83/2005, s-a respins apelul declarat de apelanta V.I. din acel dosar si s-a mentinut sentinta civila nr. 214/2000 a Tribunalului Satu Mare pronuntata în dosar nr. 620/2000, prin care a fost admisa în parte actiunea pauliana a intimatului-creditor si s-a anulat tranzactia încheiata de sotii V. la data de 24.12.1997 cu privire la imobilul în litigiu, cu restabilirea situatiei anterioare de CF. Recursul declarat împotriva acestei decizii a fost anulat ca netimbrat de catre Înalta Curte de Casatie si Justitie în dosar nr. 138/35/2007.

Împotriva acestei decizii, în termen legal, timbrat cu 5,15 lei prin chitante fiscale si timbre judiciare, a declarat recurs apelanta R.I. (fosta V.), solicitând admiterea acestuia, casarea deciziei, trimiterea cauzei spre rejudecare, cu cheltuieli de judecata.

Prin motivele de recurs s-a invocat ca apelul a fost solutionat ca urmare a unei cereri de repunere pe rol formulata de avocat Suta, care a sustinut ca a avut mandat de la Z..F.. Taxa de timbru pentru repunerea pe rol nu a fost achitata, la termenul din 18.04.2007 a fost lipsa de procedura cu Z. F., neacoperita prin prezenta acestuia întrucât împuternicirea nu era semnata si nici nu s-a indicat numarul de contract, astfel ca, se impunea citarea acestuia.

Ea a fost citata pentru perimare, astfel ca nu a avut posibilitatea de a-si exercita dreptul la aparare cu privire la fondul apelului, era necesar sa fie citata pentru solutionarea apelului.

Urmare a admiterii recursului din dosar nr. 964/1998 al Curtii de Apel Oradea, a fost trimisa cauza spre rejudecare, la 14.12.1998 cauza s-a declinat la Tribunalul Satu Mare, desi era lipsa de procedura cu ea si cu S.S.. La Tribunalul Satu Mare a fost lipsa de procedura cu S., astfel ca nu se putea pronunta asupra cauzei decât dupa citarea legala a tuturor partilor.

Nu s-au administrat probe dupa trimiterea cauzei spre rejudecare, din care sa reiasa ca intimatul Z. a urmarit bunurile proprii ale fostului sot, întrucât instanta de recurs a apreciat corect ca partajul bunurilor comune la cererea unui creditor personal al unuia dintre soti are caracter subsidiar, nefiind admisibil ca celalalt sa suporte consecintele faptei ilicite ale celuilalt sot. Are rezerve referitor la faptul ca intimatul Z.F. îsi mai poate realiza creanta câta vreme este constatata printr-un titlu executoriu din 1995, mai mult, nu s-a analizat beneficiul de discutiune, a fost obligata la cheltuieli nejustificate.

În drept s-au invocat dispozitiile articolelor 304 punctul 5, 315, 85, 88, 105 aliniatul 2, 68, Cod de procedura civila, Legea nr. 51/1995, articolul 33 aliniatul 1 Codul familiei, articolul 1042, Cod civil, articolul 274 Cod de procedura civila.

Examinând decizia recurata, prin prisma motivelor de recurs cât si din oficiu, instanta constata urmatoarele:

Apelul declarat de V.I. împotriva sentintei civile nr. 17/08.02.1999 pronuntata de Tribunalul Satu Mare în dosar nr. 117/1999 a fost initial suspendat prin încheierea din 24.01.2000 de Curtea de Apel Oradea, în dosar nr. 1210/1999, potrivit articolului 244 punctul 1 Cod de procedura civila, pâna la solutionarea dosarului nr. 5206/1998 al Judecatoriei Satu Mare. Ulterior, la 28.10.2002, s-a mentinut aceasta dispozitie pâna la solutionarea dosarului nr. 3479/2001 al Înaltei Curti de Casatie si Justitie Bucuresti.

Urmare a modificarilor aduse Codului de procedura civila la data de 09.09.2005, s-a transmis dosarul spre pastrare Tribunalului Satu Mare - fila 2 - întrucât acesta a devenit competent a solutiona apelul, iar la 28.02.2007 Z.F., prin avocat Suta, a formulat o cerere de repunere pe rol a cauzei, în acest sens s-a fixat termen de judecata, dispunându-se citarea petentului cu mentiunea timbrarii cererii cu suma de 4,5 lei taxa judiciara de timbru, pentru data de 18.04.2007.

Din analiza actelor întocmite ulterior acestei cereri, se retine faptul ca pentru termenul de judecata fixat, procedura de citare cu petentul Z.F. nu s-a îndeplinit, acesta nefigurând la adresa indicata, astfel ca nici taxa de timbru nu s-a achitat, mai mult, toate partile au fost citate cu mentiunea ca se va judeca perimarea apelului.

La data de 18.04.2007 s-a constatat ca procedura de citare nu este legal îndeplinita fata de toate partile, astfel ca s-a dispus amânarea judecarii apelului pentru data de 23.05.2007, data pentru care din nou s-a indicat în citatie ca se va judeca perimarea apelului.

Potrivit articolului 88 aliniatul 2 Cod de procedura civila, citatia trebuie sa cuprinda, sub sanctiunea nulitatii, mentiunile referitor la aratarea anului, lunii, zilei, orei de înfatisare, aratarea sediului instantei, numele, domiciliul celui citat si parafa sefului instantei, semnatura grefierului. Asadar, neindicarea obiectului pricinii, prevazut de aliniatul 1 punctul 5 din articolul 88 Cod de procedura civila, nu determina nulitatea actului de procedura, criticile aduse fiind neavenite.

Mai mult, nu s-a adus o atingere drepturilor si intereselor recurentei, întrucât aceasta cunostea obiectul litigiului dedus judecatii, iar în masura în care a fost citata cu mentiunea "perimare" avea posibilitatea de a se prezenta pentru a constata de ce s-a procedat în acest fel. Era interesul sau, în calitate de apelanta, de-a se opune unei eventuale exceptii de perimare a apelului întrucât era apelanta, apelul sau s-ar fi perimat si ea ar fi fost nedreptatita, nu o alta parte.

Conform celor expuse, dupa repunerea pe rol a dosarului, recurenta apelanta a fost citata de doua ori cu aceeasi mentiune, lipsa sa de interes pentru a se prezenta în vederea lamuririi mentiunii indicate pe citatie fiind evidenta.

Referitor la solutionarea apelului fara a se fi procedat la timbrarea cererii de repunere pe rol, se retine faptul, conform celor expuse mai sus, ca dosarul a fost suspendat în baza articolului 244 Cod de procedura civila, deci a fost o dispozitie a instantei luata pâna la solutionarea unui alt litigiu aflat pe rolul Înaltei Curti de Casatie si Justitie Bucuresti, iar cererea de repunere pe rol în astfel de situatii este scutita de plata taxei judiciare de timbru. Suspendarea neoperând din culpa partilor, repunerea pe rol nu determina o taxa anticipata de timbru în acest sens, nefiind o situatie similara celei prevazuta de articolul 242 Cod de procedura civila, când se constata o vointa a partilor sau o lipsa nejustificata a acestora.

 Faptul ca s-a dispus citarea partii care a solicitat repunerea pe rol a apelului cu mentiunea timbrarii cererii, nu schimba situatia expusa, culpa instantei fiind evidenta, criticile fiind neavenite.

Necitarea unei parti poate fi invocata doar de acea persoana, nu de catre  alta parte, daca cel necitat este prejudiciat, cu atât mai mult cu cât nu exista dovezi din care sa reiasa ca necitarea lui S.S. i-ar fi adus prejudicii recurentei.

Referitor la neadministrarea unor probe, conform îndrumarilor date de instanta de recurs, obligatia propunerii acestora incumba apelantei, care, conform celor expuse, nu s-a prezentat la rejudecarea apelului pentru a propune probe în acest sens. Ca urmare, întrucât sarcina probei îi revenea, corect instanta de apel a concluzionat ca nu s-a dovedit ca debitorul sot al apelantei ar dispune de bunuri proprii, fiind astfel aplicabile dispozitiile articolului 33 aliniatul 2 Codul familiei.

Avea recurenta posibilitatea de a face dovada faptului ca debitorul detine bunuri personale, proprii, ori nefacând-o, orice critici apar ca nefondate. Faptul ca titlul executoriu dateaza din anul 1995 este o împrejurare ce nu înlatura dreptul creditorului, care de altfel de peste 10 ani încearca fara succes sa obtina punerea sa în executare, executare întrerupta fata de demersurile recurentei. Beneficiul de discutiune, invocat de recurenta, fata de cele expuse nu se mai impune a fi analizat.

De altfel, chiar prin neprezentarea recurentei în apel si promovarea acestei cai de atac, s-a dovedit faptul ca se încearca din nou a nu se pune în executare un titlu executoriu, iar obligarea sa la plata cheltuielilor de judecata s-a facut cu respectarea articolului 274 Cod de procedura civila, culpa procesuala fiind evidenta.

Pentru toate considerentele expuse, nefiind incidente dispozitiile articolului 304  Cod de procedura civila, instanta de recurs în baza articolului 312 aliniatul 1 Cod de procedura civila, va respinge ca nefondat recursul, urmând a mentine în întregime decizia recurata ca fiind legala si temeinica.

Retinând culpa procesuala a recurentei, în baza articolului 274 Cod de procedura civila, o va obliga sa-i plateasca intimatului Z.F. 3000 lei cheltuieli de judecata, reprezentând onorariu avocatial.