Incompatibilitate. Potrivit art. 48 lit. a Cod proc.penală, judecătorul care a emis mandatul de arestare preventivă în cursul urmăririi penale este incompatibil de a judeca.
( Încheierea de şedinţă nr. 289/M+FAM/2005 din 16.05.2005)
*Prin încheierea de şedinţă nr. 1943/P/2005 din 13.05.2005 a Tribunalului Brăila, s-a admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi şi s-a dispus prelungirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor D.M., A.F., T.G şi A.S.
Prin încheierea de şedinţă nr. 289/M+FAM/16.05.2005 a Curţii de Apel galaţi s-au admis recursurile declarate de cei patru inculpaţi, s-a casat hotărârea pronunţată de instanţa de fond şi s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeaşi instanţă.
Hotărârea instanţei de fond este lovită de nulitate absolută în sensul art. 197 alin. 2 si este supusă casării conform art. 385/9 lit. a Cod proc.penală, deoarece prelungirea măsurii arestării preventive a fost dispusă de acelaşi judecător care, în cursul urmăririi penale, a dispus arestarea preventivă a celor patru inculpaţi.
Judecătoria Buhuși
Arestare preventivă
Curtea de Apel Pitești
PREZENŢA INCULPATULUI ARESTAT LA JUDECATĂ – ART.314 COD PR.PENALĂ.
Curtea de Apel Suceava
Ridicare control judiciar. Constatare încetare temeiuri care au determinat luarea măsurii arestării preventive, fără a se dispune revocarea ei.
Tribunalul București
Propunere de arestare preventivă a inculpatului în cursul urmăririi penale admisă
Curtea de Apel Târgu Mureș
Incompatibilitate. Judecător care a făcut parte din completul care a soluţionat recursul împotriva încheierii prin care s-a soluţionat, în cursul urmăririi penale, propunerea de arestare preventivă sau de prelungire a duratei măsurii arestării preventive