Întreruperea executării pedepsei pe motive medicale, condiţii de admisibilitate a cererii.

Decizie 270 din 14.03.2008


ÎNTRERUPEREA EXECUTĂRII PEDEPSEI PE MOTIVE MEDICALE, CONDIŢII DE ADMISIBILITATE A CERERII.

Prin Decizia penală nr. 270/14 martie 2008, Curtea de Apel Ploieşti a respins, ca nefondat, recursul declarat de condamnatul I.S.N. împotriva sentinţei penale nr.37/22.01.2008 pronunţată de Tribunalul Prahova, prin care s-a respins, ca neîntemeiată, cererea de întrerupere a executării pedepsei pe motivul prev. de art.453 alin. 1 lit.a Cod procedură penală.

La pronunţarea hotărârii, prima instanţă a reţinut că prin sent. pen. nr. 617/S/05.12.2005* a Tribunalului Braşov, definitivă prin dec.pen.4365/07.07.2006 a înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, s-a dispus condamnarea inculpatului la pedeapsa de 8 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie prev. de art.211 alin.2 lit.b,c şi alin.21 lit.a Cod penal, cu aplic, art.37 lit.b Cod penal, în executarea căreia se află în Penitenciarul Ploieşti.

 De asemenea, s-a reţinut că din raportul de expertiză medico-legală efectuat în  cauză, rezultă că petentul prezintă mai multe afecţiuni care pot fi tratate atât în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cât şi în cea a Ministerului Sănătăţii, iar în prezent, faţă de acuzele condamnatului, există posibilităţi terapeutice de tratament în reţeaua sanitară a A.N.P.

Sentinţa a fost recurată de condamnat care a criticat-o de nelegalitate şi netemeinicie, susţinând că aceasta este rezultatul interpretării greşite a probatoriului administrat în cauză.

Instanţa de recurs a constatat că recursul declarat de condamnat nu se justifică şi 1-a respins ca atare, reţinând în motivarea deciziei următoarele:

Potrivit disp. art. 455 rap. la art. 453 alin.l lit. a C.p.p., astfel cum au fost modificate prin OUG nr. 60/2006, „executarea pedepsei închisorii poate fi întreruptă, când se constată pe baza unei expertize medico-legale că cel condamnat suferă de o boală gravă care face imposibilă executarea pedepsei, iar instanţa apreciază că  amânarea executării şi lăsarea în libertate nu prezintă un pericol concret pentru  ordinea publică. în acest caz, executarea pedepsei se amână până când starea de sănătate a condamnatului se va ameliora, astfel încât pedeapsa să poată fi pusă în executare".

Rezultă aşadar din textul de lege susarătat că pentru admisibilitatea cererii de întrerupere a executării pedepsei în temeiul prev. de art.453 lit.a C.p.p. este necesară îndeplinirea cumulativă a celor două condiţii, respectiv, să se constate pe baza unei expertize medico-legale că cel condamnat suferă de o boală gravă care face imposibilă executarea pedepsei, iar în situaţia în care instanţa constată îndeplinită această cerinţă, urmează să verifice dacă lăsarea condamnatului în libertate nu prezintă pericol pentru ordinea publică, caz în care cererea va fi admisă.

în cauza dedusă judecăţii s-a reţinut, pe baza materialului probator administrat în cauză că în mod just instanţa de fond a apreciat că nu sunt îndeplinite cerinţele impuse de art. 455 rap. la art. 453 alin. 1 lit. a C.p.p., având în vedere că deşi condamnatul prezintă anumite afecţiuni, expres arătate în raportul de expertiză medico-legală nr. 107/06 decembrie 2007 întocmit de Serviciul de Medicină Legală

Domenii speta