Întreruperea executării pedepsei. Data de la care hotărârea judecătorească produce efecte juridice.
C. pr. pen. – art. 415, art. 453
Termenul de întrerupere a executării pedepsei curge de la data rămânerii definitive a hotărârii şi nu de la data pronunţării.
Curtea de Apel Timişoara, Secţia penală, decizia nr. 84 din 22 februarie 2006
Curtea de Apel Timişoara a admis apelul parchetului împotriva sentinţei Tribunalului Caraş-Severin nr. 237 din 19 decembrie 2005 pe care a desfiinţat-o şi, rejudecând, a dispus întreruperea executării pedepsei cu începere de la data rămânerii definitive a hotărârii.
Instanţa de fond a dispus întreruperea executării cu începere de la data pronunţării hotărârii, astfel că sentinţa este nelegală.
Dispoziţiile art. 453 C. pr. pen. se găsesc în cuprinsul Titlului III, Executarea hotărârilor penale, procedurile desfăşurându-se în faţa instanţei de executare sau instanţa corespunzătoare din raza locului de deţinere. Aceste împrejurări presupun în mod obligatoriu existenţa unei hotărâri definitive de condamnare. În mod simetric şi hotărârea prin care se dispune întreruperea/amânarea executării pedepsei îşi vor produce efectele numai după rămânerea lor definitivă.
Curtea de Apel Târgu Mureș
Excepţia lipsei capacităţii de exerciţiu. Nesoluţionarea acesteia de către instanţă. Consecinţe
Curtea de Apel Târgu Mureș
Individualizarea pedepsei prin greşita reţinere a incidenţei art. 37 lit. a Cod penal.
Curtea de Apel Timișoara
Modificarea obiectului acţiunii nu poate forma obiect de judecată pentru prima dată în calea de atac a apelului. Nelegala compunere a completului de judecată dat fiind starea de incompatibilitate a judecătorului, care a constatat perimată cererea reclaman
Curtea de Apel Oradea
Procedura penală
Curtea de Apel Târgu Mureș
Incidente ivite în cursul cercetării judecătoreşti. Restituirea cauzei la procuror pentru refacerea actului de sesizare. Restituirea cauzei la procuror pentru refacerea urmăririi penale