Măsura asiguratorie. Citarea părţilor interesate.
Soluţionarea cererii în contra măsurii asiguratorii luate în cursul procesului penal se poate realiza doar cu respectarea dispoziţiilor imperative prev. de art. 291 cod procedură penală privind citarea tuturor părţilor interesate.
Secţia penală - Decizia penală nr. 258/11 aprilie 2006
Prin încheierea penală din 27 februarie 2006 pronunţată de Tribunalul Alba în dosarul penal nr. 2261/2005 a fost admisă cererea formulată de partea civilă M.S. şi pe cale de consecinţă a fost desfiinţată ordonanţa nr. 412/6 mai 2003 emisă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea prin care s-a dispus restituirea autoturismului către SC Ardaf SA sucursala Bihgor a unui autoturism AUDI A6 de culoare neagră, semn de înmatriculare B-31-AWE.
S-a dispus restituirea către partea civilă M.R. a autoturismului sus menţionat aflat în posesia SC Ardaf SA Oradea.
Pentru a dispune astfel, Tribunalul a reţinut în esenţă că în realizarea scopului instituit de art. 169 cod procedură penală se impunea restituirea autoturismului în vederea ocrotirii intereselor dobânditorului de bună credinţă.
Împotriva încheierii a declarat recurs în termen persoana interesată SC Ardaf SA Sucursala Bihor aducându-i critici pentru nelegalitate sub aspectul necitării sale pentru termenul la care s-a soluţionat cererea.
Recursul este fondat.
Potrivit art. 291 cod procedură penală judecata poate avea loc numai dacă părţile sunt legal citate şi procedura este îndeplinită.
Deşi în şedinţa publică din 27 februarie 2006, instanţa de fond a luat măsuri vizând interese legitime are SC Ardaf Bihor – Oradea, pentru acest termen nu a fost înştiinţată recurenta, procedura fiind neîndeplinită în condiţiile legii.
În aceste circumstanţe, în speţă sunt aplicabile dispoziţiile art. 385/15 pct. 2 lit.c cod procedură penală vizând casarea încheierii penale cu consecinţa trimiterii cauzei spre rejudecare aceleiaşi instanţe de fond, Tribunalul Alba.
Curtea de Apel Suceava
Divorţ. Citarea pârâtului prin publicitate. Condiţii de aplicare a dispoziţiilor art. 95 al. 1 Cod procedură civilă.
Curtea de Apel Suceava
Cerere de repunere în termenul de apel. Inexistenţa unei cauze temeinice de împiedicare. Legalitatea procedurii de citare la domiciliul indicat de incupat. Încălcarea de către inculpat a obligaţiei de a anunţa organul judiciar privind schimbarea adresei d
Tribunalul Argeș
Pentru a consulta jurisprudenţa instanţei, accesaţi site-ul http://www.justitie-ag.ro/tr_ag/practica_instanta.asp
Curtea de Apel Craiova
Nepronunţarea unui motiv de apel invocat. Necercetarea fondului cauzei.
Curtea de Apel Constanța
Contestatie în anulare. Neincidentă. Cerere de suspendare a executării deciziei contestate. Modalitatea de citare a părtilor în cazul suspendării judecătii. Distinctie între repunerea pe rol a procesului si redeschiderea judecătii.