Potrivit art. 317 Cod proc. penală instanţa sesizată se mărgineşte la fapta şi persoana arătată în actul de sesizare, ori atât timp cât inculpatul a fost trimis în judecată pentru că ar fi lipsit de libertate, împreună cu alţi participanţi, o altă persoană, fapta pentru care este investită instanţa este aceasta şi nu cea prin care victima este supusă unor suferinţe sau sănătatea ori viaţa îi este pusă în primejdie.
Inculpatul a fost trimis în judecată pentru infracţiunea prev. de art. 189 alin. 2 Cod penal – deoarece cu intenţie ar fi lipsit de libertate o persoană, în urma legării ei cu o frânghie de o căruţă ce se afla în curtea inculpatului – şi pentru cea prev. de art. 182 alin 2 Cod penal.
S-a dispus însă, printre altele, şi scoaterea de sub urmărire penală a inv. Dobre Daniela pentru infr. prev. de art. 189 Cod penal, în temeiul art. 249 combinat cu art. 11 pct. 1 lit. b rap. la art. 10 lit. d Cod penal, cu motivarea că având în vedere activitatea desfăşurată de aceasta nu se poate aprecia că ar fi întrunite elementele constitutive ale acestei infracţiuni.
Instanţa de fond şi de apel a reţinut aceiaşi stare de fapt şi de drept ca cea din rechizitoriu precum şi vinovăţia inculpatului şi l-a condamnat pentru cele două infracţiuni la pedeapsa închisorii.
Împotriva deciziei, în termen, a formulat recurs inculpatul, criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie şi solicitând achitarea sa, în baza legitimei apărări, schimbarea încadrării juridice din infracţiunea prev. de art.189 alin.2 în infracţiunea prev. de art.189 alin1 cod penal, iar în subsidiar, reducerea pedepsei şi reţinerea dispoz.art.73 lit.b cod penal.
Recursul a fost admis, printe altele, cu următoarea motivare :
Nu se poate reţine, în sarcina acestui inculpat, aşa cum a susţinut în concluziile sale orale reprezentantul Ministerului Public, infr. prev. de art. 189 alin. 2 Cod penal în varianta în care „victima este supusă unor suferinţe sau sănătatea ori viaţa îi sunt puse în primejdie”, deoarece instanţa nu a fost sesizată cu această faptă, potrivit art. 317 Cod proc. penală, şi ea nu a făcut nici obiectul unei urmăriri penale.
Curtea de Apel Târgu Mureș
Principiul disponibilităţii părţilor în materia dreptului administrativ care este o ramură a dreptului public
Curtea de Apel Galați
Apel. Tardivitate.
Curtea de Apel Constanța
Contestaie decizii de impunere. Comunicarea deciziilor la o altă adresă decât domiciliul contribuabilului. Inexistenta dovezii că deciziile de impunere i-au fost comunicate contribuabilului prin publicitate.
Curtea de Apel București
Imposibilitatea recunoașterii unei hotărâri judecătorești de condamnare pronunțate în străinătate și a contopirii unor pedepse direct în calea de atac a apelului
Judecătoria Făurei
Nerespectarea procedurii prevăzute de art. 278 Cod pr. pen. Sancţiune.