Despăgubiri civile . Lipsa cuantificării acestora pentru fiecare persoană în parte. Nelegalitate.
Stabilirea daunelor morale cu titlu general, fără a fi cuantificată suma ce ar reveni fiecărei părţi civile reprezintă o încălcare a principiului instituit de art. 14 Cod procedură penală făcând imposibilă punerea în executare a dispoziţiilor privind despăgubirile civile din hotărârea penală.
Secţia penală – Decizia penală nr. 611/12 octombrie 2006
Prin sentinţa penală nr. 1741/14 decembrie 2005 a Judecătorie Sibiu, inculpatul P.V. a fost obligat la plata despăgubirilor civile către părţile civile D.D. şi D.M. , dispunându-se că toate sumele să fie reduse cu 20%, proporţional cu culpa reţinută.
Pentru a hotărî astfel, Judecătoria a arătat, în soluţionarea acţiunii civile disjunse de latura penală a cauzei, că despăgubirile civile pretinse de părţile civile D.D. şi D.M. au fost probate şi în considerarea art.14 Cod procedură penală se impune a fi suportate de către inculpat.
Împotriva sentinţei a declarat apel inculpatul P.V. solicitând reducerea substanţială a despăgubirilor la care a fost obligat.
Prin decizia penală nr. 128/10 mai 2006 a Tribunalului Sibiu a fost admis apelul inculpatului, desfiinţându-se parţial hotărârea atacată în sensul reducerii cuantumului despăgubirilor materiale şi morale, acestea din urmă nefiind însă cuantificate pentru fiecare parte civilă.
Împotriva deciziei au declarat recurs părţile civile D.D. şi D.M., aducându-i critici pentru nelegalitate şi netemeinicie, susţinând că dispozitivul acestei hotărâri nu se înţelege cu claritate şi nu poate , pe această cale să fie pus în executare.
Recursul este fondat.
Instanţa de apel a stabilit în favoarea celor două părţi civile daune morale fără a cuantifica, pentru fiecare în parte suma ce i se cuvine.
Conform art. 14 Cod procedură penală, inculpatul este obligat, prin tragerea sa la răspundere civilă în cadrul procesului penal, la recuperarea justă şi integrală a prejudiciului cauzat prin infracţiune.
În aceste condiţii, caracterul just şi echitabil al reparaţiei se impune să servească interesului fiecăruia dintre părţile civile.
Stabilirea unei sume de bani cu titlu de daune morale către părţile civile D.D. şi D.M. fără o expunere clară şi precisă a cuantumului care se cuvin fiecăruia în parte, determină o neînţelegere a dispozitivului hotărârii şi o serioasă problemă cu ocazia punerii în executare a acestuia.
Faţă de cele reţinute mai sus, recursul a fost admis , iar decizia penală atacată casată, în sensul obligării inculpatului la plata sumei de 3200 lei RON pentru fiecare din părţile civile D.D. şi D.M.
Judecătoria Lipova
CONFLICT NEGATIV DE COMPETENŢĂ
Curtea de Apel Iași
Dreptul legal al salariatului .Obligaţia instanţei
Curtea de Apel Cluj
Contract de antrepriză. Condiţii pentru eliminarea oricăror formalităţi pentru a asigura executarea întocmai a obligaţiilor asumate astfel încât simpla împlinire a unor termene contractuale să ducă la desfiinţarea contractului sau să oblige la penali...
Tribunalul Constanța
Despăgubiri acordate în temeiul Legea nr.9/1998. Actualizare
Tribunalul Botoșani
Litigii de munca drepturi banesti