Furt calificat. Loc public. Inexistenta agravantei daca inculpatul s-a aflat cu acordul partii vatamate in autoturism indiferent unde se afla parcat.

Decizie 129/P/ din 13.03.2008


Art.152 Cod penal stabileste conditiile în care fapta este savârsita în loc public. Daca intreaga activitate infractionala s-a consumat în interiorul unui autoturism considerat spatiu privat si care îsi pastreaza acest regim indiferent de locul în care este amplasat, inculpatul aflându-se în autoturism cu acordul partii vatamate, nu este aplicabila agravanta prev. de art.209 alin.1 lit.” e „ Cod penal.

Cod penal, art.152,

art.208 alin.1-art.209 alin.1 lit.”e”

Prin sentinta penala nr.1904/P din 16.11.2007 pronuntata în dosarul penal nr.4152/256/2007, Judecatoria Medgidia l-a condamnat pe inculpatul N.G. la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru infractiunea de « furt calificat » prev. de art.208 alin.1 – 209 alin.1 lit. « e » Cod penal.

Pentru a pronunta aceasta solutie, prima instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt:

 La data de 15.09.2007, inculpatul N.G. era elev al Scolii de soferi S.C. « A. B. » S.R.L. Medgidia si efectua orele de conducere cu partea vatamata instructor M.A., cu autoturismul marca « Dacia Logan ».

În jurul orelor de 14,00, având programate ore de conducere, inculpatul a fost luat de instructor din fata Casei Armatei din Medgidia.

Inculpatul a condus autoturismul pâna în localitatea Valea Dacilor unde partea vatamata M.A. i-a cerut sa opreasca în fata unui garaj unde se aflau mai multe persoane, printre care si martorii O.S. si G.C.

 Partea vatamata i-a cerut inculpatului sa-l astepte în autoturism pâna se întoarce.

Profitând de lipsa proprietarului, dar si a altor persoane din apropiere, inculpatul, a început sa scotoceasca autoturismul, ocazie cu care a gasit în torpedoul acestuia suma de 10.000 Euro, a hotarât sa si-o însuseasca si, în acest scop a coborât din autoturism, a ascuns suma de bani în apropierea gardului bisericii care se afla peste drum, dupa care a revenit în autoturism si a asteptat-o pe parte vatamata.

Dupa putin timp, partea vatamata a revenit si a constatat lipsa banilor.

Partea vatamata M.A. l-a întrebat pe inculpat daca stie ceva despre bani, dar acesta a negat, aratand de asemenea, ca nu s-a apropiat nicio alta persoana de autoturism în lipsa partii vatamate.

În aceste împrejurari, partea vatamata si martorii care-l însoteau au cautat suma de bani atât în autoturism, cât si în apropierea acestuia si, dupa cca. 30 de minute, martorul O.S. a gasit suma de bani în locul în care o ascunsese inculpatul.

Partea vatamata a sesizat organele de politie. Cu ocazia cercetarilor, inculpatul N.G. a recunoscut comiterea faptei.

Prin decizia penala nr.38 din 30 ianuarie 2008 pronuntata în dosarul penal nr.11710/118/2007, Tribunalul Constanta a admis, in baza art.379 pct.2 lit.a) Cod procedura penala, apelul declarat de catre inculpatul N.G., a desfiintat, în parte, sentinta penala apelata si rejudecând a înlaturat dispozitiile privind interzicerea exercitiului drepturilor prevazute de art.64 lit. « a  teza a I a » si lit. « c » Cod penal.

In cauza, inculpatul a declarat recurs pentru redozarea pedepsei aplicate, tinându-se cont de cuantumul prejudiciului ce a fost integral recuperat cât si de conduita buna de recunoastere a faptei comise.

Din oficiu, Curtea a pus în discutia partilor ca motiv de recurs gresita încadrare juridica a faptei dedusa judecatii raportat la împrejurarea locului unde s-a comis.

Astfel, din probele administrate atât în cursul urmaririi penale, al cercetarii judecatoresti cât si de catre instanta de apel s-a constatat:

Inculpatul se afla în masina partii vatamate în calitate de cursant al scolii de sofer.

De la instructorul sau, partea vatamata a aflat ca în interiorul masinii se afla suma de 10.000 Euro, suma cu care intentiona sa-si cumpere un autoturism.

Inculpatul a condus autoturismul pâna în localitatea Valea Dacilor unde partea vatamata M.A. i-a cerut sa opreasca în fata unui garaj, solicitându-i inculpatului sa ramâna în masina. Profitând de lipsa partii vatamate, inculpatul a sustras suma de 10.000 Euro.

Suma sustrasa i-a fost restituita partii vatamate astfel ca prejudiciul cauzat a fost recuperat integral.

Art.152 cod penal, stabileste conditiile în care o fapta este considera savârsita în loc public.

Cum întreaga activitate infractionala s-a consumat în interiorul unui autoturism spatiu privat care îsi pastreaza acest regim indiferent de locul în care acesta este amplasat (parcat), inculpatul aflându-se în autoturism cu acordul partii vatamate înca înainte de comiterea faptei, nu este aplicabila agravanta prev. de art.209 alin.1 lit. »e » cod penal.

Pe cale de consecinta, recursul a fost admis, s-a casat atât sentinta de fond cât si decizia instantei de apel si, în temeiul art.334 cod procedura penala, s-a schimbat încadrarea juridica din infractiunea de « furt calificat » prev. 208-209 lit. « e » cod penal în infractiunea de « furt simplu » prev. de art.208 cod penal, text de lege în baza caruia  inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare.