Nepronunţarea cu privire la unele probe administrate, ori a unor cereri esenţiale pentru inculpat de natură a garanta dreptul său şi a influenţa soluţia procesului. Consecinţe.
Nepronunţarea cu privire la unele probe testimoniale administrate, pe de o parte şi omisiunea de a administra o probă testimonială solicitată de către inculpat, considerată esenţială pentru aflarea adevărului obiectiv în cauză, circumscrie hotărârea instanţei cazului de casare prevăzut de art. 385/9 pct.10 Cod procedură penală impunând trimiterea acesteia spre rejudecare aceleiaşi instanţe de apel.
Secţia penală – Decizia penală nr. 373/ 31 mai 2007
Prin sentinţa penală nr. 1153/31.10.2006 a Judecătoriei Petroşani, a fost condamnat inculpatul L.T. la o pedeapsă rezultantă de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 78 al. 1 din O.G. nr. 195/2002 cu art. 37 lit. a Cod penal şi art. 81 al. 1 al. 1 din O.U.G. nr.195/2002 cu art. 37 lit. a Cod penal.
Pentru a hotărî astfel, prima instanţă a reţinut că în 06 martie 2006, inculpatul L.T. a condus autoturismul marca Oltcit cu nr. de înmatriculare HD-02-JSE pe drumurile publice din Aninoasa, fără a poseda permis de conducere şi a intrat în coliziune cu auto-izoterma marca Roman cu nr. de înmatriculare HD-02-VTA, după care a părăsit locul accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie.
Împotriva hotărârii a declarat apel inculpatul L.T. .
Prin decizia penală nr. 133/A/2007 a Tribunalului Hunedoara a fost respins ca nefondat apelul inculpatului L.T., apreciindu-se că vinovăţia inculpatului a fost în mod clar şi neechivoc stabilită.
Decizia a fost atacată de inculpat cu recurs, apreciindu-se că în cauză s-a produs o eroare gravă de fapt, ce a condus la pronunţarea unei hotărârii greşite de condamnare.
Recursul este fondat.
Instanţa de recurs a luat în considerare din oficiu în temeiul art. 385/9 al. 3 Cod procedură penală cazul de casare prevăzut de art. 385/9 pct. 10 din Codul de procedură penală deoarece instanţa nu s-a pronunţat cu privire la declaraţiile martorilor H.S. şi P.V., care a susţinut, în faţa instanţei în fond că el a condus autoturismul.
Instanţa a apreciat că prin neaudierea martorului solicitat, precum şi prin neevaluarea declaraţiei martorului P.V., care a susţinut că a condus autoturismul, s-a realizat o omisiune esenţială de natură să influenţeze soluţia procesului.
Dintr-o altă perspectivă, hotărârea este insuficient motivată, nefiind convingătoare în ceea ce priveşte legalitatea şi justeţea soluţiei adoptate, fiind incident şi cazul de casare prevăzut de art. 385/9 pct. 9 Cod procedură penală.
Recursul a fost admis, iar decizia atacată casată cu consecinţa trimiterii cauzei spre rejudecare la Tribunalul Hunedoara.
Tribunalul Vrancea
plangere contraventionala
Curtea de Apel Constanța
Procedura civila. Proces echitabil in sensul art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Principiul egalitatii armelor în procesul civil. Efectuarea de îmbunatatiri in timpul casatoriei la imobilul proprietate a unuia dintre soti. Efecte. Dr...
Curtea de Apel Ploiești
Reprezentarea părţilor în judecată. Declararea apelului de avocatul care a asistat partea în faţa instanţei de fond.
Curtea de Apel București
Acţiunile în anulare acte frauduloase, plăţi, efectuate de un debitor aflat în insolvenţă.
Curtea de Apel Târgu Mureș
Greşita aplicare în cauză a măsurii de siguranţă reglementată de disp. art. 112 lit. f Cod penal. Caz de casare reglementat de disp. art. 385/9 pct. 17/1 Cod procedură penală