Judecată. Aplicarea legii civile în timp. Principii fundamentale. Aplicarea greşită a legii.

Decizie 1608 din 14.12.2006


Judecată. Aplicarea legii civile în timp. Principii fundamentale. Aplicarea greşită a legii.

Principiul neretroactivităţii legii civile

Legea nr. 64/1995 republicată şi modificată

O lege nu se poate aplica asupra faptelor prin care se constituie sau se sting situaţii juridice, nici asupra efectelor acestor situaţii, care s-au consumat înaintea intrării în vigoare a legii noi.

Curtea de Apel Timişoara, Secţia comercială, decizia civilă  nr. 1608/R  din 14 decembrie  2006

Prin sentinţa civilă nr. 1826 din 20 septembrie 2006, Tribunalul Arad, prin judecătorul delegat, în baza dispoziţiilor art. 73 alin. 3 din Legea nr. 85/2006 şi art. 41 alin. 1 din acelaşi act normativ, a respins contestaţia formulată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Arad în reprezentarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Bucureşti la tabelul preliminar al creanţelor întocmit de lichidatorul judiciar privind debitoarea societate comercială.

Pentru a hotărî astfel, judecătorul delegat a apreciat contestaţia formulată de creditoare ca neîntemeiată, constatând că, faţă de motivele invocate de aceasta, normele juridice instituite de Legea nr. 85/2006 sunt de imediată aplicare, în condiţiile în care acest act normativ abrogă prevederile Legii nr. 64/1995, republicată, deoarece art. 41 din Legea nr. 85/2006, la alin.1 statuează că nici o dobândă, majorare sau penalitate de orice fel, ori cheltuială, numită generic accesorii, nu va putea fi adăugată creanţelor născute anterior datei deschiderii procedurii.

Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs creditoarea contestatoare solicitând admiterea acestuia, modificarea hotărârii atacate în sensul admiterii cererii de înscriere în tabelul suplimentar al creanţelor cu accesoriile, respectiv dobânzi şi penalităţi de întârziere calculate până la data intrării societăţii debitoare în faliment.

Prin decizia civilă nr. 1608/R din 14 decembrie 2006, Curtea de Apel Timişoara a admis recursul declarat de creditoarea contestatoare, a casat hotărârea atacată şi a trimis cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă.

Curtea a reţinut că, în mod corect a apreciat creditoarea recurentă că judecătorul sindic a aplicat retroactiv prevederile Legii nr. 85/2006, când în speţă erau aplicabile dispoziţiile  în materie ale Legii nr. 64/1995 republicată şi modificată.

În acest context, în aplicarea principiului neretroactivităţii legii, s-a  considerat, în mod firesc, că o lege nu se poate aplica asupra faptelor prin care se constituie sau se sting situaţii juridice, nici asupra efectelor acestor situaţii, care s-au consumat înaintea intrării în vigoare a legii noi.

Este ştiut că legea de procedură este de imediată aplicare, dar în cauză, contrar celor reţinute de către sindic, nu sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 85/2006, întrucât problema admisibilităţii accesoriilor solicitate de creditoare, respectiv dobânzi şi penalităţi de întârziere calculate până la data intrării societăţii în faliment, este o problemă de drept material, iar nu una de drept procesual, şi ca atare cererea formulată în acest sens trebuie analizată în raport de prevederile în materie ale Legii nr. 64/1995 republicată, cu modificările ulterioare.

Pe de altă parte, susţinerea judecătorului sindic referitoare la faptul că ar fi aplicată Legea nr. 85/2006, întrucât acest act normativ a abrogat Legea nr. 64/1995 republicată, apare ca superfluă în condiţiile în care principiul aplicării imediate a legii noi este regula care cere ca legea nouă să se aplice faptelor pendente şi celor viitoare, căci numai ce se petrece sub legea nouă trebuie să i se supună, ceea ce nu este cazul în speţă.

Astfel, Curtea a constatat că instanţa a cărei hotărâre a fost recurată a soluţionat  procesul fără a intra în cercetarea fondului.

1