Infractiunea de omor calificat, art.174, art.175 alin.1, lit. c Cod penal

Sentinţă penală 312/S din 11.11.2011


Infractiunea de omor calificat, art.174, art.175 alin.1, lit. c Cod  penal.

Jud. CI.

Prin sentinta penala 312/S din data de 11.11.2011 pronuntata de Tribunalul Brasov In dosarul penal xxx/62/2011, s-a dispus:

In baza art  174 alin 1,175 alin 1 lit c CP Cod penal cu aplicarea 320/1 CPP condamna pe inculpatul MIC la pedeapsa principala de 13 ani Inchisoare si pedeapsa complimentara constand in interzicerea drepturilor prevazute de art 64 lit a teza a IIa,b,d si e CP  pe o durata de 5 ani pentru savarsirea  infractiunii de omor calificat.

Cu art 71,64 lit a teza a IIa,b,d si e CP.

In baza art 88 CP deduce din pedeapsa aplicata perioada retinerii si arestarii preventive de la 13.06.2011 la zi.

In baza art 350 CPP mentine arestarea preventiva a inculpatului.

In baza art 14,346 CPP rap la art 998,999 C.civ obliga inculpatul sa plateasca urmatoarele despagubiri civile:

-partii civile CTA,domiciliata In ---- suma de 15.000 lei cu titlu de daune materiale si suma de 10.000 lei cu titlu de daune morale;

-partii civile minore MDR, nascuta la 22.10.2008 (fata de care s-a instituit masura de protectie plasament la bunicii materni CA si CTA), domiciliata In ----- suma de 150.000 lei cu titlu de daune morale si suma de cate 400 lei lunar cu titlu de despagubiri periodice Incepand cu data de 1.07.2011 si pana la majorat sau alte dispozitii ale instantei .

Mentine sechestrul asigurator instituit prin Incheierea din 14.09.2011 asupra cotei de 10/100 din imobilul situat In Brasov, str ---- doar pana la concurenta sumei de 200.000 lei.

In baza art 118 lit b CPP dispune confiscarea speciala de la inculpat a cutitului-corp delict utilizat la savarsirea infractiunii,aflat la Camera de Corpuri delicte din cadrul Tribunalului Brasov.

Celelalte bunuri aflate la Camera de Corpuri delicte respectiv:

-un plic continand un prosop de culoare alba cu pete de sange

- un plic continand un prosop de culoare verde-albastrui cu sange

- un plic continand o fata de perna

- un plic continand o carpa cu pete de sange

- un plic continand 4 probe de sange-tampon steril

constituie mijloace materiale de proba si raman atasate dosarului cauzei.

In baza art 7 din Legea nr 76/2008 dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat In vederea introducerii profilului sau genetic In Sistemul National de Date Genetice Judiciare,prelevare care se va realiza la eliberarea din penitenciar.

In baza art 191 alin 1 CPP obliga inculpatul sa plateasca statului suma de 6400 lei cheltuieli judiciare, In care se includ onorariile aparatorilor din oficiu ai inculpatului, partii civile minore si onorariul executorului judecatoresc.

Pentru a dispune astfel, instanta de fond a retinut urmatoarele:

Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov din data de 5.08.2011 Intocmit In dosarul penal nr.1155/P/2011 s-a dispus  trimiterea In judecata In stare de arest preventiv a inculpatului MIC pentru savarsirea infractiunii de omor calificat prev.de art.74,175 alin.1 lit c CP.

In fapt s-a retinut ca In data de 12.06.2011, In propria locuinta, pe fondul unor neIntelegeri personale, si-a omorat sotia MC, prin strangulare si aplicare In mod repetat de lovituri de cutit In zona toracica posterioara.

Inculpatul a  recunoscut si regretat savarsirea faptelor In modalitatea retinuta In actul de sesizare solicitand Inainte de citirea actului de sesizare judecarea sa pe calea procedurii simplificate prevazute  de  art.320/1 CP, astfel cum a fost introdus prin Legea nr.202/2010.

Partea vatamata CTA - mama victimei s-a constituit parte civila cu suma de 15000 lei daune materiale constand In cheltuielile de Inmormantare si pomenirile ulterioare potrivit credintei ortodoxe si suma de 430.000 lei(echivalentul sumei de 100000 Euro) cu titlu de daune morale.

Partea vatamata minora MDR-fiica victimei s-a constituit parte civila prin curator si procuror potrivit dispozitiilor art.17 CPP cu suma de 830.000 lei (echivalentul sumei de 20.000 Euro), solicitand si obligarea inculpatului la plata unor prestatii periodice lunare pana la majorat .

Analizand actele si lucrarile dosarului si mijloacele de proba administrate  In cursul urmaririi penale pe care le constata legale, instanta retine urmatoarele :

Prin rezolutia procurorului din data de 13.06.2011 Intocmita In dosarul 1155/P/2011 al Ministerului Public, Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov, s-a dispus In temeiul art 228  alin 1 Cpp Inceperea urmaririi penale fata de numitul  MIC relativ la savarsirea infractiunii de omor calificat prev de art 174,175 alin 1 lit c CP. Prin ordonanta procurorului din 13.06.2011 s-a dispus punerea In miscare a actiunii penale Impotriva inculpatului pentru aceasta infractiune.

Inculpatul a fost  arestat preventiv pentru o perioada de 29 de zile, prin Incheierea nr.16 a Camerei de consiliu din data de 16.06.2011, Incepand cu data de 16.06.2011 retinandu-se existenta indiciilor prevazute de art. 143 Cod procedura penala si a temeiului prevazut de art. 148 lit. f Cod procedura penala,ulterior masura fiind prelungita  si mentinuta de judecator, potrivit dispozitiilor  procedurale In materie.

In fapt inculpatul MIC si victima MC au fost casatoriti pentru o perioada aproximativ de 2 ani de zile, In acest timp traind si gospodarind Impreuna, avand totodata 1 copil minor – MDR, In varsta de 2 ani. Cu aproximativ 2 saptamani Inaintea faptelor, relatiile Intre soti s-au deteriorat, In principal din cauza suspiciunilor exprimate de inculpat privind fidelitatea conjugala a sotiei sale, astfel Incat victima Impreuna cu fetita au parasit locuinta comuna, stabilindu-se temporar la mama acesteia-martora CTA.

In ziua de 12.06.2011 inculpatul Impreuna cu sotia sa, In prezenta si la locuinta mamei acesteia din urma, si-au petrecut timpul liber luand masa Impreuna. Potrivit declaratiei inculpatului, cu acea ocazie acesta consumase trei-patru beri, dupa care inculpatul s-a Intors la propria locuinta Intelegandu-se totodata cu sotia sa sa-l urmeze In seara aceleiasi zile, dupa terminarea curateniei.

Victima a sosit cu Intarziere, astfel Incat au existat discutii contradictorii In care inculpatul i-ar fi  reprosat sotiei sale chestiuni legate de situatia conjugala, sustinand motive de gelozie, dupa care cei doi au Intretinut raporturi sexuale liber consimtite. In timpul actului sexual, inculpatul, motivat de sentimente de gelozie, astfel cum acesta a aratat, a Inceput sa-si stranga de gat sotia cu intentia de a o strangula. Victima a reactionat zbatandu-se din stransoarea agresorului, potrivit acestuia din urma sotia Intreband „de ce…?”. Din cauza violentelor, cei doi au cazut din pat pe podea, inculpatul continuand sa-si sugrume victima. Motivat de faptul ca aceasta Inca mai traia, inculpatul s-a dus In bucatarie, iar „din sertarul unde stiam ca tinem cutite dintre cele mari”, potrivit spuselor sale, a luat un cutit de dimensiuni relativ mari, s-a Intors In camera si si-a Injunghiat sotia aflata goala pe podea, de mai multe ori, In zona toracica posterioara. In timpul aplicarii loviturilor de cutit, inculpatul s-a taiat la mana dreapta sangerand, picaturi de sange din rana cazand ulterior In Incaperile locuintei, astfel cum rezulta din procesul verbal de cercetare la fata locului.

Potrivit precizarilor inculpatului, aplicarea loviturilor a fost facuta In doua randuri, mai Intai doua lovituri, iar imediat mai apoi, motivat de faptul ca victima Inca mai traia, restul loviturilor de cutit,dupa care si-a aprins o tigara pe care a fumat-o In locuinta.

La scurt timp, martorii MNC – fratele inculpatului, si CM – prietena acesteia din urma, locuind Intr-o camera la acelasi nivel si cu aceeasi intrare au intrand In locuinta, l-au vazut pe inculpat, aflat Intr-o stare tensionata si cu prosopul Infasurat pe mana, iesind In acelasi timp din casa. Inculpatul a coborat la nivelul inferior la casei, unde i-a spus surorii sale HGR „am omorat-o pe C”,iar fratelui sau - PLV „n-am mai suportat ideea, voi nu stiti ce e In sufletul meu”.

Starea de fapt a fost retinuta pe baza materialului probator administrat In cauza respectiv:

- Inscrisuri

- procesul verbal de cercetare la fata locului care atesta urmele unor actiuni violente deosebit de accentuate, victima aflandu-se pe jos, langa pat, dezbracata si cu mult sange Imprejurul sau; deteriorarea prin Infundare a peretelui de langa pat (coroborandu-se astfel cu sustinerile inculpatului privind caderea lor din pat) si prezenta cutitului corp delict la mica distanta de victima cu  urme de sange.

- raportul primului politist la fata locului privind pozitia  inculpatului In stare de soc, care a  recunoscut agresiunea asupra sotiei sale .

- raportul  de autopsie medico-legala care concluzioneaza ca moartea numitei MC a fost violenta, ca aceasta prezenta un numar de 14 plagi Injunghiate la nivelul fetei posterioare a toracelui, cu caracter transfixiant (intrare toracic posterior si iesire toracic anterior, cu interesarea organelor interne-plamani, cord si ficat) care au dus la hemoragie interna si externa masiva, leziuni care s-au putut produce prin loviri repetate cu corp taietor Intepator, posibil cutitul corp delict In conditiile stabilite prin ancheta, intensitatea de producere a fost mare (cu sectionare de tesut osos costal si sternal) iar Intre leziuni si deces exista legatura directa de cauzalitate. La autopsie s-au mai constatat echimoze tegumentare si infiltrate sanguine In zona gatului respectiv latero-cervical stang, ce s-au putut produce prin comprimare, posibil cu mainile a regiunii cervicale. Potrivit aprecierilor medicului legist, aceste din urma leziuni au fost produse anterior celor toracice, nu au avut un rol tanatogenerator direct, dar au putut duce la pierderea constientei victimei. Nu au fost constatate leziuni de autoaparare.

- raportul de expertiza medico legal psihiatric nr. A1/6604/2011 Intocmit de Institutul National de Medicina Legala,din care rezulta ca inculpatul prezinta o tulburare de personalitate de tip instabil, se arata ca inculpatul a avut discernamantul faptei, si pastreaza capacitatea psihica de apreciere critica a continutului si consecintelor faptelor sale; 

- declaratiile partii civile CTA;

- declaratiile martorilor CM, MNC, PLV, HGR;

In ceea ce priveste Incadrarea juridica a faptei retinute In actul de sesizare la termenul de judecata din 14.09.2011 partea vatamata  CTA - mama victimei  a solicitat In temeiul articol 334 Codul de procedura penala schimbarea Incadrarii juridice din infractiunea de omor calificat prev.de articol 174, 175 alin.1 lit c CP In infractiunea de omor deosebit de grav prev de art 174, 175 alin 1 lit a, c Cod  penal (si cu premeditare), 176 alin 1 lit a (prin cruzimi). In motivarea cererii se sustine ca inculpatul a pus cu mult timp Inainte un plan bine pus la punct,ca o agresa deseori din cauza geloziei,acesta proferand amenintari cu moartea In mod serios si ca cutitul corp delict a fost cumparat de catre inculpat In saptamana In care s-a comis fapta, dar si la pozitia psihica a inculpatului dupa savarsirea faptei, acesta s-a deplasat la bucatarie, s-a spalat si a fumat o tigara. Se mai sustine ca In cauza se impune a fi retinuta circumstanta agravanta ,,prin cruzimi” raportat la modalitatea savarsirii faptei-Incercare de sugrumare,dar vazand ca victima se zbate si Incepe sa tipe, inculpatul s-a deplasat In bucatarie, a luat un cutit, vazand ca este mult prea mic, s-a Intors In bucatarie de unde a luat cutitul cel mare, i-a aplicat victimei initial 2 lovituri, vazand ca aceasta mai respira si tipa, s-a Intors si a mai aplicat Inca 17 lovituri de cutit, practic victima fiind ciopartita.

Instanta constata ca In cauza nu se poate retine circumstanta agravanta a premeditarii In conditiile In care Intr-adevar exista o stare tensionata Intre soti, acestia separandu-se In fapt, dar In acea zi luasera masa Impreuna si-si petrecusera timpul Impreuna In locuinta martorei CTA, victima din proprie initiativa s-a Intors In locuinta conjugala, unde sotii au Intretinut relatii sexuale liber-consimtite, Insa furia inculpatului a fost spontana dupa ce victima l-a anuntat ca nu mai doreste sa-si petreaca Impreuna timpul a doua zi, cum stabilisera anterior si au aparut reprosurile si violenta excesiva a inculpatului datorita geloziei. Sustinerea mamei victimei In sensul ca inculpatul ar fi achizitionat cutitul cu cateva zile Inainte In scopul suprimarii vietii victimei nu este sustinuta de nici o alta proba, inculpatul aratand In fata instantei ca cel cutit facea parte dintr-un set primit cadou de familie de mai mult timp, astfel ca dubiul urmeaza sa-i profite inculpatului.

Instanta apreciaza ca nu poate fi retinuta nici circumstanta agravanta prin cruzimi raportat la perioada de timp In care s-a savarsit fapta (vezi declaratia martorei HGR In sensul ca de la momentul cand fetitele ei au coborat Impreuna cu fetita partilor din locuinta inculpatului si pana la momentul aparitiei inculpatului cu prosopul cu urme de sange Infasurat pe mana afirmand ca a omorat-o pe C au trecut aproximativ 30 minute timp In care s-a consumat si un raport sexual), zonele vizate, perioada de timp scursa de la momentul agresiunii pana la deces (In speta imediat dupa agresiune si anuntarea de catre inculpat a faptei victima a fost gasita decedata de SMURD), la consemnarile din procesul-verbal de cercetare la fata locului In sensul ca a fost gasit un singur cutit cu urme de sange si a fost ridicat si la concluziile raportului de autopsie medico-legala. Astfel, potrivit doctrinei si practicii judiciare exista acest element circumstantial atunci cand savarsirea omorului a fost conceputa si realizata Intr-un mod chinuitor pentru victima, prin provocarea de suferinte mai mari, prelungite decat cele pe care le produce In mod obisnuit uciderea unei persoane, fie ca aceste suferinte au produs efectiv moartea victimei, fie au precedat actul uciderii. In speta potrivit raportului de autopsie loviturile tanatogeneratoare sunt cele  aplicate cu cutitul (14) In zona  posterioara a toracelui, cu caracter transfixiant (intrare toracic posterior si iesire toracic anterior, cu interesarea organelor interne-plamani, cord si ficat) care au dus la hemoragie interna si externa masiva, dupa comprimarea cu mainile a regiunii cervicale (fara rol tanatogenerator direct), cand victima era cazuta inconstienta.

Fata de argumentele expuse la termenul din 9.11.2011 instanta a respins cererea partii vatamate de schimbare a Incadrarii juridice,cu retinerea celor doua circumstante agravante.

In drept fapta inculpatului MIC, care, In data de 12.06.2011, In propria locuinta, pe fondul unor neIntelegeri personale, a aplicat victimei MC cu intensitate mare (cu sectionare de tesut osos costal si sternal)14 lovituri de cutit (instrument apt de a ucide) In zona toracica posterioara 14 plagi Injunghiate la nivelul fetei posterioare a toracelui, cu caracter transfixiant (intrare toracic posterior si iesire toracic anterior, cu interesarea organelor interne-plamani, cord si ficat) care  au dus la hemoragie interna si externa masiva si decesul victimei Intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni de omor calificat prev. de art. 174, art. 175 alin. 1, lit. c Cod Penal.

In ceea ce priveste individualizarea pedepsei ce urmeaza a-i fi aplicata inculpatului se vor avea In vedere dispozitiile art.72 Cp respectiv pericolul social extrem al ridicat al faptei, urmarile acesteia-suprimarea vietii unei femei In varsta de 31 ani dar si circumstantele personale ale inculpatului. Acesta este In varsta de 34 ani, a avut o atitudine sincera si de regret, nu are antecedente penale, prezinta potrivit raportului de expertiza psihiatrica o tulburare de personalitate de tip instabil, impulsiv, este imatur psihoemotional, sentimente de vinovatie, ambivalenta In controlul agresivitatii, are discernamantul pastrat, si-a manifestat disponibilitatea pe latura civila.

Fata de argumentele prezentate, vazand  cauza legala de atenuare a pedepsei prev. de art.320/1 CPP, Tribunalul va dispune condamnarea inculpatului MIC la pedeapsa de 13 ani Inchisoare pentru savarsirea infractiunii de omor calificat.

Va face aplicarea art.71, 64 lit a teza a II-a, b, d si e Cod penal, drepturi ce urmeaza a-i fi interzise inculpatului raportat la pericolul social concret al faptei, la urmarile acesteia, la profilul psihologic al inculpatului, Imprejurari care Il fac nedemn de a exercita drepturile parintesti sau dreptul de a fi tutore sau curator.

In baza art.88 Cod penal va deduce din pedeapsa aplicata perioada retinerii si arestarii preventive de la 13.06.2011 la zi si raportat la circumstantele reale dar si cele personale ale inculpatului, astfel cum au fost expuse detaliat mai sus, instanta constata ca subzista temeiul prev.art.148 lit.f Cpp, ca cercetarea In stare de libertate a inculpatului, care prezinta tendinte depresive si impulsive,imaturitate psiho-emotionala si ambivalenta In controlul agresivitatii ar produce un pericol concret pentru ordinea publica, astfel ca In temeiul art.350 Cpp coroborat cu art.136 Cpp va mentine arestarea preventiva a acestuia.

Se mai constata prin prisma dispozitiilor art.5 par.3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului ca In raport de complexitatea cauzei, de necesitatea administrarii In bune conditii a probelor, de modul In care a fost instrumentata cauza pana In prezent si de lipsa unei culpe din partea autoritatii judiciare sau a inculpatului In amanarea judecarii cauzei, la acest moment al procesului penal nu au fost atinse limitele rezonabile ale arestarii preventive, trecerea timpului neafectand Inca In forma diminuarii sau Inlaturarii, efectele temeiului prevazut de art.148 lit. f Cod procedura penala.

Sub aspectul laturii civile vazand chitantele depuse de partea civila CTA si aflate la f 60-62,84-86 dosar fond, dar si principiul disponibilitatii ce guverneaza actiunea civila fiind Indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale prev.de art.998, 999, C.Civ va obliga  pe inculpat sa plateasca acestei parti civile suma de 15000 lei cu titlu de daune materiale, constand In cheltuieli de Inmormantare si pomenire a victimei potrivit credintei ortodoxe.

Vazand dispozitiile art.516 si urmatoarele din Noul Cod Civil, art 998, 999 C.Civ, Imprejurarea ca victima  avea un loc de munca stabil la SC I SRL Tarnaveni, Punct de lucru Brasov, contribuia la Intretinerea fiicei sale minore MDR In varsta de 3 ani, va obliga inculpatul sa plateasca acestei parti civile  suma de 400 lei lunar cu titlu de prestatii periodice de la data de 1.07.2010 si pana la majorat sau alte dispozitii ale instantei.

Avand In vedere ca prin fapta inculpatului s-a suprimat viata unei femei  In varsta de 31 ani, generand un prejudiciu afectiv atat mamei cat si fiicei sale, cu care locuia efectiv, gospodarindu-se efectiv cu aceasta de o perioada scurta de timp, constituind un sprijin moral si material de-a lungul vietii sale, dar si concluziile raportului de evaluare psihologica a fiicei minore a victimei (fata de care s-a instituit prin sentinta civila nr.278/12.08.2011 a Tribunalului pentru Minori si Familie Brasov masura de protectie plasament la bunicii materni - CTA si CA) In sensul ca era dependenta afectiv de mama si bunica materna, ca arestarea tatalui si decesul mamei, practic disparitia subita a ambilor parinti a afectat psihicul fetitei Intr-o maniera profunda, cu efecte greu de calculat, In temeiul art.998, 999, 1003 C.Civil urmeaza a-l obliga  pe inculpat la plata catre partea civila CTA a sumei de 10.000 lei despagubiri morale, iar catre partea civila minora MDR a sumei de 150.000 lei cu titlu de daune morale. Va respinge surplusul pretentiilor  partilor civile ca neIntemeiate.

In baza articol 353 Codul de procedura penala va mentine sechestrul asigurator instituit prin Incheierea din 14.09.2011 asupra cotei de 10/100 din imobilul situat In Brasov, str. ----- doar pana la concurenta sumei de 200.000 lei (valoarea totala a despagubirilor acordate prin prezenta hotarare).

In baza art 118 lit b CPP va dispune confiscarea speciala de la inculpat a cutitului-corp delict utilizat la savarsirea infractiunii, aflat la Camera de Corpuri delicte din cadrul Tribunalului Brasov.

Celelalte bunuri aflate la Camera de Corpuri delicte respectiv:

- un plic continand un prosop de culoare alba cu pete de sange

- un plic continand un prosop de culoare verde-albastrui cu sange

- un plic continand o fata de perna

- un plic continand o carpa cu pete de sange

- un plic continand 4 probe de sange-tampon steril

constituie mijloace materiale de proba si vor ramane atasate dosarului cauzei.

In baza art.7 din Legea nr.76/2008 va dispune, dupa ramanerea definitiva a hotarari, prelevarea probelor biologice de la inculpat In vederea introducerii profilului sai genetic In SNDGJ, prelevare care urmeaza a se realiza la eliberarea persoanei condamnate din penitenciar.