Sentinţa penală nr. 616/16.12.2010
Prin rechizitoriul nr.xxx/P/2010 din data de 08.09.2010, P. de pe lângă J. M. a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate a inculpatului B. A., sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev de art 208 alin.l - art. 209 alin.l lit. g, I, Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal, art. 192 alin. 2 şi art. 208 -art. 208-art.209 alin.l lit. g totul cu aplicarea art. 33 lit.a Cod penal.
In actul de sesizare al instanţei s-a reţinut că la data de 15.06.2010, la Postul de poliţie Balcani au fost primite trei plângeri formulate de A. A., B. I. conducător auto la S.C. T. B. S.A Bacău şi M. V., prin care reclamau că, în noaptea de 14/15.06.2010 le-au fost sustrase bunuri, primilor doi din autoturisme, iar celui de-al treilea dintr-o magazie din gospodărie.
In urma verificărilor efectuate în cauză s-a stabilit că autorul faptelor este inculpatul B.A. din satul F..
Fiind audiat, inculpatul B. A. a recunoscut că el a săvârşit furturile reclamate, predând bunurile sustrase de la cele trei părţi vătămate
Pe parcursul urmăririi penale au fost administrate următoarele mijloace de probă: proces verbal de consemnare a plângerii (fila 15 d.u.p.), plângerile părţilor vătămate ( fila 25-26), procese verbale de cercetare la faţa locului (fila 16,31 d.u.p), planşe fotografice (fila 21-24, 37-40 d.u.p), declaraţiile părţilor vătămate (fila 17-18, 27-28, 32-34 d.u.p.), dovezi de predare bunuri (fila 19, 29,35,41), procese verbale de reconstituire (fila 20,36), declaraţiile inculpatului (fila 42-45, 48-51 d.u.p.).
In cursul urmăririi penale au fost identificate şi restituite părţilor vătămate bunurile sustrase, prejudiciile fiind recuperate în totalitate.
Inculpatul a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind apoi cercetat şi trimis în judecată în stare de libertate.
Analizând şi coroborând materialul probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:
în fapt, instanţa reţine că în noaptea de 15.06.2010 inculpatul a pătruns prin escaladarea gardului în curtea părţii vătămate A. A. din comina B., sat F., judeţul Bacău, de unde a sustras un radiocasetofon, o trusă sanitară, documente şi accesorii auto din autocamionul ce se afla parcat în curtea acestuia , prejudicial total fiind estimate la suma de 400 lei, acesta fiind recuperate în totalitate.
In baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, în aceeaşi noapte, inculpatul a pătruns prin forţarea unui geam lateral în autobuzul cu numărul de înmatriculare BC 67 YTA, aparţinând SC T. B. SA Bacău, ce se afla parcat în apropierea drumului judeţean DJ 156A, în satul F., comuna B., de unde a sustras un MP3 player marca Sony ,o geacă şi documentele de înmatriculare ale
2
autovehiculului, prejudicial total fiind estimate la suma de 1400 lei, acesta fiind recuperat în totalitate.
După ce a sustras bunurile, în timp ce se deplasa către domiciliu, ajungând în dreptul locuinţei părţii vătămate M. V. din satul F., inculpatul s-a hotărât să sustragă şi de la acesta bunuri, motiv pentru care a pătruns tară drept pe poarta descuiată în curtea locuinţei părţii vătămate, de unde a sustras două hamuri, două căpestre şi o pereche de hăţuri pentru cabaline dintr-o magazie ce era deschisă.
In faza de urmărire penală, inculpatul a predat bunurile sustrase ce se aflau la domiciliul acestuia fiind întocmit în acest sens procesul verbal de predare -primire din data de 16.06.2010 (fila 41 d.u.p).
Pe tot parcursul procesului penal, inculpatul a avut o poziţie sinceră, de recunoaştere a faptelor săvârşite, atât în faza de urmărire penală cât şi cu ocazia audierii sale de către instanţa de judecată, indicând în faza de urmărire penală în detaliu modul de comitere a infracţiunilor, conform planşelor fotografice nr. 221/27 .07.2010 ( fila 22-24 d.u.p), nr.222/27.07.2010 (filele 38-40 d.u.p.) şi în care a comis
Situaţia de fapt reţinută de instanţă este dovedită prin următoarele mijloace de probă: plângerea şi declaraţiile părţilor vătămate A. A., M. V., B. I., proces verbal de cercetare la faţa locului şi planşă foto, proces verbal de ridicare de bunuri, dovadă restituire bunuri care se coroborează cu declaraţiile inculpatului de recunoaştere a faptei.
în drept, fapta inculpatului B. A. care la data de 15.06.2010, a sustras din prin escaladarea gardului din curtea părţii vătămate A. Alexandru din autocamionul ce era parcat in curtea acestuia, diferite bunuri şi din autobuzul aparţinând părţii vătămate SC T. B. SA BACĂU, în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt prevăzute de art. 208 alin.l- art.209 alin.l lit.g,I Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2 cod penal.
Fapta inculpatului, săvârşită în aceeaşi noapte de pătrundere fără drept în curtea părţii vătămate M. V. şi sustragerea a unor bunuri, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 192 alin.2 Cod penal şi art.208 -art.209 alin.l lit.g , deoarece a acţionat în baza unei noi rezoluţii infracţionale care a luat naştere spontan în momentul în care a ajuns in dreptul casei părţii vătămate.
Starea de recidivă postcondamnatorie nu este atrasă de antecedentele penale ale inculpatului deoarece prin sentinţa penală nr. 26/26.01.2010 a Judecătoriei P. N. definitivă prin neapelare, inculpatul a fost condamnat la 3 luni închisoare, cu aplicarea art. 81 Cod penal, fiind fixat un termen de încercare de 2 ani şi 3 luni.
Ori având în vedere dispoziţiile prevăzute de art. 37 Cod penal, raportat la pedeapsa de 3 luni aplicată prin sentinţa penală a Judecătoriei P. N. instanţa constată că nu sunt aplicabile motiv pentru care nu va reţine starea de recidivă.
3
Având în vedere cele expuse, instanţa va aplica inculpatului pedeapsa închisorii, care să corespundă scopului acesteia, definit prin art.52 din Codul penal, prin observarea criteriilor generale de individualizare prevăzute de art.72 din Codul penal.
Sub acest aspect, la dozarea pedepsei ce urmează a fi aplicata inculpatului pentru infracţiunea săvârşită, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art.72 al.l Cp. şi va ţine seama, în acest sens, de limitele de pedeapsa fixate in partea speciala a Codului penal, de gradul de pericol social concret al infracţiunii având în vedere circumstanţele reale ale faptei şi împrejurările săvârşirii acesteia, de modalitatea de comitere a infracţiunii, de natura acesteia, precum si circumstanţele personale ale inculpatului care este in vârstă de 63 de ani, fara studii, fara ocupaţie şi recidivist.
In cadrul procesului complex de individualizare a pedepsei, instanţa apreciază ca activitatea infracţionala trebuie raportata nu numai la pericolul social concret al faptei comise, dar şi la urmările ei, la ansamblul condiţiilor în care a fost săvârşită, precum şi la orice element de natură să caracterizeze persoana infractorului, fara studii, fără ocupaţie, cunoscut cu antecedente penale, a recunoscut şi regretat săvârşirea faptei reţinute in sarcina sa iar după săvârşirea acesteia a ajutat si colaborat în vederea aflării adevărului, prezentând în detaliu modul de comitere a infracţiunii si ajutând la aflarea adevărului si lămurirea cauzei sub toate aspectele.
Având în vedere ansamblul acestor criterii, instanţa urmează să condamne pe inculpatul B. A. la o pedeapsă de 1 an si 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt prevăzută de art. 208 alin.l-art.209 alini lit. g şi i, cu aplicarea art. 41 alin.2 , art.74 alin.l litera c, la o pedeapsă de 5 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de violare de domiciliu prevăzută de art. 192 alin.2 Cod penal şi la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt prevăzute de art. 208 - art. 209 alin.l lit. g Codul penal cu aplicarea art.74 alin.l litera c.
Raportat la pedeapsa aplicată prin sentinţa penală nr. 26/26.01.2010 a Judecătoriei P. N., instanţa apreciază că scopul pedepsei poate fi atins doar cu privare de libertate, cu atât mai mult cu cât în cauză nu pot fi aplicate dispoziţiile prevăzute de art. 86 ind.l Cod penal, motiv pentru care va dispune în baza art. 83 Cod penal revocarea suspendării executării pedepsei de 3 luni care o va executa alături de pedepsele aplicate prin prezenta.
Deoarece infracţiunile săvârşite sunt concurente, inculpatul nu a fost condamnat definitiv pentru nici una dintre ele, urmează a se aplica concursul de infracţiuni prevăzute de art. 33 lit. a Cod penal şi art. 34 alin.l lit.b, inculpatul urmând să execute în final o pedeapsa de 2 ani închisoare.
Va interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a Ii-a şi lit. b Cod penal în condiţiile şi pe durata prevăzute de art.71 Cod penal.
4
In baza art. 71 Cod penal, interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin.l lit. a teza a Ii-a şi lit. b Cod penal, din momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la executarea pedepsei aplicate prin aceasta.
In baza art.88 din Codul penal, va deduce din durata pedepsei pronunţate timpul reţinerii de 24 de ore, din data de 16.06.2010.
Sub aspectul laturii civile, va lua act că bunurile sustrase au fost restituite părţilor vătămate A. A. , M. V., SC T. B. SA şi nu s-au constituit parte civilă deoarece prejudiciul a fost recuperat în totalitate.
In baza art. 191 alin.l Cod penal, obligă inculpatul B. A. la plata de cheltuieli judiciare către stat, în cuantum de 400 lei, din care onorariu avocatului din oficiu S. D., în cuantum de 200 lei, va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei.
Judecătoria Moinești
Furt
Judecătoria Caracal
Furt
Judecătoria Câmpulung Moldovenesc
REJUDECARE DUPĂ EXTRADARE
Judecătoria Tulcea
Hotarare
Judecătoria Bârlad
Furt