Furt calificat

Sentinţă penală 31 din 09.03.2010


DOSAR  NR. 1113/842/2009

R O M A N I A

JUDECATORIA  HARSOVA

JUDETUL CONSTANTA

SENTINTA PENALA NR.31/P

SEDINTA PUBLICA DIN : 09.03.2010

PRESEDINTE: S.F.

GREFIER : L.V.

Ministerul  Public  a fost reprezentat de procuror : D.M.M.

S-a luat in examinare cauza penala privind pe inculpatii: A.L., trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin.1 - 209 alin.1 lit.a, g, i C. pen. cu aplic. art. 41 alin.2 C. pen. si art.99 si urm. C.pen. si tentativa la talharie prev. de art. 20 C. pen. rap. la art. 211 alin.1 si 2 lit.b C. pen. cu aplic. art. 99 si urm. C. pen., totul cu aplic. art. 33 lit.a C. pen., T.G., trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin.1 - 209 alin.1 lit.a, g, i C.pen. cu aplic. art. 41 alin.2 C. pen. si art.75 lit.c C.pen., si V.P., trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin.1 - 209 alin.1 lit.a, g, i C. pen. cu aplic. art.99 si urm. C.pen. prin  Rechizitoriul Parchetului de pe  langa Judecatoria  Harsova  nr.358/P/2009 din 18.11.2009.

In baza art. 297 C.pr.pen. se procedeaza la strigarea cauzei si apelul partilor.

La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns inculpatii A.L., T.G. si V.P., prezenti si asistati de aparatorul din oficiu av. I.L., in baza delegatiei pentru asistenta judiciara obligatorie seria AV nr. 32619/15.12.2009, partea civila I.N., prezenta personal, partea vatamata I.Z., prezenta personal, lipsa fiind partile responsabile civilmente A.I., A.V.I., V.M., V.F., Autoritatea tutelara din cadrul Consiliului Local al Comunei G., partea civila Spitalul Orasenesc H. si martorul din lucrari A.G.

Procedura este legal indeplinita cu respectarea disp. art. 176-181 C.pr.pen.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, prin care s-au  evidentiat partile, obiectul cauzei, s-au facut mentiuni privitoare la indeplinirea  procedurii de citare, stadiul procesual.

In temeiul lui art.320 alin.1 C.pr.pen., presedintele explica persoanei vatamate I.Z. ca se poate constitui parte civila sau ca poate participa ca parte vatamata in proces.

Partea vatamata I.Z. precizeaza ca se constituie parte civila in cauza, solicitand obligarea inculpatilor la plata contravalorii bunurilor sustrase, respectiv o bormasina electrica, cumparata din Germania cu 14 euro, echivalentul a 60 RON, un aparat de masura care controla mapa, 1 prelungitor de 20 m, dar si a usilor distruse, pe care le-a reparat singur. Suma totala cu care se constituie parte civila ar fi de 70-80 RON. Solicita obligarea inculpatilor la plata acestei sume sau la restituirea bunurilor.

Partea civila I.N., intrebata daca isi mentine constituirea de parte civila, invedereaza instantei ca nu are pretentii materiale de la inculpatul A.L.

Potrivit lui art.322 C.pr.pen., instanta ii aduce la cunostinta inculpatului minor V.P. invinuirea retinuta prin actul de inculpare si prevederile art.70 alin.2 C.pr.pen. privind dreptul pe care il are de a nu face nicio declaratie, atragandu-i atentia ca ceea ce declara poate fi folosit impotriva sa.

Intreaba pe procuror si partile daca au cereri, exceptii de formulat inainte de a dispune audierea inculpatului minor V.P.

Nefiind cereri, exceptii de formulat, in conformitate cu art.323 C.pr.pen. in referire la art.69 si urm. C.pr.pen., se procedeaza la audierea inculpatului minor V.P., cele declarate fiind consemnate in procesul-verbal atasat la dosarul cauzei.

Reprezentantul Parchetului, avand cuvantul, precizeaza ca insista in audierea martorului din lucrari A.G. cu atat mai mult cu cat la acest termen de judecata partea civila I.Z. a solicitat restituirea unei bormasini.

Partea vatamata I.Z., constituita parte civila, invedereaza instantei ca renunta la pretentiile civile solicitate.

Reprezentantul Parchetului, fata de pozitia partii vatamate, precizeaza ca nu mai insista in audierea  martorului A.G.

Instanta, in temeiul art.329 C.pr.pen., dispune ca martorul din lucrari A.G. sa nu mai fie audiat, urmand a se lua in consideratie declaratia acestuia data in cursul urmaririi penale.

In baza art.339 alin.1 C.pr.pen., instanta intreaba pe procuror si partile daca mai au explicatii de dat ori cereri noi de formulat pentru completarea cercetarii judecatoresti.

 Fata de sustinerile procurorului si ale partilor  ca nu mai au explicatii de dat ori cereri noi de formulat pentru completarea cercetarii judecatoresti, in conformitate cu dispozitiile art.339 alin.2 C.pr.pen., instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si dispune inceperea dezbaterilor, dand cuvantul in ordinea stipulata de art.340 alin.1 C.pr.pen.

Reprezentantul Parchetului, avand cuvantul, prezinta oral situatia de fapt retinuta prin rechizitoriu, precizand ca cei trei inculpati au fost trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prev. de art.208 alin.1 – 209 alin.1 lit.a, g, i C.pen., cu retinerea lui art.41 alin.2 C.pen., in cazul inculpatilor A.L. si T.G., si a art.99 si urm. C.pen., in cazul inculpatilor  A.L. si V. P.

In ceea ce il priveste pe inculpatul A.L. in sarcina acestuia a fost retinuta si savarsirea infractiunii de tentativa la talharie prev. de art.20 C.pen. rap. la art.211 alin.1 si 2 lit.b C.pen. cu aplic. art.99 si urm. C.pen.

Faptele fiind comise in concurs real de infractiuni, fata de inculpat s-a facut aplicarea lui art.33 lit.a C.pen.

Astfel, s-a retinut ca in datele de 08.05.2009 si 13.05.2009, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, pe timp de noapte si conform intelegerii prealabile, cei trei inculpati au patruns prin escaladare si folosirea unei chei potrivite in locuinta partii vatamate I.Z. din com.G., jud.C., de unde au sustras bunuri, cauzand un prejudiciu in valoare de 2.000 lei.

De asemenea, la data de 13.05.2009, in scopul de a-si asigura scaparea, inculpatul minor A.L. a agresionat-o pe partea vatamata I.N., provocandu-i leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare un numar de 16-18 zile de ingrijiri medicale. 

Precizeaza ca prima infractiune de furt a fost savarsita de toti trei inculpatii, iar la cea din 13.05.2009 au participat numai inculpatii A.L. si T.G., inculpatul V. P. refuzand sa participe la savarsirea acestei fapte.

Invedereaza ca cei trei inculpati au recunoscut savarsirea faptelor atat in faza de urmarire penala cat si in fata instantei, declaratiile acestora coroborandu-se cu declaratia partii vatamate I.N., audiata in faza de urmarire penala, declaratia martorului din lucrari si procesul-verbal de reconstituire a faptelor.

Apreciaza ca vinovatia inculpatilor a fost dovedita, motiv pentru care  solicita condamnarea inculpatului A.L., minor la data savarsirii faptelor, la cate o pedeapsa cu inchisoarea pentru fiecare din cele doua infractiuni savarsite in concurs real prev. de art.33 lit.a C.pen., urmand sa i se aplice pedeapsa cea mai grea, conform art.34 C.pen.

Fiind cunoscut pe raza com.G. ca o persoana care in perioada minoratului a savarsit fapte antisociale, ar fi tentata sa solicite privarea sa de libertate in ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepsei dar, avand in vedere atitudinea sincera manifestata pe parcursul intregului proces penal, ca nu poseda antecedente penale, ca parte din bunuri au fost restituite, solicita sa se faca aplicarea dispozitiilor art.110 C.pen. raportat la art.81 C.pen., apreciind ca scopul pedepsei poate fi atins si fara privarea inculpatului de libertate.

In ceea ce il priveste pe inculpatul minor V.P., de asemenea, solicita condamnarea acestuia la o pedeapsa cu inchisoarea, iar modalitatea de executare sa fie cea prevazuta de art.110 C.pen. raportat la art.81 C.pen., pentru aceleasi motive expuse si la inculpatul A., desi si acesta este cunoscut pe raza com.G. ca o persoana care a savarsit in stare de minorat fapte antisociale.

Pentru inculpatul major T.G. concluziile sale sunt de  condamnare a acestuia la o pedeapsa cu inchisoarea, fata de care de asemenea sa se faca aplicarea lui art.81 C.pen.

Cat priveste latura civila a cauzei, in conformitate cu art.346 C.pr.pen., solicita admiterea actiunii civile formulata de catre partea civila Spitalul Orasenesc H., care s-a constituit parte civila cu suma de 1009,19 lei reprezentand contravaloarea serviciilor medicale acordate partii vatamate I.N., internata in perioada 13-18.05.2009.. Solicita sa se ia act ca partile vatamate I.N. si I.Z. nu s-au constituit parti civile.

Urmeaza ca inculpatii, cei minori in solidar cu partile responsabile civilmente, sa fie obligati la plata cheltuielilor judiciare catre stat si a onorariului avocat din oficiu.

Partile vatamate I.N. si I.Z., avand cuvantul pe rand, solicita ca cei trei inculpati sa fie trasi la raspundere penala.

Aparatorul inculpatilor, avand cuvantul, precizeaza ca in cauza au fost administrate probe, respectiv declaratii de martor, inculpati, din care rezulta starea de fapt si vinovatia acestora din urma; de altfel inculpatii au recunoscut ca au  sustras bunurile respective.

Cat priveste fapta de tentativa la talharie savarsita de inculpatul minor A. G. este intr-adevar una foarte grava, putea avea si consecinte mult mai grave, dar privitor la modul in care acesta a actionat, doreste sa invedereze ca  acesta nu a avut initiativa de a o lovi pe partea vatamata, ci a incercat sa se apere, sa-si asigure scaparea. Partea vatamata a fost cea care, gasindu-l, i-a cerut socoteala in legatura cu prezenta in imobil, iar inculpatul a raspuns atitutinii partii vatamate aplicandu-i lovituri.

Privitor la individualizarea pedepselor ce se vor aplica inculpatilor minori, solicita sa se faca aplicarea in cauza a prevederilor art.109 C.pen., art.76 alin.1 lit.d C.pen. raportat la art.74 alin.1 lit.a si c C.pen., intrucat nu poseda antecedente penale, au recunoscut fapta, au cooperat cu organele judiciare, si, prin urmare, fiecare din pedepse urmeaza sa fie coborata sub minimul special.

Ca modalitate de executare, solicita sa se faca aplicarea lui art.110 C.pen. raportat la art.81 si urm. C.pen., in sensul suspendarii conditionate a executarii pedepselor.

In ceea ce il priveste pe inculpatul major T.G., fata de care s-a retinut si agravanta prevazuta de art.75 lit.a C.pen., considera ca pot retinute si circumstante atenuante precum lipsa antecedentelor penale, atitudinea sincera avuta in fata instantei si a organelor de urmarire penala.

Desi instanta are posibilitatea de a aplica un spor la pedeapsa, solicita sa nu se faca aplicabile dispozitiile art.80 C.pen., sa se dispuna coborarea pedepsei  sub minimul special in conformitate cu art.76 C.pen. raportat la art.74 C.pen.

Cat priveste modalitatea de executare a pedepsei, considera ca pot fi aplicabile dispozitiile art.81 si urm. C.pen.

Pe latura civila, solicita sa se ia act ca partile vatamate nu s-au constituit parti civile.

Urmeaza ca inculpatii, cei minori in solidar cu partile responsabile civilmente, sa fie obligati la plata despagubirilor catre partea civila Spitalul Orasenesc H. si a cheltuielilor judiciare catre stat. 

In ultimul cuvant acordat in raport de art.341 C.pr.pen., inculpatul A.L. se considera vinovat si regreta fapta.

Inculpatul T.G. de asemenea se considera vinovat si regreta fapta.

Inculpatul V.P. arata ca se considera vinovat si regreta fapta.

  I N S T A N T A

Asupra cauzei penale de fata;

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Harsova nr.358/P/2009 din 18.11.2009, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor: A.L., minor la data comiterii faptelor, pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat, prev. de art.208 alin.1 – 209 alin.1 lit.a, g i, C.pen. cu aplic. art.41 alin.2 C.pen. si art.99 si urm. C.pen. si tentativa la talharie, prev. de art.20 C.pen. raportat la art.211 alin.1 si 2 lit.b C.pen. cu aplic. art.99 si urm. C.pen., totul cu aplic. art.33 lit.a C.pen., T.G. pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, prev. de art.208 alin.1 – 209 alin.1 lit.a, g i, C.pen. cu aplic. art.41 alin.2 C.pen. si art.75 lit.c C.pen., si a inculpatului minor V.P., pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, prev. de art.208 alin.1 – 209 alin.1 lit.a, g i, C.pen. cu aplic.art.99 si urm. C.pen.

Din rechizioriu si din materialul probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:

Inculpatii A.L., T.G. si V.P. locuiesc in com.G., jud.C.

La data de 08.05.2009 inculpatii T.G. si A.L. s-au intalnit si, la initiativa acestuia din urma, au hotarat sa sustraga bunuri din locuinta partii vatamate I.Z., situata pe str.Z. din com.G., cunoscand ca aceasta este plecata la munca in Spania.

In seara aceleiasi zile cei doi s-au deplasat la domiciliul inculpatului V. P., care locuieste in vecinatatea imobilului apartinand partii vatamate I.Z. Inculpatul V.P. a acceptat sa-i insoteasca pe ceilalti doi inculpati in scopul sustragerii de bunuri, si, in acest sens, a inmanat inculpatului A.L. mai multe chei aflate pe un inel.

In baza intelegerii prealabile, cei trei inculpati au escaladat gardul imprejmuitor al locuintei partii vatamate I.Z. si, folosind o cheie potrivita, au patruns in imobil. Dintr-una din incaperi inculpatii au sustras un aparat DVD cu sistemul de boxe.

In aceeasi imprejurare inculpatul A.L. a gasit cateva chei de la usa de acces in locuinta, chei pe care le-a luat si le-a introdus pe acelasi inel pe care se aflau cheile date de inculpatul V.P.

 Ulterior, inculpatii au parasit locuinta, au incuiat usa de acces cu cheia potrivita si au transportat bunurile sustrase la domiciliul inculpatului V. P., intrucat era singur,  parintii acestuia fiind plecati la munca in strainatate. In zilele urmatoare bunurile sustrase au fost transportate de inculpatul A.L. la locuinta numitului N.A., care nu a cunoscut provenienta lor reala.

La data de 13.05.2009 inculpatii A.L. si T.G. s-au intalnit si au hotarat sa mai sustraga bunuri din locuinta partii vatamate I.Z.

In seara aceleiasi zile, cei doi inculpati s-au deplasat la domiciliul inculpatului V.P., dar acesta fiind in stare de ebrietate a refuzat sa-i insoteasca in scopul sustragerii de bunuri. Si de aceasta data inculpatul V.P. i-a inmanat inculpatului A.L. inelul cu chei.

In baza intelegerii prealabile, inculpatii A.L. si T.G. au escaladat gardul imprejmuitor al locuintei partii vatamate si, folosind cheia potrivita gasita in locuinta, au patruns in imobil. De aceasta data au sustras o combina muzicala marca Aiwa cu boxele aferente.

Bunurile sustrase au fost introduse intr-un sac si transportate ulterior la domiciliul inculpatului V.P.

Aici au vazut ca nu luasera si telecomanda combinei muzicale, astfel ca cei doi inculpatii au hotarat sa se intoarca in locuinta partii vatamate si sa sustraga si acel obiect.

Folosind aceeasi modalitate de patrundere in imobil, prin escaladarea gardului si prin folosirea cheii potrivite, inculpatii A.L. si T.G. au patruns in holul locuintei partii vatamate I.Z., observand insa lumina artificiala intr-o incapere si auzind zgomot ce provenea de la miscarile partii vatamate I.N.

Acesta din urma era unchiul partii vatamate I.Z. si in noaptea respectiva intentiona sa ramana in locuinta, intrucat constatase in data de 11.05.2009, urme de fortare ale usii de acces in locuinta respectiva.

Partea vatamata I.N., percepand in mod direct actiunea de patrundere nelegitima in locuinta a inculpatilor A.L. si T.G., a iesit in holul imobilului si i-a vazut pe cei doi inculpati.

Inculpatul T.G.. s-a speriat si a fugit din locuinta, iar inculpatul A.L. s-a ascuns intr-una din incaperi.

Partea vatamata I.N. a patruns in incaperea in care se afla inculpatul A. L. si a incercat sa-l imobilizeze. Inculpatul s-a opus aplicandu-i lovituri partii vatamate cu pumnii si picioarele pentru a-si asigura scaparea.

Fara  sa mai sustraga nici un alt bun, inculpatul A.L. a parasit locuinta si s-a deplasat spre centrul comunei G., unde s-a reintalnit cu inculpatul T.G., caruia i-a relatat cele intamplate dupa plecarea sa, motivandu-si actele de violenta prin aceea ca partea vatamata a incercat sa-l opreasca sa fuga, si, pentru a scapa, a lovit-o cu pumnii.

Resimtindu-se  in  urma violentelor exercitate asupra sa, partea vatamata s-a deplasat la locuinta sa si, solicitand interventia Serviciului de Ambulanta, a fost transportata la Spitalul Orasenesc H. si internata in perioada 13-18.05.2009, cu diagnosticul comotie cerebrala, fractura piramida nazala, hematom periocular bilateral, multiple contuzii, escoriatii faciale si in regiunea capului.

Potrivit raportului de constatare medico-legala nr.289/LR din 04.06.2009, emis de SJML Constanta, partea vatamata I.N. a suferit leziuni traumatice prin lovire cu corpuri dure ce au necesitat pentru vindecare un numar de 16-18 zile de ingrijiri medicale.

Audiati atat in cursul urmaririi penale cat si in cursul cercetarii judecatoresti, cei trei inculpati au recunoscut savarsirea faptelor.

In fata instantei de judecata inculpatii au declarat ca in prima seara toti trei au intrat in curtea partii vatamate prin escaladarea gardului. In curte inculpatul A.L. a gasit o bara de fier cu ajutorul careia au reusit sa forteze usa de acces in bucataria imobilului. Aici au gasit o cheie pe care au luat-o si au descuiat cealalta usa de acces in imobil, au intrat in locuinta de unde au sustras bunuri electronice, respectiv un DVD si boxele aferente. Au iesit din locuinta, au incuiat usa cu cheia gasita. Cheia au luat-o cu ei. Bunurile sustrase au fost duse la domiciliul inculpatului V.P. In cursul aceleiasi nopti bunurile au fost luate de inculpatul A.L. si duse la domiciliul numitului N.A.

Mai arata inculpatii ca dupa cateva zile, s-au intalnit din nou, toti trei, si au luat hotararea de a merge sa sustraga si alte bunuri din imobilul partii vatamate. De asta data insa inculpatul V.P. nu a mai participat la furt. Acesta i-a inmanat inculpatului A.L. cheia gasita in urma cu cateva zile in casa partii vatamate.

Inculpatii A.L. si T.G. au patruns in imobilul partii vatamate in aceeasi modalitate, respectiv au escaladat gardul imprejmuitor si cu ajutorul cheii au descuiat usa, au intrat in locuinta de unde au sustras o combina muzicala si doua boxe. S-au intors cu bunurile sustrase la domiciliul inculpatului V.P. cu intentia de a le proba pentru a verifica starea lor de functionare. In aceasta imprejurare au constatat ca nu luasera si telecomanda de la combina muzicala, motiv pentru care au hotarat sa se intoarca la locuinta partii vatamate.

Folosind aceeasi modalitate de patrundere, inculpatii A.L. si T.G. au intrat in locuinta partii vatamate si au vazut lumina aprinsa intr-o camera, crezand ca a fost uitata de ei. In acel moment, dintr-o alta incapere a iesit partea vatamata I.N., care i-a vazut pe cei doi inculpati. Speriat, inculpatul T.G. a fugit din locuinta si a mers la un bar din  localitate.

Inculpatul A.L. declara ca a fost imobilizat de catre partea vatamata I.N. si, pentru a se elibera, a inceput sa o loveasca pe aceasta cu picioarele si cu pumnii. Reusind sa se elibereze, a mers la domiciliul inculpatului V.P.,  caruia  i-a relatat cele intamplate, si impreuna au plecat la bar, unde era si inculpatul T.G.

Situatia faptica retinuta de instanta rezulta din procesul-verbal de consemnare a plangerii partii vatamate I.N., plansa fotografica de la cercetarea la fata locului, procesul-verbal de reconstituire si plansa fotografica, declaratiile partii vatamate I.N., raportul de constatare medico-legala  nr.289/LR/04.06.2009, intocmit de SJML Constanta, dovezi de predare/primire, declaratiile martorilor A.G. si U.M., declaratiile inculpatilor date in faza urmarii penale dar si in cea a cercetarii judecatoresti.

In drept, faptele inculpatului minor A.L., care in zilele de 08.05.2009 si 13.05.2009, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, pe timp de noapte si conform intelegerii prealabile, impreuna cu inculpatul T.G. si inculpatul minor V.P., a patruns prin escaladare si prin folosirea  unei chei potrivite in locuinta partii vatamate I.Z., din com.G., jud.C., de unde a sustras bunuri cauzand un prejudiciu in valoare de 2.000 lei, iar in data de 13.05.2009, in scopul de a-si asigura scaparea a agresionat-o pe partea vatamata I.N., provocandu-i leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un numar de 16-18 zile de ingrijiri medicale, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de furt calificat, prev. de art.208 alin.1 – 209 alin.1 lit.a, g i, C.pen. cu aplic. art.41 alin.2 C.pen. si art.99 si urm. C.pen. si tentativa la talharie, prev. de art.20 C.pen. raportat la art.211 alin.1 si 2 lit.b C.pen. cu aplic. art.99 si urm. C.pen., totul cu aplic. art.33 lit.a C.pen.

Fapta inculpatului T.G., care in zilele de 08.05.2009 si 13.05.2009, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, pe timp de noapte si conform intelegerii prealabile, impreuna cu inculpatii minori A.L. si V.P., a patruns prin escaladare si prin folosirea  unei chei potrivite in locuinta partii vatamate I.Z., din com.G, jud.C., de unde a sustras bunuri cauzand un prejudiciu in valoare de 2.000 lei, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat, prev. de art.208 alin.1 – 209 alin.1 lit.a, g i, C.pen. cu aplic. art.41 alin.2 C.pen. si art.75 lit.c C.pen.

Fapta inculpatului minor V.P. care, in ziua de 08.05.2009, pe timp de noapte si conform intelegerii prealabile, impreuna cu inculpatul minor A.L. si inculpatul T.G. a patruns prin escaladare si prin folosirea  unei chei potrivite in locuinta partii vatamate I.Z., din com.G., jud.C., de unde a sustras bunuri cauzand un prejudiciu in valoare de 1.000 lei, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat, prev. de art.208 alin.1 – 209 alin.1 lit.a, g i, C.pen. cu aplic. art.41 alin.2 C.pen. si art.99 si urm. C.pen.

Pentru faptele savarsite, inculpatii vor raspunde penal, raspunderea acestora fiind angajata ca o consecinta a nesocotirii normei juridice penale mentionate si, astfel, a transformarii raportului juridic penal „de conformare”, intr-un raport juridic „de conflict”, care implică pedeapsa.

Individualizarea judiciara a pedepselor se va realiza in cadrul şi in limitele determinate prin individualizarea legala.

La stabilirea pedepselor ce urmeaza a fi aplicate inculpatilor, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art.72 C.pen., respectiv limitele de pedeapsa fixate in norma legala, de gradul de pericol social al faptei savarsite, de persoana infractorului si de imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.

Astfel, in ceea ce il priveste pe inculpatul A.L., instanta retine ca la data savarsirii infractiunii avea varsta de 17 ani, iar in prezent este major. Provine dintr-o familie dezorganizata – parintii fiind divortati din anul 1994, cand, la numai 3 ani, a ramas in ingrijirea tatalui si a bunicii paterne. Desi, asa cum rezulta din fisa de cazier judiciar, acesta nu poseda antecedente penale, totusi este cunoscut in comunitate ca fiind autorul a mai multor fapte antisociale.

Pe parcursul procesului penal a avut o atitudine sincera, de recunoastere a faptelor savarsite.

Atitudinea inculpatului dupa savarsirea faptelor, rezultand din prezenta sa in fata organelor de cercetare penala si a instantei, comportamentul sincer de recunoastere a faptelor sunt circumstante atenuante care vor fi retinute in favoarea acestuia, conform art.74 alin.1 lit.c C.pen.

Instanta considera ca scopul preventiv-educativ al pedepsei poate fi atins prin aplicarea, pentru fiecare din infractiunile savarsite in concurs real, a unei pedepse cu inchisoarea coborata sub minimul special prevazut de lege pentru fiecare dintre acestea, dand eficienta prevederilor art.76 lit.c C.pen., iar in considerarea art.34 lit.b C.pen., inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea.

 Cu privire la persoana si conduita inculpatului T.G., instanta retine ca are varsta de 19 ani, este necasatorit si la primul conflict cu legea penala. Pe parcursul procesului penal a avut o atitudine sincera, de recunoastere a faptelor.

Lipsa antecedentelor penale si atitudinea ulterioara savarsirii infractiunii, in sensul ca s-a prezentat in fata  autoritatilor, sunt circumstante atenuante care vor fi retinute in favoarea inculpatului conform art.74  alin.1 lit.c C.pen. avand ca efect aplicarea unei pedepse cu inchisoarea coborata sub minimul special prevazut de lege pentru infractiunea savarsita, avand in vedere dispozitiile art.76 lit.c C.pen.

Fapta fiind savarsita impreuna cu inculpatii minori A.L. si V.P., instanta va retine fata de inculpatul T.G. si circumstanta agravanta prevazuta de art.75 lit.c C.pen.

Privitor la persoana si conduita inculpatului minor V.P., instanta retine ca acesta are varsta de 15 ani si a abandonat scoala in cursul anului scolar 2008-2009, fiind absolvent a numai sase clase. Este cunoscut in comunitate ca autor al mai multor fapte antisociale, comise inca de la varsta de 9 ani.

Pe parcursul procesului penal a manifestat o atitudine sincera, de recunoastere si regret a faptei comise.

Avand in vedere conduita buna a inculpatului, ulterior savarsirii infractiunii, acesta prezentandu-se in fata autoritatilor judiciare, instanta va retine in favoarea acestuia circumstanta atenuanta prevazuta de art.74 alin.1 lit.c C.pen.

Fata de cele expuse, instanta va aplica inculpatului V.P. o pedeapsa cu inchisoarea coborata sub minimul special prevazut de lege, potrivit art.76 lit.c C.pen.

Instanta, in baza art.71 alin.2 C.pen., urmeaza sa interzica celor trei inculpati exercitiul drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a C.pen. – dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, si art.64 alin.1 lit. b C.pen. – dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.

Masura este justificata prin faptul ca exercitiul unor atare prerogative presupune conformare la normele statului de drept, atitudine pe care inculpatii au nesocotit-o, intrand in conflict cu legea penala.

Ca modalitate de executare, in baza dispozitiilor art.81 C.pen., instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei ce va fi aplicata inculpatului T.G., pe durata termenului de incercare compus, potrivit art.82 C.pen., din cuantumul pedepsei aplicate la care se adauga intervalul de timp de doi ani.

Si in ceea ce ii priveste pe inculpatii minori A.L. si V.P., conform dispozitiilor art.81 C.pen., instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedeselor ce se vor aplica pe durata unui termen de incercare stabilit in conditiile art.110 C.pen.

Pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepselor principale vor fi suspendate si pedepsele accesorii, conform art.71 alin.5 C.pen.

Pentru a dispune in acest sens, instanta considera ca, in raport de circumstantele reale si personale retinute in cazul fiecarui inculpat, de elementele obiective si subiective ale cauzei, exista aptitudinea pentru fiecare dintre acestia de a se indrepta, iar scopul pedepsei sa fie atins, fara efectiva executare.

Potrivit prevederilor art.359 C.pr.pen., va atrage atentia fiecarui inculpat asupra dispozitiilor art.83 C.pen., a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii.

Cu privire la latura civila a prezentului proces;

Urmeaza a se retine ca partile civile I.N. si I.Z. au renuntat la pretentiile civile formulate in cauza, motiv pentru care, in temeiul art.14 C.pr.pen. raportat la art.998 si urm. C.civ., va respinge actiunea civila ca ramasa fara obiect.

In baza art.191 C.pr.pen., va obliga pe inculpatul major T.G. iar pe inculpatii minori A.L. si V. P. in solidar cu partile responsabile civilmente  la plata cheltuielilor judiciare catre stat, care va include si onorariul avocat oficiu.

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE:

In baza art.208 alin.1 - 209 alin.1 lit.a, g, i C.pen. cu aplic. art.41 alin.2 C.pen. si art.99 si urm. C.pen. raportat la art.74 alin.1 lit.c C.pen. – 76 lit.c C.pen.:

Condamna pe inculpatul A.L. la pedeapsa de 1 (un) an inchisoare.

In baza art.20 C.pen. raportat la art.211 alin.1 si 2 lit.b C.pen. cu aplic. art.99 si urm. C.pen. raportat la art.74 alin.1 lit.c – 76 lit.c C.pen.:

Condamna pe inculpatul A.L. la pedeapsa de 1,2 ani (un an si doua luni) inchisoare.

In baza art.33 lit.a C.pen. raportat la art.34 lit.b C.pen., inculpatul A.L. executa pedeapsa de 1,2 ani (un an si doua luni) inchisoare.

In baza art.71 alin.2 C.pen.:

Interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a C.pen. si b C.pen.

In baza art.81 C.pen. – dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 2 ani si 2 luni, reprezentand termen de incercare stabilit in conditiile art.110 C.pen.

In baza art.71 alin.5 C.pen.:

Dispune suspendarea executarii pedepselor accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei.

In baza art.208 alin.1 - 209 alin.1 lit.a, g, i C.pen. cu aplic. art.41 alin.2 C.pen. raportat la art.74 alin.1 lit.c – 76 lit.c C.pen. si art.75 lit.c C.pen.:

Condamna pe inculpatul T.G. la pedeapsa de 1,6 ani (un an si sase luni) inchisoare.

In baza art.71 alin.2 C.pen.:

Interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a si b C.pen.

In baza art.81 C.pen. – dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 3,6 ani (trei ani si sase luni), reprezentand termen de incercare stabilit in conditiile art.82 C.pen.

In baza art.71 alin.5 C.pen.:

Dispune suspendarea pedepselor accesorii pe durata suspendarii executarii pedepsei.

In baza art.208 alin.1 - 209 alin.1 lit.a, g, i C.pen. raportat la  art.74 alin.1 lit.c – 76 lit.c C.pen. si art.99 si urm. C.pen.:

Condamna pe inculpatul V.P. la pedeapsa de 1 an (un an) inchisoare.

In baza art.71 alin.2 C.pen.:

Interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a si b C.pen.

In baza art.81 C.pen. – dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 2 ani (doi ani), reprezentand termen de incercare stabilit in conditiile art.110 C.pen.

In baza art.71 alin.5 C.pen.:

Dispune suspendarea pedepselor accesorii pe durata suspendarii executarii pedepsei.

Atrage atentia inculpatilor asupra dispozitiilor art.83 C.pen. in conditiile art.359 C.pr.pen.

In baza art.14 C.pr.pen. raportat la art.998 si urm. Cod civil:

Respinge actiunea civila ca ramasa fara obiect.

In baza art.191 C.pr.pen.:

Obliga pe inculpatul major T.G. si pe inculpatii minori in solidar cu partile responsabil civilmente la plata cheltuielilor judiciare catre stat si onorariu avocat oficiu, dupa cum urmeaza:

- pe inculpatul major T.G. la plata sumei de 450 lei, din care 300 lei catre B.C.A.J. Constanta – avocat I.L., ce urmeaza sa fie avansata din fondurile Ministerului Justitiei;

- pe inculpatul A.L. in solidar cu partile responsabil civilmente A.I. si A. V., la plata sumei de 750 lei, din care 300 lei catre B.C.A.J. C. – avocat I.L., ce urmeaza sa fie avansata din fondurile Ministerului Justitiei;

- pe inculpatul V.P. in solidar cu partile responsabil civilmente V.M. si V.F. la plata sumei de 750 lei, din care 300 lei catre B.C.A.J. C. – avocat I.L., ce urmeaza sa fie avansata din fondurile Ministerului Justitiei.

Cu apel in termen de 10 zile de la pronuntare pentru procuror si partile prezente si de la comunicare pentru cele lipsa.

Pronuntata in sedinta publica astazi, 09.03.2010.

PRESEDINTE, GREFIER,

S.F. L.V.

Domenii speta