Lovire şi alte violenţe

Sentinţă penală 343 din 03.06.2011


ROMÂNIA

JUDEŢUL BACĂU JUDECĂTORIA MOINEŞTI

lovire

MOTIVAREA SENTINŢEI flSAftkE NR. 343/2011 Din 03 iunie 2011

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, constată următoarele:

Prin Rechizitoriul nr 127/P/2011 din 28.02.2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi timiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului C. S. V. pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau alte violenţe prev de art 180 alin 2 C.pen cu aplicarea art 33 lit a C.pen constând în aceea că în noaptea de 13/14.01.2011 a lovit părţile vătămate, Z.C. si N. D. cu o bâtă în zona craniană, cauzându-le leziuni ce au necesitat pentru vindecare 11-12, respectiv 7-8 zile de îngrijiri medicale.

In fapt s-a reţinut că în noaptea de 13/14.01.2011 părţile vătămate au mers cu uratul pe stil vechi pe raza satului Prăjeşti, corn Măgireşti şi în faţa locuinţei lui Enea Gheorghiţă s-au întâlnit cu altă ceată de urători în care se afla şi învinuitul C. S. V.. în acel loc, pe fodul unui conflict spontan între învinuit şi cele două părţi vătămate, învinuitul 1-a lovit de mai multe ori cu o bâtă în zona capului pe Z. C. până când acesta a căzut la pământ, în apărarea acestuia intervenind N.D. care la rândul său a fost lovit cu aceeaşi bâtă în zona capului.

In cursul urmăririi penale părţile vătămate nu s-au constituit părţi civile. Spitalul Municipal Moineşti s-a constituit parte civilă cu suma de 2844,5 lei reprezentând cheltuieli de spitalizare, iar Serviciul de Ambulanţă Bacău nu s-a constituit parte civilă.

Pentru dovedirea situaţiei de fapt, in cursul urmăririi penale au fost administrate următoarele mijloace de proba, ce se regăsesc in dosarul de urmărire penala: proces verbal de consemnare a denunţului (fi 5), proces verbal de consemnare a actelor premergătoare-declaraţie Zota Constantin (fi 6), declaraţie parte vătămată Z.C. (fi 7,8), certificat medico-legal (fi 9), bilet de ieşire din spital (fi 10), decont chetuieli de spitalizare Z. C. (fi 11), proces verbal de consemnare a actelor premergătoare-declaraţie Neagu Daniel (fi 12), declaraţie parte vătămată N.D. (fi 13, 14), certificat medico legal (fi 15), bilet ieşire din spital (fi 16), decont cheltuieli spitalizare N. D. (fi 17), adresă de constituire parte civilă a Spitalului Municipal Moineşti (fi 8), proces verbal de consemnare a actelor premergătoare-declaraţie C. S. V. (fi 19), declaraţie învinuit (fi 21), declaraţie martor Morăraşu Marius Marcel (fi 24), declaraţia inculpatului cu ocazia prezentării materialului de urmărire penală (fi 23 verso).

în faţa instanţei, la termenul din data de 04.05.2011 părţile vătămate s-au constituit părţi civile cu suma de 2000 lei, fiecare.

Totodată Serviciul de Ambulanţă Bacău a depus şa dosar adresa de constituire parte civilă parte civilă cu suma de 326,6 lei reprezentând contravaloarea transportului părţilor vătămate la spital.

2

La termenul din data de 04.05.2011 inculpatul s-a prezentat în instanţă şi a solicitat admiterea cererii de judecare a cauzei pe baza probelor administrate în cursul cercetării penale, arâtând că recunoaşte săvârşirea faptelor pentru care a fost trimis în judecată şi îşi însuşeşte dovezile administrate în cursul urmăririi penale, declaraţia acestuia fiind consemnată şi ataşată la dosarul cauzei.

Constatând ca fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 3201 C.pr.pen, instanţa a admis cererea inculpatului de judecare a cauzei pe baza dovezilor administrate în dosarul de urmărire penală nr. 127/P/2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti.

Analizând materialul probator administrat în cursul urmăririi penale, care a servit ca temei pentru solutuionarea laturii penale cu privire la existenta faptei si a circumstanţelor in care a fost comisa, instanţa reţine următoarele:

în noaptea de 13/14.01.2011 părţile vătămate Z. C. şi N. D. împreună cu M. M. au mers cu uratul pe stil vechi pe raza satului Prăjeşti din corn Măgireşti. In fata locuinţei lui Enea Gheorghită s-au întâlnit cu altă ceată de urători în care

ii O i

se afla şi inculpatul C. S. V.. Pe fodul unui conflict spontan între inculpat şi cele două părţi vătămate, inculpatul 1-a lovit de mai multe ori cu o bâtă în zona capului pe Z.C. până când acesta a căzut la pământ. In apărarea acestuia intervenind Neagu Daniel la rândul său a fost lovit de inculpat cu aceeaşi bâtă în zona capului.Ulterior părţile vătămate au fost transportată la Spitalul Municipal Moineşti cu ambulanţa, fiind internate în perioada 14.01.2011-17.01.2011. Pentru leziunile suferite partea vătămată Zota Constantin a avut nevoie de 11-12 zile de îngrijiri medicale, conform certificatului medico-legal nr 29/E din 18.01.2011, iar partea vătămată N. D. a avut nevoie de 7-8 zile de îngrijiri medicale, conform certificatului medico-legal nr 30/E din 18.01.2011.

Fapta este probată prin declaraţiile părţilor vătămate ce se coroborează cu declaraţia martorului Morăraşu Marius-Marcel dar şi cu declaraţiile inculpatului care recunoaşte că a lovit părţile vătămate cu bâta în zona capului, leziunile suferite fiind confirmate prin certificatele medico-legale.

Situaţia de fapt fiind dovedită, în drept, faptele inculpatului C. S. V. întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de loviri sau alte violenţe prev de art 180 alin 2 C.pen. Având în vedere că în speţă sunt două părţi vătămate, întrucât este vorba de infracţiuni contra persoanei, avem de-a face cu două înfracţiuni de loviri sau alte violenţe în concurs real prev de art 33 lit a C.pen.

In privinţa laturii obiective, elementul material al infracţiunii s-a realizat prin acţiunea de lovire cu un corp contondent, respectiv o bâtă. Urmarea imediată constă în leziunile suferite de părţile vătămate ce au necesitat pentru vindecare 11-12, respectiv 7-8 zile de îngirjiri medicale. Fiind vorba de o infracţiune de rezultat, legătura de cauzalitate dintre fapta ce constituie elementul material si urmarea imediata exista si rezulta din materialitatea faptei.

In privinţa laturii subiective, inculpatul a săvârşit faptele cu intenţie directă în sensul art. 19 pct. 1 lit. a Cod Penal, având reprezentarea faptelor sale şi urmărind producerea rezultatului.

Reţinând că fapta a fost săvârşită de inculpat, fiindu-i dovedită vinovăţia, instanţa va dispune condamnarea acestuia.

La alegerea si individualizarea sancţiunii aplicabile inculpatului, instanţa va avea in vedere criteriile prevăzute de art 72 alin 1 C.pen.

3

Din situaţia de fapt reţinuta, instanţa apreciază ca fapta săvârşita prezintă gradul de pericol concret al unei infracţiuni. Astfel cum a fost incadrata, este vorba de o infracţiune care a adus atingere unor norme penale ce ocrotesc integritatea corporala a persoanei. Dispoziţiile părţii speciale ale codului prevăd pedeapsa închisorii de la 3 luni la 2 ani alternativ cu amenda.

Având in vedere ca art 52 C.pen stabileşte ca pedeapsa este o măsura de constrângere si un mijloc de reeducare a condamnatului, al cărei scop este prevenirea săvârşirii de infracţiuni, faţă de modul în care au fost săvârşite faptele respectiv in mod spontan inculpatul a lovit părţile vătămate cu o bâtă în zona capului, având în vedere că ulterior inculpatul a arătat, la ultimul cuvânt dipă dezbateri, că nu regretă faptele, instanţa se va orienta spre pedeapsa închisorii, sancţiune apta sa asigure funcţiile coercitiv-educative ale pedepsei, o amendă penală fiind insuficientă pentru îndreptarea inculpatului.

La stabilirea cuantumului vor fi avute in vedere ansamblul imprejurarilor cu privire la fapta si persoana inculpatului, intrucat numai o pedeapsa individualizata, proportionata, care sa tina seama de cel căruia ii este destinata poate fi eficienta. Astfel, instanţa reţine că între părţi a avut loc un conflict spontan, inculpatul este lipsit de antecedente penale, a recunoscut fapta beneficiind de dispoziţiile art 320'C.proc.pen. însă aceste împrejurări trebuie raportate şi la condiţiile în care a fost săvârşită fapta, inculpatul a lovit partea vătămată Zota Constantin cu bâta în zona capului, până când acesta a căzut la pământ şi când a intervenit partea vătămată Neagu Daniel în apărare celui căzut, la rândul său a fost lovit cu bâta în zona capului

In aceste condiţii instanţa va condamna inculpatul la pedeapsa închisorii de 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau alte violenţe prev de art 180 alin 2 C.pen-parte vătămată Z.C.

Sub aspectul aplicării unei pedepse accesorii prevăzute de art 71 alin 1, 2 rap la art 64 alin 1 C.pen, o asemenea pedeapsa este necesara pentru atingerea scopului sancţiunii penale. Astfel, fata de criteriile prevăzute de art 71 alin 3 C.pen si de pedeapsa ce o va aplica, instanţa va interzice inculpatului, ca urmarea nedemnitatii, exercitarea drepturilor prev de art 64 alin 1 lit a teza a doua si lit b C.pen pe durata executării pedepsei principale.

Instanţa nu va interzice dreptul inculpatului de a vota in alegerile legislative, având in vedere dispoziţiile art. 3 din Protocolul 1 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, astfel cum au fost interpretate in cauza Hirst c Marii Britanii pronunţata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in data de 06.10.2005, prevederi incidente in baza art. 20 din Constituţia României.

Art. 3 din Protocolul 1 garantează atât dreptul de a vota in cadrul alegerilor legislative, cat si dreptul de a participa in calitate de candidat in cadrul acestora.

In ce priveşte dreptul de a participa in calitate de alegator, instanţa nu considera ca pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului acestuia este justificata in cauza de fata de un scop legitim, având in vedere natura infracţiunii săvârşite de inculpat. Aceasta nu este apta sa atragă nedemnitatea inculpatului de a participa la viata sociala prin exercitarea dreptului de vot in alegeri, statul având obligaţia pozitiva de a organiza infrastructura necesara exercitării acestui drept de către deţinuţi.

4

In ce priveşte cealaltă componenta a dreptului la alegeri libere prevăzut de art. 3 din Protocolul 1, constând in dreptul de a participa in calitate de candidat si care in cuprinsul art. 64 alin. 1 lit. a C.pen. este inclus in dreptul de a fi ales in funcţii elective publice, instanţa apreciază ca exercitarea acestui drept este incompatibila nu numai de iure, dar si de fado cu executarea pedepsei penale in regim penitenciar. Astfel, având in vedere imposibilitatea obiectiva de exercitare, instanţa considera ca pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului dreptului menţionat pe durata executării pedepsei principale este justificata de un scop obiectiv si legitim si proporţionala intr-o societate democratica.

Instanţa nu va interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 litera c C.pen., având in vedere ca infracţiunea nu a fost săvârşita de inculpat folosindu-se de o funcţie pe care o ocupa, de o profesie pe care o exercita sau de o activitate pe care o desfăşura.

Totodată instanţa va condamna inculpatul la pedeapsa închisorii de 3 luni pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau alte violenţe prev de art 180 alin 2 C.pen-parte vătămată Neagu Daniel.

In baza art 71 C.pen, instanţa va interzice inculpatului, ca urmarea nedemnitatii, exercitarea drepturilor prev de art 64 alin 1 lit a teza a doua si lit b C.pen pe durata executării pedepsei principale.

In baza art 33 lit a C.pen va contopi pedepsele aplicate anterior, inculpatul urmând a executa în final pedeapsa cea mai grea a închisorii de 4 luni.

In baza art 71 C.pen va interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, exerciţiul drepturilor prev de art 64 lit a teza a doua si lit b C.pen.

Cu privire la modalitatea de executare a pedepsei, instanţa apreciază, în contextul probelor administrate, că scopul educativ şi preventiv al pedepsei poate fi atins şi fără executarea efectivă a acesteia în regim de detenţie, aplicarea pedepsei fiind un avertisment suficient de puternic pentru îndreptarea comportamentului social al inculpatului, care poate fi reintegrat social şi reeducat şi fără izolare în regim de detenţie.

Instanţa constată că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 81 C.pen , astfel încât va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei, conform art. 81 C.pen, pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 4 luni calculat conform art. 82 din C.pen, care începe să curgă de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

In baza art. 359 Cod proc. pen, va atrage atenţia inculpatului asupra disp. art. 83 C. pen. a căror nerespectare prin săvârşirea unei noi infracţiuni în termenul de încercare atrag revocarea beneficiului suspendării condiţionate a executării pedepsei.

întrucât pedepsele accesorii sunt alăturate pedepsei principale a închisorii, constând în interzicerea exerciţiului unor drepturi pe durata executării pedepsei, în baza art. 71 alin. 5 Cod penal, instanţa va suspenda executarea pedepselor accesorii pe durata termenului de încercare.

In ceea ce priveşte acţiunea civila, instanţa retine ca potrivit art 346 C.proc.pen in caz de condamnare, achitare sau incetare a procesului penal, instanţa se pronunţa prin aceeaşi sentinţa si asupra acţiunii civile.

în speţă părţile vătămate s-au constituit părţi civile cu suma de 2000 lei fiecare, Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti s-a constituit parte civilă cu

5 suma de 2844,5 lei reprezentând cheltuieli  de  spitalizare efectuate  cu părţile vătămate, iar Serviciul de Ambulanţă Bacău s-a constituit parte civilă cu suma de 326,6 lei reprezentând contravaloarea transportului părţilor vătămate la spital.

Instanţa retine ca in speţa sunt întrunite condiţiile răspunderii civile delictuale prev de art 998 C.civ., respectiv o fapta ilicita constând intr-o fapta prevăzuta de legea penala, urmarea imediata, legătura de cauzalitate si vinovăţia. Astfel, părţile vătămate au suferit leziuni corporale ca urmare a loviturilor primite potrivit certificatelor medicale anexate la dosar.

Serviciul de Ambulanta Bacău a transportat părţile vătămate la spital unde au fost internate şi li s-au acordat îngrijiri medicale. întrucât aceste cheltuieli sunt o consecinţa a faptei inculpatului, trebuie suportate de acesta.

Fata de aceste împrejurări in baza art 998 C.civ rap la art 14 C.proc.pen şi art 346 C.proc. pen va admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti şi va obliga inculpatul Antohi Cătălin la plata sumei de 2844,5 lei cu titlu de daune materiale către Spital, iar în baza art 998 C.civ rap la art 14 C.proc.pen şi art 346 C.proc. pen va admite acţiunea civilă exercitată de de partea civilă Serviciul de Ambulanţă Bacău şi va obliga inculpatul Antohi Cătălin la plata sumei de 326,6 lei cu titlu de daune materiale către Serviciul de Ambulanţă.

In ceea ce priveşte acţiunea civilă exercitată de părţile vătămate, instanţa reţine că în baza art. 1169 C.civ oricine face o propunere înaintea judecăţii este obligat să o probeze, în consecinţă sarcina probei revenind părţii vătămate sub aspectul sumei cu care s-a constituit parte civilă. In speţă părţile vătămate s-au constituit părţi civile cu suma de 2000 lei, fiecare, din care suma de 500 lei daune materiale şi suma de 1500 lei daune morale.

In privinţa daunelor materiale instanţa reţine că, deşi li pus în vedere părţilor vătămate să probeze pretenţiile, acestea nu s-a conformat şi nu făcut nicio dovada în acest sens.

In privinţa daunelor morale, se reţine că nu există un indicator pentru stabilirea lor, astfel că acestea vor fi apreciate de instanţă, global, în funcţie de împrejurările cauzei. In speţă instanţa apreciază că în raport cu situaţia de fapt, acordarea unor daune morale în cuantum de 1000 lei, pentru fiecare parte vătămată, reprezintă o reparaţie rezonabilă, echitabilă, în raport cu suferinţa psihică suferită de părţile vătămate.

Faţă de aceste împrejurări,în baza art 998 C.civ rap la art 14 C.proc.pen şi art 346 C.proc. pen va admite în parte acţiunea civilă exercitată de părţile vătămate şi va obligă inculpatul la plata sumei de 1000 lei pentru fiecare parte civilă cu titlu de daune morale către partea civilă.

In baza art 191 alin 1 C.proc.pen instanţa va obliga inculpatul la plata sumei de 250 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

6

în baza art 180 alin 2 C.pen cu aplicarea art 3201C.proc.pen. condamnă 4 pe inculpatul C. S. V., fiul lui ..., jud Bacău, cetăţean român, necăsătorit, studii 10 clase, stagiu militar nesatisfacut, fără ocupaţie, fără antecedente penale, la pedeapsa inchisorii de 4 luni sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri sau alte violente-parte vătămată Z. C.

In baza art 71 C.pen interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, exerciţiul drepturilor prev de art 64 lit a teza a doua şi lit b C.pen.

în baza art 180 alin 2 C.pen cu aplicarea art 320'C.proc.pen. condamnă pe inculpatul C.S.V., jud Bacău, domiciliat în sat Prăjeşti, corn Măgireşti, jud Bacău, CNP 1911009044907, cetăţean român, necăsătorit, studii 10 clase, stagiu militar nesatisfacut, fără ocupaţie, fără antecedente penale, la pedeapsa inchisorii de 3 luni sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri sau alte violenţe-parte vătămată N. D..

In baza art 71 C.pen interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, exerciţiul drepturilor prev de art 64 lit a teza a doua şi lit b C.pen.

în baza art 33 lit a C.pen contopeşte pedeapsele aplicate mai sus, respectiv pedeapsa închisorii de 4 luni cu pedeapsa închisorii de 3 luni, inculpatul urmând a executa în final pedeapsa cea mai grea a închisorii de 4 luni.

In baza art 71 C.pen interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, exerciţiul drepturilor prev de art 64 lit a teza a doua şi lit b C.pen.

în baza art 81 C.pen dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei rezultante de 4 luni închisoare pe un termen de încercare de 2 ani şi 4 luni, calculat conform art 82 C.pen, care începe să curgă de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

In baza art 71 alin 5 C.pen suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării executării pedepsei principale.

în baza art 359 C.proc.pen atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art 83 C.pen a căror nerespectare prin săvârşirea unei infracţiuni noi în termenul de încercare atrag revocarea beneficiului suspendării condiţionate a executării pedepsei.

în baza art 998 C.civ rap la art 14 C.proc.pen şi art 346 C.proc. pen admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă Z. C. şi obligă inculpatul C. S. V. la plata sumei de 1000 lei cu titlu de daune morale către partea civilă.

In baza art 998 C.civ rap la art 14 C.proc.pen şi art 346 C.proc. pen admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă N. D. la plata sumei de 800 lei cu titlu de daune morale către partea civilă.

în baza art 998 C.civ rap la art 14 C.proc.pen şi art 346 C.proc. pen admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti şi obligă inculpatul C.S. V. la plata sumei de 2844,5 lei cu titlu de daune materiale către Spital.

In baza art 998 C.civ rap la art 14 C.proc.pen şi art 346 C.proc. pen admite acţiunea civilă exercitată de de partea civilă Serviciul de Ambulanţă Bacău şi obligă inculpatul C. S. V. la plata sumei de 326,6 lei cu titlu de daune materiale către Serviciul de Ambulanţă.

7

In baza art 191 alin 1 C.proc.pen obligă inculpatul la plata sumei de 250 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare pentru inculpat, părţile civile Z.C. şi N. D. şi procuror şi de la comunicare pentru părţile civile Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti şi Serviciul de Ambulanţă Bacău .

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 03.06.2011.