Furt

Sentinţă penală 596 din 13.12.2011


Judecătoria Moineşti

Judecător: Ramona Rogoz

Sentinţa penală nr.596 din 13 decembrie 2011

Cod: ' %^-

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti din dosar nr..../P/...înregistrat pe rolul Judecătoriei Moineşti la data de ... sub nr..../260/..., s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor minori L.I.I. şi T.D.M., pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, prev şi sancţionată de art.208-209 alin 1 lit e, g, i C.pen, cu aplicarea art.99 şi urm. C.pen.

In actul de sesizare al instanţei se reţine următoarea situaţie de fapt:

In noaptea de ..., învinuiţii L.I.I. şi T.D.M., s-au deplasat la Club 69 din ..., având asupra lor un rucsac şi o bară metalică, pe care le-au ascuns în Parcul .... După aproximativ 1 oră, au recuperat rucsacul în care se afla bara metalică şi s-au îndreptat spre zona centrală a oraşului ..., cu intenţia de a sustrage bunuri dintr-un garaj. Au ales la întâmplare un garaj din zona ..., în spatele imobilului cu nr.7, situat într-o zonă fără iluminat public, au spart lacătul uşii de acces în garaj, au pătruns în interior şi au sustras 2 biciclete, o pompă pentru acestea şi un redresor electric. Bunurile sustrase au fost transportate la locuinţa învinuitului L.I.I., unde au fost depozitate până a doua zi, fiind ulterior identificate de către organele de cercetare penală şi restituite părţii vătămate.

Pe parcursul urmăririi penale au fost administrate următoarele mijloace de probă:declamţnlQ părţii vătămate H.C., f. 32-33, proces verbal de cercetare la faţa locului şi planşă fotografică, f. 4-13, proces verbal de reconstituire şi planşă fotografică, f. 14-17, dovadă de ridicare şi predare bunuri, f. 34-36, declaraţii martori A.C. şi D.D., f. 17-18 , declaraţii învinuiţi, f. 22-24, f. 28-30.

In conformitate cu dispoziţiile art.482 alin 2 C.pr.pen, în cauză, din dispoziţia instanţei au fost efectuate referatele de evaluare ale minorilor, de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul...- filele 19-29 dosar instanţă.

La primul termen de judecată s-au prezentat în instanţă inculpaţii, care au solicitat instanţei să admită cererea lor privind judecarea cauzei pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, arătând că recunosc săvârşirea faptei pentru care au fost trimişi în judecată şi îşi însuşesc dovezile administrate în cursul urmăririi penale, declaraţiile acestora fiind consemnate la dosarul cauzei.

Constatând ca fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art.3201 C.pr.pen, instanţa a admis cererea inculpaţilor de judecare a cauzei pe baza dovezilor administrate în dosarul de urmărire penală nr..../P/... al Parchetului de pe lângă Judecătoria ....

Analizând probele administrate în cauză, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

2

La data de ..., partea vătămată H.C., a formulat plângere împotriva autorilor necunoscuţi, solicitând efectuarea de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, reclamând că în noaptea de ..., din garajul său, situat pe str.... din ...i-a fost sustrasă o bicicletă şi un redresor pentru acumulatori auto.

Organele de cercetare penală din cadrul I.P.J. - Poliţia Oraşului ..., s-au deplasat la faţa locului, constatând că sistemele de închidere ale uşii de acces în garaj fuseseră forţate cu ajutorul unui obiect contondent, lacătul de la primul sistem de închidere nu a mai fost identificat la faţa locului, iar zăvorul sistemului de închidere de tip yală fusese îndoit. In garaj au fost identificate, pe sol, urme de încălţăminte, iar în exterior, urme de pneuri de bicicletă. Aspectele constatate au fost fixate prin fotografii judiciare, fiind consemnate şi în procesul verbal de cercetare la faţa locului, întocmit în prezenţa martorilor asistenţi P.C. şi G. S. - f. 4-10 dos. urm. pen.

Ulterior partea vătămată a arătat că din garaj fuseseră sustrase 2 biciclete, o pompă de bicicletă şi un redresor.

In aceeaşi zi după sesizarea furtului, partea vătămată a identificat în oraş, un grup de copii, printre care se aflau şi inculpaţii L.I.I. şi T.D.M., în posesia cărora se aflau cele 2 biciclete sustrase din garajul său. A anunţat organele de poliţie care s-au deplasat la locul indicat de partea vătămată, organele de poliţie identificându-i pe inculpaţi, care au fost conduşi la sediul poliţiei pentru declaraţii.

In cursul actelor premergătoare începerii urmăririi penale, prin declaraţiile date în faţa organelor de cercetare penală, inculpaţii au recunoscut săvârşirea faptei, din declaraţiile acestora rezultând următoarea succesiune de desfăşurare a activităţii infracţionale: In noaptea de ..., s-au deplasat într-un club din ..., având asupra lor un rucsac şi un şurub metalic lung, pe care le-au ascuns în Parcul .... După aproximativ 1 oră, au recuperat rucsacul în care se afla bara metalică şi s-au îndreptat spre zona centrală a oraşului ..., cu intenţia de a sustrage bunuri dintr-un garaj. Au ales la întâmplare un garaj din zona ..., au spart lacătul uşii de acces în garaj, au pătruns în interior şi au sustras 2 biciclete, o pompă pentru acestea şi un redresor electric. Bunurile sustrase au fost transportate la locuinţa învinuitului L.I.I., unde au fost depozitate până a doua zi, când inculpatul T.D.M.a venit la locuinţa inculpatului L.I.I. şi a luat una din cele 2 biciclete sustrase.

Inculpaţii au recunoscut săvârşirea faptei şi în cursul urmăririi penale şi în faţa instanţei, relatând aceeaşi modalitate de desfăşurare a evenimentelor şi indicând organelor de cercetare penală modalitatea concretă în care au procedat, cu ocazia reconstituirii la faţa locului, desfăşurată în prezenţa martorilor asistenţi A.C. şiD.D.

O bicicletă marca Mountain Bike Climber, de culoare gri, pompa de bicicletă şi redresorul electric au fost ridicate de organele de poliţie în ziua de ... de la inculpatul L.I.I., în aceeaşi zi fiind ridicată de la inculpatul T.D.M., cea de-a Ii-a bicicletă sustrasă din garajul părţii vătămate, tot marca Mountain Bike

3

Mustang, bunurile fiind restituite părţii vătămate-conform dovezilor de ridicare şi procesului verbal de predare-primire aflate la filele 34 - 36 dos. urm. pen.

Instanţa reţine astfel, din coroborarea tuturor probelor administrate în cursul urmăririi penale, că situaţia de fapt reţinută în actul de sesizare al instanţei este pe deplin dovedită, în drept, faptele inculpaţilor minori L.I.I. şi T.D.M., întrunind elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat, prev. şi sancţionată de art.208 alin 1 - 209 alin 1 lit a, g, i C.pen.

Elementul material al infracţiunii de furt a fost realizat prin acţiunea de luare a bunurilor din posesia sau detenţia părţii vătămate, fără consimţământul acesteia, specifică acestei infracţiuni. Au fost realizate astfel, cele două acte specifice acţiunii de luare, şi anume, deposedarea, şi respectiv, imposedarea. De asemenea, coroborarea probelor mai sus enumerate au dovedit existenţa unei urmări imediate ce constă în prejudiciul cauzat părţii vătămate, precum şi raportul de cauzalitate între fapta săvârşită şi urmarea socialmente periculoasă produsă. Aspectul calificat al faptei este de asemenea dovedit, fapta fiind săvârşită de cei 2 inculpaţi, pe timp de noapte-respectiv în jurul orei 24,00 şi prin efracţie-respectiv prin forţarea sistemelor de închidere a garajului din care au fost sustrase bunurile.

In privinţa laturii subiective, inculpaţii au săvârşit infracţiunea de furt calificat cu intenţie directă în sensul art.19 pct.l lit.a Cod Penal, având reprezentarea faptei sale şi urmărind producerea rezultatului. Intenţia inculpaţilor rezultă din modul de săvârşire a faptei şi din ansamblul probelor administrate.

Reţinând că fapta există şi a fost săvârşită de inculpaţii minori cu forma de vinovăţie prevăzută de lege, instanţa va dispune condamnarea acestora.

Instanţa va avea în vedere atât criteriile generale de individualizare a pedepsei, prevăzute de art.72 C.pen cât şi dispoziţiile art.100 alin.l Cp care prevăd că la alegerea sancţiunii se tine seama ca gradul de pericol social al faptei săvârşite, de starea fizica si de dezvoltarea intelectuala si morala a minorului, de comportarea lui de natura sa caracterizeze persoana minorului (de exemplu vârsta concreta la data săvârşirii faptei, antecedente antisociale înainte sau după împlinirea vârstei răspunderii penale).

Instanţa are în vedere că regimul de sancţionare a minorului conform Codului penal un regim mixt, incluzând măsuri educative, enumerate la art.100 Cod penal şi pedepse însă prioritate în aplicare au măsurile educative, pedepsele aplicându-se doar în situaţia în care judecătorul ar aprecia că o măsură educativă este insuficientă pentru îndreptarea minorului.

Criteriile care stau la baza alegerii uneia din măsurile educative privesc gravitatea faptei, comportarea generală a minorului, atitudinea sa faţă de fapta comisă, posibilitatea lui de reeducare.

Din referatul de evaluare efectuat de Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul ..., rezultă că inculpatul minor L.I.I. nu are un comportament infracţional structurat, are un comportament adecvat în familie, este elev în clasa

4

a IX-a la Colegiu Tehnic Dimitrie Ghika din ..., îşi ajută familia, mai precis tatăl cu care locuieşte, mama fiind plecată în străinătate, prin prestarea de diverse activităţi lucrative în regim zilier, este cunoscut în comunitate ea fiind un copil cuminte, că minorul nu a ridicat niciodată probleme care să necesite intervenţia organelor de poliţie. Motivaţia minorului expusă în faţa consilierilor de probaţiune pentru comiterea faptei penale a fost necesitatea de a face rost de bani, fără a conştientiza pericolul social al fapte săvârşite.

Din referatul de evaluare efectuat de Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul ..., rezultă că inculpatul minor T.D.M. nu are un comportament infracţional structurat, că beneficiază de susţinerea ambilor părinţi, implicându-se la rândul lor în afacerea familiei, că a fost retras de la şcoală de părinţi în urma implicării acestuia în săvârşirea faptei penale, părinţii apreciind că astfel vor putea exercita o supraveghere mai atentă asupra minorului, că atât familia sa cât şi el sunt percepuţi în comunitate ca persoane muncitoare, fără probleme, că minorul nu a mai fost implicat în alte fapte antisociale, doreşte să se întoarcă la şcoală, neputând oferi o motivaţie pentru comiterea faptei penale.

Instanţa reţine inculpaţii nu au antecedente penale astfel încât nu se poate afirma că aceştia sunt înclinaţi spre un comportament infracţional, au avut o atitudine sinceră în faţa organelor de cercetare penală şi a instanţei de judecată, regretând sincer fapta comisă, astfel încât apreciază că ambilor inculpaţi le poate fi aplicată măsura educativă a mustrării, această măsură având rolul de a le atrage atenţia acestora asupra consecinţelor faptelor lor şi de a-i responsabiliza pe viitor.

In concluzie, în baza art.101 lit.a Cod penal, inculpaţilor minori L.I.I. şi T.D.M. li se va aplica măsura educativă „mustrarea".

Se va atrage atenţia inculpaţilor asupra prevederilor art.102 Cod penal în sensul că dacă vor săvârşi o altă infracţiune se va lua faţă de ei o măsură mai severă sau li se va aplica o pedeapsă.

Cu privire la latura civilă a cauzei, instanţa reţine că prin înscrisul depus de partea vătămată H.C. la dosarul cauzei, acesta a arătat că nu înţelege să se constituie parte civilă în cauză, prejudiciul fiind recuperat, astfel că instanţa va lua act de manifestarea de voinţă a părţii vătămate.

In baza art.191 alin.l Cod proc.pen va obliga inculpatul minor T.D.M. la plata sumei de 700 lei cheltuieli judiciare către stat din care suma de 300 lei onorariu apărător din oficiu P.M. care a asigurat asistenţa juridică a inculpatului în cursul urmăririi penale şi suma de 300 lei onorariu apărător din oficiu P.S. care a asigurat asistenţa juridică a inculpatului în cursul judecăţii, vor fi avansate din fondurile Ministerului de Justiţie.

In baza art.191 alin.l Cod proc.pen va obliga inculpatul minor L.I.I. la plata sumei de 700 lei cheltuieli judiciare către stat din care suma de 300 lei onorariu apărător din oficiu P.M. care a asigurat asistenţa juridică a inculpatului în cursul urmăririi penale şi suma de 300 lei onorariu apărător din oficiu M.M.

5

care a asigurat asistenţa juridică a inculpatului în cursul judecăţii, vor fi avansate din fondurile Ministerului de Justiţie.