Contraventie

Sentinţă civilă 155 din 25.01.2012


JUDEŢUL BACĂU JUDECĂTORIA MOINEŞTI

SENTINŢA CIVILA NR. 155 Din 25.01.2012

Constată că prin acţiunea înregistrată sub nr. .../260/2011 pe rolul Judecătoriei Moineşti , jud.Bacău , petenta I.R. a formulat plângere împotriva

procesului verbal de contravenţie seria CC nr...../  11.07.2011, solicitând

anularea acestuia şi anularea măsurii administrative a reţinerii permisului de conducere.

Cererea a fost motivată în drept în conformitate cu OG 2/2001.

Plângerea este scutită de la plata taxelor de timbru, în conformitate cu art. 36 din OG nr. 2/2001 şi cu art. 15 lit. i din Legea nr. 146/1997 şi în motivare petenta arată că nu a depăşit viteza legală deoarece conduce preventiv iar procesul verbal este lovit de nulitate deoarece nu descrie exact fapta contravenţională şi nu s-a individualizat locul săvârşirii acesteia , mai mult decât atât nu sunt amplasate indicatoare cu indicarea vitezei permise, sunt inserate şi date eronate la rubrica ce precizează ora comiterii faptei în sensul că se arată iniţial ora 15,33 şi ulterior 12,47.

Intimata a depus întâmpinare prin care se arată că procesul verbal de contravenţie este legal întocmit.

S-au depus înregistrarea radar şi anumite precizări legate de constatarea contravenţiei reţinute în sarcina petentului.

Analizând procesul verbal atacat, faţă de susţinerile petentului şi de înscrisurile depuse la dosar, instanţa reţine:

Petenta I.R. a fost sancţionată contravenţional, reţinându-se în procesul verbal atacat că, la data de 11.07.2011, ora 12,49 , conducând autovehiculul cu nr. de înmatriculare B-31-.... , în localitatea Moineşti, str. Lunca , jud. Bacău a depăşit viteza legală prevăzută pentru acel sector de drum, circulând cu 103 km/h.

S-a reţinut încălcarea prevederilor art. 49 din OUG nr. 195/2002, a fost aplicată sancţiunea amenzii, în cuantum de 603 de lei, 9 puncte de penalizare şi reţinerea permisului de conducere.

Verificând, sub aspectul legalităţii, procesul verbal atacat, instanţa constată că acesta cuprinde toate elementele prevăzute, sub sancţiunea nulităţii absolute, de art. 17 din OG nr. 2/2001. De asemenea, nu există alte motive de nelegalitate ce ar putea fi luate în considerare din oficiu.

Astfel locul săvârşirii este menţionat ca fiind strada Lunca din municipiul Moineşti,  fapta este  descrisă în  aşa manieră încât contravenţia se poate

2

individualiza iar orele sunt menţionate diferit deoarece una este ora săvârşirii contravenţiei iar cealaltă se referă la ora încheierii actului constatator .

Potrivit art. 102 al. 3 lit. e din OUG nr. 195/2002, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

De asemenea, din coroborarea art. 108 al. 1 lit. d pct. 3 cu art. 102 al. (1) şi al. (2) din acelaşi act normativ, rezultă că pentru depăşirea vitezei legale cu 41-50 km/h, sancţiunile sunt amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, precum şi un număr de 6 puncte de penalizare.

Se va reţine că în cazul încălcărilor regimului legal al vitezei pe drumurile publice referirea la locul săvârşirii contravenţiei (în afara sau în localitate, precum şi categoria de drum) şi la viteza avută sunt elemente suficiente pentru aprecierea gravităţii faptei, natura contravenţiei nepermiţând grade diferite de gravitate, decât, eventual, în situaţia producerii unui accident de circulaţie, situaţie neincidentă în speţă.

Prin urmare, elementele indicate în procesul verbal atacat sunt suficiente, motivele invocate de petentă fiind neîntemeiate.

Pe cale de consecinţă va fi respinsă plângerea ca nefondată şi va fi menţinut procesul verbal de contravenţie.