Legea nr. 10 din 2001. Restituirea valorii de piata a imobilului. Calitate procesuala pasiva

Sentinţă civilă 950 din 26.01.2010


Legea nr. 10/2001. Restituirea valorii de piata a imobilului. Calitate procesuala pasiva.

Prin cererea inregistrată pe rolul acestei instante reclamanta C A N a chemat in judecată pârâtul Municipiul Bucureşti, solicitând instantei ca prin hotararea pe care o va pronunta să dispună obligarea acestuia la plata valorii de piaţă a apartamentului nr. 2, situat în B, str. A, nr. 126A, parter,

In motivarea cererii, reclamanta a aratat că a incheiat cu SC Rom-Vial SA contractul de vânzare-cumpărare nr. /1996 prin care a dobândit proprietatea apartamentului menţionat.

Se mai arată că ulterior, prin sentinţa civilă definitivă şi irevocabilă s-a stabilit că statul nu a deţinut cu titlu valabil proprietatea apartamentului respectiv, reclamanta fiind obligată să lase succesoarei foştilor proprietari în deplină proprietate şi posesie imobilul menţionat, astfel încât pârâtul răspunde pentru evicţiune în temeiul art. 1341 din Codul civil.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 1337, 1341 şi 1344 Cod civil.

In sustinerea cererii scutite de plata taxei de timbru, s-au depus inscrisuri, in fotocopie (filele 5-10).

La data de 20.02.2009, reclamanta a depus la dosar o cerere precizatoare prin care a învederat că înţelege să cheme în judecată Ministerul Finanţelor Publice, solicitând ca în temeiul art. 501 din Legea nr. 10/2001 să se dispună obligarea acestuia la plata sumei de 240.000 lei, evaluată provizoriu, reprezentând preţul de piaţă al apartamentului menţionat în cererea iniţială.

Pârâţii, legal citaţi, nu au formulat întâmpinare.

În şedinţa publică din data de 19.01.2010, instanţa a pus în discuţia părţilor excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Municipiul Bucureşti şi fondul cauzei.

Analizând actele şi lucrările dosarului şi pronunţându-se cu prioritate conform art. 137 alin. 1 din Codul de procedură civilă asupra excepţiilor invocate, instanţa reţine următoarele:

Intre Primăria Municipiului Bucureşti prin mandatar SC Rom Vial SA in calitate de vânzătoare şi reclamantă, in calitate de cumpărător, s-a incheiat contractul de vânzare-cumpărare nr. /1996 (fila 9), cu privire la imobilul situat in B, str. A, nr. 126A, parter, ap. 2.

Prin sentinţa civilă nr. /.2007 pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti (filele 5-8), rămasă irevocabilă prin decizia civilă nr. /2008 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti Secţia a III-a Civilă, a fost obligată reclamanta să lase în deplină proprietate şi posesie numitei C A imobilul menţionat.

Potrivit art. 13 al. 6 din Legea nr.112/1995 la dispoziţia Ministerului Finanţelor se constituie fondul extrabugetar pentru asigurarea punerii în aplicare a prevederilor prezentei legi, care se va alimenta din: a) sumele obţinute din vânzarea apartamentelor care nu s-au restituit în natură, reprezentând plăţi integrale, avansuri, rate şi dobânzi, după deducerea comisionului de 1% din valoarea apartamentelor.

Conform art. 501 din Legea nr. 10/2001 republicată, în redactarea existentă la data formulării cererii precizatoare, proprietarii ale căror contracte de vânzare-cumpărare, încheiate cu respectarea prevederilor Legii nr. 112/1995, cu modificările ulterioare, au fost desfiinţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile au dreptul la restituirea preţului de piaţă al imobilelor, stabilit conform standardelor internaţionale de evaluare.

Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, instanţa apreciază că pârâtul Municipiul Bucureşti nu are calitate procesuală pasivă în prezenta cauză, Ministerul Fiananţelor Publice fiind instituţia care datorează suma reprezentând valoarea de piaţă a imobilelor ce fac obiectul articolului menţionat, motiv pentru care instanţa urmează să admită excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Municipiul Bucureşti şi să respingă acţiunea formulată în contradictoriu cu acesta ca fiind introdusă împotriva unei persoane lipsite de calitate procesuală pasivă.

Având in vedere că in cauza de faţă este vorba despre un contract de vânzare-cumpărare incheiat cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 112/1995 care a fost desfiinţat printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă, iar preţul plătit de cumpărător nu mai este deţinut cu titlu valabil de către pârâtă, instanţa apreciază că cererea reclamantei este intemeiată ţinând cont şi de prevederile legale mai sus menţionate.

Faţă de aceste considerente, având în vedere şi raportul de expertiză depus în cauză (filele 55-65), instanţa va admite acţiunea, astfel cum a fost precizată şi va obliga pe pârâtul Ministerul Finanţelor Publice să plătească reclamantei suma de 147.635,19 lei, reprezentând valoarea de piaţă a apartamentului nr. 2, situat în B, str. A, nr. 126A, parter.