Constatare cetăţenie inadmisibila în procedura necontencioasa. Caracterul contencios al cererii

Sentinţă civilă 3822 din 09.03.2009


SENTINTA CIVILA Nr. 3822 din 09 Martie 2009

Constatare cetăţenie inadmisibila în procedura necontencioasa. Caracterul contencios al cererii

Cetăţenia exprimă relaţia politico-juridică dintre o persoană şi un stat, împrejurare faţă de care, având în vedere că acţiunea reclamantului are ca obiect constatarea calităţii sale de cetăţean român, ce necesită analizarea condiţiilor prevăzute de art. 5 alin. 2 lit. b din Legea nr. 21/1991 şi faţă de care statul român este interesat să-şi exprime poziţia sa, cererea formulată prezintă un caracter contencios

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti  sub nr. 1/299/02.02.2009, petentul DM a solicitat instanţei ca, prin hotărârea ce va pronunţa, să se constate calitatea sa de cetăţean român, calitate pe care a dobândit-o prin naştere.

În motivarea cererii, întemeiată pe dispoziţiile art.5 alin.2 din Constituţia României, art. 331- 339 C. proc. Civ., art. 4 şi art. 5 din Legea nr. 21/1991, petentul arată că ambii părinţi s-au născut pe teritoriul statului român, dobândind prin naştere cetăţenie română.

În aceste condiţii, petentul apreciază că, în conformitate cu dispoziţiile art.5 alin.2 din Constituţia României, este cetăţean român, fiind născut în străinătate, în localitatea Leuşeni, Republica Moldova, la data de 16.02.1963, din părinţi cetăţeni români.

Cererea a fost timbrată cu suma de 19 lei, taxă judiciară de timbru şi 0,5 lei, timbru judiciar.

În dovedirea cererii, petentul a depus la dosar următoarele înscrisuri: certificate de naştere, copie paşaport, carte de identitate.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa a reţinut următoarele:

Potrivit art. 331 C. proc. civ., ca temei procedural indicat de către petent, „cererile pentru dezlegarea cărora este nevoie de mijlocirea instanţei fără însă să se urmărească stabilirea unui drept potrivnic faţă de o altă persoană sunt supuse dispoziţiilor de procedură mai jos arătate”.

Totodată, instanţa a reţinut că procedura necontencioasă prevăzută de art. 331-339 C. proc. civ., nu interzice existenţa unui pârât, astfel cum reiese din dispoziţiile art. 333 C. proc. civ., care stipulează că „cererea cuprinde numele şi domiciliul celui care o face şi ale persoanelor pe care acesta cere să fie chemate înaintea instanţei, precum şi arătarea pe scurt a obiectului, motivarea cererii şi semnătura”.

Pe de altă parte, instanţa a stabilit că cetăţenia exprimă relaţia politico-juridică dintre o persoană şi un stat, împrejurare faţă de care, având în vedere că acţiunea reclamantului are ca obiect constatarea calităţii sale de cetăţean român, ce necesită analizarea condiţiilor prevăzute de art. 5 alin. 2 lit. b din Legea nr. 21/1991 şi faţă de care statul român este interesat să-şi exprime poziţia sa, instanţa apreciază că cererea formulată prezintă un caracter contencios.

Aceasta cu atât mai mult, cu cât, în ipoteza admiterii, statul român poate fi obligat să elibereze acte de stare civilă din care să reiasă calitatea de cetăţean român a reclamantului.

Faţă de aceste considerente, faţă de dispoziţiile art. 335 C. proc. civ., potrivit cărora „dacă cererea prin cuprinsul ei prezintă caracter contencios, instanţa o va respinge”, instanţa a respins cererea petentului, ca inadmisibilă, faţă de temeiul procedural invocat.