Revocare donatie

Hotărâre 8952 din 25.06.2010


Revocare donatie-s.c. 8952/25.06.2010

 

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sector 3 Bucureşti reclamanţii P. E. şi P. G. au chemat în judecată pe pârâţii I. M. şi I. E. solicitând revocarea contractului de donaţie cu sarcini ( stipulaţie pentru altul) autentificat de BNP, încheiat între reclamanţi în calitate de donatori şi pârâţi în calitate de donatari, având drept obiect garsoniera situată în Bucureşti, sector 3.

În motivarea acţiunii reclamanţii au arătat că prin contractul de donaţie autentificat de BNP, au donat imobilul anterior mentionat pârâţilor, care s-au obligat de a îndeplini următoarele sarcini: să constituie un drept de abitaţie viageră asupra garsonierei ce a format obiectul donaţiei, în favoarea  fiului reclamanţilor; să presteze fiului lor o întreţinere lunară, pe tot cursul vieţii acestuia, constând în punerea la dispoziţie a alimentelor pe care le consumă obişnuit, a obiectelor de igienă şi îmbrăcăminte necesare şi utile, iar când starea sănătăţii sale o va impune, a medicamentelor şi consultaţiilor medicale, din partea unui specialist.

Reclamanţii au aratat că, deşi a trecut un an de la încheierea contractului, pârâţii nu l-au vizitat nici măcar odată pe fiul lor şi nu şi-au îndeplinit în nici un fel obligaţiile asumate prin contractul de donaţie cu sarcini.

În drept, reclamanţii şi-au întemeiat acţiunea pe dispoziţiile art.823, 829, 830 şi 1020 Cod civil.

În dovedirea acţiunii reclamanţii au depus la dosar, în copie, următoarele înscrisuri: contract de donaţie autentificat de BNP, talon de pensie şi certificat de handicap, chitanţe de plata a energiei electrice, chitanţe de plata a abonamentului la cablu TV, chitanţe de plata a întreţinerii aferenta imobilului  ce face obiectul contractului de donaţie, alte înscrisuri.

Pârâţii legal citaţi s-au prezentat în faţa instanţei şi au declarat că sunt de acord cu admiterea cererii formulată de către reclamanţi.

Prin sentinta civila nr. pronuntata Judecatoria Sector 3 Bucuresti, s-a admis actiunea si s-a dispus revocarea contractului de donatie autentificat la BNP având ca obiect imobilul situat în Bucureşti, sector 3.

Instanta nu a dispus repunerea in situatia anterioara, apreciind ca pe plan procesual era necesar ca reclamantii sa formuleze un capat de cerere distinct, timbrat la valoare, ceea ce in speta nu s-a intamplat.

Prin Decizia Civila nr. pronuntata de Tribunalul Bucuresti Sectia a III a Civila s-a admis apelul formulat de reclamanti impotriva sentintei civile, a fost desfiintata sentinta apelata si s-a trimis cauza spre rejudecarea capatului de cerere privind  repunerea partilor in situatia anterioara.

La reluarea judecatii dupa casare,  reclamantii nu au solicitat alte probe in afara celor deja administrate.

Desi legal citati, paratii nu s-au prezentat in fata instantei pentru a propune si administra alte probe.

Analizând lucrările şi actele dosarului, instanţe reţine următoarele:

In fapt, prin contractul de donatie cu sarcini(stipulatie pentru altul) autentificat la BNP reclamantii au donat paratilor dreptul de proprietate asupra garsonierei situata in Bucureşti, sector 3,  urmad ca acestia sa indeplineasca urmatoarele sarcini: să constituie un drept de abitaţie viageră asupra garsonierei ce a format obiectul donaţiei, în favoarea  fiului reclamanţilor; să presteze acestuia, o întreţinere lunară, pe tot cursul vieţii, constând în punerea la dispoziţie a alimentelor pe care le consumă obişnuit, a obiectelor de igienă şi îmbrăcăminte necesare şi utile, iar când starea sănătăţii sale o va impune, a medicamentelor şi consultaţiilor medicale din partea unui specialist.

Intrucat paratii nu au executat sarcinile stabilite prin contract, reclamantii au formulat prezenta actiune,  solicitand revocarea contractului de donatie.

Paratii s-au prezentat personal in fata instantei,  nu au solicitat probe in aparare si au aratat ca sunt de acord cu admiterea cererii formulate de catre reclamanti.

In drept instanta retine ca,  potrivit art. 829 C.civ.  donatiunea intre vii se revoca pentru neindeplinirea conditiilor cu care s-a facut…” , iar potrivit art. 832, „revocarea pentru neindeplinirea conditiilor…nu se face de drept niciodata”.

Coroborand prevederile legale mentionate cu imprejurarea ca paratii au fost de acord cu admiterea cererii de revocare a donatiei formulata de reclamanti,  instanta va admite actiunea si va dispune revocarea contractului incheiat intre parti. Pe cale de consecinţă, instanţa va admite şi capătul de cerere accesoriu privind repunerea la situaţia anterioară vânzării, în sensul că va obliga paratii  sa lase reclamantilor in deplina proprietate si posesie imobilul in litigiu.