Încuviinţare proces verbal contravenţie

Sentinţă civilă 7642 din 18.02.2014


 Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele :

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 26.09.2013 sub nr. de dosar 7642/279/2013, BEJ Mareş Ioan a solicitat încuviinţarea executării silite în temeiul titlului executoriu Procesul verbal de constatare a contravenţiei nr.051237/04.05.2011, ce formează obiectul dosarului de executare privind pe creditorul C.N.A.D.N.R. Iaşi – Secţia de Drumuri Naţionale Piatra Neamţ şi debitorul S.C. B. ŞI CO S.N.C..

În dovedirea cererii, la dosarul cauzei s-au depus în copii certificate pentru conformitate cu originalul următoarele înscrisuri: cererea creditorului de executare silită, încheierea  BEJ Mareş Ioan de înregistrare a cererii de executare silită şi deschidere a dosarului de executare silită din data de 25.09.2013, titlul executoriu reprezentat de către Procesul verbal de constatare a contravenţiei nr.051237/04.05.2011.

Analizând actele dosarului, instanţa reţine următoarele:

În fapt, în data de 04.05.2011, debitoarea S.C. B. ŞI CO S.N.C. a fost sancţionată contravenţional de către creditoarea C.N.A.D.R. Iaşi- Secţia DN Piatra Neamţ, cu amendă în cuantum de 500 lei şi tarif de despăgubire în cuantum de 28 euro potrivit art.8 alin.(2) şi (3) din O.G. nr.15/2002.

În drept, potrivit dispoziţiilor art. 665 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă ,,în termen de maximum 3 zile de la înregistrarea cererii, executorul judecătoresc va solicita să se dispună încuviinţarea executării de către instanţa de executare, căreia îi va înainta, în copie certificată de executorul judecătoresc pentru conformitate cu originalul, cererea creditorului, titlul executoriu, încheierea prevăzută la art. 664 alin. (1) şi dovada taxei de timbru”.

Potrivit art. 628 alin. (1) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă ,,Pot fi executate silit obligaţiile al căror obiect constă în plata unei sume de bani, predarea unui bun ori a folosinţei acestuia, desfiinţarea unei construcţii, a unei plantaţii ori a altei lucrări, încredinţarea minorului, stabilirea locuinţei şi vizitarea acestuia sau în luarea unei alte măsuri stabilite prin titlul executoriu”.

Conform, prevederilor art. 632 din Legea nr. 134/2010 ,,executarea silită se poate efectua numai în temeiul unui titlu executoriu. Constituie titluri executorii hotărârile executorii, hotărârile definitive, precum şi orice alte hotărâri sau înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare”.

Totodată, potrivit art. 5 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă ,,dispoziţiile Codului de procedură civilă privitoare la titlurile executorii se aplică şi hotărârilor judecătoreşti sau altor înscrisuri pronunţate ori, după caz, întocmite înainte de intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, care pot fi puse în executare chiar dacă nu au fost învestite cu formula executorie”.

Potrivit art.8 din O.G. nr.15/2002, contravenientul are obligaţia de a achita, pe lângă amenda contravenţională, cu titlu de tarif de despăgubire, în funcţie de tipul vehiculului folosit fără a deţine rovinieta valabilă, suma stabilită potrivit anexei IV. Agentul constatator va face menţiune în procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi despre contravaloarea despăgubirii şi modul de achitare a acesteia, iar despăgubirea se va achita în contul CNADR din România S.A. şi va reveni acesteia ca venit extrabugetar.

De asemenea, potrivit art.42 din O.G. nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, ,,în scopul executării despăgubirii stabilite pe bază de tarif, procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se comunică şi părţii vătămate, care va proceda potrivit dispoziţiilor legale referitoare la executarea silită a creanţelor.”

Raportând aceste dispoziţii legale la situaţia de fapt, instanţa constată că Procesul verbal de constatare a contravenţiei nr.051237/04.05.2011, în privinţa sumei de 28 euro stabilită cu titlu de tarif de despăgubire, reprezintă titlu executoriu în sensul dispoziţiilor art.632 din Noul Cod de procedură civilă.

Faţă de aceste considerente, instanţa apreciază că cererea formulată de către executorul judecătoresc MI este întemeiată şi, în consecinţă, va admite cererea şi va dispune încuviinţarea executării silite a titlului executoriu reprezentat de către Procesul verbal de constatare a contravenţiei nr.051237/04.05.2011, ce formează obiectul dosarului de executare privind pe creditoarea C.N.A.D.R. Iaşi- Secţia Drumuri Naţionale Piatra Neamţ şi debitorul S.C. BI CO S.N.C., având ca obiect executarea de către debitor a obligaţiei de plată a sumei de 28 euro actualizată conform art. 628 Cod procedură civilă şi la care se adaugă cheltuielile de executare silită, ce vor fi suportate, ca regulă, de către debitorul urmărit.

Totodată, va autoriza creditorul să treacă la executarea silită a obligaţiei având ca obiect plata sumei de 28 euro, la cursul BNR valabil pentru ultima zi din luna anterioară datei achitării, la care se adaugă cheltuielile de executare silită, ce vor fi suportate, ca regulă, de către debitorul urmărit.