Prestaţie tabulară

Sentinţă civilă 12144/2013 din 04.11.2013


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA ORADEA

SECŢIA CIVILĂ

SENTINŢA CIVILĂ Nr. 12144/2013

Şedinţa publică de la 04 Noiembrie 2013

Completul compus din:

PREŞEDINTE:

GREFIER:

Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamant  şi  pârât …………….. ., pârât …………, pârât ………, având ca obiect prestaţie tabulară.

La apelul nominal făcut în cauză, în şedinţă publică se prezintă reclamantul , personal asistat de  av. ……….., precum şi pârâţii personal.

S-a făcut referatul cauzei de grefierul de şedinţă, învederându-se instanţei că procedura de citare este legal îndeplinită, după care:

Avocatul reclamantului arată că s-a dezbătut succesiunea. Depune extras de CF.

 Unul din pârâţi arată că mama lor nu a primit contravaloarea imobilului. Toţi pârâţii nu se opun cererii de chemare în judecată.

Nefiind alte cereri de formulat sau excepţii de invocat, in baza art. 244 C.pr.civ., instanţa declara cercetarea procesului încheiată şi reţine cauza în pronunţare.

Avocatul reclamantului solicită admiterea cererii aşa cum a fost formulată.

Fără cheltuieli de judecată, având în vedere poziţia de neopunere a pârâţilor.

INSTANŢA

Constată că prin cerere înregistrată pe rolul instanţei la data de 15.05.2013, reclamant …….. a solicitat în contradictoriu cu pârâţii ……….. pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic de vânzare – cumpărare pentru cota de ½ parte din apartamentul nr. 2, situat în Mun. ….. jud Bihor, cuprins în …..-Oradea şi ….. , cu nr. topo ….., intabulat de sub ….. precum şi să se dispună intabularea dreptului de proprietare în cotă de 4/2 asupra imobilului înscris de sub B1 în CF ind. …...

În motivarea cererii reclamantul arată că în calitate de promitent cumpărător şi numita ……… în calitate de promitentă vânzătoare , în data de .. s-a încheiat contractul de promisiune bilaterală de vânzare cumpărare, având număr de autentificare … al BNP …….. 

Promisiunea de vânzare cumpărare are ca obiect cota de ½ din imobilul în natură a ap. 2 compus din 2 camere şi dependinţe, cu terenul aferent de 154 mp, imobil dobândit de promitenta vânzătoare în baza legii nr. 112/1995, în anul 1999.

Preţul promis şi acceptat de promitenta vânzătoare în valoare de 60.375 lei a  fost achitată de reclamant  în întregime în momentul autentificării contractului.

Având în vedere că la data de ….2013 a intervenit decesul promitentei vânzătoare, prin notificarea transmisă la data de …...2013, moştenitorii legali, a solicitat demararea demersurilor pentru încheierea contractului de vânzare cumpărare în formă autentică, în acord cu dispoziţiile promisiunii de vânzare cumpărare.

Arată că preluarea în stăpânire de fapt a cote de ½ parte din imobil a avut loc în data de 17.05.2007, data autentificării promisiunii de vânzare cumpărare, reclamantul având domiciliul permanent la adresa imobilului în cauză şi în prezent.

În drept, art. 192 Cod de procedură civilă şi urm, art. 1073, art. 1077 cod civil vechi.

Reclamanţii nu au formulat întâmpinare, iar prin poziţia reţinută de instanţă nu se opun admiterii cererii.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

In temeiul înscrisurilor depuse la dosar, respectiv copia ……… Oradea (provenit din conversia de pe hârtie a CF nr. …) (fila 11) şi contract de promisiune bilaterală de vânzare cumpărare (fila ………), instanţa costată că defuncta ……. a fost proprietara tabulară a apartamentului nr. 2 situat în Oradea, str. ….. jud. Bihor cu cota de teren 154 mp, identificat cu nr. topografic …... Acest apartament a fost cumpărat în baza legii 112/1995.

În baza promisiunii bilaterale de vânzare cumpărare autentificată sub nr. ……….. de BNP ……., reclamantul plăteşte defunctei, antecesoarea pârâţilor, un preţ de 60.375 lei, în schimbul promisiunii acesteia de a vinde ½ parte din imobilul arătat mai sus. Acest contract a fost notat în CF sub poziţia ……..

 Conform certificatului de deces (fila 14) depus la dosar, ……. a decedat la data de 16.02.2013 la Oradea.

Din actul depus la dosar (extras CF actualizat) se reţine că în baza actului notarial - succesiune s-a întabulat dreptul de proprietate al pârâţilor (fii defunctei ..) în cote de câte 1/3 cu titlu de moştenire asupra imobilului ce face obiectul dosarului.

Întrucât acordul dintre reclamant şi defuncta ………, concretizat prin promisiunea bilaterală autentificată sub nr. autentificată sub nr. ….. de BNP ……… nu are forma unui act autentic de vânzare-cumpărare, conform art. 2 din Titlul X al Legii nr. 247/2005, prin acesta nu s-a transmis proprietatea asupra imobilului menţionat în acel înscris, ci a născut în patrimoniile părţilor un drept de creanţă, respectiv o obligaţie de a face.

În drept, situaţiei de speţă îi sunt incidente dispoziţiile, art.1073 şi art.1077 din Codul civil, art 5 alin (2) din Legea nr. 247/2005, în vigoare la data naşterii raporturilor juridice dintre părţi, care prevăd:

ART. 1073

Creditorul are dreptul de a dobândi îndeplinirea exactă a obligaţiei, si în caz contrar are dreptul la dezdăunare.

ART. 1077

Nefiind îndeplinita obligaţia de a face, creditorul poate asemenea sa fie autorizat de a o aduce el la îndeplinire, cu cheltuiala debitorului.

Art 5 alin (2) din Titlul X al Legii nr. 247/2005: In situaţia în care după încheierea unui antecontract cu privire la teren, cu sau fără construcţii, una dintre părţi refuză ulterior să încheie contractul, partea care şi-a îndeplinit obligaţiile poate sesiza instanţa competentă care poate pronunţa o hotărâre care să ţină loc de contract.”

Instanţa constată că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de aceste texte de lege pentru pronunţarea unei hotărâri care ţine loc de act autentic sunt îndeplinite în cauză, pentru următoarele considerente:

Prin promisiunea bilaterală autentificată sub nr. autentificată sub nr. …….. de BNP ………., părţile s-au înţeles cu privire la vânzarea a unei cote de ½ din imobil, pentru preţul de 60.375 lei. Deşi unul din pârâţi a învederat îndoiala cu privire la faptul că defuncta mama sa ar fi primit în realitate suma de bani, nu s-a făcut nici o dovadă în acest sens, actul juridic încheiat ducând evident la concluzia că preţul a fost achitat.

 Deoarece acest înscris constituie promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare, în caz de neexecutare a obligaţiei asumate, răspunderea este contractuală, iar executarea silită în natură a obligaţiei de a face se asigură prin acţiunea personală având ca obiect pronunţarea unei hotărâri care ţine loc de act de vânzare-cumpărare.

Reclamantul şi-a îndeplinit în integralitate obligaţia contractuală asumată, având în vedere preţul plătit, astfel cum este trecut în contract. În ce priveşte răspunderea pârâţilor, aceştia având calitatea de succesori cu titlu universal ai defunctei ………. (raportat la calitatea de fii ai defunctei) sau cu titlu particular (raportat la bunul imobil lăsat moştenire), în oricare din situaţii, având calitatea de avânzi-cauză, fiind astfel ţinuţi să răspundă pentru îndeplinirea obligaţiilor din contractul încheiat de antecesorul lor chiar dacă nu au încheiat ei personal acel contract de promisiune vânzare, bunul primit cu titlu de moştenire fiind acelaşi bun pentru care s-a încheiat promisiunea bilaterală de vânzare cumpărare de către antecesoarea lor.

Pentru considerentele ce preced, instanţa va constata că reclamantul a dobândit ½ din imobilul identificat cu nr. topografic …… din CF … Oradea (provenit din conversia de pe hârtie a CF nr. …..), în natură reprezentând apartamentul nr. 2 situat în Oradea, str. …… jud. Bihor cu cota de teren 154 mp, de la antecesoarea pârâţilor ……, pârâţii rămânând înscrişi în CF cu cote de câte 1/6 din imobil şi va dispune intabularea în evidenţele cărţii funciare a dreptului de proprietate a reclamantului ……, asupra imobilului mai sus menţionat, cu titlu de cumpărare.

Prezenta hotărâre va ţine loc de act autentic de vânzare-cumpărare, în favoarea reclamantului, pentru imobilul menţionat la alineatul precedent.

Instanţa va constata că nu au fost solicitate cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea de chemare în judecată, formulată de reclamantul ……. cu domiciliul procesual ales la avocat …, str. …. jud Bihor, în contradictoriu cu pârâţii ….. cu domiciliul în ORADEA, str. ……., jud. Bihor, .. cu domiciliul în ORADEA, str. ……… jud. Bihor şi  …….. cu domiciliul în com. ………

Constată că reclamantul a dobândit ½ din imobilul identificat cu nr. topografic ……. Oradea (provenit din conversia de pe hârtie a CF nr. …..), în natură reprezentând apartamentul nr. 2 situat în Oradea, str. …….., jud. Bihor cu cota de teren 154 mp, de la antecesoarea pârâţilor …….., pârâţii rămânând înscrişi în CF cu cote de câte 1/6 din imobil.

Dispune intabularea în evidenţele cărţii funciare a dreptului de proprietate a reclamantului ………, asupra imobilului mai sus menţionat, cu titlu de cumpărare.

Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare ce se va depune la Judecătoria Oradea.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 04.11.2013.

PREŞEDINTE,GREFIER,

 ……..