Actiune in constatare

Sentinţă civilă 1 din 23.05.2013


acţiune în constatare

R O M A N I A

JUDECATORIA ORADEA - JUDETUL BIHOR

SECŢIA CIVILĂ

DOSAR NR. …………..

SENTINŢA CIVILĂ NR. …………

Şedinţa publică din data de …………….

Completul constituit din :

Preşedinte : ……..

 Grefier : ………

Pe rol, judecarea cauzei civile înaintată de reclamanta …….. în contradictoriu cu pârâta ….., având ca obiect acţiune în constatare.

Procedura este legal îndeplinită, aşa cum s-a consemnat în încheierea de şedinţă din data de ………..

S-a făcut referatul cauzei în sensul celor de mai sus, după care:

Se constată că fondul cauzei a fost dezbătut în şedinţa publică din ……….., când părţile prezente au pus concluzii în fond consemnate în încheierea din acea dată, încheiere ce face parte integrantă din prezenta hotărâre şi când s-a amânat pronunţarea cauzei pentru data de …………., apoi pentru data de …………… zi în care s-a dat hotărârea.

JUDECĂTORIA

 DELIBERÂND,

Constată că prin acţiunea înregistrată la instanţă sub dos. cu nr. de mai sus, timbrată cu 12 lei taxă timbru prin chit. de la fila 40 dosar şi 0,5 lei timbru judiciar, reclamanta ……… a solicitat instanţei, în contradictoriu cu pârâta ………, în calitate de unică moştenitoare a numitei ………, în prezent decedată, să se constate prescrierea dreptului de a solicita executarea silită asupra sumei de 90.000.000 lei ROL (vechi), ridicată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel ………, prin Ordonanţa din data de ……… şi consemnată la CEC prin recipisa nr. ……, faţă de pârâtă care este unica moştenitoare a def. ……… - decedată, deoarece s-a depăşit termenul de 3 ani prev. de art. 6 din Decr.-Lege nr. 167/1958.

S-a mai solicitat să se constate că respectiva sumă îi aparţine reclamantei în baza S. Civ. nr. ….. a Jud. …….., în urma partajului judiciar cu fostul soţ al reclamantei, ……. – decedat, pe numele căruia a fost consemnată suma, în urma ridicării acesteia de către organele de urmărire penală.

Pentru aceste motive, solicită reclamanta restituirea sumei cu dobânda la vedere aferentă.

În fapt, s-a învederat că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel …. a ridicat şi consemnat la CEC Bank ………, suma de 90.000.000 lei ROL, pentru o pretinsă infracţiune care a fost săvârşită de defunctul soţ al reclamantei, numitul ……. – decedat, cauza făcând obiectul dos. nr. …. al Tribunalului ………. în care s-a pronunţat S. Pen. nr. …….., rămasă definitivă prin Dec. pen. nr. .. a ÎCCJ Bucureşti.

Astfel, de la data de …….., de când s-a născut dreptul numitei ….. de a cere executarea silită pentru recuperarea despăgubirilor acordate acesteia, nici ea şi nici pârâta  nu au întreprins nici o acţiune, dând dovadă de pasivitate şi lipsă de interes, astfel că acea sumă de bani nu mai poate fi folosită la despăgubirea numitei ……….. executarea ei fiind prescrisă.

Arată reclamanta că, de la început, a formulat contestaţie în cadrul procesului penal, menţionând faptul că acea sumă îi aparţine ei, alături de alte bunuri, dar contestaţia a fost admisă doar în parte. Astfel, reclamanta solicită ca suma să-i fie restituită, deoarece nici o persoană nu mai poate pretinde un drept asupra acesteia.

Cererea formulată nu este motivată în drept.

În probaţiune, s-au depus la dosar, în copie: Decizia Penală nr. …….. ÎCCJ , Decizia Pen. nr. ……. Curţii de ……, S. pen. nr. 208/P/2006 a Tribunalului …………, S. Civ. nr. …, cu Încheierea de îndreptare a erorii materiale aferentă, proces-verbal de percheziţie domiciliară, certificat de deces al soţului reclamantei (…….).

Prin întâmpinarea de la fila 43 dosar, pârâta ……. a solicitat respingerea acţiunii reclamantei ca neîntemeiată.

În motivarea poziţiei sale, arată pârâta că este fiica defunctei ……., în prezent decedată. Suma solicitată de către reclamantă constituie un bun proprietatea mamei pârâtei, aşa cum rezultă din dispozitivul S. pen. nr. ……., dată în dos. nr. …. al Tribunalului …, rămasă definitivă prin Dec. pen. nr. ……… a Curţii de .. şi Dec. pen. nr. … a ÎCCJ.  Această sumă de bani – proprietatea defunctei ….., a fost indisponibilizată de organele de urmărire penală, fiind consemnată la CEC cu recipisa nr. …….., pe numele inculpatului ………..

Prin S. penală pronunţată, s-a dispus restituirea acestei sume în favoarea mamei pârâtei. Practic, aceasta semnifică stabilirea calităţii de proprietar a acesteia asupra acestei sume şi încetarea stării de indisponibilizare dispusă de organele de urmărire penală.  În această situaţie, consideră pârâta că nu se pune problema vreunei executări silite, astfel că nu se poate pune problema nici  a prescripţiei dreptului de a cere această executare silită.

Întâmpinarea formulată nu este motivată în drept.

Analizând actele dosarului, instanţa a reţinut următoarele:

Reclamanta din prezenta cauză este soţia supravieţuitoare a defunctului ….., fost inculpat în dosarul nr. …. al Tribunalului ……, în care s-a pronunţat S. Pen. nr. ……...). Anterior pronunţării acestei sentinţe, prin S. Civ. nr. ….. a Jud. …., s-a desfăcut căsătoria celor doi soţi şi s-a sistat şi proprietatea comună asupra imobilului situat în .………, înscris în CF nr.  Oradea, nr. top. ….., în sensul atribuirii acestui imobil către prezenta reclamantă (filele …..).

Prin sentinţa penală menţionată anterior, inculpatul ……. a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 254 alin. 1 cu aplicarea art. 75 lit. a C. Penal.  Tot prin acea hotărâre, s-a dispus şi restituirea sumei de 800.000.000 lei ROL (în care era cuprinsă şi această sumă de 90.000.000 lei ROL ce face obiectul prezentei acţiuni), către denunţătoarea …… – antecesoarea actualei pârâte. Această prevedere de restituire a sumei de bani a fost menţinută inclusiv în căile de atac formulate împotriva hotărârii penale, reţinându-se în considerentele deciziilor pronunţate, faptul că „susţinerile recurentei …………, în sensul că suma de 90 milioane lei vechi se cuvenea a-i fi restituită sunt nefondate. În mod corect, instanţa fondului a constatat din probele administrate că această sumă provenea de la denunţătoarea ……, care are dreptul la restituirea ei.” (fila ……..).  S-a mai făcut menţiunea că această sumă de 90.000.000 lei vechi este cea consemnată la CEC .……….. cu recipisa nr. …….. din data de ……. (fila …….), adică exact suma ce face obiectul prezentei acţiuni civile .

În consecinţă, instanţa va constata că această sumă a fost bunul propriu al denunţătoarei ……….. – decedată în prezent, suma fiind indisponibilizată de organele de urmărire penală şi consemnată la CEC pe numele inculpatului, fiind găsită la aceasta.

Prin hotărârile penale pronunţate în cauză, s-a dispus restituirea acestei sume către antecesoarea pârâtei, recunoscându-se calitatea de proprietar a acesteia asupra acestei sume şi încetarea stării de indisponibilizare dispusă în faza de urmărire penală.  Nu s-a pus în nici un fel problema de a fi obligat inculpatul ………. la plata acestei sume în favoarea numitei …., pentru a se pune problema unei eventuale executări silite. Neexistând deci, un titlu susceptibil de a fi pus în executare silită, nu se poate pune nici problema prescripţiei dreptului de a cere această executare silită.

În consecinţă, instanţa va respinge ca neîntemeiată acţiunea formulată de reclamantă.

În baza art. 274 C.Pr.Civ., fiind în culpă procesuală, instanţa o va obliga pe reclamantă la plata sumei de 500 lei cheltuieli de judecată în favoarea pârâtei, suma reprezentând onorariu avocaţial, justificat şi dovedit cu chitanţa de la fila 49 dosar.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E :

Respinge ca neîntemeiată acţiunea civilă formulată de reclamanta .., în contradictoriu cu pârâta …….

Obligă reclamanta la plata sumei de 500 lei cheltuieli de judecată în favoarea pârâtei.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din ………..

PRESEDINTE, GREFIER,