Suspendare executare silită

Sentinţă civilă 25 din 27.05.2013


suspendare executare silită

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA ORADEA

SECŢIA CIVILĂ

Dosar nr. ……

ÎNCHEIEREA CIVILĂ Nr. ………

Şedinţa publică din data de ………

 

Completul constituit din:

PREŞEDINTE: ………….

GREFIER: ……

Pe rol judecarea cauzei civile privind pe petenta ……., cu sediul în localitatea …….., în contradictoriu cu intimata ……., jud. Bihor, având ca obiect suspendare executare silită.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică se prezintă în reprezentarea petentei, av. ……, în baza împuternicirii avocaţiale depusă la dosar, lipsă fiind intimata.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier, după care:

Se constată că prin Serviciul Registratură s-au depus la dosar:

- la data de ……., dovada consemnării cauţiunii din partea petentei, un exemplar în original şi copie în două exemplare;

- la data de …….., întâmpinare, având ataşate un set de înscrisuri, din partea intimatei, în două exemplare.

Instanţa constată că este competentă din punct de vedere general, material şi teritorial să soluţioneze cauza în temeiul prevederilor art. 373 alin. (2) C.proc.civ. coroborat cu art. 401 alin. (1) C.proc.civ..

Se comunică cu reprezentantul petentei un exemplar al întâmpinării şi înscrisurilor anexate.

La solicitarea instanţei, reprezentantul petentei arată că este în imposibilitatea de a depune la dosar extras C.F. actualizat cu privire la imobil, întrucât acesta nu se află în proprietatea societăţii pe care o reprezintă.

Reprezentantul petentei învederează instanţei faptul că suma de bani a  fost indisponibilizată, fiind operate deja popriri pe conturile bancare al petentei.

Reprezentantul petentei arată că nu mai are alte cereri de formulat sau probe de propus şi solicită cuvântul pe fond.

În temeiul prevederilor art. 167 alin. (1) C.proc.civ. instanţa încuviinţează proba cu înscrisurile depuse la dosar de către părţi, considerând-o legală, verosimilă, pertinentă şi concludentă soluţionării cauzei.

Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de propus, în baza art. 150 C.proc.civ. instanţa constată cauza lămurită, declară închisă faza probatorie şi acordă cuvântul pe fond.

Reprezentantul petentei solicită admiterea cererii de chemare în judecată astfel cum a fost formulată, pe cale de consecinţă suspendarea executării silite până la soluţionarea irevocabilă a contestaţiei la executare.

Reprezentantul petentei arată că se impune suspendarea distribuirii sumei de bani având în vedere situaţia existenţă şi probele de la dosarul cauzei. Mai arată că suma de bani poprită a mai făcut obiectul unei suspendări de executare, precum şi că terenul nu este folosit de către petentă întrucât sunt în derulare lucrări de investiţii publice privind amenajări stradale, aşadar din punct de vedere tehnic este o zonă afectată.

Fără cheltuieli de judecată.

JUDECĂTORIA,

Deliberând asupra acţiunii civile de faţă, constată următoarele:

Prin acţiunea înregistrată pe rolul Judecătoriei …… la data de ……, sub nr. de dosar ……., petenta ……. a solicitat instanţei, în contradictoriu cu intimata …….., suspendarea executării silite în dosarul execuţional nr. ……., fără cheltuieli de judecată.

În motivare, petenta a arătat că a introdus contestaţie la executare silită, existând totodată şi urgenţă în dispunerea acestei măsuri, justificată de prejudicierea gravă şi iminentă a drepturilor şi intereselor legitime ale persoanei, prin punerea în executare a actului administrativ împotriva patrimoniului petentei, având în vedere şi faptul că prin această executare se reiau creanţe deja constatate ca nedatorate, instituindu-se totodată popriri pe conturile bancare ale societăţii.

Petenta mai arată că între părţi a existat o situaţie litigioasă născută din pretinsa utilizare a terenului nr. top. …înscris în CF …….. şi a obligaţiilor bugetare născute din această situaţie. Petenta precizează că acest teren se află în prelungirea proprietăţii sale, cu nr. cadastral ….., iar în natură reprezintă un teren viran situat de-a lungul .., teren care nu a fost folosit vreodată de către contestatoare sau de antecesoarele sale. În urma mai multor litigii, arată petenta, prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, s-au anulat mai multe titluri executorii emise de … cu titlu de taxă utilizare teren, fiind rectificată şi situaţia de CF, în care se înscrisese din eroare un drept de administrare al societăţii.

Astfel, arată petenta, prin Sentinţa ….. a fost anulat titlul executoriu nr. …. emis la …., reprezentând sume de virat la buget, în temeiul actelor anulate prin Sentinţa ….., rectificându-se şi situaţia tabulară.

Mai mult, arată petenta, după soluţionarea irevocabilă a acestor chestiuni, intimata a emis la data de …… o adresă către petentă, prin care a înştiinţat-o că pe terenul respectiv se derulează lucrări de investiţii publice privind amenajări stradale.

Cu toate acestea, arată petenta, la data de …. a primit o comunicare de executare silită pentru suma de 11444,29 lei şi 8455,41 lei penalităţi pentru debite restante la …….

Faţă de cele de mai sus, petenta a solicitat admiterea cererii de suspendare a executării silite.

În drept petenta nu a motivat cererea.

În probaţiune, petenta a depus la dosar următoarele înscrisuri: acte înfiinţare poprire (….1), hotărâri judecătoreşti (…), adresă nr. 62163/16.12.2011 a Administraţiei Imobiliare …), extrase CF (..), dovadă formulare contestaţie în anulare (filele …..).

Cererea de suspendare a executării silite este legal timbrată, conform prevederilor art. 3 alin. (1) lit. e din Legea nr. 146/1997 şi art. 3 alin. (1) din O.G. nr. 32/1995.

Prin întâmpinarea formulată (.), intimata ……., a solicitat respingerea cererii de suspendare a executării silite ca fiind netemeinică şi nelegală, fără cheltuieli de judecată.

Intimata a precizat că procedura executării silite a fost pornită în mod temeinic şi legal, deoarece intimata nu şi-a achitat debitul cu care figurează în evidenţele contabile ale intimatei, debit care reprezintă contravaloarea folosinţei terenului în suprafaţă de 1759 mp, situat în ……..

Intimata a precizat că contestatoarea foloseşte terenul situat la adresa menţionată, proprietatea Municipiului …., în baza Declaraţiei de Impunere nr. …., iar prin titlul executoriu înregistrat sub nr. .. s-a stabilit în sarcina acesteia obligaţia de plată a sumei de 20107,31 lei, reprezentând contravaloarea folosinţei terenului obiect al declaraţiei de impunere.

Intimata mai arată că împotriva actelor de executare emise în acel dosar contestatoarea a formulat cerere de suspendare şi contestaţie la executare. Deşi cererea de suspendare a executării silite a fost admisă, în privinţa contestaţiei la executare s-a constatat perimarea acesteia.

În aceste condiţii, apreciază intimata, reluarea executării silite a fost corect efectuată.

În continuare intimata prezintă pe scurt situaţia de fapt care a generat procedura executării silite demarată împotriva petentei.

Pentru aceste considerente, intimata a solicitat respingerea cererii de suspendare a executării silite ca nefondată.

În drept intimata a invocat dispoziţiile art. 115 C.proc.civ., ale art. 136 şi următoarele din O.G. nr. 92/2003.

Intimata a depus în probaţiune dosarul execuţional nr. ……….

Instanţa a încuviinţat pentru părţi proba cu înscrisurile depuse la dosar.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Potrivit art. 172 alin. (1) Cod procedură fiscală republicat, persoanele interesate pot face contestaţie împotriva oricărui act de executare efectuat cu încălcarea prevederilor prezentului cod de către organele de executare, precum şi în cazul în care aceste organe refuză să îndeplinească un act de executare în condiţiile legii.

Alin. (2) al aceluiaşi text de lege prevede: dispoziţiile privind suspendarea provizorie a executării silite prin ordonanţă preşedinţială prevăzute de art. 403 alin. (4) din Codul de procedură civilă nu sunt aplicabile.

Totodată, instanţa va avea în vedere şi prevederile art. 2 alin. (3) Cod procedură fiscală, care prevăd că în situaţia în care prezentul cod nu dispune, se aplică prevederile Codului de procedură civilă.

Având în vedere faptul că prin dispoziţiile art. 172 alin. (2) C.proc.fiscală sunt  declarate ca fiind inaplicabile contestaţiei la executare întemeiată pe dispoziţiile Codului de Procedură Fiscală doar prevederile art. 403 alin. (4) C.proc.civ., privind cererea de suspendare provizorie a executării silite, instanţa va soluţiona prezenta cerere de suspendare a executării silite iniţiată în dosarul execuţional nr. 61672/2013 al Administraţiei Imobiliare ……, conform prevederilor Codului de Procedură Fiscală, precum şi conform prevederilor art. 403 alin. (1)-(3) C.proc.civ..

În fapt, împotriva petentei a fost continuată executarea silită în dosarul execuţional nr. ….. al Consiliului Local al Municipiului ……, în temeiul titlului executoriu nr. ………..

Astfel, instanţa reţine că iniţial, prin somaţia nr. …. emisă de intimată, petenta a fost înştiinţată cu privire la existenţa unui debit în valoare de 20108,30 lei, debit constând în creanţe ale bugetului local al municipiului ….

În urma iniţierii executării silite cu privire la debitul indicat, în anul …., petenta a formulat contestaţie la executare silită şi cerere de suspendare a executării.

Cererea de suspendare a executării silite a fost admisă în mod irevocabil, în cadrul dosarului civil nr. ……. al Judecătoriei ……. iar în privinţa contestaţiei la executare silită, înregistrată sub nr. de dosar ……., s-a constatat perimarea acesteia.

Prin adresa de înfiinţare a popririi nr. …. emisă de intimată (fila ….., aceasta a solicitat Băncii … înfiinţarea popririi asupra conturilor debitoarei deschise la această instituţie bancară, până la concurenţa sumei de 20108,30 lei, cu consecinţa vărsării lor în conturile instituţiei intimate.

Pe fondul cauzei, potrivit art. 403 alin. 1 C.proc.civ., „până la soluţionarea contestaţiei la executare […], instanţa competentă poate suspenda executarea, dacă se depune o cauţiune în cuantumul fixat de instanţă […]”.

Din analiza acestui text de lege, rezultă că, pentru admisibilitatea unei asemenea cereri, este obligatoriu să fie îndeplinite două condiţii cu caracter procedural, şi anume: condiţia existenţei unei contestaţii la executare în curs de soluţionare pe rolul instanţei şi cea privind plata unei cauţiuni.

Prima condiţie pentru admisibilitatea unei cereri de suspendare a executării silite, respectiv existenţa unei contestaţii la executare pe rolul instanţei, este îndeplinită. Astfel, pe rolul instanţei a fost înregistrată contestaţia la executare în dosarul nr. …….

Cu privire la a doua condiţie, respectiv plata unei cauţiuni, instanţa constată că s-a făcut de către petentă dovada îndeplinirii obligaţiei achitării acesteia în cuantumul stabilit, respectiv în sumă de 2010,83 lei, conform recipisei de consemnare a cauţiunii nr. …. din data de …….

Referitor la temeinicia cererii de suspendare a executării silite, faţă de motivele invocate de petentă, instanţa apreciază, cercetând aparenţa dreptului, că există motive temeinice pentru a dispune suspendarea executării silite până la soluţionarea contestaţiei la executare.

Soluţionând prezenta cerere de suspendare executare silită, instanţa nu este îndrituită decât la a analiza sumar fondul cauzei, o analiză completă fiind posibilă doar la momentul soluţionării contestaţiei la executare.

Astfel, se invocă de petentă faptul că prin Sentinţa Civilă nr. …… a fost anulat titlul executoriu nr. …. emis la …., reprezentând sume de virat la buget, în temeiul actelor anulate prin Sentinţa … rectificându-se şi situaţia tabulară.

Instanţa reţine că prin Sentinţa Comercială nr. …, s-a admis acţiunea formulată de reclamanta S.C. ….. S.R.L., în contradictoriu cu pârâţii S.C. .., Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară .., Municipiul …. prin Primar şi Administraţia Imobiliară ….., constatându-se nulitatea absolută parţială a contractelor de vânzare-cumpărare autentificate sub nr. ….. şi nr. ….. de către B.N.P. ……., în ceea ce priveşte transmiterea către cumpărătoare a dreptului de administrare operativă asupra terenului aflat în prelungirea nr. cadastral … ……., nr. top. ….. Prin aceeaşi hotărâre s-a anulat Încheierea dată de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară …… în dosarul nr. …….. şi s-a dispus radierea din CF …., nr. top. …., a dreptului de administrare înscris în favoarea reclamantei.

Instanţa mai reţine că această hotărâre judecătorească a rămas definitivă şi irevocabilă prin neapelare, conform menţiunii din cuprinsul acesteia.

Totodată, instanţa constată că intimata, prin întâmpinarea formulată, a confirmat faptul că petenta nu mai deţine dreptul de administrare asupra terenului în litigiu, ca urmare a pronunţării Sentinţei Comerciale nr. …., singura apărare formulată de intimată fiind în sensul că petenta în continuare foloseşte acel teren, motiv pentru care este obligată să achite o contravaloare pentru această folosinţă.

Instanţa reţine astfel că deşi intimata recunoaşte faptul că petenta nu mai este titulara vreunui drept de proprietate/administrare operativă asupra terenului în litigiu, totuşi, în temeiul titlului executoriu nr. ……, emis de intimată, s-a procedat la continuarea executării silite faţă de aceasta, prin poprire.

În acelaşi timp, instanţa constată că deşi intimata susţine că petenta foloseşte în continuare terenul în litigiu, la data de …… intimata a emis adresa înregistrată sub nr. …. către petentă (fila ...), prin care îi aducea la cunoştinţă petentei faptul că pe terenul înscris în CF .. urmează să se demareze lucrări de investiţii pentru amenajarea unor străzi din Municipiul …….

În aceste condiţii, cercetând aparenţa dreptului, instanţa apreciază că în urma constatării nulităţii absolute parţiale a contractelor de vânzare-cumpărare autentificate sub nr. …… de către B.N.P. ……., în ceea ce priveşte transmiterea către petentă a dreptului de administrare operativă asupra terenului aflat în prelungirea nr. cadastral …., nr. top. ….., coroborat cu aspectele rezultate din întâmpinare, conform cărora petenta nu mai deţine dreptul de administrare asupra terenului în litigiu, există motive întemeiate pentru suspendarea executării silite iniţiată în dosarul execuţional nr. … din data de .. al Consiliului Local ……. – Administraţia Imobiliară …..

Pe de altă parte, instanţa va considera că măsura suspendării executării silite nu prejudiciază drepturile intimatei, deoarece suspendarea executării operează doar până la soluţionarea contestaţiei la executare, iar pe de altă parte nici nu există riscul unei stări de insolvabilitate a petentei care să împiedice o eventuală recuperare a sumelor pretins datorate de aceasta.

Având în vedere aceste argumente, instanţa consideră că în cauză există motive întemeiate pentru a se dispune suspendarea executării silite până la soluţionarea contestaţiei la executare.

Faţă de aceste considerente de fapt şi de drept, în temeiul prevederilor art. 403 alin (1) din Codul de Procedură Civilă coroborat cu prevederile art. 148 alin. (2) C.proc.fiscală, instanţa urmează a admite cererea formulată de petentă şi, pe cale de consecinţă, va dispune suspendarea executării silite iniţiată de intimată până la soluţionarea definitivă a contestaţiei la executare care face obiectul dosarului  civil nr. …. aflat pe rolul Judecătoriei …….

Instanţa va lua act de faptul că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

 

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite cererea de suspendare a executării silite formulată de petenta …..., cu sediul în localitatea ……, în contradictoriu cu intimata …….

Dispune suspendarea executării silite  în dosarul execuţional nr. ………  întocmit de ….., până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a contestaţiei la executare ce face obiectul dosarului nr. …...

Ia act de faptul că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, ….

PREŞEDINTE,  GREFIER,

 …….