Omor deosebit de grav

Sentinţă penală 183 din 08.07.2010


Dosar nr. 901/89/2010 - omor  deosebit de grav

R O M Â N I A

TRIBUNALUL VASLUI

 SECTIA PENALA

SENTINTA PENALA NR.183

Sedinta publica de la 08 Iulie 2010

Instanta constituita din:

PRESEDINTE : OANA RADU-NICOLAE

Grefier : BODESCU PANSELUTA

Ministerul Public reprezentat de procuror GALAN RADU

din cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Vaslui

Pe rol, la ordine, se afla spre solutionare cauza penala privind pe inculpatul CN , fiul lui, cetatean român, studii 10 clase, ocupatie agricultor, necasatorit, 2 copii minori, stagiul militar  satisfacut, fara antecedente penale, în prezent detinut în Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi, trimis în judecata, în stare de arest preventiv, prin Rechizitoriul nr. 1056/P/2009 din 31.03.2010 a Parchetului de pe lânga Tribunalul Vaslui pentru savârsirea infractiunii de omor  deosebit de grav prev. de art.174-art.176  alin .1 lit.a Cod penal.

La apelul nominal facut în sedinta publica au lipsit toate partile.

Procedura legal îndeplinita – fara citare parti.

Dezbaterile în prezenta cauza au avut loc în sedinta publica de la 07 iulie 2010 si s-au consemnat în încheierea de sedinta aferenta, încheiere ce face parte integranta din prezenta hotarâre. Din lipsa de timp pentru deliberare, s-a amânat pronuntarea pentru termenul de azi, când, deliberând,

T R I B U N A L U L,

Asupra actiunii penale de fata;

Prin rechizitoriul nr. 1056/P/2009 din 31.03.2010  al Parchetului de pe lânga Tribunalul Vaslui a fost trimis în judecata, în stare de  arest, inculpatul CN, pentru savârsirea infractiunii de  omor deosebit de grav, prev. de art.174-176 lit. „a”  Cod penal. 

S-a retinut ca, în  seara zilei de 6 decembrie 2009, în jurul orelor 18.00, inculpatul a aplicat mai multe lovituri cu pumnii, cu picioarele si cu o bâta concubinei sale MM, a muscat victima de un deget, amputându-i falanga distala,  s-a urcat pe ea  si a sarit pe pieptul acesteia provocându-i multiple fracturi, pâna când susnumita nu a mai miscat, leziunile suferite conducând în cele din urma la decesuls victimei.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Inculpatul CN si victima MM au trait în concubinaj 12 ani si, desi amândoi erau din comuna Vetrisoaia, judetul vaslui, au locuit pe raza comunei Berezeni, la ferma de vaci „Sarata” unde lucreaza inculpatul, într-o locuinta de serviciu.

În aceeasi cladire, dar la capatul opus, stau peste noapte si doi agenti de paza ai unei alte firme, ei lucrând în schimburi.

Inculpatul si victima se certau des, pe fondul consumului de alcool, ocazii cu care inculpatul o batea, victima fiind nevoita sa paraseasca locuinta comuna si sa se refugieze la MMa sa, MM, în comuna Vetrisoaia. De fiecare data însa, se întorcea la inculpat iar situatia se repeta.

În diminteata zilei de 6 decembrie 2009, inculpatul a muls vacile, le-a scos la pasunat, iar în jurul orelor 13.00, le-a bagat în grajd. A trimis-o apoi pe concubina sa sa cumpere vin, iar ea a luat 5 litri de vin rosu.

Au consumat împreuna bautura, astfel încât inculpatul a ajuns în stare de ebrietate.

Inculpatul CN a vrut sa faca sex oral cu victima, dar aceasta nu a vrut. Atunci inculpatul a luat-o de par si a trântit-o pe pat, dupa care s-a dezbracat si i-a cerut din nou victimei sa faca sex oral, dar nici de aceasta data nu a vrut.

Inculpatul a luat-o apoi, pe victima, si a trântit-o la pamânt, lânga pat, a pozitionat-o în genunchi în fata sa si a încercat sa faca sex oral cu ea, dar victima a opus rezistenta astfel încât nu a reusit.

În acest moment inculpatul s-a enervat si a început sa loveasca victima cu pumnii si picioarele peste tot corpul.  În timp ce victima striga la el sa o lase în pace, inculpatul a vazut o bâta la intrarea în camera, rezemata de perete, a luat-o si a început sa-si loveasca concubina cu ea peste corp si în cap.

A lasat, apoi, bâta, a dezbracat victima si i-a cerut iarasi sa faca sex oral, dar nici de aceasta data ea nu a vrut.

Inculpatul a luat iarasi bâta si a continuat sa loveasca victima peste tot corpul, pâna ce aceasta a cazut la pamânt. A încercat sa se apere, dar fara succes.

În timpul luptei, inculpatul a muscat degetul inelar de la mâna stânga a victimei, amputându-i falanga distala.

Inculpatul a spus ca a scuipat degetul victimei pe jos, însa nu a fost gasit cu ocazia cercetarii la fata locului.

Dupa ce victima a cazut la pamânt, inculpatul a început sa o loveasca cu pumnii si cu picioarele, dupa care a sarit pe ea, atât pe piept cât si pe picioare, fracturându-le, pâna ce victima nu a mai miscat.

Vazând ca victima este inerta, inculpatul a lasat-o jos si s-a culcat.

În jurul orelor 22.30-23.00, inculpatul CN s-a trezit si a mers la agentul de paza Timofte Marian, care statea într-o camera la capatul celalalt al cladirii si i-a spus „am omorât-o”, fara a preciza pe cine, însa martorul a înteles ca este vorba de MM si a sunat la politie.

Având în vedere situatia de fapt retinuta, în drept, fapta inculpatului CN, de a o fi lovit, în mod repetat, cu pumnii, cu picioarele si cu o bâta, pe concubina sa Marchidon Marineta, la data de 06.12.2009, având ca rezultat decesul victimei, constituie infractiunea de omor deosebit de grav, prev. de art. 174-176 lit.a Cod penal.

Astfel, instanta va dispune condamnarea inculpatului pentru comiterea acestei infractiuni, întrucât, fapta si vinovatia acestuia sunt dovedite pe deplin prin probele administrate atât la urmarirea penala, cât si la cercetarea judecatoreasca: declaratiile inculpatului, procesul-verbal de sesizare, procesul verbal de cercetare la fata locului, plansele foto,  raportul de expertiza medico-legala de autopsie nr.329/N/2009 a S.M.L. Judetean Vaslui, declaratiile martorilor, raportul de expertiza medico-legala psihiatrica a inculpatului nr. A/1/110/2010 a I.N.M.L. „Mina Minovici”.

La alegerea pedepsei, precum si la individualizarea cuantumului acesteia, instanta, conform art. 72 Cod penal, va avea în vedere pericolul social concret al faptei comise, determinat atât de modul brutal de producere (victima a fost batuta cu pumnii si picioarele, iar mai apoi cu o bâta, i-a muscat degetul inelar de la mâna stânga, amputându-i falanga distala, inculpatul a fortat victima sa faca sex oral, dupa ce victima a cazut la pamânt, în imposibilitate absoluta de a se apara, inculpatul a continuat sa o loveasca cu pumnii si picioarele, iar apoi s-a urcat cu picioarele pe ea si a sarit pe aceasta, fracturându-i pieptul si picioarele, pâna victima nu a mai miscat, decedând, inculpatul a tras-o pe victima de cap, smulgîndu-i parul, victima era însarcinata în trei luni), importanta valorilor sociale încalcate, dreptul la viata, aparat prin art. 2 alin.1 CEDO, art. 22 alin.1 din Constitutia României.

Vor fi, de asemenea, avute în vedere, datele personale ale inculpatului, care se afla la primul contact cu legea penala, recunoasterea comiterii faptei de acesta, dar si faptul ca fara regret dupa comiterea în mod bestial a faptei, inculpatul s-a dus si s-a culcat, lasând victima batuta în ograda fara nici un ajutor.

Prin raportul de expertiza medico-legala psihiatrica nr. A/1/110/2010, a rezultat ca inculpatul are o tulburare de personalitate de tip antisocial, dar ca pastreaza capacitatea psihica de apreciere critica a continutului si consecintelor faptelor sale, infractiunea comisa fiind savârsita cu discernamânt.

Prin Referatul de evaluare nr.264/26.04.2010, a Serviciului de Probatiune de pe lânga Tribunalul Vaslui, a rezultat faptul ca inculpatul este o persoana deosebit de agresiva cu familia, pe fondul consumului constant si exagerat de bauturi alcoolice, iar acesti factori nu permit inculpatului o abordare pozitiva  înr elatiile sociale  si ar putea determina, pe viitor, reiterarea conduitei deviante.

Având în vedere aceste aspecte, instanta apreciaza ca o pedeapsa de 18 ani închisoare, pentru comiterea infractiunii de omor deosebit de grav prev. de art. 174, 176 lit.a Cod penal, este de natura sa asigure realizarea scopului pedepsei prev. de art. 52 Cod penal.

În baza art. 71 alin.2 Cod penal, pe durata executarii pedepsei principale, se va dispune interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit.a teza a II-a ( dreptul de a fi ales  în autoritatile publice sau în functii elective publice ) si lit.b Cod penal(dreptul de a ocupa o functie  implicând exercitiul autoritatii de stat).

La interzicerea acestor drepturi, instanta are în vedere disp. art. 53 alin.2 din Constitutia României, prin care restrângerea exercitiului unor drepturi  si libertati, trebuie sa fie proportionala cu situatia care a generat-o. Totodata, instanta retine si considerentele din hotarârea CEDO data în cauza Hirst contra Marii Britanii, în care s-a retinut ca interzicerea ope legis  a drepturilor electorale a unei persoane condamnate la pedeapsa închisorii reprezinta o încalcare a art. 3 din Protocolul nr.1 al Conventiei.

Pedeapsa ce urmeaza a fi aplicata inculpatului prin prezenta sentinta penala, de 18 ani închisoare, îl face pe acesta incompatibil cu exercitarea dreptului de a alege si  a fi ales în autoritatile publice sau în functii elective publice  si dreptul de a ocupa o functie implicând  exercitiul autoritatii de stat, întrucât exercitarea acestor drepturi  presupune o tinuta morala ireprosabila. Aceasta solutie este justificata si prin considerentele avute în vedere de instanta la stabilirea cuantumului pedepsei principale.

Totodata, conform art. 176 alin.1 Cod penal, inculpatului, i se va apluca si o pedeapsa complementara, de 8 ani, interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit.a, teza a II-a si it.b Cod penal, aceasta fiind în conformitate cu disp. art. 53 pct.2 lit.a Cod penal si art. 65 alin.2 Cod penal.

Aceasta pedeapsa complementara va fi executata de inculpat, conform art. 6 Cod penal dupa executarea pedepsei închisorii.

În baza art. 67 alin.1,2 Cod penal, se va dispune ca pedeapsa complementara, fata de inculpat, degradarea militara, care consta în pierderea gradului militar si a dreptului acestuia de a purta uniforma, întrucât inculpatul este rezervist, iar pedeapsa aplicata prin prezenta sentinta penala este de 18 ani închisoare.

În baza art. 350 alin.1 Cod procedura penala, se va dispune deducerea din durata pedepsei aplicate a perioadei de retinere si de arest preventiv de la data de 07.12.2009 la zi.

Potrivit art. 118 alin.1 lit.b Cod penal, se va dispune confiscarea de la inculpat  a unei bâte din material lemnos folosite de acesta la lovirea victimei, obiect aflat în custodia  Tribunalului Vaslui, la camera de corpuri delicte si  înregistrat la pozitia 57/2010 în registrul de corpuri delicte al instantei.

Se va constata ca MM, MMa victimei, care a suportat cheltuielile de înmormântare, s-a constituit parte civila la urmarirea penala, cu suma de 2500 lei , reprezentând cheltuieli de înmormântare  ale victimei MM.

Ulterior, aceasta, la cercetarea judecatoreasca, în sedinta publica de la 12.05.2010, a declarat ca nu se mai constituie parte civila în cauza.

Legal citata, fiica victimei, minora MAM, prin tutorii sai Marchidan Constantin si MM,  nu s-a prezentat la instanta si nici nu a precizat daca se constituie sau nu parte civila în cauza.

Serviciul Judetean de Ambulanta Vaslui s-a constituit parte civila cu suma de 172,80 lei, reprezentând conravaloarea deplasarii ambulantei, în comuna Berezeni.

Întrucât aceste pretentii civile formulate de Serviciul Judetean de Ambulanta Vaslui sunt întemeiate si dovedite, se va dispune obligarea inculpatului la plata acestor cheltuieli de deplasare catre aceasta parte civila.

În baza art. 189 si art. 191 Cod procedura penala, inculpatul va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în cuantum de 1750 lei, din care suma de 1400 lei, reprzeentând cheltuieli judiciare avansate de stat la urmarirea penala si 350 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat la cercetarea judecatoreasca, din care suma de 200 lei reprezentând onorariul aparatorului desemnat din oficiu, a fost înaintata din fondurile speciale ale Ministerului Justitiei.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTARASTE:

Condamna pe inculpatul CN, cetatean român, studii 10 clase, ocupatie agricultor, necasatorit, 2 copii minori, stagiul militar  satisfacut, fara antecedente penale, în prezent detinut în Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi,  pentru savârsirea infractiunii de omor  deosebit de grav prev. de art.174-art.176  alin .1 lit.a Cod penal, la o pedeapsa de 18 (optsprezece ) ani închisoare si  interzicerea drepturilor  prev. de art. 64 lit.a  teza a-II-a( dreptul de a fi ales  în autoritatile publice sau în functii elective publice ) si lit.b Cod penal(dreptul de a ocupa o functie  implicând exercitiul autoritatii de stat)  pe o durata de 8( opt )  ani, ca pedeapsa complementara, conform art. 65 alin.2 Cod penal.

Pe durata executarii pedepsei, interzice inculpatului  exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit.a  teza a-II-a( dreptul de a fi ales  în autoritatile publice sau în functii elective publice ) si lit.b Cod penal (dreptul de a ocupa o functie  implicând exercitiul autoritatii de stat), în conditiile art.71  alin.2 Cod penal.

În baza art. 67 alin.1,2 Cod penal dispune ca pedeapsa complementara degradarea militara a inculpatului CN, pedeapsa care consta în pierderea gradului militar si a dreptului de a purta uniforma.

În baza art. 88 alin.1 Cod penal, dispune deducerea din durata pedepsei închisorii aplicate a perioadei de retinere si arest preventiv a inculpatului, de la data de  07.12.2009 la zi.

În baza art. 350 alin.1 C.pr.penala, mentine masura arestarii preventive luata  fata de inculpatul CN.

În baza art.118  alin.1 lit.b Cod penal confisca de la inculpatul CN o bâta din lemn - corp delict - înregistrata la pozitia 57/2010 în registrul de corpuri delicte al instantei.

Admite actiunea civila formulata de partea civila Serviciul  de Ambulanta Judetean Vaslui .

În baza  art. 14, 346 Cod pr.penala, art.313 din Legea nr. 95/2006  modificata  prin  O.U.G. nr.72/2006 ,obliga pe inculpatul CN sa plateasca  cu titlu de  despagubiri civile  suma de 172,8 lei  Serviciului  de Ambulanta Judetean Vaslui, suma actualizata la data  executarii.

Constata ca numita MM, MMa victimei MM, care a susportat cheltuielile de înmormântare ale acesteia si minora MAM, fiica victimei MM, prin tutori MM si Marchidan Constantin, bunicii sai materni, nu s-au mai constituit parti civile în prezenta cauza. 

În baza art.189 alin. 1 si art.  191 alin. 1 Cod pr.penala, obliga  pe  inculpatul  CN  la plata cheltuielilor  judiciare avansate de stat în suma totala de  1750  lei, din care suma  de 1400 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat în faza de urmarire penala si suma de 350 lei  reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat  în faza de cercetare judecatoreasca din care suma de 200 lei reprezentând onorariu  avocat din oficiu se înainteaza din fondurile Ministerului Justitieii.

Cu apel în 10 zile de la  comunicare.

Pronuntata în sedinta publica,  azi, 8 iulie 2010.

Presedinte,

OANA RADU-NICOLAE

Grefier,

BODESCU PANSELUTA

Domenii speta