Drepturi salariale

Sentinţă civilă 2187 din 07.08.2012


Prin  măsura 9 din decizia 37/19.10.2011 emisă de Camera de Conturi Galaţi, pe care reclamanţii o contestă în prezenta cauză, s-a dispus ca  reclamanţii să ia măsuri pentru a stabili întinderea prejudiciului creat şi să ia măsurile legale pentru recuperarea lui.

Reclamanţii consideră că sporul a fost corect acordat în baza contractului colectiv de muncă şi acordului colectiv de muncă, ce au fost aprobate prin HCL iar primarul era obligat să le pună în executare.

Pârâtele consideră, dimpotrivă, că acest spor a fost acordat cu totul nelegal, nefiind prevăzut de lege.

Tribunalul reţine că sporul pentru utilizarea tehnicii de calcul (spor de calculator) a fost acordat în anii 2009, 2010 în baza contractului colectiv de muncă (pentru personalul contractual) şi a acordului colectiv de muncă (pentru funcţionarii publici) aprobate prin HCL 7/30.04.2009.

HCL 7/30.04.2009 este un act administrativ care nu poate fi lipsit de efecte juridice în lipsa unei hotărâri judecătoreşti prin care să se fi constatat  nulitatea sa iar organele de auditare nu pot declara în mod unilateral un act administrativ ca fiind nelegal.

În aceste condiţii, Tribunalul va soluţiona litigiul reţinând ca valabilă şi necontestată HCL 7/30.04.2009

Art. 4 din L. 273/2006 privind finanţele publice locale prevede că:

„(1) Prin aprobarea bugetelor prevăzute la art. 1 alin. (2) se autorizează, pentru anul bugetar, veniturile şi cheltuielile bugetare, după caz.

(2) Sumele aprobate, la partea de cheltuieli, prin bugetele prevăzute la art. 1 alin. (2), în cadrul cărora se angajează, se ordonanţează şi se efectuează plăţi, reprezintă limite maxime, care nu pot fi depăşite.

(3) Angajarea cheltuielilor din aceste bugete se face numai în limita creditelor bugetare aprobate.

(4) Angajarea şi utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate atrag răspunderea celor vinovaţi, în condiţiile legii.”

Prin probele administrate în cauză, reclamanţii au făcut dovada că efectuarea cheltuielilor privind drepturile salariale (spor de calculator pe anii 2009, 2010) către personalul bugetar din cadrul Primăriei Smârdan s-a realizat în baza unor acte administrative care, prin necontestarea lor, au dobândit putere de lege pentru cei cărora li se adresează. Acordarea acestor drepturi este legală, având ca bază acte justificative legal încheiate.

În plus, în cursul soluţionării prezentei cauze Parlamentul României a adoptat o lege nouă de amnistie fiscală cu privire la sumele de bani reprezentând venituri de natură salarială pe care personalul din sectorul bugetar trebuie să le restituie ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi a unor prejudicii.

 Este vorba de  L. 84/2012 privind unele măsuri referitoare la veniturile de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice publicată în Monitorul Oficial  nr. 401 din 15 iunie 2012, intrată în vigoare la 18.06.2012.

Pe baza celor ce preced Tribunalul va  anula in parte decizia 37/19.10.2011 emisă de Camera de Conturi Galaţi, respectiv măsura de la  pct. 9 referitoare la sporul pentru utilizarea tehnicii de calcul (spor de calculator) şi va dispune anularea încheierii nr. 11/10.12.2011 emisă de Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul Camerei de Conturi Galaţi.

Va respinge, ca rămas fără obiect , capătul de cerere referitor la suspendarea executării măsurii de la  pct. 9 referitoare la sporul de calculator din  decizia 37/19.10.2011 emisă de Camera de Conturi Galaţi.