Incidenţa circumstanţei atenuante legale prev. de art.73 lit.b C.p.

Sentinţă penală 524 din 19.10.2012


S-a dispus condamnarea inculpatului Oană O. la o pedeapsă de 9 ani închisoare precum şi la pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a teza aIIa şi lit.b C.p. pe o durată de 4 ani pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat prev. de disp. art.174 al.1 C.p. raportat la art.175 al.1 lit.i C.p. în referire la art.320 ind.1 al.7 C.p.p. cu aplicarea art.73 lit.b, art.74 al.1 lit.a şi c C.p. şi referire la art.76 al.1 lit.a C.p., art.76 al.2 C.p.

Potrivit art.71 C.p. i-a fost aplicată inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a teza aIIa şi lit.b C.p.

Conform art.350 C.p.p. a fost menţinută starea de arest a inculpatului iar în conformitate cu art.88 C.p. i-a fost dedusă acestuia din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi a arestării preventive de la 15.06.2012 la zi.

În fapt s-a reţinut că în noaptea de 13/14.06.2012, fiind batjocorit şi şicanat de victima Teodor M., pe fondul unui conflict spontan şi al consumului de băuturi alcoolice, inculpatul a aplicat victimei lovituri repetate cu corpuri/mijloace contondente peste corp, inclusiv în zone vitale, cauzându-i leziuni traumatice care au condus la decesul acesteia.

A reţinut instanţa că infracţiunea a fost comisă sub stăpânirea unei puternice tulburări determinată de atitudinea sfidătoare, şicanatoare, chiar violentă a victimei (ultima făcându-i diverse reproşuri, vorbindu-i urât şi gesticulând cu o secure mică înspre inculpatul care a fost nevoit să solicite intervenţia unui echipaj de poliţie; chiar după plecarea poliţiei victima a continuat să-l şicaneze pe inculpat făcând haz de iniţiativa acestuia de a apela la poliţie).

Prin decizia penală nr.15/A/15.01.2013 a Curţii de Apel Galaţi au fost admise apelurile Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi şi ale inculpatului în cauză, a fost desfiinţată în parte sentinţa penală 524/2012 şi, în rejudecare, s-a apreciat că nu se impune reţinerea circumstanţei atenuante legale prev. de art.73 lit.b C.p.(scuza provocării) şi nici a celor judiciare prev. de art.74 al.1 lit.a şi c C.p.; a fost majorată pedeapsa principală de la 9 la 10 ani închisoare; a reţinut instanţa de control judiciar faptul că inculpatul o cunoştea de mult pe victima în cauză, ştia că acesta este recalcitrant după ce consumă băuturi alcoolice astfel încât comportamentul victimei din ziua incidentului nu trebuia să-l ia prin surprindere, cu atât mai puţin să-l tulbure.