Lipsa părţilor la termenul de judecată la care au fost invocate, din oficiu, excepţii de procedură nu impune acordarea unui nou termen de judecată, ci (eventual) există posibilitatea amânării pronunţării pentru a da posibilitatea părţilor lipsă la dezbate

Decizie 48 din 06.02.2013


Chiar dacă la termenul de judecată din data de 3.06.2011 în instanţă nu a fost prezent decât reclamantul B.V. şi instanţa a invocat din oficiu cele două excepţii procesuale, pronunţarea asupra acestor două excepţii a fost amânată pentru a da posibilitatea tuturor părţilor din proces de a-şi exprima un punct de vedere (chiar dacă numai reclamantul B.V. a solicitat amânarea pronunţării), astfel că părţilor nu le-a fost încălcat dreptul la apărare.

În procesul civil părţile sunt libere să participe sau nu în instanţă, neparticiparea lor la termenele de judecată neconducând la ideea nerespectării principiului contradictorialităţii sau al respectării dreptului la apărare, aspectele ce se impun a fi discutate în cauză fiind exprimate oral în şedinţă publică.

Atunci când instanţa de judecată invocă din oficiu o excepţie şi una sau mai multe părţi din proces lipsesc la acel termen de judecată, ea nu are obligaţia de a acorda un nou termen de judecată şi de a aduce la cunoştinţa părţilor lipsă excepţia, putându-se pronunţa în aceeaşi zi sau a amâna pronunţarea la o dată ulterioară (ceea ce a şi făcut).