Plangere contravenţionala 1

Hotărâre din 23.02.2010


Plangere contravenţionala

Prin plângerea înregistrată la data de 10.09.2009 sub nr. 941/185/2009, petentul Joiţa Nicolae a solicitat,  în contradictoriu cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vîlcea ca, prin hotărârea ce se va pronunţa  să se dispună anularea procesului verbal de contravenţie seria CC nr. 0524536/25.08.2009.

În motivarea plângerii, petentul a arătat că,  circulând pe D.J.643, pe raza comunei Făureşti, a lovit un câine iar ca urmare a acestui impact s-a desprins plăcuţa de înmatriculare. Întrucât nu a găsit pe nimeni la postul de poliţie de pe raza comunei respective, s-a deplasat in comuna Laloşu unde a explicat agentului de poliţie ceea ce s-a întâmplat. Ignorând  situaţia de fapt descrisă, agentul l-a sancţionat cu amendă în cuantum de 540 lei însă fără a-i da posibilitatea de a achita jumătate din minimul amenzii în două zile lucrătoare, îngrădindu-i astfel acest drept.

Din materialul probator administrat în cauză, instanţa a reţinut că, prin procesul-verbal de contravenţie seria CC nr. 0524536/25.08.2009 petentul a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 540 lei şi 6 puncte de penalizare întrucât a circulat cu auto Dacia Logan cu nr. de înmatriculare B.70.ZSW fără a avea montată plăcuţa de înmatriculare la partea din faţă a autoturismului.

Martorii audiaţi, Simoiu Cristian-Aurel şi Aspriţoiu Gheorghe,  au relatat împrejurările în care s-a desprins plăcuţa de înmatriculare, confirmând astfel susţinerile reclamantului. În acelaşi timp, au confirmat martorii şi încercarea petentului de a monta din nou plăcuta de înmatriculare, fără succes însă, cât şi demersurile acestuia de a încunoştinţa organele de poliţie de pe raza localităţii unde a avut loc incidentul.

Art.1 din O.G nr.2/2001 defineşte contravenţia ca fiind fapta săvârşită cu vinovăţie, stabilită şi sancţionată prin lege, ordonanţă, etc. iar potrivit prevederilor art. 102 alin.1 pct.2 din O.U.G.195/2002, constituie contravenţie conducerea pe drumurile publice a  unui vehicul fără a avea montată una dintre plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare ori dacă plăcuţele cu număr de înmatriculare sau de înregistrare nu sunt fixate în locurile special destinate iar

Aşadar, pentru existenţa contravenţiei este necesar ca fapta să fie săvârşită cu vinovăţie sub forma intenţiei sau culpei.

Petentului nu i se poate imputa culpă în săvârşirea acestei contravenţii câtă vreme  avea montată plăcuţa de înmatriculare însă datorită impactului aceasta a căzut şi, cu toate încercările petentului, confirmate de cei doi martori, nu a reuşit să o monteze din nou.

În aceste împrejurări instanţa apreciază că petentul nu a săvârşit contravenţia descrisă de dispoziţiile art.102 al.1 pct.2 din O.G. nr.195/2002, republicată, astfel că procesul-verbal de contravenţie contestat este nelegal şi urmează a fi anulat.

Domenii speta