PENAL.Tentativa de omor calificat.

Sentinţă penală 121/2010 din 15.12.2010


Deliberând asupra  prezentului proces penal , constată următoarele :

Prin rechizitoriul  Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău  a fost trimis in judecată  in stare de arest inculpatul CAN  pentru comiterea infracţiunilor  de tentativă  de omor calificat  prevăzută de art. 20  raportat la art.  174-175  lit. i Cod penal  şi port fără drept  , de cuţit  , prevăzută de art. 11 pct.1  din Legea nr. 61/1991 republicată, cu art.  33 lit. a Cod penal.

S-a reţinut prin actul de sesizare că familia  inculpatului CAN  şi  familia părţii vătămate  SGS , s-au aflat in relaţii de  prietenie  vizitându-se  reciproc  fiind vecini , ca de altfel  şi inculpatul  şi partea vătămată.

În seara zilei de  19.09.2010 , inculpatul , partea vătămată şi martorii OG, LI si IN  s-au întâlnit  la barul „ la  M”  din satul M  , unde au consumat câte o bere , mai  puţin martorul O. In jurul orei 21,oo , s-au deplasat in Buzău  la locul „FP„ unde inculpatul, partea  vătămată şi  martorul L  au consumat pizza , după care  s-au  deplasat la „CD”  unde  au consumat  2-3 litri de vin.

In jurul orei 1,30  martorii O si I  au plecat acasă  , ceilalţi  mai rămânând  circa o oră.  Inculpatul , partea vătămată  şi martorul L  s-au  deplasat in zona „B”  pentru a lua un taxi. Aici , inculpatul  a intrat in conflict  minor cu lucrătorii  de poliţie .

Au plecat  spre domiciliu , partea vătămată  şi martorul L . Ulterior  a plecat spre  casă şi inculpatul. Inculpatul l-a sunat  pe  SGS  , dar acesta nu i-a răspuns . In jurul orei, 3,oo  partea vătămată  i-a trimis un mesaj  inculpatului cuprinzând expresii  obscene  şi l-a acuzat  că i-a sustras suma de 250 lei.

Ulterior , cei doi  şi-au adresat injurii prin  telefon. Apoi inculpatul l-a  sunat  pe tatăl său  rugându-l să clarifice neînţelegerile cu partea vătămată.

În drum spre casă , în dreptul locuinţei  inculpatului , partea vătămată şi martorul  L au fost aşteptaţi  de tatăl  inculpatului , care  le-a propus  părţii vătămate  si martorului să meargă  să discute cu inculpatul. Pe traseu  s-au întâlnit cu inculpatul şi mama acestuia .

Inculpatul şi partea vătămată au  început să-şi  adreseze injurii . Partea vătămată  i-a propus inculpatului să se  bată şi  în  acest scop şi-a dat jos geaca.

Cei doi s-au deplasat in fugă  unul spre celălalt . Partea vătămată a reuşit  să-l  evite pe inculpat aplicându-i o lovitură  de picior in abdomen , inculpatul  căzând. Acesta din urmă  s-a ridicat , a scos din buzunarul  pantalonilor  un briceag si l-a  înfipt părţii vătămate  în zona gâtului , aceasta căzând la locul incidentului. A reuşit  să se ridice , a mers in curte , a pornit  autoturismul şi însoţit de mama sa s-a  deplasat la Spitalul de Urgenţă Buzău  unde a primit îngrijirile necesare.

În cauză au fost audiate  părţile ,  martorii LI , OG , IN ,  CG , SE  si SA.

Analizând probele administrate  in cauză,  instanţa  reţine in fapt  următoarele :

In data de 19.09.2010 , inculpatul  şi partea vătămată , alături de  parte din martorii audiaţi in cauză  OG ,  IN  si LI  , au consumat băuturi alcoolice la barul  din localitatea M  şi apoi la  barul „CD” din Buzău  , până târziu în noapte.  După ce s-au întors in localitatea M, pe fondul unui conflict  legat de acuzaţia  părţii vătămate adusă inculpatului  privind  sustragerea unei sume de  bani  din locuinţa părinţilor săi,  la propunerea  părţii vătămate , cei doi s-au luat la  bătaie , partea vătămată  aplicându-i inculpatului o lovitură de picior  in abdomen  , iar la rândul  lui inculpatul i-a aplicat o lovitură cu un briceag in zona gâtului  provocându-i leziuni ce au necesitat 8-9 zile de îngrijiri  medicale si care nu i-au pus  viaţa in primejdie.

In  drept, faptele inculpatului de a aplica părţii vătămate o lovitură  cu un briceag  in zona cervicală ,  zonă vitală , folosind  un obiect  tăietor  , apt de a produce  moartea , acesta având o lamă  cu o lungime de 6 cm , întruneşte elementele constitutive ale  infracţiunilor de tentativă la omor calificat ,  fapta petrecându-se într-o zonă  accesibilă  publicului , prevăzută de art. 20  raportat la art.  174-175 lit. i Cod penal cu aplicarea art.  73 lit. b Cod penal  şi art. 11 pct.1  din legea nr. 61/1991.

La individualizarea pedepselor  ce se vor aplica inculpatului se vor  avea in vedere  gradul de pericol social al faptei , urmările  acesteia , modalitatea de comitere , pe fondul  provocării , poziţia sinceră  manifestată  pe tot parcursul urmăririi penale cât şi  a judecăţii , natura relaţiilor dintre  inculpat şi partea vătămată , precum şi  comiterea faptei pe fondul consumului  sporadic de alcool , sens in care  se vor reţine in favoarea inculpatului , pe lângă comiterea faptei  urmare a provocării părţii vătămate  şi circumstanţele  atenuante prevăzute  de art. 76  lit b  Cod penal cu consecinţele prevăzute de art.  76 Cod penal.

Instanţa consideră  că aplicarea unor  pedepse sub limita  minimă prevăzută  de lege  este de natură a contribui  la educarea inculpatului.

Se  vor interzice inculpatului  drepturile prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal pe o durată de 3 ani  ca pedeapsa complementară .

Se vor contopi , in condiţiile art. 33-34 lit b  cod penal pedepsele in pedeapsa cea mai  grea, respectiv  pedeapsa închisorii  la care se adaugă  pedeapsa complementară.

Se vor interzice , cu titlu de pedeapsă accesorie  , drepturile prevăzute  de art.  64 lit. a teza a II-a şi lit. b  Cod penal.

Conform art. 350 Cod procedură penală se va menţine  starea de arest a inculpatului  şi se va deduce la zi reţinerea si arestul  preventiv  începând cu 30.09.2010.

Se va lua act că partea vătămată  nu s-a constituit parte civilă.

Va fi obligat inculpatul la plata  cheltuielilor de spitalizare  către Spitalul  Judeţean de Urgenţă Buzău conform  cererii de constituire de parte civilă.

Văzând si dispoziţiile art. 191 Cod procedură penală .