Infracţiunea de luare de mită prev. de art.254 alin.1 C.pen. Infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice prev. de art.248 c. pen. Infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanei prev de art. 246 c. pen. Distinctie.

Hotărâre 532 din 27.11.2013


Fapta inculpatului care, în calitate de inginer la SC ELECTRICA SA Galaţi, Centrul de Exploatare Medie – Joasă Tensiune Galaţi, Punctul de Exploatare Medie - Joasă Tensiune Pechea  a pretins şi primit suma de 1600 lei, de la un martor denunţător  pentru a-i facilita branşarea la reţeaua electrică de distribuţie prin îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu,  întruneşte  elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită, prevăzută de art.254 al.1 Cod penal.

Nu este fondată cererea de schimbare a încadrării juridice în infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor prevăzută de art. 246 Cod penal, formulată de apărătorul inculpatului, întrucât infracţiunea de luare de mită prev. de art. 254 al. 1 Cod penal reprezintă o normă specială în raport cu textul art. 246 Cod penal care constituie norma-cadru, cu caracter general. Altfel spus,  infracţiunea prev. de art. 246 Cod penal se aplică dacă fapta concretă nu are o reglementare distinctă. Nu este cazul în prezenta speţă, întrucât art. 254 al. 1 Cod penal se constituie într-o astfel de modalitate distinctă de reglementare care derogă de la norma generală prev. de art. 246 Cod penal. Din aceleaşi considerente nu poate fi primită nici cererea de schimbare a încadrării juridice în infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice prevăzută de art. 248 Cod penal. Mai mult pentru această a doua infracţiune nu este îndeplinită nici condiţia privind urmarea prevăzută de lege respectiv tulburarea însemnată produsă bunului mers instituţiei la care era angajat inculpatul sau o pagubă adusă patrimoniului acesteia, aşa cum rezultă din adresa SC FDEE Electrica Distribuţie Muntenia- Nord SA- Sucursala de Distribuţie Galaţi de la fila 36 din dosarul instanţei . Totodată nu poate fi reţinută nici raportarea art. 254 la prevederile art.7 din Legea nr.78/2000 întrucât inculpatul nu avea atribuţii de  constatare sau de sancţionare a contravenţiilor ori de constatare , urmărire sau judecare a infracţiunilor.

Fapta inculpatului nu prezintă însă gradul de pericol social al infracţiunii prev. de art. 254 al. 1 Cod penal, în conformitate cu art. 18 ind. 1 Cod penal, întrucât împrejurările în care a fost comisă fapta, modul şi mijloacele de săvârşire a acesteia,  urmarea produsă sau care s-ar fi putut produc, precum si persoana şi conduita inculpatului conduc la neconcretizarea acestui pericol social. S-au avut în vedere conduita bună a acestuia înainte de comiterea infracţiunii concretizată în lipsa antecedentelor penale şi în faptul că are un loc de muncă stabil, fiind şi absolvent de studii superioare, că este căsătorit precum şi poziţia procesuală a inculpatului care indiferent de încadrarea juridică, şi-a asumat situaţia faptică recunoscând că finalitatea acţiunii sale s-a circumscris unui câştig pecuniar, urmare muncii sale, care de altfel  în realitate este unul modic. Practic inculpatul nu a încercat să-şi minimalizeze răspunderea penală,  faţă de fapta comisă şi nu se poate vorbi de o stare de pericol reală. Inculpatul a observat situaţia reclamată de martorul-denunţător, raportată la importanţa pentru acesta a alimentării cu energie a locuinţei şi manifestată în insistenţa de a-i fi rezolvată cererea mai rapid şi mai ieftin şi a profitat de aceasta, pretinzând o sumă de bani într-un cuantum relativ mai ridicat faţă de situaţia ce trebuia rezolvată, mai ales că era autorizat şi ca electrician persoană fizică , având în acelaşi timp şi pârghiile necesare a-i rezolva problema prin natura funcţiei de inginer la  SC FDEE Electrica Distribuţie Muntenia- Nord SA- Sucursala de Distribuţie Galaţi.

Toate acestea nu sunt elemente care să pună în evidenţă gradul de pericol social specific infracţiunii prev. de art. 254 al. 1 Cod penal , astfel că Tribunalul a apreciat că o amendă în cuantum de 400 lei este suficientă pentru sancţionarea faptei comise şi o garanţie că pe viitor nu va mai proceda în această manieră.