Omor. Loviri sau vătămari cauzatoare de moarte.

Sentinţă penală 405 din 02.10.2013


Infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, prev de art 183 C.pen, se săvârşeşte cu praeterintenţie, caracterizată prin intenţie în ceea ce priveşte acţiunea de lovire şi culpă în ceea ce priveşte rezultatul produs (moartea victimei), spre deosebire de infracţiunea de omor, care se comite numai cu intenţie directă sau indirectă.

Or, la stabilirea intenţiei cu care a acţionat făptuitorul se au în vedere, între altele, obiectul vulnerabil folosit, zona spre care au fost îndreptate şi exercitate actele de violenţă, intensitatea acestora, precum şi gravitatea leziunilor cauzate.

În speţă, victima era o persoană în stare de ebrietate, iar inculpatul i-a aplicat acesteia multiple lovituri, în zone vitale ale corpului, respectiv în zona toraco-abdominală, cu picioarele, comprimându-i toracele de plan dur.

 Urmare a loviturilor primite victima a căzut la pământ, fără a putea schiţa vreun gest de apărare, fiind lăsată în pădure, mai multe ore. 

 Intensitatea loviturilor a fost deosebită având în vedere că din raportul medico-legal de necropsie rezultă că moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute, consecinţa unei intoxicaţii etilice acute şi a traumatismului toracic cu fractură de stern şi contuzie pulmonară;

- leziunile de violenţă prezentate de victimă s-au produs prin:

*leziunile toraco-abdominale (fractură de stern şi contuzie pulmonară) prin lovire activă cu mijloace contondente (posibil picior);

*leziunile faciale, prin lovire activă cu mijloace contondente;

*leziunile de la nivelul membrelor prin lovire cu sau de corpuri dure;

- ambii factori violenţi (traumatismul toracic şi intoxicaţia etilică acută) au contribuit în determinismul decesului, într-o manieră indisociabilă. 

Este semnificativ că prin acest act se concluzionează că leziunile s-au putut produce prin loviri repetate cu şi de obiecte şi corpuri contondente (picior) şi comprimării toraco-abdominale (cu consecinţa producerii fracturii  sternului şi contuzie pulmonară) şi că între agresiune şi deces există legătură directă de cauzalitate.

 Prin urmare, în drept, fapta inculpatului de a  aplica la data de 07.06.2007, în Pădurea Miloş de pe raza jud. Galaţi, victimei, lovituri repetate cu picioarele,  şi de a-i  comprima toracele de plan dur, cauzându-i leziuni traumatice ce au dus la moartea acesteia, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de omor prevăzută de art.174 alin.1 Cod penal.

 Modul în care inculpatul a săvârşit fapta evidenţiază intenţia indirectă de a ucide, specifică infracţiunii de omor şi nu existenţa intenţiei depăşite, ce caracterizează infracţiunea de loviri cauzatoare de moarte. In consecinta, s-a respins cererea de schimbare a incadrarii juridice formulata de inculpat.