Familie

Sentinţă civilă 266 din 02.02.2010


Prin sentinţa civilă nr. 266/02.02.2010 s-a respins excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei.

S-a admis acţiunea având ca obiect modificare act căsătorie formulată de reclamanta Primăria comunei .. - prin primar, jud. Suceava, cod .., în contradictoriu cu pârâta .., domiciliată în com. .., sat. .., jud. Suceava, cod .., astfel cum a fost precizată.

S-a constatat nulitatea absolută parţială a actului de căsătorie înregistrat sub nr. …la Primăria comunei .., în sensul:

- la rubrica „numele de familie al soţiei” se trece numele de familie „..”, în loc de „……”;

- la rubrica „numele de familie şi prenumele tatălui soţiei” nu se va înscrie niciun nume şi respectiv prenume, înlăturându-se menţiunile „…..” şi „……”.

Prin acţiunea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 16.10.2009, sub nr. 3232/227, reclamanta Primăria comunei … – prin primar, jud. Suceava a solicitat în contradictoriu cu pârâta …, să se dispună completarea actului de căsătorie nr. .. din .. privind pârâta, în sensul înscrierii la rubrica „numele de familie al soţiei”, numele corect de „........”, în loc de „..”; anularea rubricii numele de familie „….” şi prenumele tatălui soţiei „….”, precum şi modificarea rubricii „numele de familie al mamei soţiei”, în sensul de a se trece corect numele de „….”, în loc de „….”.

În fapt, reclamanta arată că pârâta este născută la data de …. şi este fiica lui …., iar la rubrica „numele şi prenumele tatălui” din actul de naştere, nu este înscris nici un nume şi prenume, nefiind înscrisă nici o menţiune cu privire la recunoaşterea de către tatăl biologic al acesteia.

De altfel, numele şi prenumele tatălui pârâtei … nu este înscris în nici un  alt act până la încheierea căsătoriei.

În actul de căsătorie nr. ….., încheiat între …….. şi pârâtă, înregistrat la Primăria comunei ….., jud. Suceava, precum şi în certificatul de căsătorie întocmit pe baza acestuia, la rubrica numele soţiei este înscris numele de familie de „…..”, la rubrica numele şi prenumele tatălui soţiei este înscris „… …”, iar la rubrica numele de familie al mamei este trecut „….”.

În actul de identitate eliberat pe numele pârâtei, în urma încheierii căsătoriei cu …, la rubrica destinată prenumelui părinţilor, figurează doar prenumele mamei, „….”, iar la prenumele tatălui este trasată linie orizontală.

Prin urmare, numele şi prenumele tatălui pârâtei figurează numai în actul de căsătorie şi, întrucât căsătoria a fost încheiată în anul …, iar documentaţia care a stat la baza încheierii căsătoriei se arhivează şi se păstrează numai pentru o perioadă de 30 de ani, termen care în situaţia dată a expirat.

În drept, şi-a întemeiat acţiunea pe dispoziţiile art. 58 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă şi art. 101, 103 din Metodologia pentru aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 119/1996, cu modificările şi completările ulterioare.

În dovedire, a depus la dosar în copie extras act de căsătorie nr. 18/02.11.1947, extras act de naştere nr. 154/13.07.1929 şi copia buletinului de identitate pe numele ….. (f. 6-8).

Legal citată, pârâta s-a prezentat în instanţă şi a arătat că este de acord cu acţiunea reclamantei.

În cauză a fost invocată din oficiu, excepţia lipsei calităţii procesuale active.

În temeiul art. 137 alin.1 C.pr.civilă instanţa va analiza mai întâi excepţia invocată din oficiu, reţinând următoarele:

Calitatea procesuală presupune existenţa unei identităţi între persoana reclamantului şi cel care este titularul dreptului pretins.

Din fişa postului emisă pentru secretarul comunei ……., la capitolul VI, acesta este abilitat printre altele, să înscrie menţiuni, în condiţiile legii, pe marginea actelor de stare civilă. De asemenea, face demersurile necesare în vederea îndreptării erorilor strecurate în aceste acte, sesizate de către serviciile publice comunitare locale sau judeţene, ori din oficiu, fiind vorba despre rectificarea pe cale administrativă a actelor de stare civilă şi de anularea, completarea sau modificarea actelor şi a menţiunilor înscrise pe acestea care nu se pot face decât în temeiul unei hotărâri judecătoreşti.

Art. 60 alin. 2 din Legea nr. 119/1996 privind actele de stare civilă, completată, prevede că „în cazul anulării, completării şi modificării actelor de stare civilă, sesizarea instanţei judecătoreşti se face de către persoana interesată, de structurile de stare civilă din cadrul serviciilor publice comunitare locale sau judeţene de evidenţă a persoanelor ori de către parchet. Cererea se soluţionează de judecătoria în a cărei rază teritorială se află domiciliul sau sediul acestora, pe baza verificărilor efectuate de serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor şi a concluziilor procurorului.”

Astfel, reclamanta a făcut dovada împrejurările din care rezultă îndreptăţirea sa de a o chema în judecată pe pârâtă conform înscrisurilor depuse la filele18-31 dosar, motiv pentru care va respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active.

Examinând pe fond cererea de faţă, instanţa o constată întemeiată pentru următoarele motive:

Astfel, din actele de stare civilă ataşate (f. 6-8), rezultă că pârâta …este fiica lui natural şi .., născută la data de …, în loc. …, jud. Suceava fiind înregistrată cu act de naştere nr. …..

La data de …. pârâta a fost legitimată …., prin căsătoria sa cu ….(act de căsătorie nr. …., emis de starea civilă a comunei …..).

Din eroare, actul de căsătorie prezintă neconcordanţe în raport cu actul de naştere al pârâtei, în ceea ce priveşte numele de familie al pârâtei şi numele de familie al mamei pârâtei.

Date fiind concluziile acestei verificări coroborate şi cu celelalte acte de stare civilă ale pârâtei, instanţa constată că se impune modificarea actului de căsătorie nr. … emis de starea civilă a comunei ….., jud. Suceava, în sensul de a se trece la rubrica „numele de familie al soţiei”, numele corect de „…..”, în loc de „….”, se va anula rubrica „numele de familie „…..” şi prenumele tatălui soţiei „….”, precum şi se va modifica rubrica „numele de familie al mamei soţiei”, în sensul că se va trece corect numele de „….”, în loc de „....”.

Aşa fiind, în temeiul art. 60 alin. 1 din Legea nr. 119/1996 republicată, cu privire la actele de stare civilă, va admite acţiunea aşa cum a fost precizată.