Având în vedere că până acum nu s-a parcurs şi nu s-a finalizat întrega procedură de predare prin protocol a suprafeţelor de teren solicitate de reclamanţi, de punere în posesie asupra acestor terenuri şi de emitere a titlurilor de proprietate,

Sentinţă civilă 461 din 01.02.2012


se apreciază că până în prezent nu se poate pune în discutie si implicit nu se poate înregistra si analiza un refuz de restituire în natură a terenurilor care le-au aparţinut autorilor sau moştenitorilor acestora.

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe reclamantii A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P au chemat în judecată pe pârâtele Comisia Locală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, Comisia Judeteană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi Agentia Domeniilor Statului Bucuresti solicitând obligarea pârâtelor Agentia Domeniilor Statului Bucuresti si Comisia Locală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor la semnarea protocolului de predare primire a terenurilor arabile asupra cărora li s-a reconstituit dreptul de proprietate reclamantilor, obligarea pârâtei Comisia Judeteană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor la emiterea titlurilor de proprietate si obligarea pârâtei Comisia Locală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor la punerea în posesie asupra terenurilor, cu cheltuieli de judecată.

În motivarea cererii reclamantii arată că la data de 20 04 2011 Comisia Judeteană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, prin hotărâri a validat restituirea în natură a terenului arabil în suprafată de 88,10 ha situat pe raza comunei. Reclamantii au fost si ei cuprinsi în lista de restituire a terenurilor asupra cărora li s-a reconstituit dreptul de proprietate, urmând să li se restituie suprafata de 40,18 mp din terenul de 88,10 ha. Agentia Domeniilor Statului Bucuresti nu a încheiat cu Comisia Locală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor protocolul de predare-primire a terenurilor si pentru acest motiv nu s-au întocmit documentele necesare în vederea punerii în posesie asupra terenurilor si a emiterii titlurilor de proprietate.

Prin întâmpinarea depusă la dosa, pârâta Comisia Judeteană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a solicitat admiterea cererii pe motiv că refuzul Agentiei Domeniilor Statului Bucuresti de a pune la dispozitie terenul necesar punerii în posesie a reclamantilor este abuziv, nejustificat. Pe raza comunei nu mai există terenuri disponibile si de aceea s-a solicitat Agentiei Domeniilor Statului de a preda terenul necesar. Punerea în posesie si eliberarea titlurilor de proprietate nu se pot realiza până la încheierea protocolului de predare primire si punerea la dispozitie a terenurilor.

Prin întâmpinarea depusă la dosar, pârâta Agentia Domeniilor Statului Bucuresti a solicitat respingerea cererii ca neîntemeiată pe motiv că, pentru predarea unei suprafete de teren trebuie verificată documentatia pusă la dispozitie de Comisia Judeteană. Această documentatie pusă la dispozitie de Comisia Judeteană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Ialomita, pentru suprafata de 88,10 ha, urmează a fi avizată după verificare.

Din tabelul nominal întocmit de Comisia Locală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a comunei rezultă că reclamantii, în calitate de mostenitori ai proprietarilor de teren, sunt cuprinsi printre persoanele fizice cărora li se vor acorda despăgubiri pentru terenurile neretrocedate, în cazul în care nu vor mai exista terenuri disponibile.

Prin Hotărâre, Comisia Locală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a comunei Bordusani a aprobat planul de situatie si procesul verbal de delimitare a suprafetei de 88,10 ha situată pe teritoriul comunei.

Conform art. 3 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 268/2001 privatizarea societăţilor comerciale prevăzute la art. 1 şi 2 se face de către Agenţia Domeniilor Statului, în numele statului, prin vânzarea de acţiuni, vânzarea de active şi prin privatizarea managementului către persoane fizice şi juridice, române sau străine. Terenurile care urmează să fie retrocedate în conformitate cu prevederile Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, se transmit, la cererea comisiilor judeţene, comisiilor locale.

Potrivit art. 9 din HG nr. 626/2001 terenurile cu destinaţie agricolă a căror retrocedare se solicită în conformitate cu prevederile Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările ulterioare, se transmit de A.D.S. comisiilor locale, pe bază de protocol, la cererea comisiilor judeţene, conform modelului aprobat de Consiliul de administraţie al A.D.S. Anterior încheierii protocolului prevăzut vor fi parcurse următoarele etape:

- prezentarea către A.D.S. a cererii comisiei judeţene de aplicare a Legii fondului funciar, împreună cu actele ce stau la baza acesteia, precum şi a documentaţiei de predare a terenurilor cu destinaţie agricolă, stabilită de Consiliul de administraţie al A.D.S.;

- verificarea de către direcţiile de specialitate din cadrul A.D.S. a legalităţii documentaţiei prezentate.

Conform art. 5 lit. c din HG nr. 890/2005 comisiile comunale, stabilesc mărimea şi amplasamentul suprafeţei de teren, pentru care se reconstituie dreptul de proprietate sau care se atribuie potrivit legii, propune alte amplasamente şi consemnează în scris acceptul fostului proprietar sau al moştenitorilor acestuia pentru punerea în posesie pe alt amplasament când vechiul amplasament este atribuit în mod legal altor persoane.

Potrivit art. 47 din HG nr. 890/2005 în conformitate cu prevederile art. 7 alin. 7 din Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificările şi completările ulterioare şi conform art. 9 şi 10 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, aprobate prin HG nr. 626/2001, cu modificările şi completările ulterioare, terenurile care fac obiectul retrocedării drepturilor proprietarilor, conform Legii nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii nr. 1/2000, cu modificările ulterioare, se vor preda pe bază de protocol comisiilor locale, în vederea eliberării titlurilor de proprietate şi punerii în posesie a celor îndreptăţiţi, în cel mult 30 zile de la comunicarea hotărârii însoţită de documentaţia care a stat la baza acesteia. Comisia judeţeană comunică hotărârea şi documentaţia necesară, în termen de 10 zile de la validarea propunerii, comisiei locale de fond funciar.

Conform art. 221 din Legea nr. 1/2000 suprafeţele proprietate de stat formate din terenurile realizate pe seama îndiguirilor, desecărilor şi altor lucrări de îmbunătăţiri funciare, din terenurile fermelor de stat existente la data intrării în vigoare a Legii nr. 187/1945 pentru înfăptuirea reformei agrare, din cele preluate de la Domeniile Coroanei sau de la Ministerul Apărării Naţionale, rămân în domeniul public al statului şi nu pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate.

Potrivit art. 3 alin. 2 şi 4 din Legea nr. 1/2000 reconstituirea dreptului de proprietate pentru persoanele fizice prevăzute la art. 9 alin. 1 din Legea nr. 18/1991, se face pentru diferenţa dintre suprafaţa de 10 ha de familie şi cea adusă în cooperativa agricolă de producţie sau preluată prin legi speciale ori în orice mod de la membrii cooperatori, dar nu mai mult de 50 ha de proprietar deposedat. În situaţia în care nu se poate face reconstituirea dreptului de proprietate integral, se vor acorda despăgubiri pentru diferenţa de teren neretrocedat.

Conform art. 4 alin.1 din Legea nr.1/2000 pentru terenurile din extravilanul localităţilor, foste proprietăţi ale persoanelor fizice şi juridice, care au trecut în proprietatea statului şi pe care se găsesc instalaţii hidrotehnice, hidroelectrice sau de hidroamelioraţii, se restituie, în condiţiile legii, foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora suprafeţe echivalente constituite din rezerva existentă la comisiile locale, iar în situaţia în care aceste suprafeţe sunt insuficiente, din domeniul privat al statului, din aceeaşi localitate sau din alte localităţi, acceptate de foştii proprietari. În cazurile în care compensarea nu este posibilă se vor acorda despăgubiri foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora, în condiţiile legii,

În cauză se constată că în favoarea reclamantilor, s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafete de teren, care în total însumează 40,18 ha teren arabil situat în extravilanul comunei. Reclamantilor li s-a propus acordarea de despăgubiri pentru că nu există suprafete de teren suficiente, însă acestia nu sunt de acord cu primirea acestor despăgubiri, solicitând atribuirea în natură a terenurilor.

La nivelul Comisiei Locale nu mai există rezervă de teren disponibil pentru punerea în posesie a persoanelor îndreptătite, motiv pentru care Comisia judeţeană a solicitat de la ADS punerea la dispozitie a terenului în suprafată de 88,10 ha aflat în proprietatea statului, din care 40,18 ha pentru reclamanti. Documentatia întocmită Comisia Judeteană pentru predarea terenurilor, a fost primită de ADS, însă aceasta trebuie să o verifice. Această documentatie pusă la dispozitie pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Ialomita pentru suprafata de 88,10 ha, urmează a fi avizată după verificare.

Pe de altă parte se retine că restituirea în echivalent este o formă a reconstituirii dreptului de proprietate, subsidiară restituirii în natură, conform legilor cu caracter reparatoriu din România.

Instanţa apreciază că acordarea despăgubirilor se inscrie in libertatea de decizie a unui stat, în mecanismul de reglementare legislativă si nu contravine legislaţiei CEDO şi în special art. 6 şi art.1 din Protocolul adiţional la Convenţie.

Articolul 1 din Protocolul nr. 1 la convenţie prevede că orice persoană fizică sau juridică are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru cauză de utilitate publică şi în condiţiile prevăzute de lege şi de principiile generale ale dreptului internaţional. Dispoziţiile precedente nu aduc atingere dreptului statelor de a adopta legile pe care le consideră necesare pentru a reglementa folosinţa bunurilor conform interesului general sau pentru a asigura plata impozitelor ori a altor contribuţii sau a amenzilor.

În cauză se constată că pârâta Agenţia Domeniilor Statului Bucureşti nu a exprimat un refuz categoric de predare prin protocol a suprafeţelor de teren care se cuvin reclamanţilor. Doar a invocat faptul că, pentru a se încheia un protocol şi a se putea realiza o astfel de predare, trebuie urmată o procedură prevăzută de dispoziţiile legale în vigoare, care până acum nu a fost finalizată. Respectiv pârâta este obligată să verifice documentaţia prezentată de Comisia judeţeană de fond funciar şi apoi să se procedeze, dacă este cazul, la predarea prin protocol a suprafeţelor de teren şi ulterior la punerea în posesie şi eliberarea titlurilor de proprietate.

În cazul în care nu mai exită teren care să poată fi predat prin protocol, sau ADS refuză din varii motive să pună la dispoziţia Comisiei judeţene şi implicit a Comisiei Locale terenuri în vederea retrocedării în natură a lor către proprietari, reclamanţilor le rămâne dreptul de a primi despăgubiri pentru suprafeţele reconstituite generic. Astfel se poate efectua o restituire în echivalent.

Având în vedere că până acum nu s-a parcurs şi nu s-a finalizat întrega procedură de predare prin protocol a suprafeţelor de teren solicitate de reclamanţi, de punere în posesie asupra acestor terenuri şi de emitere a titlurilor de proprietate, se apreciază că până în prezent nu se poate pune în discutie si implicit nu se poate înregistra si analiza un refuz de restituire în natură a terenurilor care le-au aparţinut autorilor sau moştenitorilor acestora. Pentru aceste motive si pentru faptul că reclamanţii au deschisă şi calea acordării de despăgubiri, asupra căreia aceştia nu şi-au exprimat încă poziţia, instanţa consideră că cererea nu este întemeiată, urmând a o respinge.

Domenii speta