Obligaţie de a face. Emitere permis de vânătoare

Sentinţă civilă 286 din 12.01.2009


Deliberând asupra cauzei civile de fata constata urmatoarele:

Prin cererea înregistrata pe rolul instantei la data de 06.10.2008 sub nr. 19153/245/2008, reclamantul MJ a solicitat instantei sa oblige pârâta AVPS sa-i elibereze documentul „permis de vânatoare”.

In motivarea cererii reclamantul a aratat ca a avut calitatea de membru al asociatiei pârâte pâna în anul 2000, când s-a înscris la  AVZI , asociatie la care a achitat cotizatia de membru. În anul 2003 pârâta a publicat în Monitorul Oficial al Românei , partea a III-a anularea permisului sau de vânatoare.

Precizeaza reclamantul ca înainte de aparitia Legii nr.103/1996 si a Ordinului Ministrului Agriculturii nr.1125/2005, care stabilesc cadrul general al acestei activitati, precum si formatul permiselor de vânatoare, carnetul de membru al asociatiei A.V.P.S. constituia în acelasi timp si permis de vânatoare.

Prin Ordinul nr. 1125/2005 s-a stabilit expres modalitatea eliberarii documentului “Permis de vânatoare” separat de documentul „Carnet de membru” acesta din urma putând fi eliberat de orice asociatie legal constituita in care vânatorii sunt înscrisi.

A precizat reclamantul ca nu intra sub incidenta dispozitiilor art. 27 alin. 5 din actul normativ mentionat, permisul de vânatoare fiind anulat întrucât face parte din alta asociatie de vânatoare.

Legal citata, pârâta a formulat întâmpinare, solicitând respingerea actiunii motivat de faptul ca in cap. III din Ordinul Ministrului Agriculturii nr.1125/2005, la art.6 pct. E alin.1 este reglementata posibilitatea eliberarii noilor documente „permise de vânatoare” numai pentru persoanele pentru care nulitatea vechilor documente „carnet de membru si permis de vânatoare” a fost publicata în Monitorul Oficial al României pentru alte cauze decât cele prevazute la art.27 alin.5 din Legea nr.103/1996.

Reclamantul a avut calitatea de membru al asociatiei pârâte cu cotizatia achitata la zi pâna în anul 1998. Întrucât nu a achitat cotizatia la asociatia pârâta, a fost exclus din asociatie, pierzând atât calitatea de membru cât si pe cea de vânator, anularea documentului fiind obligatorie deoarece legitimarea cu acest document într-o alta asociatie nu este admisa de lege.

Având în vedere ca reclamantul nu a dat curs nici unei notificari privind plata cotizatiei si/sau predarea carnetului de membru si permis de vânatoare, acesta a fost radiat din evidentele asociatiei în baza Hotarârii nr.2/10.03.2003 a Biroului Consiliului Asociatiei si a Hotarârii nr.2/04.09.2003 a Consiliului Asociatiei.

In consecinta parata a solicitat respingerea actiunii si obligarea reclamantului la plata cheltuielilor de judecata.

Analizând actele si lucrarile dosarului de fata instanta retine urmatoarele:

Pâna în anul  2000 reclamantul a fost membru în Asociatia Vânatorilor si Pescarilor Sportivi din Judetul Iasi dupa care a devenit membru al Asociatiei de Vânatoare “Zimbru” Iasi.

Prin Hotarârea nr. 2/10.03.2003 a Biroului Consiliului Asociatiei Vânatorilor si Pescarilor Sportivi din Judetul Iasi, articolul 7,  s-a luat hotarârea ca toti membrii care nu si-au achitat cotizatia sa fie exclusi din asociatie , hotarâre validata prin  Hotarârea nr. 2/04.09.2003 a  Consiliului Asociatiei Vânatorilor si Pescarilor Sportivi din Judetul Iasi, printre cei exclusi regasindu-se si reclamantul asa cum reiese din anexa la Hotarârea nr. 2/10.03.2003 a Biroului Consiliului AVPS având ca rezultat anularea permiselor de vânatoare, masura ce a fost publicata în Monitorul  Oficial al Românei , partea a III-a nr. 200/23.04.2003  .

La data de 14.11.2005 este publicat Ordinul 1125/2005 privind aprobarea modelului de permis de vânatoare si a Regulamentului privind tiparirea, gestionarea, distribuirea, eliberarea si anularea permisului de vânatoare, ale caror dispozitii prevad expres modalitatea de eliberare a documentului "Permis de vânatoare".

Din actele si lucrarile dosarului rezulta ca actiunea reclamantului este întemeiata.

Astfel, ordinul amintit mai sus, prevede ca situatie de exceptie, eliberarea documentului "Permis de vanatoare" persoanelor titulare ale documentului "Carnet de membru si permis de vanatoare" carora le-a fost anulat acest document,  pentru alte motive decât cele prevazute de art. 27 alin 5 din Legea nr. 103/1996 republicata, a fondului cinegetic si a protectiei vânatului.

Ori, reclamantului nu i-a fost anulat permisul de vânatoare pentru nici unul din aceste motive ci pentru neplata cotizatiei asa cum reiese din cele doua hotarâri ale pârâtei nr. 2/10.03.2003 a Biroului Consiliului AVPS si nr. 2/04.09.2003 a  Consiliului AVPS

Permisul de vânatoare este echivalentul unui atestat sau al unei diplome, pe care reclamantul a obtinut-o prin sustinerea unui examen, permis ce poate fi anulat doar pentru motivele expres prevazute de 27 alin 5 din Legea nr. 103/1996 republicata si nicidecum pentru neplata unei  cotizatii în favoarea unei asociatii la care reclamantul nu mai era membru si cu atât mai mult în conditiile în care acesta achita o alta cotizatie la asociatia la care era înscris din ianuarie 2001

În aceste conditii, este evident ca, o astfel de ”diploma” nu poate fi eliberata decât o singura data de asociatia în fata careia a sustinut examenul si care i-a testat cunostintele si aptitudinile, situatie ce este avuta în vedere si prin dispozitiile ordinului mentionat mai sus( respectiv situatia de exceptie prevazuta de articolul 6 lit e).

Nu în ultimul rând este de remarcat ca, art.  6 lit. e din Ordinul 1125/2005 privind aprobarea modelului de permis de vânatoare si a Regulamentului privind tiparirea, gestionarea, distribuirea, eliberarea si anularea permisului de vânatoare, pe de o parte, nu conditioneaza eliberarea documentului de calitatea de membru al beneficiarului, în asociatia obligata la emitere, iar pe de alta parte, desemneaza clar persoana juridica obligata la efectuarea operatiunii de eliberare,

Mai mult decât atât, art. 30 din Legea nr. 407/2006 a vânatorii si a fondului cinegetic, ce abroga Legea nr. 103/1996, nici nu mai prevede ca si motiv de anulare a carnetului de membru decât situatia în care acesta savârseste o infractiune .

S-ar nega dreptul reclamantului la libera asociere, fortându-l ori sa ramâna membru al pârâtei, ori sa renunte la calitatea de vânator, masura ce ar încalca art. 11 din Conventia Drepturilor Omului (Hotarârea din 3 februarie 2005 în cauza Partidul Comunistilor (Nepeceristi) si Ungureanu împotriva României,a Curtii Europene a Drepturilor Omului).

Instanta apreciaza ca, în cauza, sunt îndeplinite conditiile prevazute de art. 1073 si urmatoarele Cod civil, legiuitorul instituind în sarcina pârâtei o obligatie legala de a face, a carei îndeplinire este refuzata de catre aceasta, motiv pentru care, în baza art. 1075 si urmatoarele Cod civil coroborate cu dispozitiile art. 6 lit. e din Ordinul 1125/2005 privind aprobarea modelului de permis de vânatoare si a Regulamentului privind tiparirea, gestionarea, distribuirea, eliberarea si anularea permisului de vânatoare, va admite actiunea obligând pârâta sa elibereze reclamantului documentul „Permis de vânatoare”, ce a fost anulat de catre aceasta.

Domenii speta