Legături personale cu minorul

Sentinţă civilă - din 11.02.2013


Legături personale cu minorul

La stabilirea programului concret de exercitare a dreptului părţilor de a avea legături personale cu minorul, instanţa  ţine seama de  interesul superior al minorului, prevăzut de art. 15 din Legea nr. 272/2004. Aprecierea interesului minorului se face raportat la o serie de elemente precum : vârsta minorului, structura sa psihologică, starea de sănătate, nevoile sale, atitudinea părinţilor faţă de minor şi situaţia materială a acestora.

Prin cererea de chemare în judecată, înregistrată la această instanţă sub nr. (…), la data de 11.02.2013 ,reclamanta –pârâtă  V. O. V., în nume propriu şi în reprezentarea minorului V. T. N., l-a chemat în judecată pe pârâtul reclamant V. T. N. solicitând instanţei, în contradictoriu cu  Autoritatea Tutelară de pe lângă Primăria H. şi Autoritatea Tutelară de pe lângă Primăria H.,  ca  prin hotărârea ce o va pronunţa, să  dispună un drept de vizită al minorului V. P. N., în favoarea reclamantei-pârâte ,după următorul program:în prima şi a treia săptămână a lunii, de vinerea, de la ora 16.00 ,până duminica ,la ora 16,00,la domiciliul reclamantei - pârâte, în perioada de vară, din 15 iulie până la 31 august ,la domiciliul său  şi la fiecare doi ani, minorul să-şi petreacă în întregime sărbătorile de Paşti şi de Crăciun la domiciliul său, din joia precedentă sărbătorii ,până miercurea ce urmează.

În motivarea cererii, legal timbrate cu taxa judiciară de timbru de 8 lei, conform chitanţei f. 8  şi timbru judiciar de 0,15 lei ,reclamanta-pârâtă arată că 

solicită stabilirea dreptului de vizită după programul solicitat pentru a putea menţine o relaţie personală şi normală cu fiul său, pentru a evita o eventuală înstrăinare de ea ,în condiţiile în care prin sentinţa de divorţ s-a dispus exercitarea în comun a autorităţii părinteşti.

Relaţia sa personală cu minorul este garantată şi de disp. Codului civil ,fiind de natură a asigura dezvoltarea normală a personalităţii copilului , cu atât mai mult cu cât acesta are o vârstă fragedă ,la care resimte cu acuitate lipsa ambilor părinţi.

În drept,reclamanta pârâtă a invocat dispoziţiile art. 396-398 Cod civil.

În dovedirea cererii, reclamanta pârâtă a solicitat probele cu înscrisuri şi anchetă psiho-socială, dovezi încuviinţate de instanţă.

Pârâtul-reclamant a formulat cerere reconvenţională prin care a solicitat ca prin sentinţa ce se va  pronunţa să  dispună un drept de vizită al minorului V. G. V., în favoarea pârâtului - reclamant ,după următorul program:în prima şi a treia săptămână a lunii, de vinerea, de la ora 16.00 ,până duminica ,la ora 16,00 , o săptămână în vacanţa de Paşti şi de Crăciun şi o lună în vacanţa de vară.

În motivarea cererii legal timbrate, cu taxa judiciară de timbru de 12 lei şi timbru judiciar de 0,5 lei, pârâtul reclamant arată că a fost căsătorit cu pârâta până în data de 13.11.2012, când prin Sentinţa civilă nr. 1016/13.11.2012 a Judecătoriei Gurahonţ a fost desfăcută căsătoria dintre ei.

Din căsătorie au rezultat doi copii minori , astfel că prin aceeaşi sentinţă ,minorul V. P.N., născut la data de 26.07.2006 a fost încredinţat pârâtului reclamant iar minorul V. G. V. a fost încredinţat reclamantei pârâte.

Întrucât părintele căruia nu i s-a încredinţat minorul are dreptul de a avea legături personale cu acesta, solicită admiterea acţiunii .

În drept, pârâtul-reclamant a invocat disp. art. 401 Cod civil

În dovedirea cererii pârâtul reclamant a solicitat probele cu înscrisuri şi anchetă psiho-socială , probe încuviinţate de instanţă.

Reclamanta pârâtă a formulat întâmpinare la cererea reconvenţională arătând că se opune acestei cereri ,minorul V. G. V având o vârstă care nu permite deplasarea sa la domiciliul tatălui timp de trei zile. Este de acord ca tatăl să îşi exercite acest drept de vizită la domiciliul reclamantei - pârâte în zilele de sâmbătă de la ora 16 la ora 18.

La dosar a fost acvirat Dosarul  763/238/2012 al Judecătoriei Gurahonţ.

Instanţa a admis în totalitate cererea principală şi în parte cererea reconvenţională pentru următoarele motive :

Părţile au fost căsătorite în perioada  2006-2012, conform înscrisului f. 14-17. Din căsătoria  lor  au  rezultat minorii :V. P. N. , născut la data de 26.07.2006 şi  V. G. V, născut la data de născut  la data de 22 iulie 2011 .

Prin Sentinţa civilă nr. 1016/13.11.2012 a Judecătoriei Gurahonţ , pronunţată în Dosar 763/238/2012 ,instanţa a dispus  desfacerea căsătoriei încheiate între ei, la data de 01 iulie 2006, în comuna H., judeţul Arad ,ca exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorilor V. G. V, născut  la data de 22 iulie 2011 şi V. P. N., născut la data de 26 iulie 2006, să se facă în comun, de către ambii părinţi şi a stabilit locuinţa minorului V. G. V la domiciliul mamei, iar a minorului V. P. N., la domiciliul  tatălui.

Cu privire la modul de stabilire a legăturilor personale cu minorul V. G. V, născut  la data de 22 iulie 2011, instanţa constată următoarele:

Potrivit art. 496 alin. 5 Cod civil „părintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuinţa acestuia”.

Părintele căruia nu i s-a încredinţat copilul nu este exclus de la exercitarea drepturilor părinteşti, concluzia aceasta fiind în acord cu principiul prevăzut de art. 487 Codul civil şi anume că ambii părinţi au aceleaşi drepturi şi îndatoriri faţă de copii lor minori, precum şi cu principiul înscris în art. 507 Cod civil.

Dreptul părinţilor de avea legături persoane cu copii, este atât de firesc, încât, chiar în cazul decăderii din drepturile părinteşti, el poate fi păstrat prin încuviinţarea instanţei,dacă aceasta este în interesul superior al copilului, conform art. 512 Cod civil.

Părţilor nu l se poate contesta dreptul de a avea legături cu copilul  minor încredinţat celuilalt părinte, precum şi de a veghea la creşterea, învăţătura şi pregătirea sa profesională.

La stabilirea programului concret de exercitare a dreptului părţilor de a avea legături personale cu minorul, instanţa va ţine seama de  interesul superior al minorului, prevăzut de art. 15 din Legea nr. 272/2004.

Aprecierea interesului minorului se face raportat la o serie de elemente precum : vârsta minorului, structura sa psihologică, starea de sănătate, nevoile sale, atitudinea părinţilor faţă de minor şi situaţia materială a acestora.

Din anchetele sociale efectuate în cauză  şi din recunoaşterea părţilor a rezultat că minorul V. P. N., în vârstă de 7 ani locuieşte la tatăl său  şi că minorul V. G. V ,în vârstă de 1 an şi 8 luni  locuieşte cu mama sa.

Reclamanta pârâtă locuia în gospodăria bunicului ,împreună cu părinţii şi cu fratele său .Deşi nu avea loc de muncă, potrivit raportului de anchetă psiho-socială  aceasta este ajutată de ceilalţi membrii ai familiei , asigurându-le minorilor condiţii materiale şi morale corespunzătoare pentru o dezvoltare psihică şi fizică adecvată a minorilor.

Minorul V. P. N.  locuia  cu tatăl său, era elev la clasa pregătitoare de la Şcoala Gimnazială Hălmăgel, fiind un copil dezvoltat corespunzător vârstei sale , fără probleme de sănătate , având un comportament adecvat vârstei sale şi având o situaţie şcolară foarte bună , fapt ce a reieşit din raportul de anchetă psiho-socială .Acesta locuia cu tatăl şi bunicul său, cu bunicii pârâtului –reclamant  ,cu unchiul şi fratele pârâtului. Relaţiile dintre membrii familiei erau armonioase , minorului asigurându-i-se condiţii morale şi materiale corespunzătoare pentru dezvoltarea sa psihică şi fizică.

Faţă de situaţia de fapt arătată şi văzând dispoziţiile art. 496 alin. 5 Cod civil, art. 15 din Legea nr. 272/2004 şi Legea nr. 18/1990 privind ratificarea convenţiei cu privire la drepturile copilului, instanţa a admis în totalitate acţiunea principală şi în parte cererea reconvenţională.

A încuviinţat ca reclamanta pârâtă să aibă legături personale cu minorul V. P. N., născut la data de 26.07.2006, după următorul program:în fiecare sâmbătă săptămână a lunii, de vinerea, de la ora 16.00 ,până duminica ,la ora 16,00,la domiciliul reclamanei-pârâte, în perioada de vară, din 15 iulie până la 31 august ,la domiciliul său  şi la fiecare doi ani, minorul să-şi petreacă în întregime sărbătorile de Paşti şi de Crăciun la domiciliul său, din joia precedentă sărbătorii ,până miercurea ce urmează.

Având în vedere vârsta minorul Vasii Gabriel- Valentin, născut  la data de 22 iulie 2011 , faptul că de la naştere acesta a locuit neîntrerupt cu mama sa, a încuviinţat ca pârâtul - reclamantul să aibă legături personale cu acesta , în fiecare sâmbătă de la ora 16,00 la ora 18,00 la domiciliul reclamantei – pârâte.