Prin Sentinta civila nr.1419/15.10.2009 a fost admisa în parte cererea formulata de creditoarea S.C.RCS& RDS S.A. împotriva debitoarei S.C.Paxyon Prod SRL, solutie în urma careia aceasta a fost somata ca în termen de 30 zile de la comunicarea sentintei sam achite creditoarei suma de 1229,89 lei cu titlu de c/val. servicii prestate si aceeasi suma cu titlu de penalitati de întârziere .
De retinut ca , desi creditoarea si-a întemeiat cererea pe dispozitiile O.U.G. nr.119/2007, privind masurile pentru combaterea întârzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contractele comerciale si pe dispozitiile Codului civil, instanta a constatat faptul ca " legea partilor", respectiv contractul comercial care aproba raportul juridic dintre cele 2 parti se încheiase la data de 30.08.2006, deci anterior intrarii în vigoare a OUG nr.119/2007 ( act normativ care stabilea o procedura similara cu cea prevazuta de OG nr.5/2001) si sub imperiul O.G. nr.5/2001, prevad procedura somatiei de plata , modificata .
Stabilind ca singurul act normativ ce poate fi luat în considerare la momentul verificarii temeiniciei pretentiilor creditparei este O.G.5/2001, privind procedura somatiei de plata, asa cum a fost modificata( în forma juridica pe care o avea la data de 30.08.2006, data în contractului încheierii contractului comercial), instanta a admis primul capat de cerere cu privire la debitul principal în suma de 2987,74 lei, cu titlu de c/val. servicii internet si telefonie, în baza recunoasterii implicite din cerere depusa la fila 48 a dosarului cauzei în sensul ca debitoarea a fost într-o imposibilitate obiectiva " de a achita datoriile" catre creditoare, datorita faptului ca a trecut printr-un declin financiar.
În ceea ce priveste capatul de cerere privitor la penalitatile de întârziere , instanta a apreciat ca poate fi admis în parte, pâna la valoarea egala cu cea a debitului principal, considerând ca în cauza sunt aplicabile dispozitiile art.1 si 4 din Legea nr. 193/06.11.2000, privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianti si consumatori ( legea mentionata calificând în mod expres si pe beneficiarii unor prestari de servicii drept " consumatori").
Instanta a retinut în motivarea acestei din urma solutii ca potrivit disp. art. 1 din Legea nr.193/06.11.2000, orice contract încheiat între comercianti si consumatori pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii nu trebuie sa cuprinda clauze abuzive .
S-a mai aratat si faptul ca în acceptiunea art.4 din Legea nr.193/2000 o clauza contractuala va fi considerata ca nefiind negociata direct cu " consumatorul" daca a fost stabilita fara a da posibilitatea acestuia sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate practicate pe piata serviciului respectiv si care creeaza prin ea însasi în detrimentul " consumatorului" si contrar cerintelor bunei - credinte, un dezechilibru semnificativ între drepturile si obligatiile partilor .
Instanta a mai avut de asemenea în vedere lit. i din Anexa la Legea nr.193/2000 care califica drept clauza abuziva cea care obliga consumatorul la plata unor sume disproportionat de mari în cazul neîndeplinirii obligatiilor contractuale de catre acesta, comparativ cu pagubele suferite de comerciant
Tribunalul Olt
Ridicarea dreptului de administrate in temeiul art.47 alin.5 din legea 85/2006
Curtea de Apel Timișoara
Acţiunea în răspundere contra fondatorilor, administratorilor, directorilor, membrilor directoratului sau consiliului de supraveghere din cadrul societăţii pe acţiuni, introdusă de adunarea generală a acţionarilor. Lipsa capacităţii procesuale active a AG
Tribunalul București
Achitarea taxei de timbru doar pentru unul dintre capetele de cerere.
Curtea de Apel Craiova
Societate comercială având ca unic obiect de activitate „activităţi juridice”. Inadmisibilitate de autorizare a unei astfel de societăţi.
Tribunalul Harghita
Plângere împotriva rezoluţiei directorului ORC