Fara titlu

Sentinţă civilă 203 din 02.02.2009


Dosar nr. 2757/257/2007

R O M Â N I A

JUDECATORIA MEDIAS

SECTIE GENERALA

SENTINTA CIVILA Nr. 203

Sedinta publica de la 02 Februarie 2009

 

Constata ca prin actiunea civila înregistrata la Judecatoria Medias la data de 13.08.2007, reclamantul B G, a chemat în judecata pe pârâta B C, solicitând instantei ca prin hotarârea ce o va pronunta sa dispuna urmatoarele:

-desfacerea casatoriei încheiate între parti la data de 12.07.2003

-revenirea pârâtei la numele avut înainte de casatorie acela de ,,Z,,

-obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecata

În motivarea actiunii, reclamantul arata ca s-a casatorit cu pârâta la data de 12.07.2003, iar din casatorie nu au rezultat copii minori.

Dupa numai 10 luni de convietuire între soti au aparut certuri si tensiuni care u condus la separarea în fapt a acestora. Astfel reclamantul a plecat la munca în strainatatea respectiv în Spania , având de onorat un contract de munca iar pârâta a ramas în tara.

La scurt timp partile au realizat ca nu mai pot continua casatoria fiecare dintre soti având în prezent o relatie de concubinaj.

În drept sunt invocate dispozitiile art. 38, 40, cod familie si 607 cpc.

La actiune reclamantul a anexat: copia certificatului de casatorie si procura speciala de reprezentare a sa dat fiind faptul ca are resedinta în Spania.

Legal citata pârâta nu s-a prezentat la judecata si nu si-a exprimat pozitia procesuala în cauza.

Analizând actele si probele dosarului, instanta a apreciat întemeiata actiunea pentru urmatoarele:

Conform certificatului de casatorie seria CD nr. 169218 aflat la fila 2 dosar, partile au încheiat casatoria la data de 12.07.2003 la Primaria Medias , casatorie înregistrata sub nr. 235/2003.

Din relatiile de casatorie ale partilor nu au rezultat copii minori.

Martorul B F audiat în cauza la solicitarea reclamantului declara ca înca înainte de plecarea sotilor în Spania în urma cu 3-4 ani , între acestia existau tensiuni si neîntelegeri. Martorul mentioneaza ca a vizitat familia partilor chiar în Spania unde acestia locuiau în acea perioada si a constat ca sotii desi ocupau acelasi imobil erau separati în fapt. Sustine martorul ca vinovata de situatia creata este pârâta care în permanenta se adresa injurios la adresa reclamantului provocând certuri permanente. În prezent reclamantul are o relatie extraconjugala din care a rezultat si un minor, astfel ca o reluare a convietuirii este imposibila.

Fata de cele expuse , instanta apreciaza ca relatiile dintre soti nu mai sunt caracterizate de sentimentele de afectiune reciproca, încredere, sprijin material si moral , trasaturi specifice unei casatorii si retinând culpa comuna a sotilor în destramarea relatiilor lor de familie , în temeiul art. 37, 38 cod familie si 617 al 2 cpc instanta va desface casatorie încheiata între parti.

Odata cu desfacerea casatoriei prin divort instanta este obligata în virtutea prevederilor art. 40 cod familie sa se pronunte si cu privire la numele pe care fostii soti îl vor purta pe viitor , astfel ca se va face aplicarea regulii generale în materie iar pârâta va reveni la numele de ,, Zoltan,, avut înainte de casatorie.

Retinând si culpa pârâtei în desfacerea casatoriei dar si a reclamantului în temeiul art. 276 cpc instanta va obliga pe pârâta la plata cheltuielilor partiale de judecata catre reclamant în suma de 519 lei, reprezentând ½ din onorarul de avocat si taxa de timbru achitate de reclamant potrivit chitantelor aflate la filele 3 si 42 dosar.