Sentinta penala

Sentinţă penală 47 din 23.02.2009


Dosar nr.1608/239/2008

Operator de date cu caracter personal:

Cod 3121

R O M Â N I A

JUDECATORIA HÂRLAU, Judetul IASI 

Sedinta publica din 23 februarie 2008

PRESEDINTE - TRANDAFIR ANCA MIHAELA

GREFIER : CURCA LUMINITA

Ministerul Public a fost reprezentat prin PROCUROR -AMI

SENTINTA PENALA Nr.47

La ordine fiind judecarea cauzei penale având ca obiect - infractiuni la normele de convietuire sociala si loviri si alte violente  - privind pe inculpatul OM, parte vatamata B M, Parte civila  SU Iasi.

La apelul nominal facut în sedinta publica  lipsesc inculpatul , prezenta  partea vatamata asista av C, present martorul din lucrari T A si martorul în circumstantiere TG.

S-a facut referatul cauzei de catre grefier, constând în:

Procedura de citare este completa si legala.

S-au audiat sub pretsare de juramânt martorii prezenti conform depozitiilor atasate separate la dosar.

Nemaifiind alte cereri si exceptii de ridicat, instanta constata cercetarea judecatoreasca terminata si acorda cuvantul la dezbateri pe fondul cauzei.

 Reprezentantul Parchetului solocita în latura penala condamanarea inculpatului pentru infractiuniea prevazuta de  de art 180 alin 2  loviri si alte violente sa se tina cont de atitudinea acestuia de a recunoaste savârsirea faptei dar si de faptul ca a afirmat ca ar face la fel, "ba chiar i-am mai da vreo câteva"  , este primul contact cu legea penala, a recunoscut cu obligarea la cheltuieli. In ceea ce priveste latura civila sa fie admisa in cuantumul dovedit.

 Avocat C pentru partea vatamata in principiu pentru latura penala raliaza la concluziile reprezentantului parchetului , iar in latura civilaa fie admisa actiunea , cu obligarea inculpatului la cheltuieli..

 INSTANTA,

 

Deliberând asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele :

 Prin rechizitoriul nr. 1184/ P/21.10.2008 inregistrat spre competenta solutionare la Judecatoria Hârlau sub nr. 1608/239/18.11.2008 Parchetul de pe lânga Judecatoria Hârlau având în vedere materialul de urmarire, a trimis în judecata pe inculpatul CG  pentru savarsirea infractiunii de art 180 alin 2 cod penal.

 În continutul  actului de sesizare s-a retinut ca  la data 2708.2007  partea vatamata V C  a sesizat postul de Politie Scobinti aratând ca numitul C G în data de 10.08.2008 l-a lovit cu pumnii si o sticla în cap cauzându-i leziuni ce au necesitat îngrijiri medicale de 12-14 zile.

 Audiati fiind inculpatul a recunoscut savârsirea faptei.

 Situatia de fapt descrisa a fost stabilita pe baza mijloacelor de proba: plângerea si declaratia partii vatamate -f 6,7,8, certificate medico legal f 91, declaratii martori f 17,18,19,20,21, declaratii invinuit f 12,12,14,15.

 Inculpatul  legal citati, s-a prezentat si dupa citirea actului si a comunicarii drepturilor si obligatiilor inculpatilor, a dat declaratie  conform  depozitiei atasate la dosar.

 Instanta, din oficiu, a solicitat fisa de cazier judiciar a inculpatului din care rezulta faptul ca nu figureaza  înscris..

 I s-au adus la cunostinta partii vatamate drepturile prevazute de legea 211/2004 privind protectia victimelor infractiunii si aceasta  si-a angajat aparator.

În prezenta cauza, a fost audiati partile  vatamata s-a constituit parte civila in prezenta cauza cu suma de  3000 lei  din care 1000 lei daune materiale si 2000 lei daune morale.

Sub aspectul probatoriului partea vatamata a solicitat proba cu acte si  martorii din lucrari  si un martor caruia îi va asigura prezenta iar inculpatii  au solicitat cu a proba cu acte in circumstantiere pe care nu le-au depus.

 În faza cercetarii judecatoresti au fost audiati sub prestare de juramânt, martorii din lucrari TAC TA  si martorul în circumstantiere TG, potrivit dispozitiilor art.78-86 si 327 raportat la  art.323 C.proc.pen., declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosarul cauzei. 

Fiind declarata terminata cercetarea judecatoreasca, conform art.339 alin. 2 Cod procedura penala, analizand actele  si lucrarile dosarului ,instanta deliberand asupra ansamblului material probator administrat in cauza retine urmatoarea situatie de fapt:

 În data de 28.08.2008 partea vatamata  VC a sesizat Postul de Politie al com Scobinti sub aspectul efectuarii de cercetari fata de numitul C C sub aspectul savârsirii infractiunii de loviri si alte violente.

 Din plangerea partii vatamate  rezulta ca în ziua de 10.08.2008 în jurul orelor 16.30 în timp ce se afla la barul T a venit la el CC care l-a lovit cuo sticla de bere dupa care l-a lovit cu pumnii si picioarele si apoi a plecat

 In sustinerea plangerii sale a prezentat certificatul medico legal X prin care se concluzioneaza ca prezinta fisura oase piramida nazala plaga contuza si echimoze ce s-au putut produce prin loviri cu corp contondent si pot data din data de 10.08.2008si necesita îngrijiri medicale de 12-14 zile pentru vindecare.

 Inculpatul s-a prezentat în fata instantei si  a dat declaratie  recunoscând savârsirea faptei , nuantând asupra unei situatii conflictuale mai vechi, insa relatând ca ar face la fel daca ar fi pus în aceeasi situatie

 Martorul TAC  a perceput incidentul indirect , in sensul ca l-a vazut pe inculpate care a venit cu un scuter si dupa o prealabila discutie cu partea vatamata l-a lovit cu o sticla de bere luata de jos, situatie confirmata si de martora TA.

 Loviturile inculpatului au cauzat partii vatamate fisura oase piramida nazala plaga contuza si echimoze ce s-au putut produce prin loviri cu corp contondent si pot data din data de 10.08.2008si necesita îngrijiri medicale de 12-14 zile pentru vindecare.

 Aceasta situatie de fapt a fost retinuta de instanta pe baza plângerii si a declaratiilor partii  vatamate a declaratiilor inculpatului si martorilor audiati in cauza. Toate aceste declaratii formeaza convingerea ferma a instantei ca inculpatul a lovit pe partea vatamata.

 Declaratiile amintite mai sus se refera  la constatari directe ale faptelor inculpatului. Toate acestea sunt confirmate si de certificatul medico-legal, depus la dosarul cauzei si care confirma faptul ca partea vatamata a prezentat leziuni ce au necesitat ingrijiri medicale.

 În drept, fapta inculpatului de a lovi cu pumnii  si cu picioarele si cu o sticla de bere partea vatamata ceea ce i-a produs leziuni ce au necesetat ingrijiri medicale de 12-14 zile întruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire si alte violente în forma agravata prev. de art. 180 alin. 2 C.pen.

 Astfel, elementul material al laturii obiective este realizat de actiunea de lovire, urmarea imediata a constat în suferintele fizice si vatamarile cauzate partii vatamate, respectiv leziunile pentru care au avut nevoie de 12-14 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare; între actiunea inculpatului  si urmarea imediata existând legatura de cauzalitate.

 Sub aspectul laturii subiective, fapta a fost savârsita de inculpatilor  cu intentie directa, în conditiile art. 19 alin. 1 pct. 1 lit. a C.pen., acesta prevazând rezultatul faptei sale si urmarind producerea lui prin savârsirea acelei fapte.

 Pentru stabilirea pedepsei care va fi aplicata inculpatului, instanta va avea în vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei, prev. de art. 72 C.pen., respectiv dispozitiile partii generale ale codului penal, limitele de pedeapsa fixate în partea speciala, gradul de pericol social al faptei savârsite, persoana infractorului si împrejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.

 Astfel, instanta va avea în vedere toate aspectele cauzei, faptul ca inculpatul nu  este cunoscut cu antecedente penale, asa cum rezulta din fisa de cazier judiciar a acestuia , a recunoscut  savârsirea faptei, insa a nua avut niciun regret asupra faptei sale, fiind dispus sa faca la fel în sistuatii similare, este cunoscut in societate ca o persoana linistita.

 Având în vedere cele de mai sus, instanta urmeaza sa nu retina circumstanate atenuante ci acesta aspecte sa le aprecieze în aplicarea unei pedepse cu amenda intre limitele prevazute de lege.

Dat fiind faptul ca pedeapsa prevazuta de lege este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda penala respective o luna -3 luni sau amenda, instanta, tinând cont de cele aratate mai sus, considera ca pedeapsa amenzii poate duce la îndeplinirea scopului legii penale. Astfel, potrivit art. 180 alin. 2 C.pen., raportat la art. 63 alin. 3 teza a II-a C.pen., limitele legale ale amenzii penale pentru aceasta infractiune sunt între 500 lei si 30000 lei.

 Asadar, constatând ca inculpatul  a savârsit infractiunea prevazuta de art. 180 alin. 2 C.pen., instanta apreciaza ca, pentru atingerea scopului preventiv-educativ al legii penale, prev. de art. 52 C.pen. se impune condamnarea acestuia la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 500 lei, pe care o apreciaza suficienta pentru atingerea scopului legii penale.

Instanta urmeaza sa atraga atentia inculpatilor, potrivit art. 631 C.pen., cu privire la institutia înlocuirii amenzii; astfel, în cazul în care inculpatii se vor sustrage cu rea-credinta de la executarea amenzii, instanta va putea înlocui aceasta pedeapsa cu pedeapsa închisorii în limitele prevazute pentru infractiunea savârsita, tinând seama de o eventuala parte din amenda care a fost achitata.

 In ceea ce priveste actiunea civila devoluata, instanta constata ca partea vatamata  s-a constituit parte civila în prezenta cauza cu suma de 3000 lei reprezentând 1000 lei daune materiale si 2000 daune morale.

 Analizând conditiile raspunderii civile delictuale prev. de art. 998 si 999 C.civ., respectiv fapta ilicita, constând într-o încalcare a normelor dreptului obiectiv prin care se aduce atingere unor drepturi subiective, prejudiciul, care trebuie sa fie cert si nereparat, legatura de cauzalitate între fapta ilicita si prejudiciu, precum si existenta vinovatiei faptuitorului, instanta constata ca sunt îndeplinite cumulativ cerintele aratate mai sus, urmând, deci, a admite cererea partii civile privind plata de catre inculpat a daunelor materiale si morale.

 Astfel, urmare a actiunii de lovire a inculpatului, partea vatamate a suferit atât un prejudiciu material cât si unul moral.

 Prejudiciul material a constat în faptul ca aceasta a trebuit sa-si faca deplasari la spital, sa, cumpere medicamente, etc.,. La dosarul cauzei s-au depus copii dupa chitantele de plata la IML, , examenul tomograf, consultatia la Sp de U Sf S, iar martorul T a fost de doua ori la Iasî cu partea vatamata , confirmând ca un drum dus intors costa 20 lei. Fata de aceste retineri  in ceea ce priveste daunele materiale instanta urmeaza a le a admite doar in limita contravalorii mentionate mai sus ce au fost dovedite cu chitantele depuse la dosar..

Prejudiciul moral a constat în  consecintele negative ale faptei inculpatilor i asupra partilor  civile, precum si implicatiile acestei fapte pe toate planurile vietii acesteia, respectiv pe plan fizic, psihic, moral, social, profesional si familial, partea civila fiind în imposibilitatea de a-si desfasura în mod normal activitatea. Cât priveste, însa, cuantumul acestei sume, instanta hotaraste ca prejudiciul moral suferit poate fi satisfacut prin plata sumei de 500 lei fata de partea vatamata, suma considerata de catre instanta suficienta pentru a repara dauna morala cauzata de catre inculpat.

În temeiul art. 191 alin.1 C.proc.pen., instanta va obliga inculpatul la plata sumei de 300 lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de catre stat în prezenta cauza.

 In temeiul  art 193 cod procedura penal va obliga inculpatul la plata sumei de 700 lei  catre partea civila V C, reprezentand onorar avocat..

 PENTRU ACESTE MOTIVE,

 ÎN NUMELE LEGII,

 HOTARASTE:

 Condamna pe inculpatul CGC la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 500 lei în baza art. 180 alin. 2 C.pen., cu referire la art. 63 alin. 3 teza a II-a C.pen.,  pentru savârsirea infractiunii de lovire sau alte violente (fapta savârsita la data de 10.08.2008), împotriva partii vatamate V C.

 În baza art. 631 C.pen., atrage atentia inculpatului ca, în caz de neexecutare cu rea-credinta a platii amenzii, aceasta se va înlocui cu pedeapsa închisorii.

 În baza art. 346 alin. 1 C.proc.pen., raportat la art. 998, 999 C. civil, cu referire la art. 14 alin. 1 si 5 C.proc.pen., admite în parte cererea de despagubiri formulata de catre partea civila VC  si pe cale de consecinta obliga  inculpatul la plata sumei de 719 lei  din care  suma de 219 lei, cu titlu de daune materiale si  500 lei morale morale .

 În temeiul art. 191 alin.1 C.proc.pen. obliga inculpatul  la plata sumei de 300  lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de catre stat in faza de urmarire penala si cercetare judecatoreasca.

 In temeiul  art 193 cod procedura penal obliga inculpatul la plata sumei de 700 lei  catre partea civila V C, reprezentand onorar avocat.

 Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronuntare pentru reprezentantul parchetului,  partea civila si de la comunicare pentru inculpat.

 Pronuntata în sedinta publica, azi,  23 februarie  .2009.

 PRESEDINTE, GREFIER,

 Trandafir Anca Mihaela Curca Luminita

Red/tehnored TAM

2 ex 3.03.2009.

Dosar 1608/239/2008