Sentinta penala

Sentinţă penală 232 din 26.10.2009


Dosar nr. 601/239/2009

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA HÂRLĂU, Judeţul IAŞI 

JUDECĂTORIE

Şedinţa nepublică din 26 Octombrie 2009

PREŞEDINTE - Corina Cornelia Sava

Grefier Elena Căldăruş

Ministerul Public a fost reprezentat prin

PROCUROR - Mona Irina Alexa

SENTINŢA PENALĂ Nr. 232

La ordine fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpatul M I zis B, inculpat S A zis A, inculpat N A zis T,  având ca obiect furtul calificat (art. 209 C.p.) + 208.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică  se prezintă : lipsă părţile.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier, constând în: procedura completă cu părţile.

Dezbaterile la fond au avut loc în şedinţa publică din data de  19.10.2009, susţinerile părţilor fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, când din lipsă de timp pentru deliberare s-a amânat pronunţarea cauzei pentru astăzi, când:

 

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei penale de faţă;

Prin rechizitoriul nr.1491/P/2008 încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău şi înregistrat pe rolul Judecătoriei Hârlău sub nr.6016/239/2009 au fost trimişi în judecată inculpaţii minori M I zis B pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat prev. de art.208 al.1, 209  alin.1 lit.a,e,g Cod penal (2 fapte), art.208 alin.1, 209 alin.1, lit.e  Cod penal ( 2 fapte), cu art.33 lit.a Cod penal, cu art.99 alin.2 Cod penal , N A pentru săvârşirea  infracţiunii de furt calificat prev. de art.208 alin.1, 209 alin.1 lit.a,e,g Cod penal (2 fapte),  art.208 alin.1, 209 alin.1 lit.e Cod penal (1 faptă) şi S A pentru săvârşirea infr. prev. de art.208 alin.1, 209 alin.1 lit.a,e,g Cod penal (2 fapte), toţi cu aplicarea  art.33 lit.a şi art.99 alin.2 Cod penal.

În actul de sesizare s-au reţinut următoarele:

 1. In seara zilei de 01.11.2008  în jurul orelor 19.30, după o prealabilă înţelegere, inculpaţii M I, S A şi N A au sustras din buzunarul părţii vătămate D l un portmoneu în care se aflau suma de 370 lei, cartea de identitate şi permisul de conducere.

In baza cercetărilor efectuate s-a stabilit că în după-amiaza zilei de 01.11.2008, orele 16.00, partea vătămată D l s-a deplasat în satul F, comuna S, judeţul  laşi, pentru a-şi vizita socrul, pe numitul S P la locuinţa căruia se afla şi sora sa, D P.

In jurul orelor 19.30 după ce a consumat băuturi alcoolice, partea vătămată s-a reîntors la domiciliul său situat în oraşul Hârlău, strada  E, Bl.

Pe drum, respectiv în dreptul magazinului "Cip" din oraşul H, partea vătămată în stare de ebrietate a fost observată de către inculpaţii M I, S A şi N A.

De comun acord, inculpaţii  au hotărât să-l "buzunărească", motiv pentru care l-au urmărit până când acesta a intrat în scara de bloc unde locuia.

In timp ce partea vătămată urca treptele, inculpaţii  profitând de faptul că scara de bloc nu era iluminată, l-au ajuns din urmă inculpatul  N A reuşind astfel să sustragă portmoneul aflat în buzunarul de la spate al pantalonilor. Cei trei  inculpaţi au părăsit în fugă, locul faptei deplasându-se până în centrul oraşului unde au împărţit suma de bani găsită în portmoneu după care, inculpatul N A a abandonat bunul sustras în care se mai aflau cartea de identitate şi permisul de conducere în cutia poştală de la Qiciu P.T.T.R.Hârlău unde a fost descoperit cu ocazia ridicării corespondenţei, de către  salariaţii unităţii menţionate.

Portmoneul cu acte a fost restituit părţii vătămate.

Cu ocazia audiem inculpaţii au recunoscut comiterea faptei însă au susţinut că  în  portmoneul sustras au găsit doar suma de 100 lei, nu 370 lei aşa cum a susţinut parte vătămată.

Cu ocazia audierii partea vătămată a declarat că nu se constituie parte civilă în  procesul penal.

In cauză a fost efectuată reconstituirea, ocazie cu care, în prezenţa martorului asistent T A şi a avocatului desemnat din oficiu, cei trei inculpaţi, siguri pe ei, fără a fi dirijaţi, ori influenţaţi, au condus organele de poliţie la locul faptei, executând în ordine toate activităţile intreprinse cu ocazia săvârşirii infracţiunii .

2. In data de 04.12.2008, în jurul  orelor 16.40, după lăsarea întunericului,  inculpaţii M I , N A şi S A, după o prealabilă înţelegere au sustras părţii vătămate N V ce se afla în staţia de autobuz situată în strada B V din oraşul Hârlău, o geantă din material textil, tip poşetă în care se aflau actele de identitate, un card BRD, mai multe cupoane de călătorie CFR pentru anul 2007-2009 suma de 80 lei, sumă pe care inculpaţii au împărţit-o.

 S-a stabilit că la data de 04.12.2008, în jurul orelor 16.40, partea vătămată N V, în vârstă de 60 ani s-a deplasat, însoţită fiind de tatăl său S H  în vârstă de  80 ani în staţia de autobuz, situată în strada  B V din oraşul Hârlău, cu intenţia de a merge în mun. Rădăuţi, Judeţul Suceava. In staţia sus-menţionată partea vătămată a aşezat bagajul avut asupra sa (două genţi din rafie şi o geantă din material textil,  poşeta cu acte şi bani) pe trotuar. De acest fapt au profitat inculpaţii M I, N A şi S A. Primii doi inculpaţi s-au apropiat de partea vătămată observând că aceasta era în stare de ebrietate, au hotărât să-i sustragă acesteia geanta. Astfel, inculpatul S A a intrat în discuţie cu numitul S H ce o însoţeşte pe partea vătămată, pentru a-i distrage atenţia, timp în care inculpatul  N A a sustras geanta tip poşetă pe care i-a plasat-o inculpatului M I, cei trei inculpaţi părăsind în fugă locul faptei. Ajunşi între blocuri s-au oprit împărţind suma de 80 lei găsită în geanta sustrasă pe care au abandonat-o apoi într-o scară de bloc.

Fiind audiat, numitul S H a declarat că nu a putut reţine cu ce era îmbrăcaţi inculpaţii  şi nici trăsăturile  acestora întrucât afară se întunecase însă a descris întocmai cele văzute şi întâmplate, declaraţia sa coroborându-se cu cea a părţii vătămate şi cu declaraţiile celor trei  inculpaţi.

In cauză a fost efectuată reconstituirea, în prezenţa martorului asistent T I şi a avocatului desemnat din oficiu, ocazie cu care inculpaţii au indicat organelor  de poliţie locul faptei, descriind cu precizie şi fără ezitări modul în care au acţionat .

Partea vătămată  a recuperat permisul CFR pentru 2009 şi cartea de identitate.

Suma 80 lei sustrasă nu a fost recuperată.

Cu ocazia audierii, inculpaţilor în prezenţa apărătorului desemnat din oficiu şi reprezentanţilor legali, au recunoscut concordant comiterea faptei;

3. La data de 24.12.2008, pe timp de zi, în jurul orelor 14.00 inculpatul  M I singur a pătruns în autoutilitara cu nr. de înmatriculare BT- 25- CSP parţinând Š.C. Pan  Moris SRL Hârlău aflată în posesia numitului C P, autoutilitară ce se afla  parcată pe strada Ş  M şi S din oraşul  Hârlău şi din interior a sustras suma 2280 lei.

S-a stabilit că partea vătămată  C P este angajat pe postul de conducător auto la SC. Pan Moris SRL Hârlău.In această calitate, a primit în posesie autoutilitara  nr. de înmatriculare BTZ 25 ESP, pentru a distribui pâine la magazinele alimentare  din oraşul Hârlău şi comunele limitrofe.

În data de 24.12.2008, în jurul orelor 14.00 sus numitul s-a deplasat cu autoutilitara pe strada  Ş MS oprind şi parcând în apropierea magazinului alimentar "Michel".A asigurat portiera din partea stângă, după care s-a depistat magazinul menţionat  pentru a ridica un număr de lăzi. Pe bordul autoutilitarei sus a lăsat o geantă din piele în care se afla suma de 2280 lei, bani proveniţi din încasări.

În timp ce se afla în magazin numitul C P a fost anunţat de un  băiat de vârstă cuprinsă între 9-10 ani că i-au fost furai banii din maşină. Partea a  părăsit imediat incinta magazinului, alergând până la trecerea de pietoni unde l-a văzut  pe inculpatul M I zis B însă acesta nu a recunoscut comiterea faptei. Partea a declarat că ulterior a fost abordat de doi tineri de etnie rrom care i-au spus că i-au fost sustraşi de către M I zis B.

S-a stabilit că inculpatul  M I a pătruns în autoutilitară deschizând portiera dreapta care nu fusese asigurată de către  şofer.

Cu ocazia audierii  inculpatului  M I a recunoscut comiterea faptei, declaraţia  coroborându-se cu declaraţiile martorilor N A, B A.

Inculpatul  a pretins însă că a găsit în geantă doar suma de 800 lei şi nu 22 cu ocazia reconstituirii, în prezenţa martorului asistent T l, a avut desemnat din oficiu şi a reprezentantului legal, inculpatul M l zis B, sigur şi fără a fi influenţat a condus organele de poliţie la faţa locului, unde a executat în toate activităţile întreprinse la săvârşirea faptei .

Banii sustraşi au fost cheltuiţi de către inculpat pe produse alimentare,îmbrăcăminte şi jocuri de noroc. Prejudiciul nu a fost recuperat.

Fiind audiată mama minorului a declarat că în după-amiaza zilei de 24.12.2008 fiul său, M I a adus la locuinţă  I Kg. de portocale, un pachet de ţigări şi o bere însă nu a cunoscut provenienţa bunurilor întrucât inculpatul nu i-a povestit acest sens.

Faţă de numita F E se va dispune neînceperea urmăririi pentru săv. infr. de "tăinuire" întrucât nu a cunoscut că bunurile primite proveneau din  furt.

4. În seara zilei de 10.01.2009, în jurul orelor 17.00  inculpatul  N A a pătruns în autoutilitara cu nr. de înmatriculare SM-2750, proprietatea S.C. Lo Logistic SRL Satu Mare, aflată în posesia numitului P C, autoutilitara ce se afla parcată pe strada  Ş M şi S din oraşul Hârlău şi din interior a sustras o giacă din piele în care se afla un portmoneu cu acte ce-i aparţineau sus numitului.

 S-a stabilit că în seara zilei de 10.01.2009, în jurul orelor 17.00, partea vătămată a parcat autoutilitara aflată în posesia sa, pe strada  Ş M  S din oraşul Hârlău, în spatele magazinului Sonya. A închis portierele fără a le asigura după ce s-a deplasat în interiorul magazinului pentru a face recepţia la marfă. La scurt timp a fost anunţat de către un alt distribuitor care îşi aştepta rândul, că în autoutilitara sa a fost o persoană, care imediat a şi părăsit autoturismul, în fugă. Partea vătămată s-a dus imediat la maşină, ocazie cu care a constatat că din interior lipsea geaca din piele de culoare neagră în care se aflau un portmoneu cu acte şi nişte chei.

In baza cercetărilor efectuate s-a stabilit că autorul faptei este minorul  N A. După comiterea furtului acesta a dus geaca la locuinţa unchiului său N C care a folosit-o fără a cunoaşte provenienţa acesteia, motiv pentru care se dispune neînceperea urmăririi penale faţă de acesta sub aspectul săv. infr. de tâlhărie.

 În cursul cercetărilor numitul N C aflând că geaca a fost sustrasă  de către  nepotul său s-a prezentat la organele de poliţie  şi a restituit bunul părţii vătămate.

 La data de 15.01.2009 la sediul Poliţiei  Hârlău s-a prezentat de asemenea numita F E care a predat un portmoneu din  imitaţie de piele în care se aflau acte  sustrase aparţinând părţii vătămate  P C. Fiind întrebată cu privire la  provenienţa obiectelor înfăţişate, sus numita a declarat că i-au fost înmânate de către inculpatul N A  cu scopul de a le preda organelor în drept întrucât le-a sustras  împreună cu o geacă din piele dintr-o autoutilitară parcată în spatele magazinului Sonya  din oraşul Hârlău  în data de 10.01.2009.

 Portmoneul împreună cu actele au fost predate părţii vătămate. Prejudiciul în sumă de 500 lei a fost recuperat integral.

 Cu ocazia audierii inculpatul  a recunoscut comiterea faptei.

 Cu prilejul reconstituirii, în prezenţa martorului asistent T I şi apărătorului din oficiu, inculpatul  N A a condus organele de poliţie la locul faptei unde sigur pe sine a arătat toate activităţile întreprinse la data comiterii infracţiunii.

5 In ziua de 14.01.2008, în jurul orelor 12.00, pe strada Ş M S  din oraşul Hârlău, inculpatuil  M I, singur, a sustras din buzunarul părţii  vătămate H I  suma de 10 lei. Din declaraţia părţii vătămate a rezultat că la data de 14.01.2008, în jurul  orei  12.00 a scos de la bancomat suma de 10 lei şi în timp ce se deplasa pe strada  S M S din oraşul Hârlău, în dreptul parcului central a fost abordat de către un tânăr etnie rromă care i-a oferit spre vânzare un telefon mobil marca Sony Ericson. Partea a refuzat oferta, continuându-i drumul însă imediat tânărul respectiv s-a apropiat, a băgat mâna în buzunarul din dreapta de la geacă sustrăgându-i suma de 10 lei. Partea vătămată a mai declarat că a văzut alţi doi tineri de etnie rromă care îi însoţeau pe cei care  au sustras banii însă arată că respectivii nu au avut vreo implicare în comiterea faptei.

Partea vătămată l-a recunoscut pe autorul faptei în persoana inculpatului  M I.

Cu ocazia audierii în prezenţa avocatului desemnat din oficiu inculpatul a recunoscut  comiterea faptei. Acesta a precizat că la data respectivă se aflau împreună cu prietenii săi S A şi N A însă aceştia au rămas în urmă neparticipând la comiterea faptei .

 Faţă de numiţii S Aşi N A se va dispune neînceperea  urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infr. de furt calificat, prev. de art. 208 art. 209 al. 1 lit.a, e Cod penal.

 Prejudiciul în sumă de 10 lei a fost recuperat.

 Cu ocazia reconstituirii inculpatul  M l a arătat modul în care a comis fapta.

 Martorul P l care îl însoţea pe partea vătămată în momentul comiterii  infracţiunii nu a putut fi audiat pe formular fiind plecat din ţară.

 6. În seara zilei de 23.01.2009, în jurul orelor 19.45, în timp ce se afla pe strada P.R din oraşul Hârlău, Judeţul  Iaşi, M I l-a agresat pe partea vătămată  S P căruia i-a aplicat  o lovitură în zona feţei. Partea vătămată nu a anexat certificat medico-legal.

 In cursul cercetărilor, la data de 11.03.2009, a revenit asupra plângerii formulate declarând că nu doreşte să se judece cu  inculpatul  pentru lovire, motiv pentru care îşi  retrage plângerea formulată. Având în vedere manifestarea de voinţă exprimată în expres de către partea vătămată, în cauză se va dispune încetarea urmăririi penale de inculpatul  M I zis B, pentru săv. infr. de lovire sau alte violenţe.

 Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Iaşi a întocmit pentru inculpaţi referatele de evaluare iar  IMI Iaşi  a întocmit rapoarte de expertiză medico-legale.

 Atât pe parcursul cercetărilor şi urmăririi penale cât şi la cercetarea judecătorească inculpaţii au recunoscut şi regretat faptele comise.

 În cauză s-au administrat următoarele mijloace de probă: procese verbale de cercetare la faţa locului, proces verbal de cercetare la faţa locului, planşe fotografice, declaraţii martori,  procese verbale  de predare primare , proces verbal de efectuare a actelor premergătoare, adresă prejudiciu, rapoarte de expertiză medico-legală psihiatrică, referat de evaluare,declaraţii inculpat şi procese verbale de prezentare a materialului de urmărire penală.

Analizând materialul probator administrat în cauză în raport de dispoziţiile legale în vigoare instanţa reţine că inculpaţii se fac vinovaţi de săvârşirea  faptelor pentru care au fost trimişi în judecată aşa cum în mod corect au fost reţinute şi descrise prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău.

La stabilirea vinovăţiei inculpaţilor instanţa a procedat la aprecierea coroborată a declaraţiilor de recunoaştere ale inculpaţilor cu celelalte mijloace de probă administrate în cauză amintite mai sus.

Concludente cauzei sunt depoziţiile martorilor T I şi T A care au asistat la reconstituirea faptelor de către organele de poliţie când inculpaţii au recunoscut faptele şi au  arătat detaliat împrejurările, modul şi mijloacele de comitere a faptelor, depoziţiile acestor martori  corelându-se  şi cu menţiunile  cuprinse  în procesele-verbale încheiate cu ocazia reconstituirii  faptelor.

Relevante sunt şi declaraţiile  martorilor N A  şi B A cărora inculpatul M I  le-a relatat, la puţin timp după comiterea faptei de furt a sumei de 2280 lei  din autoutilitara condusă de către  partea vătămată C P, că el a comis această faptă şi că a cheltuit banii în localitatea Suceava cumpărând alimente, haine şi la jocuri de noroc.

Martorul N C a înfăţişat că la data de 10 sau 11 ianuarie 2009 nepotul său, inculpatul N A, i-a adus la domiciliul său o geacă din piele de culoare neagră, mărimea XL , cu inscripţia Aviatrix, geacă pe care apoi acesta a predat-o lucrătorilor de poliţie.

De asemenea, din conţinutul proceselor verbale de cercetare şi de predare -primire rezultă că o parte din lucrurile sustrase au fost găsite şi predate părţilor vătămate.

Coroborând probele administrate în cauză instanţa reţine că inculpaţii,  M I, N A şi S A, acţionând cu intenţie directă, în seara zilei de 01.11.2008, după o prealabilă înţelegere, în loc public au sustras din buzunarul părţii vătămate D I un portmoneu în care se aflau acte şi suma de 370 lei.

Inculpaţii M I, S A şi N A, acţionând cu intenţie directă , în data de 04.12.2008, după lăsarea întunericului , în loc public, după o prealabilă înţelegere au sustras geanta părţii vătămate N V în care se aflau acte şi suma de 80 lei.

Inculpatul M I, acţionând cu intenţie directă, în data de 24.12.2008, pe timp de zi singur şi în public a sustras din autoutilitara cu n umăr de înmatriculare BT-25-ESP aflată în posesia părţii vătămate C P suma de  2280 lei.

Inculpatul N A, acţionând cu intenţie directă , în data de  10.01.2008, în jurul orelor 17., singur, în loc public a sustras din interiorul  autoutilitarei cu număr SN-2750 aflată în  posesia părţii vătămate P C o geacă din piele în care se aflau un portmoneu  cu acte.

Inculpatul  M I ,  cu intenţie directă, în data de 14.01.2009 , singur, în loc public, a sustras suma de 10 lei din buzunarul  din geaca părţii vătămate H I.

Pentru faptele inculpaţilor M I, N A şi S A  care întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de  furt calificat prev. de art.208 al. 1 , 209 alin.1 lit.a,g,e Cod penal instanţa urmează să le aplice pedepse cu închisoarea la individualizarea cărora va avea în vedere criteriile generale prev. de art.72 Cod penal, gradul de pericol social al faptelor comise de către inculpaţii minori în concurs real, împrejurările săvârşirii faptelor (din locuri publice) dar şi persoanele inculpaţilor care  sunt  cunoscuţi cu antecedente penale în minorat însă au recunoscut şi regretat faptele comise.

 La alegerea măsurilor educative care se vor aplica inculpaţilor,  care nu împliniseră 16 ani la  datele comiterii faptelor, instanţa va avea în vedere dispoziţiile art.100 alin. 2 Cod penal conform cărora , pedeapsa se aplică numai dacă se apreciază că luarea unei măsuri educative nu este suficientă pentru îndreptarea minorului.

 Această regulă este complinită de prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile copiilor, care instituie două principii relevante pentru justiţia juvenilă, respectiv principiul interesului superior al copilului şi principiul normalizării, conform cărora instanţele trebuie să acorde o atenţie maximă protejării intereselor superioare ale copilului, nici un copil neputând fi privat de libertate în mod ilegal sau arbitrar, arestarea, detenţia sau întemniţarea copilului trebuind să se facă doar  ca ultimă măsură şi pe termenul cel mai scurt pentru fapta comisă.

În acest context măsurile educative fiind sancţiuni specifice minorilor şi fiind menite să garanteze că minorul va beneficia de un tratament corespunzător cu situaţia acestuia şi cu fapta comisă, au, în  mod firesc prioritate faţă de pedepse.

 În ceea ce priveşte criteriile de individualizare, în art.100 alin.1 Cod penal se arată că la alegerea sancţiunii va ţine seama de gradul de pericol social al faptelor săvârşite, de starea fizică, de dezvoltarea intelectuală şi morală a minorului, de comportarea lui, de condiţiile în care a trăit şi orice alte elemente de natură să caracterizeze persoana minorului.

În speţă, din datele furnizate de actele şi lucrările dosarului respectiv rapoartele de expertiză ,referatele de evaluare întocmite de către Serviciul  de Probaţiune Iaşi  şi anchetele sociale întocmite de către Autoritatea tutelară  a oraşului Hârlău, rezultă că faţă de inculpaţii minori, măsura educativă a internării  într-un centru de reeducare va contribui în modul cel mai eficient la reeducarea lor .

Având în vedere  factorii relevaţi în toate aceste analize efectuate de către instituţiile  specializate amintite mai sus rezultă că pentru reintegrarea în societate a minorilor  se impune  supravegherea strictă a conduitei acestora, în cadrul unui mediu instituţionalizat , cu următoarele obiective : susţinere în vederea reluării şi absolvirii studiilor, însuşirea normelor şi a valorilor  sociale şi morale , implicarea minorilor în programe specializate de asistenţă şi consiliere, în scopul  dezvoltării capacităţii de gândire alternativă şi abilităţilor sociale şi ocuparea timpului liber cu activităţi prosociale..

În baza art.14 cu referire la art.346 Cod procedură penală şi art. 998 Cod civil instanţa  va admite acţiunile civile formulate de către părţile vătămate N V, C P şi H IC,constatând  legătura de cauzalitate dintre faptele comise cu vinovăţie de către inculpaţi şi prejudiciul cert creat acestor  părţi constând în contravaloarea diferenţei de  prejudiciu cauzat  rămas nerecuperat prin săvârşirea faptelor de furt calificat de către inculpaţi.

Văzând şi dispoziţiile art.191 Cod procedură penală, va obliga pe inculpaţi la plata cheltuielilor judiciare către stat incluzând şi onorariile avocaţi oficiu care vor fi achitate iniţial din fondurile speciale ale Ministerului Justiţiei conform art.189 Cod procedură penală.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

În baza art.104 Cod penal aplică  inculpatului M I zis B, fiul lui  N şi E, născut la data de  în municipiul  S, cu domiciliul în  oraşul H,  judeţul Iaşi, CNP , neşcolarizat, fără ocupaţie , necăsătorit, măsura educativă a internării într-un centru de reeducare pentru săvârşirea infr. prev. de art.208 alin.1, 209 alin.1 lit.a, e,g Cod penal (2 fapte), art.208 alin.1, 209 alin.1 lit.e Cod penal (2 fapte) cu  aplicarea  art.33 lit.a, art.99 alin.2 Cod penal.

În baza art.104 Cod penal aplică inculpatului N A zis  T, fiul lui N şi L, născut la data de martie 191 în mun.Iaşi,cu domiciliul în oraşul H, strada Curtea Domnească, judeţul Iaşi, CNP ,  studii 5 clase generale, fără ocupaţie, necunoscut cu antecedente penale , măsura educativă a internării  într-un  centru de reeducare pentru săvârşirea infr. prev. de art.208 alin.1, 209 alin.1 lit.a,e,g Cod penal (2 fapte) , art.208 alin.1, 209 alin.1 lit.e Cod penal (1 faptă) cu aplicarea art.33 lit.a şi art.99 alin.2 Cod penal.

În baza art.104 Cod penal aplică inculpatului S  A zis A, fiul lui I şi M, născut la data de , în oraşul H, judeţul Iaşi, cu acelaşi domiciliu, strada M E, studii 6 clase generale, fără ocupaţie, necunoscut cu antecedente penale, nu posedă carte de identitate, măsura educativă a internării într-un  centru de reeducare pentru săvârşirea infr. prev. de art.208 alin.1, 209 alin.1 lit.a,e,g Cod penal (2 fapte) cu aplicarea art.33 lit.a şi art.99 alin.2 Cod penal.

 Conform  art.118 lit.e) Cod penal  confiscă de la  inculpaţi în solidar cu părţile responsabile civilmente (părinţii),  suma de 370 lei.

Admite acţiunea formulată de partea vătămată  N V, domiciliată în or.H,  strada S cel M şi Sfânt, judeţul Iaşi , şi în consecinţă obligă pe inculpaţi în solidar cu părţile responsabile civilmente  (părinţii)  să plătească  acestei părţi suma de 10 lei despăgubiri civile..

Admite acţiunile civile şi în consecinţă obligă pe inculpatul M I  zis B, în solidar cu părţile responsabile civilmente (părinţii)  să plătească despăgubiri civile astfel:

- părţii vătămate C  P, domiciliat în comuna S, sat Z, judeţul Iaşi , suma de 2280 lei;

- părţii vătămate H I C , domiciliat în comuna B, sat C, judeţul Iaşi , suma de 100 lei;

Onorariile avocaţi oficiu (delegaţia nr.12/2009 - avocat T D - 200

lei, delegaţia nr.13/2009 - avocat T D - 200 lei, delegaţia nr.14/2009 - avocat T D - 200 lei, din timpul urmăririi penale, delegaţia nr.73/2009 avocat B I - 200 lei, delegaţia nr.74/2009 avocat  C C - 200 lei, delegaţia nr.72/2009 - avocat T D - 200 lei) vor fi acoperite iniţial din fondurile speciale ale Ministerului Justiţiei.

Obligă pe fiecare dintre inculpaţi în solidar cu părţile responsabile civilmente (părinţii) să plătească către stat câte 600 lei cheltuieli judiciare (din care 400 lei onorarii avocaţi oficiu, 100 lei la urmărirea penală şi 100 lei la cercetarea judecătorească).

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la pronunţare pentru părţile prezente şi de la comunicare pentru părţile lipsă.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 26 Octombrie 2009

Preşedinte,Grefier,

SCC/CE/3ex

13.11.2009

9

Dosar nr.301/239/2009

Domenii speta