La formarea şi atribuirea loturilor, instanţa va ţine seama, după caz, şi de acordul părţilor

Sentinţă civilă 10669 din 13.11.2013


La formarea şi atribuirea loturilor, instanţa va ţine seama, după caz, şi de acordul părţilor, mărimea cotei-părţi ce se cuvine fiecăreia ori masa bunurilor de împărţit, natura bunurilor, domiciliul şi ocupaţia părţilor, faptul că unii dintre coproprietari, înainte de a se cere împărţeala, au făcut construcţii, îmbunătăţiri cu acordul coproprietarilor sau altele asemenea.

În speţă, reclamantul a solicitat în contradictoriu cu pârâta partajarea bunurilor comune dobândite în timpul căsătoriei.

În motivare reclamantul a menţionat că în timpul căsătoriei ce a fost desfăcută prin divorţ, a dobândit împreună cu pârâta imobilul situat în intravilanul satului Umbrăreşti şi imobilul situat în Galaţi, cartier Viaduct. În ceea ce priveşte spaţiul de locuit din Galaţi, a precizat reclamantul că acesta este bun comun pentru că a fost dobândit în timpul căsătoriei, dar contribuţia sa a fost de 100%, iar în ceea ce priveşte imobilul-teren situat în localitatea Umbrăreşti, a susţinut reclamantul că ambele părţi au avut o contribuţie egală de câte 50% la dobândirea acestuia.

Prin încheierea de admitere în principiu instanţa a admis în principiu şi în parte cererea principală, şi faţă de probele administrate în cauză, a constatat că părţile au dobândit în timpul căsătoriei şi în cote egale, următoarele bunuri comune: imobilul situat în intravilanul satului Umbrăreşti şi imobilul situat în Galaţi, cartier Viaduct.

Prin sentinţa 10669/13.11.2013 instanţa a admis în parte cererea, a dispus sistarea stării de indiviziune între părţi asupra bunului imobil situat în Galaţi, cartier Viaduct, pe care l-a atribuit în deplină proprietate şi posesie reclamantului, luând act că pârâta a renunţat la drepturile cuvenite cu privire la imobilul situat în Galaţi, cartier Viaduct. Totodată a dispus sistarea stării de indiviziune între părţi asupra bunului imobil situat în intravilanul satului Umbrăreşti şi a format două loturi în suprafaţă de câte 957 mp, atribuind lotul 1 în deplină proprietate şi posesie reclamantului şi lotul 2 în deplină proprietate şi posesie pârâtei.

Pentru a pronunţa această hotărâre instanţa a avut în vedere că numai reclamantul a solicitat atribuirea imobil situat în Galaţi, cartier Viaduct, în timp ce pârâta a înţeles să renunţe la drepturile cuvenite asupra acestuia, conform celor precizate personal în faţa instanţei.

În ceea ce priveşte partajarea imobilului-teren, instanța a reţinut că potrivit expertize topometrice efectuate în cauză pentru formarea loturilor, s-a  constatat că imobilul-teren este comod partajabil în natură şi s-a propus formarea a două loturi: lotul 1 având suprafaţa de 957 mp, teren liber de construcţii şi lotul 2 având suprafaţa de 957 mp teren liber de construcţii.

În ceea ce privește atribuirea loturilor, instanţa a avut în vedere dispoziţiile art. 6739 Cod proc.civ., în sensul că la formarea şi atribuirea loturilor, instanţa va ţine seama, după caz, şi de acordul părţilor, mărimea cotei-părţi ce se cuvine fiecăreia ori masa bunurilor de împărţit, natura bunurilor, domiciliul şi ocupaţia părţilor, faptul că unii dintre coproprietari, înainte de a se cere împărţeala, au făcut construcţii, îmbunătăţiri cu acordul coproprietarilor sau altele asemenea.

Reţinând că potrivit concluziilor expertului, cele două loturi propuse au aceeaşi valoare şi aceleaşi condiţii de calitate şi utilizare: suprafaţă, amplasament, acces rutier, dimensiuni laturi, reţele de alimentare cu energie electric, precum şi faptul că doar reclamantul şi-a exprimat direct în faţa instanţei preferinţa de a primi lotul 1, instanţa a atribuit acest lot reclamantului, iar lotul 2 a fost atribuit pârâtei.

Împotriva sentinţei nu s-a formulat nicio cale de atac.