Acţiune în constatare Vânzare – cumpărare. Inexistenţa unei promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare. Efecte.

Sentinţă civilă 420 din 23.01.2008


Acţiune în constatare Vânzare – cumpărare. Inexistenţa unei promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare. Efecte. 

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Giurgiu, reclamanţii K. M. K.J. au chemat în judecată pe pârâtul B.A., solicitând instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa să fie obligat pârâtul să încheie cu reclamanţii contract de vânzare - cumpărare privind diferite suprafeţe de teren situate în jud. Giurgiu.

În fapt, reclamanţii au motivat că prin procura autentificată sub nr.1235/05.04.2005 la BNP C.C.A., numita C.V. a împuternicit pe pârâtul B.A. să vândă reclamanţilor la preţul de 4.400 lei terenurile menţionate mai sus, acesta fiind mandatat să se prezinte la notar pentru încheierea în formă autentică a contractului de vânzare cumpărare la preţul stabilit.

Au mai arătat reclamanţii că la data întocmirii procurii au achitat integral preţul vânzării, respectiv suma de 4.400 lei dar nici până în prezent pârâtul nu s-a prezentat la notar pentru finalizarea formalităţilor în vederea încheierii contractului de vânzare cumpărare.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art.112 C.proc.civ., art.1073 C.civ.

Au fost depuse la dosar în copie o serie de înscrisuri.

La data de 23.10.2007 reclamanţii au depus la dosar o cerere precizatoare prin care au solicitat introducerea în cauză în calitate de pârâtă a numitei Ciobanu Venera.

La termenul din 24.10.2007 instanţa a luat act de cererea formulată şi a dispus introducerea în cauză în calitate de pârâtă a numitei C.V.

La data de 27.11.2007 reclamanţii au depus la dosar o cerere precizatoare prin care au arătat că înţeleg să solicite în contradictoriu cu pârâta C.V. pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic de vânzare cumpărare.

Instanţa a încuviinţat reclamanţilor proba cu înscrisuri şi interogatoriul pârâtului, considerându-le pertinente, concludente şi utile soluţionării cauzei, conform art.167 C.proc.civ., ulterior reclamanta renunţând la proba cu interogatoriul pârâtului.

Din oficiu, instanţa a dispus efectuarea unei adrese către Biroul Notarului Public pentru verificarea dacă procura invocată de reclamanţi a fost revocată.

Având în vedere că potrivit art.5 alin.2 Titlul X din Legea nr.247/2005 după încheierea unui antecontract între părţi una dintre acestea refuză să se prezinte pentru încheierea contractului, cealaltă parte se poate adresa instanţei pentru a pronunţa o hotărâre care să ţină loc de contract, rezultă că actele de înstrăinare având ca obiect terenuri trebuie să fie încheiate în formă autentică sub sancţiunea nulităţii absolute.

În acest context, instanţa a reţinut că între mandatar şi reclamanţi nu a fost încheiată o promisiune de vânzare cumpărare privind terenurile descrise mai sus care să îndreptăţească pe aceştia în calitate de promitenţi cumpărători la obligarea promitentului vânzător să încheie contractul de vânzare în formă autentică.

Nu s-a făcut dovada de către reclamanţi, conform art.1169 C.civ. a existenţei unui înscris care să cuprindă manifestarea de voinţă a acestora de a cumpăra sau a mandatarului B.A. în numele mandantului C.V. de a vinde, fapt de natură a conduce la concluzia că între aceştia nu s-a realizat un acord de voinţă cu privire la tranzacţionarea respectivelor terenuri.

Astfel, instanţa a constatat că între părţi nu s-a încheiat un act care să aibă valoarea unei promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare, a unui antecontract care să stabilească anumite obligaţii de a face în sarcina părţilor contractante, obligaţii care să poată fi executate în natură, în speţă prin pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic de vânzare cumpărare.

Cel mult, procura specială depusă la fila 7 din dosar ar putea fi interpretată ca o promisiune unilaterală din partea vânzătorului mandant care însă nu s-a materializat prin acceptarea acestei „oferte” de către persoana căreia îi era adresată.

De asemenea instanţa a constatat că în speţă nu sunt îndeplinite condiţiile de valabilitate de fond ale unui contract de vânzare cumpărare în ceea ce priveşte obiectul său, respectiv nu s-a făcut dovada că preţul a fost achitat de către reclamanţi proprietarului terenurilor în litigiu.

În acest context, în baza art.111 C.proc.civ. şi art.1169, 1295 şi următoarele C.civ., instanţa a respins acţiunea, hotărârea fiind definitivă şi irevocabilă prin neexercitarea căii de atac de părţi.

Domenii speta