Acţiune în constatare

Sentinţă civilă 644 din 22.07.2008


TIP SPEŢĂ: SENTINŢĂ CIVILĂ

TITLU: ACŢIUNE ÎN CONSTATARE

NR. 644

DATA: 22 IULIE 2008

AUTOR: JUDECĂTORIA LUDUŞ

DOMENII ASOCIATE:

J U D E C Ă T O R I A,

Prin acţiunea civilă înregistrată la această instanţă la data de *** sub numărul *** având ca obiect „ acţiune în constatare” reclamanta ***, născută ***, în contradictoriu cu pârâţii Primăria comunei *** şi *** a solicitat să se constate:

- că a dobândit, prin împroprietărire şi succesiune legală terenul de 1404 mp. intravilan, cuprins în CF nr. ***, nr. ord. A+1, nr. top. 525/2/31, situat în com. *** nr. ***, jud. Mureş;

- că pe acest teren a dobândit prin edificare şi succesiune legală în anul 1970 o casă de locuit din cărămidă pe fundaţie de beton compusă din 2 camere, una verandă, un şpaiţ, separat un grajd pentru animale, şopron, cămară, bucătărie de vară, situate în com. ***, nr. ***, jud. Mureş;

- înscrierea acestor drepturi în CF în favoarea reclamantei;

- fără cheltuieli de judecată.

În fapt, imobilul înscris în CF nr. ***, nr. ord. A+1, nr. top. 525/2/31, loc de casă de 1404 mp. situat în comuna ***, nr. ***, jud. Mureş, a constituit dreptul de proprietate al numitului ***, socrul reclamantei, care a decedat la data de 02 aprilie 1970, iar soţia acestuia, ***, a decedat la data de 11 februarie 1960 în com. ***. Susnumiţii proprietari tabulari au fost părinţii soţului reclamantei, ***, decedat la data de 15 aprilie 2007.

Reclamanta precizează că atât ea cât şi soţul ei, ***, au fost membrii CAP, înscriind terenul în cadrul CAP *** în anul 1960. La data de 01 ianuarie 1990, reclamanta împreună cu soţul ei aveau în folosinţă terenul aflat în litigiu de 0,14 ari, pe care au edificat în anul 1970  o casă de locuit din cărămidă pe fundaţie de beton compusă din 2 camere, una verandă, un şpaiţ, separat un grajd pentru animale, şopron, cămară, bucătărie de vară, situate în com. ***, nr. ***, jud. Mureş.

Reclamanta arată că este singura moştenitoare legală acceptantă a soţului ei, ***

În probaţiune s-au depus următoarele înscrisuri: foaie de avere fila 4, foaie de proprietate fila 5, foaia de sarcini fila 6, certificat fiscal privind impozitele şi taxele locale în cazul persoanelor fizice fila 7, adeverinţele numărul *** şi nr. *** eliberate de Primăria comunei ***  fila 8, certificat de căsătorie seria *** nr. *** fila 9, certificat de căsătorie seria *** nr. *** fila 10, certificat de naştere seria *** nr. *** fila 10, certificat de naştere seria *** nr. *** fila 11, certificat de naştere seria *** nr. *** fila 11,  certificat de căsătorie seria *** nr. *** fila 12, certificat de deces seria *** nr. *** fila 13, proces verbal numărul *** din *** – Primăria comunei *** fila 14, adeverinţa numărul *** eliberată de Primăria comunei *** fila 15.

La data de *** reclamanta *** depune o precizare de acţiune prin care solicită  să se dispună:

- introducerea în cauză a  pârâtei Comisia locală de fond funciar *** prin reprezentanţi legali;

 - intoducerea în cauză a pârâtei Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Mureş, prin reprezentant legal;

 - să se ia act de renunţarea la judecată  cu privire la pârâta Primăria comunei ***.

 La data de *** 2008 pârâta Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate Mureş a depus întâmpinare prin care solicită:

 - respingerea acţiunii reclamantei ca prematur formulată faţă de Comisia judeţeană de fond funciar, cu menţinerea în cauză a Comisiei locale de fond funciar *** competentă  în baza evidenţelor la Legile funciare să aducă clarificări sub aspectul întinderii dreptului de proprietate al reclamantei.

 Din probatoriul cu înscrisuri administrat în cauză se  constată satisfăcută cerinţa art. 13 alineat (1) din Legea nr.18/91 potrivit căreia “ calitatea de moştenitor se stabileşte pe baza certificatului de moştenitor sau a hotărârii judecătoreşti definitive ori, în lipsa acestora, prin orice probe din care rezultă acceptarea moştenirii”.

Imobilul înscris în CF nr. ***, nr. ord. A+1, nr. top. 525/2/31, loc de casă de 1404 mp. situat în comuna ***, nr. ***, jud. Mureş, a  fost  proprietatea lui ***, socrul reclamantei, care a decedat la data de 02 aprilie 1970, iar soţia acestuia, ***, a decedat la data de 11 februarie 1960 în com. ***.

 Proprietari tabulari au fost părinţii soţului reclamantei, ***, decedat la data de 15 aprilie 2007.

Reclamanta şi soţul ei, ***, au fost membrii CAP, înscriind terenul în cadrul CAP *** în anul 1960 potrivit  declaraţiei  martorului *** La data de 01 ianuarie 1990, reclamanta împreună cu soţul ei aveau în folosinţă terenul aflat în litigiu de 0,14 ari, pe care au edificat în anul 1970  o casă de locuit din cărămidă pe fundaţie de beton compusă din 2 camere, una verandă, un şpaiţ, separat un grajd pentru animale, şopron, cămară, bucătărie de vară, situate în com. ***, nr. ***, jud. Mureş, fiind  singura moştenitoare legală acceptantă a soţului ei, ***.

 Potrivit art. 11 alineat (1) din Legea nr.18/91  instanţa reţine în ceea ce priveşte dovada dreptului de proprietate că „ suprafaţa adusă în cooperativa agricolă de producţie este cea care rezultă din: actele de proprietate, cartea funciară, cadastru, cererile de înscriere în cooperativă, registrul agricol de la data intrării în cooperativă, evidenţele cooperativei sau, în lipsa acestora, din orice alte probe, inclusiv declaraţii de martori”, şi ale pct. 7 din titlul VI al Legii nr.247/2005  „(1^2) Consemnările efectuate între anii 1945 şi 1990 în registrele agricole, cererile de intrare în fostele cooperative agricole de producţie, documentele existente la arhivele statului referitoare la proprietatea terenurilor, neînsoţite de titlurile de proprietate, au valoare declarativă cu privire la proprietate”.

 Faţă de dispoziţiile art.645 Cod civil,  legea reprezintă un mod de dobândire a dreptului de proprietate şi în raport de art. 23 alineat 1 din Legea nr.18/91  „ sunt şi rămân în proprietatea privată a cooperatorilor sau, după caz, a moştenitorilor acestora, indiferent de ocupaţia sau domiciliul lor, terenurile aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora, determinate potrivit art. 8 din Decretul-lege nr. 42/1990 privind unele măsuri pentru stimularea ţărănimii” coroborate cu dispoziţiile art. 8 din Decretul-lege nr.42/90 ”terenul aferent casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora, în zonele cooperativizate, constituie proprietatea particulară a deţinătorilor; acestea pot fi înstrăinate şi lăsate moştenire „ s-a convertit într-un drept de proprietate deplin.

 În contextul dispoziţiilor art.8 din Legea nr.18/91 „stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor care se găsesc în patrimoniul cooperativelor agricole de producţie se face în condiţiile prezentei legi, prin constituirea acestui drept „ şi faţă de dispoziţiilor art.129 alineat final Cod procedură civilă, se va admite acţiunea civilă formulată de reclamanta ***, în contradictoriu cu pârâţii *** domiciliată în comuna ***. Nr. ***, jud. Mureş , Comisia locală de fond funciar *** su sediul în comuna ***, jud. Mureş şi Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Mureş cu sediul în Târgu Mureş, jud. Mureş.

 Se va constata că a dobândit, prin efectul legii terenul de 1404 mp. intravilan, cuprins în CF nr. ***, nr. ord. A+1, nr. top. 525/2/31, situat în com. ***, nr. ***, jud. Mureş;

Potrivit adresei nr.364/2008 a Primăriei ***  coroborată cu declaraţia  martorului *** se va  constata că pe acest teren a dobândit prin edificare şi succesiune legală în anul 1970 o casă de locuit din cărămidă pe fundaţie de beton compusă din 2 camere, una verandă, un şpaiţ, separat un grajd pentru animale, şopron, cămară, bucătărie de vară, situate în com. ***, nr. ***, jud. Mureş;

În temeiul art. 22 din Legea nr.7/96 se va dispune înscrierea acestor drepturi în CF în favoarea reclamantei.

 În baza art.274 Cod procedură civilă  va lua act că nu s-au solicitat  cheltuieli de judecată.