Fond funciar

Sentinţă civilă 68 din 06.08.2014


Prin cererea de chemare în judecată , Institutia primarului comunei F, în contradictoriu cu pârâţii Comisia comunala pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor F, Comisia judeţeana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor C, TR, GA, PM, Parohia Ortodoxa S, a solicitat instanţei următoarele:

1. Să constate nulitatea absoluta partiala a Titlului de proprietate cu numarul xxx/2330/2007 eliberat Parohiei Ortodoxe S cu nerespectarea prevederilor legale si anume includerea din eroare in cuprinsul acestuia la „suprafata primita in extravilanul” comunei F, sat S, jud. Cluj, categoria de folosinta „arabil”, situata in tarla nr. 45, parcela 11, cu vecinatatile acolo aratate, a suprafetei de 2.900 mp din totalul de 2 ha si 9.700 mp, imobil teren al carui proprietar este defunctul P P potrivit filei din registrul agricol si nu parata de rand 6, Parohia Ortodoxa Se si sa desfiinţeze in parte actul de proprietate anterior aratat;

2. Sa oblige parata de rand 1 sa intocmeasca documentatia necesara eliberarii unui nou titlu de proprietate, rectificat, dimpreuna cu obligarea paratei de rand 2 la a proceda astfel in consecinta pentru o noua suprafata (suprafata totala minus cei 2.900 mp), pe seama Parohiei Ortodoxe S, unde la „suprafata primita in extravilanul” comunei F sat S, jud. Cluj, categoria de folosinta „arabil” situata in tarla nr. 45, parcela 11, cu vecinatatile acolo aratate, sa figureze doar 2 ha si 6.800 mp, urmare diminuarii, restul celor incluse in titlul de proprietate mentionat ramanand neschimbate;

3. Sa oblige parata de rand 1 sa procedeze la punerea in posesie a titularului de drept, anume defunctul, PP, pe terenul in suprafata de 2.900 mp, situat din punct de vedere administrativ in extravilanul comunei Fa, sat So, jud. Cluj, categoria de folosinta „arabil” situat in tarla nr. 45, parcela 11, cu vecinatatile acolo aratate, obligand dimpreuna si parata de rand 2 la a proceda astfel in consecinta pentru aceasta suprafata.

În motivarea în fapt a cererii, reclamantul a arătat că imobilul in litigiu este cuprins in titlul de proprietate cu numarul xx/2330/2007 eliberat Parohiei Ortodoxe S, situat in tarla nr. 45, parcela 11, cu vecinatatile acolo aratate, la „suprafata primita in extravilanul” comunei F sat S, jud. Cluj, categoria de folosinta „arabil”, de 2 ha si 9.700 mp. Din terenul de 2 ha si 9.700 mp, o parte -2.900 mp - sunt proprietatea defunctului P Pi, conform filei din registrul agricol.

Pentru ca din eroare s-au cuprins cei 2.900 mp în titlul de proprietate cu numarul 388/2330/2007 eliberat Parohiei Ortodoxe S, rectificarea realitatilor funciare se impune dupa desfiintarea corespunzatoare a actului cu pricina.

În temeiul prevederilor art.5, litera l  din HG nr. 890 din 4 august 2003, comisia locala are printre atributii si identificarea terenurilor atribuite ilegal si sesizarea primarului, care inainteaza sub semnatura acţiuni in constatarea nulitaţii absolute pentru cazurile prevazute la art. III din Legea nr. 169/1997 cu modificarile si completarile ulterioare, sens in care a si procedat prin investirea instantei de judecata cu solutionarea diferendului in considerarea stabilirii drepturilor de proprietate cuvenite celor indrituiti.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine ca potrivit art. III alin. 1 lit. a (ii) din Legea nr. 169/1997, „Sunt lovite de nulitate absolută, potrivit dispoziţiilor legislaţiei civile, aplicabile la data încheierii actului juridic, următoarele acte emise cu încălcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare şi ale prezentei legi: a) actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, în favoarea persoanelor care nu erau îndreptăţite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri, cum sunt: (ii) actele de reconstituire şi constituire în favoarea altor persoane asupra vechilor amplasamente ale foştilor proprietari, solicitate de către aceştia, în termen legal, libere la data solicitării, în baza Legii nr. 18/1991 pentru terenurile intravilane, a Legii nr. 1/2000 şi a prezentei legi, precum şi actele de constituire pe terenuri scoase din domeniul public în acest scop”.

Totodată, conform art. 5 HG 890/2005, Comisiile comunale, orăşeneşti sau municipale au următoarele atribuţii principale: c) stabilesc mărimea şi amplasamentul suprafeţei de teren, pentru care se reconstituie dreptul de proprietate sau care se atribuie potrivit legii, propune alte amplasamente şi consemnează în scris acceptul fostului proprietar sau al moştenitorilor acestuia pentru punerea în posesie pe alt amplasament când vechiul amplasament este atribuit în mod legal altor persoane; i) pun în posesie, prin delimitare în teren, persoanele îndreptăţite să primească terenul, completează fisele de punere în posesie a acestora, după validarea de către comisia judeţeană a propunerilor făcute, şi le înmânează titlurile de proprietate, potrivit competentelor ce le revin; l) identifică terenurile atribuite ilegal şi sesizează primarul, care înaintează sub semnătură acţiuni în constatarea nulităţii absolute pentru cazurile prevăzute la art. III din Legea nr. 169/1997 cu modificările şi completările ulterioare.

În speţă, numita P M a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate înregistrată la Comisia locală Frata sub nr. 169/07 martie 1991 pentru suprafaţa de 3,36 ha, teren cu care numitul PP a fost înscris în CAP, printre care şi terenul în litigiu în suprafaţă de 2900 mp, cu care acesta figura în registrul agricol la locul cu denumirea toponimică „Sopor” .

Potrivit procesului-verbal al Comisiei locale de fond funciar Frata de la f. 5 dosar, din suprafaţa de 2,97 ha, tarla 45, parcela 11, atribuită pârâtei Parohia Ortodoxă Soporu de Câmpie prin TP nr. xx/2330/2007, suprafaţa de 0,29 ha are poziţia lui P Pi.

Faţă de acestea, instanţa va aprecia că cererea reclamantului este întemeiată, astfel că urmează a fi admisă.