Învestire cu formulă executoria

Sentinţă civilă 169 din 15.01.2015


Învestirea cu formulă executorie a procesului-verbal de contravenţie. Necesitatea depunerii în original a titlului executoriu.

Dosar nr.312/55/2015

Prima instanţă :

A respins cererea formulată de creditoarea Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara prin Secţia Drumuri Naţionale Deva, pentru învestirea cu formulă executorie a procesului-verbal de contravenţie seria R12 nr. 0049070/31.01.2012.

Pentru a hotărî astfel prima instanţă a reţinut că, potrivit art. 150 Cod procedură civilă, la fiecare exemplar al unei cereri adresate instanţei se vor alătura copii de pe  înscrisurile de care partea înţelege a se folosi în aceea procedură, copiile trebuind a fi certificate de parte pentru conformitate cu originalul.

Direcţia Generală de Drumuri şi Poduri Timişoara prin Secţia de Drumuri Naţionale Deva a depus la dosar procesul-verbal de contravenţie, dovada confirmării de primire a acestuia, în copie xerox însă acestea nu au avut valoare probatorie pentru că nu au fost semnate pentru conformitate cu originalul.

Instanţa de apel :

A admis apelul, a modificat încheierea atacată şi a dispus învestirea cu formulă executorie a procesului-verbal de contravenţie. În motivare s-a reţinut că potrivit dispoziţiilor art.6401 alin.3 Cod procedură civilă, pentru investirea cu formulă executorie a unui titlu executoriu, altul decât o hotărâre judecătorească, este necesară îndeplinirea condiţiei depunerii în original a înscrisului ce constituie titlul executoriu, pentru ca instanţa să poată verifica îndeplinirea cerinţelor de formă prevăzute de lege pentru caracterul executoriu al titlului.

Cu toate acestea, nu se poate susţine că înscrisul intitulat proces-verbal de contravenţie, emis de creditoarea-apelantă nu îndeplineşte cerinţa înscrisului original aşa cum a apreciat prima instanţă. Aceasta întrucât înscrisul reprezintă un proces-verbal de contravenţie emis iniţial în format electronic şi apoi transpus pe suport de hârtie, nefiind realizată o copie a acestuia. De asemenea, înscrisul nu poartă menţiunea „conform cu originalul” fapt ce întăreşte prezumţia simplă a tribunalului că înscrisul este depus în original la dosarul cauzei.

Din aceste considerente prima instanţă greşit a refuzat investirea cu formulă executorie a titlului depus la dosar, întrucât din împrejurările speţei nu rezultă niciun element care să ducă la concluzia că înscrisul depus ar reprezenta o copie şi nu un original şi că nu ar fi întrunite cerinţele investirii sale cu formulă executorie.