Tagada de paternitate formulata de minor- calitate procesuala activa; prescriptia dreptului de a formula actiunea

Sentinţă civilă 1322 din 09.10.2015


Prin sentinţa civilă nr. 1322/03.02.2015 instanta a respins exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei C.D si a admis exceptia prescriptiei dreptului la actiune invocata de pârâtul C.C. si in consecinta a respins ca prescrisa actiunea având ca obiect “tagada paternitate” formulată de reclamanta C.D prin reprezentant legal C.G. în contradictoriu cu pârâtul C.C.

Instanta, raporat la prev art 47 din Legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr 287/2009, tăgăduirea paternității sau orice alta acţiune privitoare la filiatie  este supusă dispozitiilor Codului civil si produce efectele prevăzute de acesta numai in cazul copiilor născuti după intrarea lui in vigoare. Avand in vedere că minora este născuta înainte de intrarea in vigoare a Codului Civil, respectiv este născuta la data de 09.12.2009, sunt aplicabile prevederile vechiului Cod al Familiei.

Fata de exceptia lipsei capacitatii de exercitiu a minorei, instanta constata ca potrivit disp.art.54 alin.4 C.fam „mama sau copilul introduce actiunea impotriva sotului mamei” astfel ca, acest text de lege, cu caracter de norma speciala fata de regula generala in materia principiului ocrotirii/autoritatii parintesti, prevazuta de art. 1 si 97 din Codul familiei/(483 alin.2 NCC)  „ambii parinti au aceleasi drepturi si indatoriri fata de copii lor minori, […]” si prin urmare permite reprezentarea de catre un singur parinte.

Ca atare, in  ceea ce priveste promovarea actiunii in tagada paternitatii, in care tatal parat are interese contrare fata de minor, capacitatea de exercitiu a copilului reclamant in promovarea actiunii este complinita prin reprezentarea data de mama sa, motiv pentru care exceptia va fi respinsa ca neintemeiata.

Cat priveste exceptia prescriptiei dreptului la actiune, instanta retine ca potrivit disp.art.55 alin.1 Codul Familiei, actiunea in tagada paternitatii se prescrie intr-un termen de 3 ani de la data nasterii copilului. Potrivit alin.2, daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau. 

In opinia instantei, acest text de lege nu lasa loc interpretarilor, fiind in mod evident intentia legiuitorului sa confere acestei actiuni caracter prescriptibil in reglementarea Codului Familiei.

Insa, tocmai in considerarea interesului superior al minorului precum si in respectarea dreptului la viata privata, copilul beneficiaza de doua reglementari diferite al momentului de la care curge acest termen, in functie de perioada in care este promovata actiunea, respectiv in timpul minoritatii sau dupa implinirea varstei de 18 ani.

Prin urmare, daca actiunea este promovata in timpul minoritatii, cum este cazul in speta,  acest drept trebuia exercitat prin reprezentantul sau legal, in termen de 3 ani de la data nasterii copilului, adica pana la data de 09.12.2012, or in cauza actiunea a fost promovata la data de 25.02.2013, in afara termenului de prescriptie, reclamanta neinvocand motive de suspendare/intrerupere a prescriptiei.

Fata de toate aceste aspecte, instanta a admis exceptia prescriptiei dreptului la actiunea in tagada paternitatii formulata de copil prin reprezentantul sau legal, cu consecinta respingerii actiunii.