Exercitarea cu rea credinţă a drepturilor procedurale. aplicare amendă judiciară

Sentinţă civilă 7 din 08.09.2015


EXERCITAREA CU REA CREDINŢĂ A DREPTURILOR PROCEDURALE. APLICARE AMENDĂ JUDICIARĂ

Prin cererea,  formulată oral, în şedinţa publică din  data de 01.04.2014, inculpatul …. Eugeniu-Gabriel, prin apărătorul său, avocat Pârvu Mihaela, a formulat cerere de recuzare a preşedintelui completului de judecată CP2,  judecător …. Andreea, invocând existenţa unei suspiciuni rezonabile cu privire la imparţialitatea instanţei  este afectată din motive pe care nu le ştie.

Cererea a fost motivată în drept pe dispoziţiile art. 64 al.1 lit. f, Cod procedură penală.

În fapt, cererea este motivată de respingerea de către instanţă a excepţiei nulităţii relative invocată de apărătorul inculpatului … Eugeniu Gabriel  raportat la prevederile art. 282 c.p.p , cu privire la consemnarea  declaraţiilor martorilor audiaţi în şedinţa din data de 04.03.2014, cu o motivare succintă, în conditiile in care instanţa  a refuzat  verificarea aspectelor invocate, în condiţiile în care a solicitat audierea înregistrărilor, iar instanţa a refuzat audierea înregistrărilor.

Instanţa,  verificând  dosarul  cu  nr. …/200/2012*, înregistrarea audio a şedinţei de judecată din data de 04.03.2014 si examinând  cererea de recuzare  formulată, constată că  aceasta  nu este fondată, în sensul dispoziţiilor  art. 64, alin.1, lit.f, Cod procedură  penala, motivele invocate de către petent neregăsindu-se sub nicio formă în cauza respectivă.

Astfel susţinerile petentului, prin avocatul său, că sunt omisiuni, sunt fraze  care se repetă la fiecare declaraţie, pe care le contestă, arătând ca exemplu  filele 110, 111, 112 din dosar, pe verso, din care rezultă că la primele 3 aliniate  frazele sunt identice, că ceea ce s-a consemnat  nu are legătură  cu ce s-a întâmplat în sală, sunt neîntemeiate, în condiţiile în care instanţa a formulat aceleaşi întrebări tuturor martorilor audiaţi în cauză, în legătură cu  declaraţia dată în faţa organelor de urmărire penală, dacă aceasta reprezintă adevărul în cauză şi dacă aceştia îşi mai menţin declaraţiile respective, iar toţi martorii au răspuns afirmativ la toate cele trei întrebări adresate.

În plus din audierea înregistrării şedinţei de judecată, instanţa învestită cu judecarea prezentei cereri, a constatat că nici un moment nu au fost consemnate alte lucruri decât susţinerile martorilor, că de fiecare dată au fost încuviinţate observaţiile avocatului şi consemnate  susţinerile martorilor, la cererea apărătoarei  (a se vedea declaraţiile martorilor … Ştefan şi .. Maria-Mihaela) sau au fost verificate susţinerile apărătorului, când acesta invoca neconsemnarea unor aspecte (a se vedea declaraţia martorului … Dumitru, când deşi se consemnase anterior, că datorită faptului că lemnele erau ude, din cauza depozitării, consumul era mai mare, apărătoarea la sfârşitul declaraţiei a solicitat consemnarea aceleiaşi susţineri, ca nefiind consemnată).

Este de mentionat că fiecare declaraţie a martorilor este semnată de apărătoarea inculpatului, avocat Pîrvu Mihaela, ceea ce conduce la concluzia că la momentul respectiv  aceasta a fost de acord cu conţinutul declaraţiei scrise, în condiţiile art. 110, alin.4, coroborat cu dispoziţiile art. 92, alin.7, Cod procedură penală, semnătura avocatului reprezentând garanţia pentru  exercitarea dreptului la o apărare efectivă a inculpatului şi nu o condiţiei de formă, care să ateste doar prezenţa avocatului, aşa cum a susţinut, în şedinţă publică avocatul Pîrvu Mihaela.

În considerarea celor ce preced, urmează ca instanţa să respingă cererea de recuzare,  ca nefondată.

Pentru exercitarea cu rea-credinţă a drepturilor procedurale de către inculpat, prin formularea unei cereri de recuzare, vădit nefondată, cu consecinţa tergiversării judecării cauzei, instanţa, în baza art. 283, alin.4, lit. n, Cod procedură penală, va aplica inculpatului o amendă judiciară de 1000 lei.

În baza art. 275, alin. 2, Cod procedură penală, reţinând culpa procesuală a inculpatului, instanţa îl va obliga pe acesta  la 100 lei cheltuieli judiciare către stat.