Trafic de minori

Sentinţă penală 81 din 12.05.2015


 Dosar nr. 3243/89/2014

R O M Â N I A

TRIBUNALUL VASLUI

SECŢIA PENALĂ

SENTINŢA PENALĂ  Nr. 81

Şedinţa nepublică de la 12 Mai 2015

Instanţa constituită din:

PREŞEDINTE

Grefier

Ministerul Public reprezentat de procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. Biroul Teritorial Vaslui

Pe  rol fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpaţii  :

D R, trimis în judecată  pentru săvârşirea a şase infracţiuni de trafic de minori în concurs real, prev.de art.211 alin.1 şi 2 C.pen., cu aplicarea art. 38 alin.1 C.pen. şi art. 41 alin.1 Cod penal

R V , trimis în judecată  pentru săvârşirea a trei infracţiuni de trafic de minori în concurs real, prev.de art.211 alin.1 şi 2 C.pen., cu aplicarea art. 38 alin.1 C.pen., trimişi în judecată prin rechizitoriul nr.  60/D/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie DIICOT Biroul Teritorial Vaslui. 

Obiectul cauzei: trafic de minori (art.211 NCP) 

…………………………………………………………………………..

TRIBUNALUL

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, instanţa reţine următoarele:

Pe rolul Tribunalului Vaslui la data de  24.11.2014, sub nr. 3243/89/2014, a fost înregistrat rechizitoriul nr.  60/D/P/2014 din 24.11.2014 emis de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată – Biroul  Teritorial Vaslui, prin care s-a dispus  trimiterea în judecată a inculpaţilor D R  în stare de arest preventiv şi R V, sub măsura controlului judiciar pentru săvârşirea infracţiunilor, astfel:

-D R, trimis în judecată  pentru săvârşirea a şase infracţiuni de trafic de minori în concurs real, prev.de art.211 alin.1 şi 2 C.pen., cu aplicarea art. 38 alin.1 C.pen. şi art. 41 alin.1 Cod penal

-R V , trimis în judecată  pentru săvârşirea a trei infracţiuni de trafic de minori în concurs real, prev.de art.211 alin.1 şi 2 C.pen., cu aplicarea art. 38 alin.1 C.pen.

În cauză au fost audiaţi inculpaţii, părţile vătămate minore şi martorii:.

În fapt, instanţa constată următoarele:

1. Inculpatul D R are vârsta de 42 de ani, nu are ocupaţie, fără loc de munca, este recidivist, fiind anterior condamnat de instanţele de judecata romaneşti - ultima condamnare fiind de 6 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de viol, prev. de art. 197, alin. 1 si 2 C. pen. 1968, aplicata prin sentinţa penala nr. 214 din 30.01.2003 a Judecătoriei Vaslui, definitiva prin decizia penala nr. 194/A/14.05.2003 a Tribunalului Vaslui, fiind arestat la data de 20.06.2002 si liberat condiţionat la 28.06.2007, având un rest neexecutat de 692 zile, iar din declaraţia inculpatului rezulta ca acesta a mai fost condamnat de autorităţile judiciare din Franţa pentru comiterea infracţiunii de trafic de droguri, fiind liberat in luna decembrie 2013, cand a revenit in România.

Neavand nicio alta sursa de venit in România, inculpatul s-a hotărât sa isi obtina principalele mijloace de trai - alimente, băutura, tigari, distracţii in baruri sau discoteci - prin recrutarea de minore care provin in special din familii dezorganizate sau fugite din familii, aflate in plasament social, etc, atragerea in sfera lui de influenta a respectivelor minore, cazarea in locuinţa proprie si asigurarea protecţiei, in schimbul intretinerii de raporturi sexuale de către aceste minore cu clienţi identificaţi de către inculpat, iar sumele de bani astfel obţinute fiind folosite in scopul susmenţionat.

În prezenta cauza au fost identificate si audiate in calitate de martor-victima, minorele……………………………………………………………………………..

2. Inculpatul R V are 49 de ani, este recidivist, iar prin Rechizitoriul nr. 50/D/P/2014 din 14.03.2014 acesta a fost trimis in judecata in stare de arest preveniţiv pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori in forma continuata, prev. de art. 211, alin. 1 C.pen cu aplic. art. 35 C.pen, formandu-se la Tribunalul Vaslui dosarul penal nr. 927/89/2014. Prin încheierea din Camera de Consiliu din 15.05.2014 pronunţata in dosarul susmenţionat, Tribunalul Vaslui a dispus in temeiul art. 348 C.proc.pen. inlocuirea măsurii arestului preventiv luata fata de inculpatul R V prin încheierea nr. 3 din 23.01.2014, cu măsura preventiva a controului judiciar prev. de art. 202, alin. 4 C.proc.pen.

Dupa punerea in libertate, inculpatul R V a continuat sa identifice minore aflate in situaţii de vulnerabilitate extrema in vederea recrutării in scopul exploatării sexuale. Astfel, in executarea mandatului de aducere emis de procuror in dosarul 60/D/P/2014 si in baza informaţiilor deţinute, la data de 29.10.2014 a fost identificata in locuinţa inculpatului R V, victima minora. Dupa audierea acesteia, au rezultat indicii certe ca inculpatul R V a recrutat atat pe T E, dar si pe minorele…, le-a cazat in locuinţa folosita de acesta o perioada indelungata de timp si incercand sa le câştige increderea in el, le-a propus in mod individual fiecărei victime sa se deplaseze cu acesta in locaţii din mun. Bucureşti in scopul practicării prostituţiei, iar dupa implinirea vârstei de 18 ani, transferul acestora in Dubai, în continuarea practicării prostituţiei.

………………………………………………………………………..

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată  urmatoarele:

Referitor la solicitarea formulată de inculpatul D R privind schimbarea încadrării juridice din 6 infracţiuni de trafic de minori prevăzută de art. 211 alin. 1, 2 Cod penal în 6 infracţiuni de proxenetism prevăzute de art. 213 alin. 1, 2 şi 3 Cod penal, instanţa va dispune respingerea acesteia ca nefondată.

 Astfel, conform art. 211 alin. 1, 2 Cod penal „ recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia,  se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Dacă fapta a fost săvârşită în condiţiile art. 210 alin. 1 sau de către un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.”

Art. 213 Cod penal prevede că „1.Determinarea sau înlesnirea practicării prostituţiei ori obţinerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituţiei de către una sau mai multe persoane se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării  unor drepturi.

2. În cazul în care determinarea la începerea sau continuarea practicării prostituţiei s-a realizat prin constrângere, pedeapsa este închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

3. Dacă faptele sunt săvârşite faţă de un minor, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu jumătate.

4. Prin practicarea prostituţiei se înţelege întreţinerea de acte sexuale cu diferite persoane în scopul obţinerii de foloase patrimoniale pentru sine sau pentru altul.”

Inculpatul D R, prin activitatea sa infracţională, le-a exploatat sexual pe cele 6  părţi vătămate minore, impunându-le să practice prostituţia pe raza mun. Vaslui în scopul de a-şi asigura mijloacele de existenţă.

Banii, alimentele, băuturile, ţigările, primite de la cele 6 victime minore, reprezentând singura sursă de venit a acestuia, el nefiind angajat în muncă sau obţinând alte venituri materiale din altă parte.

Inculpatul, după eliberarea sa condiţionată din penitenciar, cu rest de pedeapsă neexecutat, a plecat în Franţa de unde s-a întors din nou acasă. Aici, în România neavând sursă licită de venit şi neîncadrându-se  în câmpul muncii şi în societate, acesta a trecut din nou la comiterea cu intenţie de noi infracţiunii grave îndreptate împotriva celor 6 victime minore.

Profitând inculpatul de faptul că cele 6 victime erau minore, fără experienţă de viaţă, fără mijloace de subzistenţă, în abandon şcolar, fugite de la domiciliul părinţilor sau din plasament familiar, le-a racolat cu scopul de a profita de  sumele de bani pe care le încasau de pe urma practicării prostituţiei, care era singura sursă de venit pentru aceştia.

 Inculpatul de furniza diverşi bărbaţi cu care  acestea trebuiau să întreţină relaţii sexuale contra cost, iar din sumele de bani primite în acest fel, cele 6 părţi vătămate minore îi asigurau  acestuia traiul zilnic.

 Inculpatul DR, alături de inculpatul R V, pentru a ţine sub control pe victimele minore, cât şi pentru faptul că acestea nu aveau unde să stea  în mun. Vaslui, le-a cazat în schimbul banilor cât şi a bunurilor cumpărate din aceşti bani, primiţi de la cei care întreţineau relaţii sexuale contra cost cu acestea.

Inculpatul D R le asigura pe lângă „clienţii”  cu care să întreţină relaţii sexuale contra cost victimelor minore şi cazarea acestora, dar şi transportul cu maşinile de taxi,  în diferite locaţii, la clienţi acasă, la motel, etc. pentru a practica prostituţia. Această activitate infracţională  a acestuia era remunerată de cele 6 victime minore cu bani, băuturi, ţigări, sucuri, etc., inculpatul D R neavând, aşa cum am arătat, altă sursă de venit licită sau ilicită.

Deşi, unele părţi vătămate minore deja practicau prostituţia în folos propriu, inculpatul D R le-a recrutat să practice această a activitate şi în folosul  său, pentru a-şi asigura veniturile materiale şi nevoile de hrană, băutură, etc. zilnice.

Inculpatul D R le-a asigurat celor 6 victime minore „protecţia”  împotriva unor clienţi,  care nu ar fi vrut să achite contravaloarea serviciilor sexuale prestate de acestea sau ar fi  devenit violenţi cu acestea. Din interceptările telefonice şi din supravegherea efectuată de organele de cercetare penală, a reieşit  „grija” cu care erau îndrumate, convinse şi determinate să întreţină relaţii intime contra cost cu diverse persoane de sex masculin recrutate din mun. Vaslui.

Cele 6 victime fiind minore şi cu un discernământ  redus, fără experienţă de viaţă, au acceptat să practice prostituţia în folosul inculpatului DR. Acesta, pentru a fi mai convingător şi a nu pierde pe aceste victime minore care, ar fi putut practica prostituţia în folos propriu, a efectuat şi acte de constrângere asupra acestora prin injurii, ameninţări sau prezentarea unor aşa zise „cazuri” de fete care fuseseră bătute pentru ca fie refuzaseră să mai lucreze în folosul său sau rămăseseră însărcinate şi nu mai puteau lucra ca prostituate, fiind astfel privat de obţinerea de foloase materiale de pe urma acestora.

Din analiza activităţii infracţionale desfăşurată de inculpatul D R, nu rezultă existenţa elementelor constitutive ale infracţiunii de proxenetism, prevăzută de art. art. 213 Cod penal, ci ale infracţiunii de trafic de minori prevăzută de art. 211 alin. 1, 2 Cod penal, aşa cum s-a reţinut în mod corect prin rechizitoriul DIICOT – B.T. Vaslui, neimpunându-se a se  efectua o schimbare de încadrare juridică.

1. Referitor la inculpatul D R, acesta a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru comiterea a 6 infractiuni de trafic de minori, prevazuta de art. 211 alin. 211 alin. 1, 2 Noul cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 si  art. 41 alin. 1 Noul cod penal.

În cursul urmăririi penale cât şi în faza de Cameră Preliminară la Tribunalul Vaslui, inculpatul D R şi-a recunoscut vina, indicând că le-a traficat pe cele 6 victime de sex feminin minore, iar de pe urma acestora şi-a asigurat  traiul zilnic, el neavând nicio altă ocupaţie după reîntoarcerea sa în ţară, din Franţa, adoptând astfel o conduită procesuală corectă şi sinceră.

Ulterior însă, inculpatul D R nu şi-a mai recunoscut vina privind traficarea celor 6 victime minore, pe care le-a traficat în scopul obţinerii de foloase materiale din  înlesnirea practicării prostituţiei de acestea.

Inculpatul, profitând de starea de minoritate a acestor 6 victime, dar şi de faptul că acestea  nu aveau o stare materială corespunzătoare, abandonaseră cursurile şcolare, proveneau din familii sărace, dezorganizate sau erau date în plasament social până la majorat, le-a obligat să practice prostituţia şi în folosul său material. Prin faptul că inculpatul le punea la dispoziţie cazare temporară în locuinţa sa, le asigura "protecţia" faţă de clienţii cu care întreţineau relaţii sexuale contra cost, de faptul că acestea, racolau personal sau prin intermediul telefonului mobil, persoane de sex masculin, pentru a întreţine cu cele 6 victime minore acte sexuale contra cost, le asigura transportul cu taxiurile la diverşi clienţi, le lua o parte din banii pe care victimele le primeau  de la clienţii cu care întreţineau relaţii sexuale contr cost, iar faptul că din banii primiţi de la clienţi, victimele îi cumpărau inculpatului  băutură, ţigări, mâncare, etc. pentru o "recompensă" faţă de acesta, întrucât le găsea clienţi pentru a practica prostituţia,  asigurându-i astfel traiul zilnic, întrucât acesta nu avea un loc de muncă, având un trai parazitar,  după reîntoarcerea sa din Franţa, unde ispăşise o pedeapsă cu  închisoarea.

Singura sursă bănească de venit a inculpatului D R, erau banii pe care cele  6 victime minore erau obligate să le dea acestuia, după ce întreţineau relaţii sexuale cu diferiţi bărbaţi contra cost, atât din cei racolaţi de acest inculpat, cât şi din cei din care îi racolau personal.

Inculpatul D R neavând o altă sursă de venit, pentru a se întreţine, după reîntoarcerea din penitenciarele franceze, a găsit o modalitate facilă de a-şi  asigura cele necesare traiului zilnic prin exploatarea sexuală a celor 6 victime minore.

Declaraţiile iniţiale din timpul urmăririi penale, a celor 6 victime  minore coroborate, cu înregistrările telefonice ale convorbirilor efectuate de inculpatul D R, aflate în volumul 2 al dosarului de urmărire penală, cu supravegherea şi urmărirea  inculpatului de organele de poliţie, de fragmentele de hârtie pe care erau notate numerele de telefon mobil ale victimelor minore, ale bărbaţilor cu care acestea întreţineau contra cost, relaţii sexuale şi care au fost găsite la percheziţia efectuată în locuinţa acestuia, indică în mod clar  comiterea de acest inculpat a infracţiunilor de trafic de minori, pentru care în prezent, este trimis în judecată, în stare de arest preventiv.

Inculpatul D R a negat la cercetarea judecătorească, comiterea celor 6 infracţiuni reţinute în sarcina sa, indicând că nu a făcut decât  să le protejeze pe acestea şi fără a le înlesni practicarea prostituţiei în folosul său.

…………………………………………………………..

Mai mult decât atât, inculpatul DR, prin ameninţare faţă de cele 6  victime minore, exercita un control strict şi exclusiv asupra acestora, pentru a putea obţine profiturile materiale scontate de pe urma practicării prostituţiei, sub coordonarea sa şi a nu fi înşelat cu banii proveniţi de la clienţii pe care îi racola în acest scop.

Apărarea inculpatului DR se bazează exclusiv pe declaraţiile celor 6 victime minore, date la cercetarea judecătorească, prin care acestea nu îl indică pe inculpat ca fiind cel care primea de la ele bani, mâncare, băutură, etc. din banii proveniţi de la clienţii racolaţi de acesta şi care, întreţineau relaţii sexuale cu cele 6 victime minore.

Aceste ultime declaraţii ale celor 6 victime minore nu se coroborează  cu probatoriul strâns, atât în faza de urmărire penală cât şi în cercetarea judecătorească, ele nedând dovadă de sinceritate, încercând să atenueze răspunderea penală a inculpatului D R de pe urma căruia au avut beneficii prin practicarea prostituţiei, sub coordonarea şi protecţia sa, o perioadă îndelungată de timp.

În prezent, aceste victime minore, practică în continuare prostituţia, ceea ce indică o toleranţă ridicată la infracţiunile comise de inculpat, fapt atestat şi de declaraţiile contradictorii date la urmărirea penală cât şi la cercetarea judecătorească.

Asigurarea protecţiei, dar şi a clientelei masculine de inculpatul D R, contra cost, celor 6 victime minore, rezultă mai ales, din interceptările telefonice şi din supravegherea de organele de poliţie care se coroborează cu cele declarate la urmărirea penală de cele 6 victime precum şi de declaraţiile de martori ale bărbaţilor cu care inculpatul lua legătura pentru a avea profituri de pe urma practicării prostituţiei de cele 6  victime minore.

Astfel, vinovăţia  inculpatului este pe deplin dovedită privind comiterea celor 6 infracţiuni de trafic de minori, urmând a se pronunţa condamnarea inculpatului.

În baza art. 211 alin. 1, 2 Noul cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 1 şi art. 43 alin. 5 Noul cod penal, va dispune condamnarea inculpatului D R astfel:

Pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori prevăzută de art. 211 alin. 1,2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, la o pedeapsă de 8 ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de partea vătămată  minoră O D A” Cod penal în dauna părţii vătămate O D A.

Pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori prevăzută de art. 211 alin. 1,2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, la o pedeapsă de 8 ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de partea vătămată  minoră M G M” Cod penal în dauna părţii vătămate M G M.

Pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori prevăzută de art. 211 alin. 1,2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, la o pedeapsă de 8 ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de partea vătămată  minoră T E” Cod penal în dauna părţii vătămate T E.

Pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori prevăzută de art. 211 alin. 1,2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, la o pedeapsă de 8 ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de partea vătămată  minoră S Ş L” Cod penal în dauna părţii vătămate S Ş L.

Pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori prevăzută de art. 211 alin. 1,2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, la o pedeapsă de 8 ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de partea vătămată  minoră P C G” Cod penal în dauna părţii vătămate PC G.

Pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori prevăzută de art. 211 alin. 1,2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, la o pedeapsă de 8 ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de partea vătămată  minoră B R” Cod penal în dauna părţii vătămate B R.

În baza art. art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1 lit. b şi art. 45 alin. 3 lit. a Cod penal, va dispune contopirea acestor pedepse principale şi complementare aplicate inculpatului DR, urmând ca acesta să execute pedeapsa rezultantă 21 ani şi 4 luni închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de părţile vătămate minore  ” Cod penal.

La stabilirea pedepsei aplicate inculpatului D R, instanţa  a avut în vedere dispoziţiile art. 74 alin. 1 Noul cod penal. Astfel, s-au avut în vedere faptul că inculpatul este recidivist postcondamnatoriu, că victimele erau minore provenite din medii defavorizate sărace, în abandon şcolar, ceea ce a înlesnit  exploatarea acestora sexuală cu scopul de a obţine profituri materiale, frecvenţa mare cu care inculpatul le favoriza în a practica prostituţia, inculpatul făcând din aceasta, o adevărată ocupaţie foarte profitabilă, faptul că  a avut o conduită oscilantă, nerecunoscând iniţial infracţiunile comise, ca mai apoi să nege comiterea lor, ceea ce atestă un comportament socialmente periculos, extrem de grav, impactul negativ asupra  viitoarei dezvoltări socio-morale a victimelor minore care au fost favorizate să practice prostituţia în folosul său material.

Pe durata executări pedepsei închisorii, conform art. 65 alin. 1 Cod penal, va interzice inculpatului D R drepturile prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de părţile vătămate minore  ” Cod penal.

Interzicerea, ca pedeapsă accesorie şi complementară a drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 Noul Cod penal este în acord cu dispoziţiile art. 53 din Constituţia României, care impune  restrângerea exercitării unor drepturi de cei care se fac vinovaţi de comiterea unor infracţiuni grave, care lezează  relaţiile sociale protejate de legea penală, în scopul apărării ordinii publice sau a moralei publice. Această restrângere de drepturi a inculpatului, este numai temporară, fiind necesară într-o societate democratică pentru prevenirea comiterii de noi infracţiuni, dar şi ca urmare a nedemnităţii inculpatului de a mai exercita dreptul de tutore sau curator, a pericolului pentru ordinea publică, de a deţine, purta sau folosi orice categorie de arme de cei care au fost condamnaţi la pedeapsa cu închisoarea, cât şi de a ocupa o demnitate publică sau o altă funcţie publică precum şi de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. Această interzicere a acestor drepturi privind ocuparea de funcţii şi de demnităţi publice este justificată de faptul că inculpatul, prin infracţiunile pe care le-a comis,  nu se face demn în ocuparea acestora, fiind necesară o anumită statură morală, o conduită  şi o integritate acelor care trebuie să se ocupe aceste funcţii şi demnităţi, pe care acest inculpat şi-a pierdut-o prin infracţiunile comise.

Totodată, inculpatului  D R  îi este interzis a comunica cu cele 6 victime minore,  în scopul protejării acestora, de la eventualele influenţe negative pe care le-ar putea avea inculpatul cu scopul de a schimba declaraţiile date de acestea în cursul acestui proces penal.

În cauza CEDO, Hirst contra Marii Britanii, se recunoaşte dreptul instanţelor de judecată de a aplica, pentru o durată limitată, o interzicere a exercitării unor drepturi de către condamnat, în legătură strânsă cu infracţiunea comisă.

Referitor la daunele morale  solicitate de victima minoră MG, instanţa constată că, acestea sunt pe deplin justificate, urmând a fi obligat inculpatul D R a le achita integral.

Această victimă minoră, a fost silită să practice prostituţia de către inculpat în folosul său prin promisiuni, ameninţări şi inducerea în eroare a acesteia, profitând de faptul că aceasta este minoră, avea o experienţă redusă de viaţă, fiind uşor influenţabilă şi vulnerabilă, era în abandon şcolar, nu avea alte surse de venit, nu avea unde să locuiască fiind fugită de acasă. Datorită acestei situaţii precare  în care se găsea victima minoră M G, inculpatul a profitat de pe urma acesteia, prin aceea că din sumele realizate de aceasta, prin întreţinerea de relaţii sexuale contra cost cu diverşi bărbaţi furnizaţi de acest inculpat, era obligată să asigure cele necesare traiului inculpatului care nu avea altă sursă de venit. Prin influenţa negativă a inculpatului D R, în determinarea şi crearea condiţiilor favorabile practicării prostituţiei de această victimă minoră în folosul acestuia, s-a creat acesteia un prejudiciu moral, care poate fi cuantificat în bani,  urmând a fi obligat inculpatul să o despăgubească pe aceasta.

Pentru aceste considerente, în baza art. 19,20,25 şi 404 alin. 1 Cod procedură penală şi art. 1349,1357, 1358, 1381, 1385, 1386, 1389 şi 1391 Cod civil, se va obliga inculpatul D R la plata sumei de 5000 lei cu titlul de daune morale, părţii vătămate minore M G.

În baza art. 399 alin. 1, art. 404 alin. 4 lit. b  Cod procedură penală,  se va menţine starea de arest preventiv luată faţă de inculpatul D R, până la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe penale.

Conform art. 404 alin. 4 lit. a Cod procedură penală şi art. 72 alin. 1 Cod penal, se va dispune deducerea din durata pedepsei închisorii aplicate inculpatului D R, perioada de reţinere şi arest preventiv, începând de la data de 29.10.2014 la zi.

2. Referitor la inculpatul R V, acesta a fost trimis în judecată pentru comiterea în concurs a 3 infracţiuni de trafic de minori, prevăzute de art. 211 alin. 1, 2 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

Astfel, s-a reţinut faptul că, acest inculpat a traficat în scopul obţinerii de foloase materiale pentru viitor, pe trei părţi vătămate minore,. Acesta le-a adăpostit şi recrutat în locuinţa proprie pe aceste trei părţi vătămate minore, în scopul ca pe viitor să practice prostituţia în folosul său, în ţară şi străinătate, unde ar fi câştigat mai mulţi bani decât din practicarea prostituţiei pe raza mun. Vaslui în beneficiul inculpatului D R.

Inculpatul R V, profitând de faptul că cele trei victime erau minore, în abandon şcolar, în relaţii tensionate cu părinţii, fugite de acasă, fără mijloace materiale de subzistenţă, de faptul că practicarea prostituţiei sub coordonarea inculpatului D R le-a obţinut consimţământul de a practica prostituţia în străinătate sau în ţară, cu ajutorul acestuia. Pentru a fi mai convingători, inculpatul R V le-a găzduit în locuinţa sa, le-a dat de mâncare, a avut o atitudine protectoare faţă de acestea pentru a le câştiga mai uşor încrederea în el şi a-şi putea duce activitatea infracţională la bun sfârşit cu succes.

Modalitatea de comitere a inculpatului RV a infracţiunii de trafic de minori, prevăzută de art. 211 alin. 1,  2 Cod penal, a fost  aceea de recrutare şi adăpostire a celor trei victime minore, cu scopul de a le exploata în folosul său. Inculpatul a găsit o modalitate simplă şi eficientă de a-şi procura venituri de pe urma traficării acestor minore, în scopul practicării prostituţiei în ţară şi străinătate, întrucât acesta, după eliberarea sa condiţionată din penitenciar, acesta nu a mai avut alte venituri pentru a se întreţine.

Exploatarea propriu-zisă a celor trei victime minore nu s-a realizat de inculpatul RV, întrucât au intervenit eficient organele de poliţie, care efectuau faţă de acesta cercetări penale, tot pentru comiterea de acesta, a  altor infracţiuni de trafic de minori şi trafic de persoane, luându-se faţă de acesta, în acea cauză, măsura de arest preventiv.

Chiar dacă, nu s-a realizat exploatarea sexuală, în favoarea inculpatului R V a celor trei părţi vătămate minore, prin traficarea de acesta în ţară sau străinătate, infracţiunea de trafic de persoane există, întrucât  prin cele două modalităţi concrete de realizare (recrutarea şi adăpostirea victimelor), sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 211 alin. 2 Cod penal. Sunt întrunite, cu privire la părţile vătămate minore, dispoziţiile art. 210 alin. 1 lit. b Cod penal, acestea făcând parte din categoria persoanelor vulnerabile  aşa cum s-a arătat mai sus.

Mai mult decât atât, cele două victime, respectiv O D A şi TE, au fost audiate în calitate de martori victime vulnerabile la Tribunalul Vaslui, ele fiind influenţate negativ pe parcursul cercetării judecătoreşti de către acest inculpat, care le-a determinat să îşi schimbe declaraţiile date iniţial în faţa de urmărire penală şi să formuleze plângeri penale faţă de organele de cercetare penală (poliţişti, procurori) în scop de intimidare i de a  determina instanţa să nu ia în considerare declaraţiile date de părţile vătămate minore, la urmărirea penală, în cadrul acestor declaraţii s-a indicat clar că inculpatul le-a recrutat şi adăpostit cu scopul de a le trafica pentru practicarea prostituţiei în folosul său în ţară şi străinătate.

Aceste declaraţii au fost date de cele trei părţi vătămate minore, în prezenţa avocatului desemnat din oficiu de Baroul Vaslui, a psihologului de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui, care nu au avut de obiectat cu privire la cele declarate de acestea, precum şi la modalitatea de luare a acestor declaraţii.

Ulterior, aşa cum am mai indicat,  aceste părţi vătămate au retractat declaraţiile iniţiale de la  urmărirea penală, încercând să favorizeze pe inculpatul R  V, să se sustragă de la răspunderea penală faţă de infracţiunile comune, în dauna acestora.

Din probatoriul, administrat în cauză, a reieşit că victimele minore,  au fost influenţate personal de inculpatul R V, care le-a pus să scrie plângeri penale, memorii către organele de justiţie, prin care să retracteze cele declarate anterior la urmărirea penală.

Deşi victimele nu au recunoscut că locuiau la R V, ci numai îl vizitau ocazional cu ocazia reţinerii inculpatului R V, rezultă că victima T E şi sora sa A M locuiau cu acesta în apartamentul său de pe strada Z.

Martora P C a declarat că  victimele minore T E şi S L locuiau împreună cu o persoană numită „V”. Acest „V” la care locuiau cele două părţi vătămate minore este chiar inculpatul R V, care le găzduia pe acestea, lucru tăgăduit  de inculpat, iar mai apoi de cele două victime minore. Despre victima O D A, această martoră a arătat că şi aceasta, după ce a fugit din Centrul de plasament,  a locuit tot la inculpatul R V.

Din declaraţiile  „clienţilor” celor 3 victime minore, care practicau prostituţia, a reieşit că aceştia se întâlneau cu cele trei victime minore pentru a întreţine relaţii sexuale contra cost, în zona pieţei Traian, unde locuia inculpatul R V, ceea ce atestă că, aceste trei victime minore, locuiau în zonă, chiar la acest inculpat acasă.

Mama părţii vătămate minore T E, a arătat în declaraţia dată că, fiica ei locuia la inculpatul R V, fapt ce contrazice afirmaţiile inculpatului precum că aceste victime minore nu ar fi locuit la el, ci numai ar fi venit ocazional la acesta, pentru a nu fi îndeplinite condiţiile de existenţă a infracţiunii de trafic de minori, de care era acuzat sub forma adăpostirii minorului, care urmează a fi exploatat.

Ulterior, în declaraţiile date la DIICOT – B.T.  VASLUI, victima minoră O D A a declarat cum inculpatul R V a luat legătura cu aceasta, sub nume fals şi i-a data bani şi ţigări, deşi îi era interzis de către instanţă să facă acest lucru, fiind  sub control judiciar. Inculpatul, în schimbul acestor bani şi bunuri, le-a determinat pe cele trei părţi vătămate minore să îşi schimbe declaraţiile date iniţial la urmărirea penală şi să îl dezinculpe pe inculpatul R V,.

Funcţionarii publici de la D.G.A.S.P.C.Vaslui, unde era internată victima minoră O DA, au declarat că inculpatul a venit la aceasta în centrul de minori, recomandându-se ca fiind unchiul acesteia şi cu un nume fals, i-a dat bani şi ţigări, vorbind cu aceasta, deşi îi era interzis acest lucru  de instanţa de judecată, fiind liberat din arest preventiv, sub control judiciar.

 Aceste aspecte probatorii, indică faptul că inculpatul RV se face vinovat de comiterea celor trei infracţiuni de trafic de minori, în concurs, aşa cum au fost expuse în rechizitoriu.

Inculpatul nu şi-a formulat nici un fel de probe în apărare, insistând doar în audierea victimelor minore, pe care le-a influenţat negativ, după eliberarea sa din starea de arest preventiv, luată într-un alt dosar penal aflat pe rolul Tribunalului Vaslui, tot pentru comiterea aceluiaşi gen de infracţiuni.

Deşi acest inculpat a negat comiterea celor trei  infracţiuni împotriva victimelor minore, totuşi,  din  probatoriul administrat în cauză rezultă existenţa celor trei infracţiuni în concurs.

Prezumţia de nevinovăţie prevăzută de art. 4 Cod procedură penală, a fost  înlăturată prin probele administrate  atât în faza de urmărire penală cât şi la cercetarea judecătorească, dovedind pe deplin vinovăţia sa.

Inculpatul R V nu este la primul conflict cu legea penală, privind infracţiunea de trafic de persoane, el mai fiind judecat în prezent tot într-un asemenea dosar penal.

La DIICOT – B.T. Vaslui, aşa cum a declarat această instituţie, acest inculpat mai are pusă în mişcare acţiunea penală, faţă de încercarea de a o scoate fraudulos din ţară pe victima minoră OD A, care a fugit din Centrul de plasament, unde era internată pentru a o duce în străinătate.

Părţile vătămate minore au mai fost traficate de inculpatul R V, ulterior acesta fiind trimis în judecată sub control judiciar, în dosarul penal nr. 927/89/2014 aflat pe rolul Tribunalului Vaslui.

Declaraţiile date în prezenta cauză de părţile vătămate minore, indica cu certitudine faptul că acest inculpat şi-a continuat activitatea infracţională şi după trimiterea sa în judecată şi înlocuirea măsurii de arest preventiv cu cea a controlului judiciar de Tribunalul Vaslui.

Este vădită situaţia că cele trei părţi vătămate minore au declarat în faţa organelor de urmărire penală la DIICOT – B.T.Vaslui adevărul, întrucât la acel moment, inculpatul R V era arestat preventiv, deci fără posibilitatea de a le influenţa negativ în declaraţiile date în prezenţa avocaţilor desemnaţi din oficiu.

Ulterior încă, după înlocuirea stării de arest preventiv a inculpatului R V, cu măsura preventivă a controlului judiciar, acesta deşi avea interzis a lua legătura cu cele trei victime minore, le-a determinat să îşi schimbe declaraţiile date iniţial, afirmând că aceste declaraţii date iniţial au fost obţinute sub presiuni fizice şi psihice şi nu reprezintă adevărul.

Influenţa exercitată de inculpatul R V asupra celor trei părţi vătămate minore, s-a concretizat şi prin aceea că inculpatul le-a primit din nou pe acestea să stea la locuinţa sa, deşi i se interzisese acest lucru prin încheierea Tribunalului Vaslui. Cu acest prilej, au fost negativ influenţate de inculpat cele trei victime minore.

Un aspect important şi care evidenţiază caracterul mincinos al declaraţiilor efectuate de cele trei victime minore la Tribunalul Vaslui, cu ocazia audierii este şi faptul că victima minoră BR indică faptul că ea nu a ar fi fost traficată de inculpatul R V,  deşi faţă de inculpat nu se reţine acest aspect în actul de acuzare.

…………………………………………………………………………

Astfel, analizând probele  administrate atât la urmărirea penală cât şi în cursul cercetării judecătoreşti, instanţa va constata vinovăţia inculpatului  R V, privind comiterea a trei infracţiuni de trafic de minori prevăzute de art. 211 alin. 1, 2 Cod penal,  cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal şi art. 41 alin. 1 Cod penal, având ca părţi vătămate minore pe numitele………...

La aplicarea acestor pedepse conform art. 74 alin. 1 Noul cod penal, instanţa va avea în vedere faptul că inculpatul a avut o atitudine necorespunzătoare pe parcursul procesului penal, negând comiterea acestor infracţiuni, încercând şi chiar reuşind să determine pe cele trei părţi vătămate minore, foarte vulnerabile din toate punctele de vedere să îşi schimbe în favoarea sa declaraţiile date anterior la urmărirea penală, cu scopul sustragerii de la răspunderea penală pentru comiterea infracţiunilor pentru care în prezent este judecat, faptul că este recidivist, fiind anterior condamnat de trei ori pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, la pedepse privative de libertate, cu executare efectivă în regim de detenţie.

Astfel, după ce anterior inculpatul a fost condamnat definitiv, acesta a fost liberat condiţionat, cu rest de pedeapsă neexecutat, după care din nou, cu intenţie,  a trecut din nou la comiterea de noi infracţiuni, ceea ce atestă o perseverenţă infracţională deosebită şi un pericol pentru ordinea publică sporit.

La individualizarea judiciară a pedepselor aplicate inculpatului se va mai avea în vedere şi faptul că acesta, profitând de starea de vulnerabilitate a celor trei părţi vătămate minore, întrucât acestea proveneau din familii foarte modeste, cu venituri foarte mici, erau în abandon şcolar, nu lucrau şi nu aveau posibilităţi reale de a se întreţine, fiind şi fugite de la domiciliul părinţilor sau din Centrul de plasament pentru minori, a profitat  pe deplin de această vulnerabilitate a acestora şi prin faptul că le-a găzduit şi le-a oferit, contra unor prestaţii de natură sexuală din partea acestora, posibilitatea de a pleca în străinătate pentru a practica prostituţia în favoarea sa sau chiar în România, în Bucureşti sau alte oraşe mari, arătând  că le poate oferi un trai mai bun, venituri mai mari din prostituţia practicată de acestea prin intermediul său şi pentru sine.

Inculpatul a încercat şi chiar a reuşit  a influenţa părţile vătămate minore, victime ale infracţiunii  de trafic de persoane, pentru care acesta este inculpat în cauză, să depună plângeri penale împotriva poliţiştilor sau a procurorului care a efectuat ancheta judiciară în cauză în faza de urmărire penală. Reaudiate, victimele  minore au retractat ulterior cele reclamate împotriva poliţiştilor şi a procurorului, arătând că au formulat aceste plângeri sub influenţa negativă a acestui inculpat, care le-a impus acest lucru, prin acordarea din nou de găzduire, prin furnizarea de hrană şi prin promisiuni de a le scoate din ţară pentru a practica pentru acesta în continuare prostituţia în favoarea sa.

Prin comiterea acestor  trei infracţiuni de către inculpat, acesta a adus o atingere gravă relaţiilor sociale care protejează minorii de aspectele negative, din societate de persoanele care, profitând  de vulnerabilitatea  acestora, îi folosesc pentru obţinerea de venituri materiale importante, la practicarea prostituţiei de la o vârstă fragedă.

Astfel, se va aplica inculpatului următoarele pedepse: în baza art. art. 211 alin. 1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, câte o pedeapsă de 6 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n  Cod penal „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de părţile vătămate minore………. pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori.

În baza art. art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1 lit. b şi art. 45 alin. 3 lit. a Cod penal, va dispune contopirea acestor trei pedepse principale şi complementare aplicate inculpatului RV, urmând ca acesta să execute pedeapsa rezultantă 10 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de părţile vătămate minore  Cod penal.

Pe durata executări pedepsei închisorii, conform art. 65 alin. 1 Cod penal, va interzice inculpatului RV drepturile prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de părţile vătămate minore  Cod penal.

Interzicerea, ca pedeapsă accesorie şi complementară a drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 Noul Cod penal este în acord cu dispoziţiile art. 53 din Constituţia României, care impune  restrângerea exercitării unor drepturi de cei care se fac vinovaţi de comiterea unor infracţiuni grave, care lezează  relaţiile sociale protejate de legea penală, în scopul apărării ordinii publice sau a moralei publice. Această restrângere de drepturi a inculpatului, este numai temporară, fiind necesară într-o societate democratică pentru prevenirea comiterii de noi infracţiuni, dar şi ca urmare a nedemnităţii inculpatului de a mai exercita dreptul de tutore sau curator, a pericolului pentru ordinea publică, de a deţine, purta sau folosi orice categorie de arme de cei care au fost condamnaţi la pedeapsa cu închisoarea, cât şi de a ocupa o demnitate publică sau o altă funcţie publică precum şi de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. Această interzicere a acestor drepturi privind ocuparea de funcţii şi de demnităţi publice este justificată de faptul că inculpatul, prin infracţiunile pe care le-a comis,  nu se face demn în ocuparea acestora, fiind necesară o anumită statură morală, o conduită  şi o integritate acelor care trebuie să se ocupe aceste funcţii şi demnităţi, pe care acest inculpat şi-a pierdut-o prin infracţiunile comise.

Totodată, inculpatului  R V  îi este interzis a comunica cu cele 3 victime minore,  în scopul protejării acestora, de la eventualele influenţe negative pe care le-ar putea avea inculpatul cu scopul de a schimba declaraţiile date de acestea în cursul acestui proces penal.

În cauza CEDO, Hirst contra Marii Britanii, se recunoaşte dreptul instanţelor de judecată de a aplica, pentru o durată limitată, o interzicere a exercitării unor drepturi de către condamnat, în legătură strânsă cu infracţiunea comisă.

În baza art. 399 alin. 1, art. 404 alin. 4 lit. b  Cod procedură penală, va menţine măsura privativă de libertate a controlului judiciar luată faţă de inculpatul Rusu Viorel, până la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe penale.

Va lua act că părţile vătămate minore nu s-au constituit în cauză părţi civile faţă de inculpatul Rusu Viorel.

În baza art. 146 alin. 3 Cod procedură penală, se va  dispune conservarea prin arhivare o dată cu dosarul cauzei la sediul Tribunalului Vaslui, în loc special amenajat, cu asigurarea confidenţialităţii a suporturilor materiale privind înregistrările efectuate în cauză în cursul urmăririi penale de către organul de urmărire penală DIICOT – ST Vaslui.

În baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare  va dispune prelevarea probelor biologice de la inculpaţii R V şi D R,  în vederea introducerii profilelor genetice in S.N.D.G.J. după rămânerea definitivă a prezentei sentinţe penale.

În baza art. 272, 274 Cod procedură penală, va obliga pe inculpatul R V la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 1925 lei, din care suma de 1000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat în faza de urmărire penală, 500 lei cheltuieli judiciare avansate de stat la cercetarea judecătorească şi suma de 425 lei, reprezentând onorariile avocaţilor desemnaţi din oficiu, pentru asistenţa juridică a acestui inculpat şi a părţilor vătămate minore.

În baza art. 272, 274 Cod procedură penală, va  obliga pe inculpatul D R  la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 3225 lei, din care suma de 2000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat în faza de urmărire penală, 500 lei cheltuieli judiciare avansate de stat la cercetarea judecătorească şi suma de 725 lei, reprezentând onorariile avocaţilor desemnaţi din oficiu, pentru asistenţa juridică a acestui inculpat şi a părţilor vătămate minore.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge ca nefondată cererea de schimbare a încadrării juridice formulate în baza art. 386 alin. 1 Cod procedură penală, de inculpatul D R, prin avocat, din 6 infracţiuni de trafic de minori prevăzute de art. 211 alin. 1, 2 Cod penal în 6 infracţiuni de proxenetism prevăzute de art. 213 alin. 1, 3 Cod penal.

Condamnă inculpatul D R, fiul lui, recidivist, în prezent deţinut în Penitenciarul Vaslui, astfel:

Pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori prevăzută de art. 211 alin. 1,2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, la o pedeapsă de 8 ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de partea vătămată  minoră ODA” Cod penal în dauna părţii vătămate O D A.

Pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori prevăzută de art. 211 alin. 1,2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, la o pedeapsă de 8 ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de partea vătămată  minoră M G M” Cod penal în dauna părţii vătămate M G M.

Pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori prevăzută de art. 211 alin. 1,2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, la o pedeapsă de 8 ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de partea vătămată  minoră T E” Cod penal în dauna părţii vătămate T E.

Pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori prevăzută de art. 211 alin. 1,2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, la o pedeapsă de 8 ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de partea vătămată  minoră S Ş La” Cod penal în dauna părţii vătămate S Ş L.

Pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori prevăzută de art. 211 alin. 1,2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, la o pedeapsă de 8 ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de partea vătămată  minoră P C G” Cod penal în dauna părţii vătămate P C G.

Pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori prevăzută de art. 211 alin. 1,2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, la o pedeapsă de 8 ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de partea vătămată  minoră B R” Cod penal în dauna părţii vătămate B R.

Conform art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1 lit. b şi art. 45 alin. 3 lit. a Cod penal, dispune contopirea acestor pedepse principale şi complementare aplicate inculpatului D R, urmând ca acesta să execute pedeapsa rezultantă 21 ani şi 4 luni închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de părţile vătămate minore  Cod penal.

Pe durata executări pedepsei închisorii, conform art. 65 alin. 1 Cod penal, interzice inculpatului D R drepturile prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de părţile vătămate minore  .

În baza art. 399 alin. 1, art. 404 alin. 4 lit. b  Cod procedură penală, menţine starea de arest preventiv luată faţă de inculpatul D R, până la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe penale.

Conform art. 404 alin. 4 lit. a Cod procedură penală şi art. 72 alin. 1 Cod penal, dispune deducerea din durata pedepsei închisorii aplicate inculpatului D R, perioada de reţinere şi arest preventiv, începând de la data de 29.10.2014 la zi.

În baza art. 22 Cod procedură penală, ia act că partea vătămată Onici Dumitra Andreea a renunţat la pretenţiile civile formulate în cauză, faţă de inculpatul Duţă Radu.

În baza art. 19, 20, 25 şi 404 alin. 1 Cod procedură penală şi art. 1349, 1357, 1358, 1381, 1385, 1386, 1389 şi 1391 Cod civil, admite cererea formulată de partea vătămată minoră MG M şi obligă inculpatul D R la plata către aceasta, a sumei de 5000 lei, cu titlu de daune morale.

Conform art. 276 Cod procedură penală, obligă inculpatul D R la plata sumei de 1200 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare către partea civilă MGM, reprezentând onorariu avocat ales de aceasta în cursul procesului.

Condamnă inculpatul RV, fiul lui, astfel:

Pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori prevăzută de art. 211 alin. 1 şi 2 Cod penal, la o pedeapsă de 6 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de partea vătămată  minoră T E” Cod penal în dauna părţii vătămate T E.

Pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori prevăzută de art. 211 alin. 1,2 Cod penal, la o pedeapsă de 6 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de partea vătămată  minoră ODA” Cod penal în dauna părţii vătămate OD A.

Pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori prevăzută de art. 211 alin. 1,2 Cod penal, la o pedeapsă de 6 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de partea vătămată  minoră S Ş L” Cod penal în dauna părţii vătămate S Ş L.

Conform art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1 lit. b şi art. 45 alin. 3 lit. a Cod penal, dispune contopirea acestor pedepse principale şi complementare aplicate inculpatului R V, urmând ca acesta să execute pedeapsa rezultantă 10 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de părţile vătămate minore  .

În baza art. 399 alin. 1, art. 404 alin. 4 lit. b  Cod procedură penală, menţine măsura privativă de libertate a controlului judiciar luată faţă de inculpatul RV, până la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe penale.

Pe durata executări pedepsei închisorii, conform art. 65 alin. 1 Cod penal, interzice inculpatului R V drepturile prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a  „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, lit. b. „ dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, lit. h „ dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, lit. k „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, lit. n „ dreptul de a comunica şi de a se apropia de părţile vătămate minore  .

Ia act că părţile vătămate minore nu s-au constituit în cauză părţi civile faţă de inculpatul R V.

În baza art. 146 alin. 3 Cod procedură penală, dispune conservarea prin arhivare o dată cu dosarul cauzei la sediul Tribunalului Vaslui, în loc special amenajat, cu asigurarea confidenţialităţii a suporturilor materiale privind înregistrările efectuate în cauză în cursul urmăririi penale de către organul de urmărire penală DIICOT – ST Vaslui.

În baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare  dispune prelevarea probelor biologice de la inculpaţii,  în vederea introducerii profilelor genetice in S.N.D.G.J. după rămânerea definitivă a prezentei sentinţe penale.

În baza art. 272, 274 Cod procedură penală, obligă pe inculpatul R V la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 1925 lei, din care suma de 1000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat în faza de urmărire penală, 500 lei cheltuieli judiciare avansate de stat la cercetarea judecătorească şi suma de 425 lei, reprezentând onorariile avocaţilor desemnaţi din oficiu, pentru asistenţa juridică a acestui inculpat şi a părţilor vătămate minore .

În baza art. 272, 274 Cod procedură penală, obligă pe inculpatul D R  la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 3225 lei, din care suma de 2000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat în faza de urmărire penală, 500 lei cheltuieli judiciare avansate de stat la cercetarea judecătorească şi suma de 725 lei, reprezentând onorariile avocaţilor desemnaţi din oficiu, pentru asistenţa juridică a acestui inculpat şi a părţilor vătămate minore.

Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 12 mai 2015.

Preşedinte,

Grefier,