Majorare pensie

Sentinţă civilă 2282 din 04.05.2021


Cod ECLI X

Dosar nr. X

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA CRAIOVA

SECŢIA A II-A CIVILĂ

SENTINTA CIVILA NR. X

Şedinţa publică din data de X

Completul compus din:

PREŞEDINTE: X

GREFIER: X

 

Pe rol, soluţionarea cererii formulate de reclamantul Y, în contradictoriu cu pârâta  Z, având ca obiect majorare pensie de întreţinere.

Dezbaterile au avut loc în şedinţa publică din data de ..., fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, care face parte integrantă din prezenta, dată la care instanţa, având nevoie de timp pentru a delibera a amânat pronunțarea la data de azi, când:

INSTANȚA,

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la data de ... pe rolul acestei instanţe sub nr. ...., reclamantul Y, în calitate de reprezentant legal al minorilor A, născută la ..., B, născută la data de ..., şi C, născut la data de ..., a chemat în judecată pe pârâta Z, solicitând instanţei ca, prin sentinţa ce se va pronunţa, să fie obligată pârâta la plata pensiei de întreţinere majorate pe care o datorează minorilor, de la suma stabilită prin sentința civilă nr. .... din data de ..., pronunțată de Judecătoria Craiova în dosarul nr. ...., la cota de ½ din salariul net realizat de pârâta.

În motivarea în fapt a cererii formulate, reclamantul a învederat că prin sentința civilă nr. ...., pronunțată de Judecătoria Craiova în dosarul nr. ...., s-a dispus obligarea pârâtei la plata pensiei de întreținere în cuantum de .... lei, reprezentând ½ din salariul net realizat  de pârâta ca angajată a ...., lunar, începând cu data de ..., până la intervenirea unei cauze legale de modificare.

S-a mai precizat că situația de fapt avută în vedere de instanță la data pronunțării sentinței civile cu pricina s-a schimbat, în sensul că, pe de o parte, pârâta realizează în prezent venituri mult mai mari, iar nevoile celor 3 minori au crescut.

De asemenea, s-a menționat că veniturile mai mari ale pârâtei rezultă și din orele suplimentare efectuate de aceasta, motiv pentru care, în principal, s-a solicitat ca majorarea pensiei să vizeze cota de ½ din salariul realizat de pârâta, aceasta având venituri diferite de la lună la lună.

Totodată, s-a învederat că, astfel cum rezultă din somația emisă la data de ... către societatea unde pârâta lucrează, există mai multe executări silite declanșate împotriva acesteia, executări silite care la momentul actual au creat un blocaj în plata pensiei de întreținere.

În drept, reclamantul a invocat prev. art. 499, art. 525, art. 529 C.civ.

În dovedire, a solicitat încuviințarea probei cu înscrisuri, solicitând și emiterea unei adrese către ..., locul de muncă al pârâtei, în vederea comunicării la dosarul cauzei a unei adeverințe în care să se evidențieze veniturile totale realizate de pârâta în ultimele 6 luni.

Reclamantul a alăturat cererii înscrisurile de la filele ..., ulterior depunând, cu cererea precizatoare de la .... – fila ..., înscrisurile de la filele  .....

Cererea a fost legal timbrată cu suma de 20 lei, conform art. 15 din OUG 80/2013, astfel cum rezultă din chitanța seria ....nr.... din data de .... – fila .....

La data de ..., pârâta a depus la dosar întâmpinare, solicitând admiterea acțiunii formulate de reclamant.

În motivare, pârâta a precizat că, prin sentința nr. ...., pronunțată în dosarul nr. ... de către Judecătoria Craiova, s-a dispus obligarea sa la plata pensiei de întreținere în cuantum de ... lei, reprezentând ½ din salariul net realizat de aceasta, începând cu data de ..., până la intervenirea unei cauze legale de modificare. Pârâta a precizat că în continuare are calitatea de angajată a .... și a precizat că este de acord cu admiterea acțiunii în raport cu cota de ½ din veniturile sale nete.

În drept, pârâta a invocat prev. art. 205 C.pr.civ.

În dovedire, aceasta nu a solicitat încuviințarea de probe.

La termenul din ..., instanța a dispus emiterea unei adrese către locul de muncă al pârâtei pentru comunicarea adeverinței cu veniturile acesteia pe ultimele 6 luni anterioare introducerii acțiunii, defalcate pe fiecare lună, solicitând și comunicarea mediei acestor venituri.

La data de ... și ..., s-a depus la dosar răspunsul angajatorului pârâtei cu privire la veniturile acesteia.

La termenul din ..., instanța a reținut cauza în pronunțare și, având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunțarea la data de ....

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

În fapt, prin cererea de chemare în judecată, reclamantul Y, tatăl minorilor A, născută la ..., B, născută la data de ..., şi C, născut la data de ..., în calitate de reprezentant legal al acestora, a chemat în judecată pe pârâta Z, mama minorilor, solicitând instanţei obligarea pârâtei la plata unei pensii de întreţinere majorate de la suma de .... lei, pentru toți cei trei minori, ce s-a stabilit prin sentinţa civilă nr. ...., pronunţată de Judecătoria Craiova, în dosarul nr. ... – filele ..., la cota de ½ din veniturile nete lunare ale pârâtei, învederând instanței, în esență, că veniturile pârâtei fluctuează de la o lună la alta, acesta fiind motivul pentru care se solicită stabilirea pensiei de întreținere în cota reprezentând plafonul maxim prevăzut de lege pentru cei trei copii, iar nu într-un cuantum reprezentat de o sumă fixă, aceeași cotă de 1/2 fiind avută în vedere de instanță la stabilirea pensiei anterioare de întreținere, însă prin individualizarea sumei corespunzătoare acesteia.

Pârâta, prin întâmpinare, a solicitat, de asemenea, admiterea cererii de chemare în judecată formulată de reclamant, cu consecința stabilirii pensiei de întreținere în favoarea minorilor la un cuantum de ½ din veniturile sale lunare nete.

Instanţa reţine că minorii A, născută la ..., B, născută la data de ..., şi C, născut la data de ..., sunt copiii pârâtei Z, astfel cum rezultă din certificatele de naştere ale acestora, seria ... nr.... – fila ...., seria ... nr. .... – fila ..., seria ... nr. .... – fila ..., locuința minorilor fiind stabilită la tată, conform sentinței civile nr. ...., pronunţată de Judecătoria Craiova, în dosarul nr. .... – fila .... verso.

Instanța mai reține că, la momentul actual, minora A are vârsta de ... ani, iar minorii B şi C au vârsta de ... ani, nevoile acestora crescând de la data pronunțării sentinței civile nr. ...,  de Judecătoria Craiova, în dosarul nr. ..., modificându-se considerabil, între timp, și veniturile pârâtei, care realizează, pe lună un venit mediu net în cuantum de .... lei, fără alte bonusuri sau prime.

De asemenea, pârâta a beneficiat în lunile ...., de alte patru venituri cu titlu de bonusuri și prime, al căror cuantum mediu net pe durata a șase luni este de .... lei.

Observând adresa nr. ...., a angajatorului pârâtei, societatea ..., instanța reține ca fiind întemeiate susținerile reclamantului în sensul că veniturile lunare nete ale pârâtei prezintă fluctuații considerabile, sens în care instanța reține ca fiind justificată atât solicitarea acestuia în sensul de a se majora pensia de întreținere în favoarea minorilor, dar și de a se stabili cuantumul acestei pensii prin indicarea unei fracții, raportate la plafonul prevăzut de lege, iar nu a unei sume fixe, pentru a asigura, deopotrivă, atât adaptarea cuantumului pensiei de întreținere la nevoile curente ale minorilor, dar și adaptarea acestui cuantum la posibilitățile efective de plată ale pârâtei, respectiv la veniturile curente ale acesteia, din fiecare lună.

Totodată, instanța reține că, în prezenta cauză, pârâta și-a manifestat în mod expres acordul, în întâmpinare, cu privire la stabilirea pensiei de întreținere în favoarea celor trei minori, la un cuantum de ½ din veniturile lunare nete ale pârâtei, reprezentând plafonul maxim prevăzut de lege, fără indicarea unei sume fixe.

În drept, potrivit art. 516 alin. (1) C.civ., obligația de întreținere există între rudele în linie dreaptă.

Totodată, potrivit art. 524 C.civ., are drept de întreținere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreține din munca sau bunurile sale.

În temeiul art.529 alin. (1) C.civ, întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti, acest text de lege stabilind şi un plafon al pensiei, astfel: când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

Astfel, plafonul maxim pentru pensia de întreţinere ce s-ar putea plăti împreună tuturor celor trei minori este în cuantum de ½ din veniturile nete lunare ale pârâtei, fiecăruia dintre cei trei minori revenindu-le câte o cotă de 1/6 din veniturile nete lunare ale mamei lor.

De asemenea, conform art. 531 alin. (1) C.civ., dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.

În ceea ce privește incidența acestor dispoziții legale în cauza dedusă judecății, instanța reiterează faptul că veniturile nete ale pârâtei, lunare, sunt într-un cuantum de aproximativ ....lei, fără alte bonusuri sau prime, iar în lunile ...., pârâta a beneficiat de alte sume de bani cu titlu de bonusuri și prime, al căror cuantum mediu net pe durata de referință este de ... lei, aceste aspecte rezultând din adresa nr... a angajatorului pârâtei, depusă la dosar, însă veniturile pârâtei fluctuează considerabil de la o lună la alta.

De asemenea, instanța reține că minorii reprezentanți în prezenta cauză de tatăl său au vârsta de ...– minora A, respectiv de .... ani - minorii B şi C, nevoile acestora implicând, la momentul actual, pe lângă hrană și haine corespunzătoare procesului relativ rapid de creștere al acestora în raport cu vârsta, și alte instrumente și rechizite corespunzătoare vârstei, educării lor și formării deprinderilor sociale necesare în raport cu vârsta lor, minorii fiind necesar a fi susținuți în procesul de creștere și educare nu numai de părintele la care locuiesc, respectiv de tatăl acestora, ci și de celălalt părinte, mama lor.

Dat fiind faptul că tatăl minorilor le asigură, în natură, acestora, contribuția sa la procesul de creștere și educare, instanţa reţine că se justifică majorarea pensiei de întreţinere pe care o primesc minorii din partea mamei lor, dată fiind vârsta acestora şi etapa educaţională în care se află, fiind nevoie și de implicarea financiară a mamei copiilor în ceea ce priveşte cheltuielile pe care educaţia acestora o presupune.

Instanța mai reține că părțile au ajuns la o înțelegere cu privire la plata pensiei de întreținere de către pârâtă prin raportare la plafonul maxim prevăzut de lege, de ½ din veniturile nete lunare ale pârâtei, în raport cu cei trei copii,  instanța  apreciind că suma de bani ce rezultă din stabilirea pensiei de întreținere în acest mod este de natură a satisface în mod proporțional nevoile copiilor, venind să completeze, în mod corespunzător, contribuția tatălui minorilor la cheltuielile de creștere și educare ale acestora.

Având în vedere aceste aspecte, instanţa va admite acţiunea formulată de reclamantul Y, în calitate de reprezentant legal al minorilor A, născută la ...., B, născută la data de ...., şi C, născut la data de ...., în contradictoriu cu pârâta Z, având ca obiect majorare pensie de întreținere și o va obliga pe pârâta Z la plata unei pensii de întreţinere majorate în favoarea minorilor A, născută la ..., B, născută la data de ...., şi C, născut la data de ..., în cuantum total de 1/2 din veniturile lunare nete realizate de pârâta (câte 1/6 din venitul lunar net al pârâtei pentru fiecare minor), începând cu data introducerii prezentei acţiuni (....) şi până la intervenirea unei cauze legale de modificare sau încetare a obligaţiei de întreţinere.

În ceea ce priveşte data de la care pârâta urmează să plătească pensia de întreţinere, instanţa va face aplicarea dispoziţiilor art.532 alin. (1) C.civ, potrivit cărora pensia se datorează de la data cererii de chemare în judecată, anume de la data de 06.04.2021, când acţiunea a fost înregistrată pe rolul instanței.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

Admite acțiunea formulată de reclamantul Y, CNP ..., domiciliat în ...., în calitate de reprezentant legal al minorilor A, născută la ..., B, născută la data de ..., şi C, născut la data de ...., în contradictoriu cu pârâta Z, CNP ..., domiciliată în ...., având ca obiect majorare pensie de întreținere.

Obligă pe pârâta Z la plata unei pensii de întreţinere majorate în favoarea minorilor A, născută la ..., B, născută la data de ..., şi C, născut la data de ...., în cuantum total de 1/2 din veniturile lunare nete realizate de pârâta (câte 1/6 din venitul lunar net al pârâtei pentru fiecare minor), începând cu data introducerii prezentei acţiuni (...) şi până la intervenirea unei cauze legale de modificare sau încetare a obligaţiei de întreţinere.

 Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Craiova.

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei astăzi, .....

 PREŞEDINTE,

XGREFIER,

X

Red./Tehnored.Jud.X

Ex.X

Operator de date cu caracter personal nr. X

Domenii speta