Temeiul de drept al arestării preventive prevăzut de art. 148 lit. d Cod procedură penală

Hotărâre 50/R din 10.05.2006


Temeiul de drept al arestării preventive prevăzut de art. 148 lit. d Cod procedură penală

Constată că, prin încheierea din 4 mai 2006, pronunţată în dosarul penal nr.1034/2006, Tribunalul Braşov a dispus prelungirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor C. G. şi P. A. pe o durată de 30 de zile, respectiv de la data de 7 mai 2006 până la data de 5 iunie 2006 inclusiv. Prin aceeaşi încheiere au fost respinse cererile inculpaţilor, de înlocuire a arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

S-a motivat că temeiurile care au determinat arestarea iniţială impun în continuare privarea de libertate a inculpaţilor şi că urmărirea penală a putut fi finalizată din motive obiective, fiind necesară efectuarea unor acte de urmărire penală.

Împotriva acestei hotărâri au declarat recurs inculpaţii solicitând casarea ei şi respingerea propunerii de prelungire a arestării preventive, motivând că temeiurile iniţiale au încetat să mai existe. Apărătorul inculpatului C. G. a invocat şi starea de sănătate a acestuia, bolile de care suferă făcându-l să nu suporte regimul de deţinere.

Recursurile sunt nefondate.

Inculpaţii au fost arestaţi preventiv la data de 9 martie 2006, P. A. pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi luare de mită, prevăzute de art. 246 Cod penal şi, respectiv, art. 254 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 6 şi 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 , iar C. G. pentru infracţiunile de complicitate la infracţiunile de mai sus, prevăzute de art.26 rap. la art. 246 Cod penal şi art. 26 rap. la art. 254 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 6 şi 7 alin. 1 din  Legea nr. 78/2000. S-a reţinut că, în calitate de agenţi de poliţie, au pretins de la denunţătorul C. D. sume de bani şi băuturi alcoolice pentru a nu-i întocmi dosar penal relativ la săvârşirea unor infracţiuni la regimul siguranţei rutiere. Temeiurile arestării le-au constituit cazurile prevăzute în art. 148 lit. d şi h Cod procedură penală, respectiv există date suficiente că inculpaţii au încercat să zădărnicească aflarea adevărului prin influenţarea martorului P. F. S. şi pentru infracţiunile săvârşite legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani, existând probe certe că lăsarea lor în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică. Pentru inculpatul C. G. s-a reţinut şi cazul prevăzut în art. 148 lit. e Cod procedură penală, acesta săvârşind din nou o infracţiune.

Măsura a fost prelungită de două ori, de fiecare dată cu câte 30 de zile, ultima oară prin încheierea atacată.

Deşi prima instanţă a reţinut că subzistă toate temeiurile care au determinat luarea arestării, este de observat că temeiul prevăzut în art. 148 lit. d Cod procedură penală a încetat să mai existe, atâta vreme cât martorul P. F. S. a fost deja ascultat.

În schimb, temeiul prevăzut în art.148 lit. h Cod procedură penală, pentru ambii inculpaţi, şi cel prevăzut în art.148 lit. e Cod procedură penală, pentru inculpatul C. G., impun în continuare privarea de libertate a inculpaţilor care, în funcţiile deţinute, de agenţi de poliţie, au săvârşit infracţiuni de corupţie, fapte care au o deosebită rezonanţă în rândul opiniei publice. Pe de altă parte, urmărirea penală nu a fost finalizată înăuntrul duratei arestării din motive obiective, fiind necesară efectuarea unor acte procesuale şi procedurale.

Susţinerea apărătorului inculpatului C. G., că bolile de care suferă acesta îl pun în imposibilitate de a suporta regimul de deţinere, nu poate fi primită. Potrivit art. 139 alin. 7 Cod procedură penală, revocarea arestării preventive datorită bolii de care suferă inculpatul arestat preventiv poate fi dispusă numai dacă se constată, pe baza unei expertize medico-legale, că aceasta nu poate fi tratată în reţeaua medicală a Direcţiei Generale a Penitenciarelor.

Aşa fiind, în baza art. 385/15 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, se vor respinge recursurile, urmând ca, în temeiul art.192 alin.2 Cod procedură penală, fiecare inculpat să fie obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.

(Încheierea penală nr.50/R din 10 mai 2006 )

Domenii speta