Legea 678/2001

Sentinţă penală 4 din 19.01.2012


Sentinta penala nr. 4

Data :19.01.2012

Autor: Trandafirescu Zinica

Domeniu asociat:  Legea 678/2001

Prin rechizitoriul nr142/D/P/2011 al DIICOT - SERVICIUL TERITORIAL PLOIESTI s-a dispus trimiterea în judecata a inculpatilor:

- G.F.Y.,pentru savârsirea infractiunilor de initiere a unui grup infractional organizat si trafic de persoane (minori) în forma continuata si în concurs real, fapte prevazute si pedepsite de art. 7 al 1 din Legea 39/2003, art.13 al 1 si 3 teza I din Legea nr.678/2001 cu aplic. art. 41 al 2 C.P. cu aplic. art. 33 lit. a c.p., constând în aceea ca în anul 2011 a initiat si coordonat activitatea unui grup infractional organizat la care au aderat si B. D.C. , N.A.G. , A.M., grupare profilata pe comiterea infractiunii de trafic de minori si în cadrul acestui grup, în anul 2011 , în baza unei rezolutii infractionale unice , a recrutat , transportat si cazat minori ( dintre care C.C. B., R.A.G. , Z. I.S., în vederea exploatarii sexuale sau obligarea la practicarea cersetoriei sau a unor acte de furt activitate ce urma a se desfasura pe teritoriul României si Spaniei .

-  G. M. A., pentru savârsirea infractiunilor de aderare la un grup infractional organizat si trafic de persoane (minori) în forma continuata si în concurs real, fapte prevazute si pedepsite de art. 7 al 1 din Legea 39/2003, art.13 al 1 si 3 teza I din Legea nr.678/2001 cu aplic. art. 41 al 2 C.P. cu aplic. art. 33 lit. a c.p., constând în aceea ca : in anul 2011 a aderat la un grup infractional organizat initiat si condus de G. Y., grupare profilata pe comiterea infractiunii de trafic de minori si, în cadrul acestui grup , în anul 2011, în baza unei rezolutii infractionale unice , a recrutat , transportat si cazat minori  ( printre care C.C. B. , R.A.G. , Z. I. S. ) , în vederea exploatarii sexuale sau obligarea la practicarea cersetoriei ori a unor acte de furt , activitate ce urma a se desfasura pe teritoriul României si Spaniei .

B. D. C., pentru comiterea infractiunilor art. 7 al 1 din Legea 39/2003, art.13 al 1 si 3 teza I din Legea nr.678/2001 cu aplic. art. 41 al 2 C.P. cu aplic. art. 33 lit. a c.p.., constând în aceea ca în anul 2011 a aderat la un grup infractional organizat initiat si coordonat de catre G.A. M. la care au aderat si G. Y. , N. A. G. , grupare profilata pe comiterea infractiunii de trafic de minori si în cadrul acestui grup , în anul 2011 , în baza unei rezolutii infractionale unice , a recrutat, transportat si cazat minori ( dintre care C. C. B.,R.A. G. si Z. I.S. în vederea exploatarii sexuale sau obligarea la practicarea cersetoriei sau a unor acte de furt, activitate ce urma a se desfasura pe teritoriul României si Spaniei .

N.A. G.,  pentru comiterea infractiunilor art. 7 al 1 din Legea 39/2003 cu aplicarea art 99 si urm Cp , art.13 al 1 si 3 teza I din Legea nr.678/2001 cu aplic. Art 99 si urm  Cp . cu aplicarea  art. 33 lit. a c.p., constând în aceea ca în anul 2011 a aderat la un grup infractional organizat initial si coordonat de catre G. Y. la care au aderat si B. D.C. , G. A. M., grupare profilata pe comiterea infractiunii de trafic de minori si în cadrul acestui grup, în toamna anului 2011 a recrutat si cazat - o pe minora R.A.G. în vederea exploatarii sexuale activitate ce urma a se desfasura pe teritoriul României si Spaniei .

Parchetul de pe langa ICCJ SERVICIUL TERITORIAL PLOIESTI a retinut ca inc. G.F.Y.a initiat la Madrid în vara anului 2011grupul infractional organizat si a coordonat activitatea membrilor retelei.

Rolul inculpatei în cadrul acestei retele a fost subliniat atât de catre doi dintre membrii gruparii, de catre victimele recrutate în vederea exploatarii cât si de convorbirile telefonice interceptate în cauza si redate în procese verbale.

Astfel, B.D. a declarat:" Precizez ca aceasta activitate a fost planuita în principal de catre G. Y. care a supravegheat recrutarea tinerelor si careia îi spuneam ce facem, Y. fiind cea care ne coordona pe toti", iar N.A. a confirmat la aceasi data: " Dupa ce am fost audiati C. a sunat-o peY înstiintând-o despre demersurile politiei, iar dupa ce am iesit de la politie am sunat-o si eu pe ea, comunicându-i tot ce se întâmplase. Am sunat-o pe Y. atât eu cat si .i pentru ca ea ne coordona pe toti, ne-a spus ce sa declaram la politie". Aceasta ultima precizare se refera la activitatea din data de 22.09.2011, data când la Postul de Politie Bucov se prezentasera o parte din membrii retelei ( G. A., B. D. C. si N. A.) împreuna cu minora R.A. careia intentionau sa-i procure acte de identitate în vederea deplasarii în Spania:

În conditiile în care o parte din membrii familiei G. locuiau la Madrid, având ocupatii similare (asa cum rezulta din declaratia inculpatei N. A. G. si din procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate în cauza), G. Y. a hotarât ca activitatea infractionala de constrângere a victimelor  pentru a practica prostitutia sa se desfasoare în acest oras. În acest sens, N.A.G. a declarat la data de 07.11.2011: "în luna septembrie 2011 am aflat de la Y., sotul sau A.i si de la C.i, ca ei cauta tinere, pe care sa le duca în Spania pentru a se prostitua, pentru ei. Au vrut sa faca asta la Madrid pentru ca acolo au ei locurile, în strada,  aflând din discutiile cu ei ca acolo se afla parintii Y., precum si alte rude, care au tinere ce se prostitueaza pentru ei la strada".

Initial, G. Y. a discutat cu sotul sau G.A.M. stabilind linia de urmat, dupa care cei doi în vara aceluiasi an l-au recrutat pe B. D.C., persoana care urma sa gaseasca tinere pe care sa le determine prin orice mijloace sa practice prostitutia în folosul traficantilor.

Metodele vizate de catre membri grupului erau clasice: folosirea constrângerii pentru determinarea acestora la întretinerea de acte sexuale contra cost cu diversi clienti, ultima varianta presupunând implicarea lui B. D.C. care urma sa le propuna o casatorie ulterioara, motivând necesitatea obtinerii banilor ca utila pentru crearea unei bunastari a "viitoarei familii". În acest sens, victima C. B. a precizat: "Discutia referitoare la plecarea în Spania a fost purtata la început cu G. Y., care mi-a propus sa ma duc la furat în Spania..., Pentru ca am refuzat a intervenit C.i, care mi-a propus sa ne casatorim în Spania".

Similar, B.D.C. a declarat la aceeasi data: " Urma ca acestea sa se prostitueze pe strada iar banii obtinuti de ele sa împartim jumatate sotii G. si eu. Am stabilit pentru a le convinge pe tinere sa mearga cu noi în Spania sa le spunem ca mergem la furat din magazine, iar o data ajunsi la Madrid sa le bagam la strada(...) În cazul în care tinerele ar fi refuzat sa se prostitueze, Y.ar fi recurs la acte agresive pentru a le determina sa se prostitueze". În luna septembrie 2011, la acest grup infractional organizat a aderat si N.A.G., persoana cu atributii în recrutarea tinerelor, urmând ca inculpata sa primeasca acelasi procent de 50% din profitul obtinut în urma exploatarii tinerelor pe care le-ar fi recrutat .

Membri acestei retele nu au ignorat nici posibilitatea de exploatare a victimelor, prin constrângerea acestora la comiterea de fapte anti sociale (furt si cersetorie), activitati la fel de profitabile, ca si prostitutia, sens în care l-au recrutat pe minorul Z.I.

Grupul infractional organizat a fost ierarhizat, bine structurat, condus de catre G.Y.F., persoana care avea si atributii de recrutare a tinerelor, precum si de stabilire a "sarcinilor" celorlalti membrii. Sub aspect pecuniar, s-a stabilit ca pentru fiecare persoana recrutata, recrutorul sa primeasca jumatate din profitul obtinut din exploatarea acesteia, iar jumatate sa revina liderului gruparii G.F.Y.. În principal, s-a urmarit, în aceasta faza, recrutarea unor persoane, usor de manevrat, persoane care au fost cazate în locuintele inculpatilor, pentru a fi transportate ulterior în Spania, în vederea exploatarii propriu - zise. Acest aspect rezulta si din declaratia inculpatului B. D. C., data la 07.11.2011: "Urma ca aceasta sa se prostitueze pe strada, iar banii obtinuti de ele, sa-i împartim jumatate sotii G. si eu".

Infractiunea de trafic de minori s-a realizat, odata cu recrutarea si, ulterior, cazarea primei victime C. B., în vârsta de 15 ani la data respectiva, persoana despre care G. Y. s-a interesat în prealabil, având date ca minora are o situatie familiala aparte, în sensul ca nu era în relatii bune cu parintii.

Minora  a fost cazata la domiciliul inculpatilor, asa cum s-a întâmplat si cu victimele R.A.G. si Z. I. S.

Partea vatamata C.B.C., datorita circumstantelor personale, a reprezentat, în conceptia inculpatei G.Y., tipul ideal de persoana usor manevrabila.

Minora corespunde profilului psihosocial al victimei preferate de catre traficantii de persoane, aceasta fiind vulnerabila, atât social ( provine dintr-o familie organizata, cu o structura normala, însa prezinta carente disciplinare , educative, socio-afective si morale, în consecinta cu un sprijin familial redus ca supraveghere) , cât si psihologic, fiind la o vârsta când nu poate sa discearna situatiile de risc si sa prevada intentiile traficantului.

În luna septembrie 2011, C. B.  si o prietena se aflau într-un parc din zona de vest a municipiului ., împrejurare în care au fost abordate de catre G. Y. care o cunostea pe persoana ce însotea victima. Inculpata,care era împreuna cu G. A. si cu B.D., s-a interesat de situatia victimei, discutând cu aceasta despre vârsta, despre situatia familiala, i-a solicitat numarul de telefon si a asigurat-o ca daca va avea probleme cu parintii  va avea unde locui.

La insistentele inculpatului B. D.C., C. B. a ramas în noaptea respectiva în apartamentul inculpatilor G.M.A. si G.Y.,unde locuia temporar si B.D. C.. Cu privire la aceasta, victima a precizat:" În ziua respectiva, C., varul lui G.A., a zis ca îi place de mine si a zis sa ramân la ei în noaptea respectiva. Am ramas în locuinta unde se aflau G.A.M., C., Y., E.si I. si pentru ca B.C. a zis ca îi place de mine si mie îmi placea de el, am întretinut cu acesta relatii sexuale normale. Precizez ca personal i-am spus la data respectiva lui C. ca am 16 ani, dar el a insistat sa întretinem raporturi sexuale."

În ceea ce o priveste, inculpatul B.D.C. a pregatit terenul, adaptându-si comportamentul pentru a corespunde nevoilor si aspiratiilor victimei. El a stabilit o relatie pozitiva cu minora, adoptând o atitudine de afectiune, oferind comunicare si întelegere si simulând protectie pentru aceasta.

Din relatarile minorei, a reiesit faptul ca inculpata G.Y. hotara totul, ce trebuie sa faca fiecare membru al grupului infractional organizat si ea era cea care primea si împartea banii.

În urmatoarea perioada, minora a fost cazata câteva nopti în locuinta inculpatilor, B.D.C. determinând-o de fiecare data sa întretina raporturi sexuale.

Aceasta situatie a determinat tensionarea relatiilor dintre C.B. si parintii sai, împrejurare de care au profitat membrii gruparii, oferindu-i minorei posibilitatea de a locui la domiciliul inculpatilor G.Y.si G.A.si, totodata, " posibilitatea de deveni independenta financiar", urmând a se deplasa pentru aceasta în Spania.

În perioada cât a locuit împreuna cu membrii retelei, timp de aproximativ 3 saptamâni, C.C.B. a observat demersurile acestora pentru a-si atinge obiectivele stabilite, respectiv obtinerea facila a unor sume importante de bani prin mijloace ilicite. Minora a observat ca acestia nu aveau locuri de munca, sau surse financiare oneste, obtinând bani din vânzarea unor bunuri sustrase din Spania. G.Y. i-a propus minorei sa obtina bani în acelasi mod, sa plece în Spania pentru a sustrage bunuri si daca" nu merge la furat, merge la prostitutie". Pentru a convinge victima despre oportunitatea de a obtine cu usurinta bani prin aceste mijloace, inculpatul G. A. M. a insistat, relatându-i victimei ca" ...si Y.se prostituase în Spania si el accepta acest lucru chiar daca era barbatul ei", iar o parte din banii astfel obtinuti îi va reveni minorei.

Relevanta este depozitia victimei C.B.C. "Precizez ca atunci când încercau sa ma convinga sa merg cu ei în Spania am amânat aceasta plecare spunându-le ca nu am buletin, iar Y. mi-a spus ca pot face rost de un alt buletin declarând la politie ca sunt agresata sexual de tata".

Mama victimei, C. C.  precizat: "În data de 05.09.2011 fiica mea a revenit la domiciliu solicitându-mi în mod expres buletinul de identitate deoarece mi-a explicat ca doreste sa plece în Spania, unde cineva i-a gasit de lucru".

În conditiile în care minora rupsese legaturile cu parintii si lipsise foarte mult atât de la locuinta acestora cât si de la cursurile scolare, mama acesteia a anuntat politia, intervenind pentru a clarifica situatia victimei. Dupa ce, C. C. B.a revenit la domiciliul parintilor sai a mai fost cautata de G. Y. sub pretextul restituirii unor articole de îmbracaminte împrumutate, dar urmarind, în fapt, determinarea victimei de a-i însoti în Spania ( aspect care rezulta din atitudinea inculpatei care a evoluat de la modalitati prietenoase de adresare, la acte agresive), însa datorita interventiei parintilor victimei, inculpata a renuntat pentru moment.

Partea vatamata Z.I.pe fondul unei sugestibilitati si a unei naivitati crescute asteptarilor de a câstiga bani, de a achizitiona diverse lucruri vestimentare si lucruri care-i lipseau, a fost usor de ademenit de catre sotii G. ce urmareau sa-l determine la comiterea de fapte antisociale.

Minorul a fost convins sa locuiasca la domiciliul inculpatilor G. Y.a si G. A., urmând sa-i însoteasca în Spania pentru a obtine venituri prin comiterea unor fapte de cersetorie sau furturi din magazine. Initial, inculpatii au avut acceptul parintilor lui Z. I. carora G. A. le-a comunicat ca fiul lor îl va însoti în Spania pentru a avea grija de fiul minor al inculpatilor, G. E. În acest sens, martora Z. I. a precizat: ".... Y.a revenit si mi-a spus ca nu îl va pune sa cerseasca în Spania îl va pune sa aiba grija de copilul ei minor . Pentru acest motiv am revenit asupra deciziei si am fost de acord ca cei doi sa-l ia pe fiul meu în Spania cu ei. " .

Profitând de discernamântul scazut al victimei, G.A. si G. Y. l-au convins pe Z. I.sa mearga în Spania pentru a fura, iar pentru a nu pierde controlul asupra sa l-au determinat sa locuiasca la domiciliul lor pâna la parasirea tarii. În acest context, Z. I. a precizat: " Din vara anului 2011, prin luna iunie, am început sa locuiesc mai mult în apartamentul acestora de pe strada G.G. C.. În aceasta perioada A. si Y. mi-au propus sa merg cu ei în Spania pentru a fura din magazine. Cei doi mi-au spus ca din ce fur îmi vor da si mie o parte. Datorita faptului ca nu stiam sa fur din magazine i-am explicat lui A. acest lucru, însa el mi-a spus ca pot face rost de bani si daca cersesc."

Mai declara în continuare partea vatamata-minora ca  "în cursul lunii octombrie Y. mi-a spus ca trebuie sa învat sa fur din magazine întrucât în Spania se fac multi bani din furat." Desi, a recunoscut caracterul ilicit al faptei, lipsa securitatii afectiv-emotionale si materiale din cadrul familiei, a determinat minorul sa caute confortul emotional si material în grupul infractional organizat, ceea ce i-a anulat capacitatea proprie de a decide.

Întrucât, minorul s-a confruntat cu modele negative de comportament, atât în familie, dar mai ales în apropierea membrilor grupului infractional organizat, si-a însusit aceste tipuri de comportament deviant  si a preluat modele si norme imorale.

Înainte de plecarea în Spania, Z. I.S. a fost învatat cum sa procedeze pentru a intra în posesia ilegala a unor bunuri: "... în cursul lunii octombrie Y. mi-a spus ca trebuie sa învat sa fur din magazine, întrucât în Spania se fac multi bani din furat. Pentru acest motiv am mers împreuna cu ea în supermarket-ul Kaulfland vest, unde aceasta mi-a aratat ce sa fur de pe rafturi, iar eu am facut acest lucru."

Tatal minorului, Z. C. referindu-se la aceasta situatie a precizat la data de 07.11.2011: "La începutul lunii noiembrie 2011, am dat declaratie notariala la domnul notar M. prin care  îmi exprimam acordul ca fiul meu sa plece în Spania cu G. A.. Dupa ce am dat aceasta declaratie, fiul meu s-a mutat la G.A. si Y. iar eu am discutat cu cei doi aflând de la acestia ca de fapt vroiau  sa-l puna pe fiul meu sa cerseasca si sa fure pentru ei în Spania".

Dupa ce a constientizat caracterul antisocial al faptelor pentru care fiul sau era pregatit de catre membrii retelei, Z. C. nu a mai fost de acord ca fiul sau sa-i însoteasca în Spania. Cu privire la aceasta martorul a declarat: " Nu am fost de acord cu asta ( n.n. referindu-se la motivul real pentru care fiul sau urma sa paraseasca tara) motiv pentru care m-am certat cu ei. Fiul meu a continuat sa locuiasca la ei fiind batut de mai multe ori, eu fiind tot timpul plecat la munca n-am avut posibilitatea sa supraveghez copilul care era influentat de G. A. si Y.".

Referitor la partea vatamata R.A. G., parchetul a precizat ca aceasta nu este maturizata afectiv, provine dintr-o familie dezorganizata, situatii care au reprezentat pentru traficantii de persoane, membrii ai grupului infractional organizat, un mediu propice desfasurarii activitatii infractionale. Lipsa unei relatii de comunicare si atasament între parinte-copil, atitudinea parentala rece, de respingere, insuficienta supraveghere, îndrumare si control, au condus la deteriorarea relatiilor minorei cu parintii, ceea ce au determinat-o sa nu mai ceara sfatul si sa nu-si mai împartaseasca problemele si gândurile.

La momentul actiunii grupului infractional organizat asupra ei, aceasta se afla deja într-un anturaj nepotrivit, fiind îndepartata de familie si avea deja o relatie de concubinaj cu G.C. I., în prezent arestat în alta cauza.

În cazul acestei victime, inculpatii au actionat în forta pentru a o aduce la domiciliul lor, patrunzând în apartamentul în care aceasta locuia temporar si obligând-o sa-i însoteasca. Astfel, în luna septembrie 2011 N. A. G., G. Y. si B. D. C. s-au deplasat la locuinta unde fusese informata N.G. ca se afla minora si dupa ce sub un pretext oarecare au determinat-o sa le permita accesul în imobil, au constrâns-o sa-i însoteasca, motivând ca ar fi platit pentru ea 3000 euro, cumparând-o de la persoana ce o gazduia si ca urmeaza sa se prostitueze pentru ei.

Minora R.A.G. a declarat la data de 07.11.2011: "la jumatatea lunii septembrie 2011 nu-mi aduc aminte data, stiind ca prietena mea B.C. pleaca la Urziceni, am rugat-o sa-mi dea cheia de la apartamentul sau, pentru a locui acolo împreuna cu prietenul meu G.C.I. "... în momentul imediat urmator, în apartament au intrat trei femei si un barbat, am recunoscut dintre cele trei femei, pe C. persoana care participase la o bataie în Spiru Haret, liceul unde am învatat, cu doi ani în urma. Cei patru mi-au spus ca m-au cumparat cu 3000 euro de la C. si ca trebuie sa-i însotesc pentru ca le apartin si trebuie sa scoata bani cu mine, sens în care trebuia sa merg în Spania si sa ma prostituez pentru ei".

Dupa ce a fost transportata de cei trei inculpati la domiciliul familiei G. A. si Y., victima a fost permanent supravegheata., neavând posibilitatea sa se deplaseze decât însotita de unul din membri gruparii, iar în aceasta perioada inculpatii au "pregatit-o" pentru actele de prostitutie pe care trebuia sa le execute în Spania.

"Pregatirea" s-a realizat atât prin acte de constrângere, cât si prin încercarea ca B.D. C. sa-i creeze convingerea ca are sentimente de afectiune pentru ea. Cu privire la aceasta, victima a precizat: "În apartament am stat aproximativ o saptamâna timp în care acestia mi-au interzis sa ies din apartament fiind tot timpul supravegheata de unul din cei patru (n.n. referindu-se la G. Y. G. A., B. D. si N. A.). Acestia mi-au spus ca urmeaza sa plecam împreuna în Spania la Madrid unde eu voi practica prostitutia la strada sau într-un club daca reuseau sa-mi faca acte de identitate falsa,întrucât eram minora".

Pentru a putea parasi tara împreuna cu R.A. G., inculpatii au întreprins toate demersurile necesare obtinerii unor acte de identitate reale sau în conditiile în care nu s-ar fi putut a unor acte falsificate.

Sub supravegherea inculpatilor, minora a contactat-o telefonic pe mama sa, cerându-i acesteia sa o ajute în obtinerea actelor fara ai oferi vreo motivatie în convorbirea telefonica.

Ulterior, când s-au deplasat la politie, însotita de catre inculpati victima a reusit sa discute câteva minute cu mama sa, fara "asistenta" membrilor gruparii, comunicându-i situatia reala. Fiindu-i teama de un eventual comportament agresiv al inculpatilor mama victimei nu a discutat cu acestia la momentul respectiv, le-a comunicat ca le va dea acordul pentru ca fiica sa sa paraseasca tara, însa imediat ce a avut posibilitatea a înstiintat organele de politie despre ce s-a întâmplat fiicei sale, solicitând sprijin pentru a o scoate pe fiica sa din sfera de actiune a inculpatilor.

De altfel, suspiciuni cu privire la situatia victimei au fost create si lucratorilor de la evidenta populatiei din com.B. la data de 22.09.2011, unde inculpatii N. A. G. si B.D.C. au transportat-o pe victima pentru a declara ca nu are acte de identitate, în vederea procurarii unor astfel de acte. Au fost imediat sesizati lucratorii de politie din cadrul Postului de Politie B., care au luat declaratii inculpatilor, sesizând o eventuala comitere a unei infractiuni.

Parchetul a retinut aceasta situatie de fapt pe baza urmatoarelor probatorii administrate în faza de urmarire penala:

- declaratiile victimelor;

- procese-verbale si planse foto întocmite cu ocazia efectuarii de recunoasteri dupa fotografii;

-  procese verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate si înregistrate autorizat în cauza în copie certificata;

- declaratiile martorilor;

- declaratiile inculpatilor;

În faza de cercetare judecatoreasca au fost audiate partile vatamate C. B., Z. C. si R.A. în prezenta reprezentantilor legali, dar si a aparatorilor din oficiu desemnati de instanta. De asemenea la audierea acestora a participat si reprezentantul Agentiei Nationale Împotriva Traficului de Persoane. Desi tribunalul a explicat partilor vatamate asistate, posibilitatea constituirii ca parti civile si în consecinta solicitarea unor daune materiale sau morale, acestea au declarat în scris ca nu înteleg sa uzeze de aceasta posibilitate si nu se constituie parti civile în cauza.

S-a solicitat totodata Serviciului de Probatiune de pe lânga Tribunalul Prahova, întocmirea Raportului de evaluare al minorei inculpate, N.A.G..

Instanta a procedat la audierea inculpatilor G.F.Y., G.A., B. D.si N.A., care au declarat ca doresc aplicarea disp. art. 320/1 Cpp, având în vedere ca recunosc savârsirea faptelor retinute în actul de sesizare al instantei si solicita ca judecata sa se faca în baza probelor administrate în faza de urmarire penala. Inculpatii declara ca recunosc în totalitate faptele retinute în actul de sesizare al instantei si nu solicita administrarea de noi probe, cu exceptia înscrisurilor în circumstantiere.

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, atât a celor din faza de urmarire penala cât si a celor administrate  nemijlocit în faza instantei de  judecata, cu ocazia cercetarii judecatoresti potrivit  principiului libertatii de apreciere a probelor în scopul aflarii adevarului, instanta retine pe baza acestora urmatoarea situatie de fapt:

În vara anului 2010, inculpata, G. F. Y., aflata la Madrid, împreuna cu sotul sau, inculpatul G. A. si inculpatul B. D., au initiat si organizat un grup profilat pe recrutarea si transportarea în Spania a unor persoane în scopul practicarii prostitutiei si cersetoriei. Initial, G.Y. a discutat cu sotul sau G. A. M. stabilind linia de urmat, dupa care cei doi în vara aceluiasi an l-au recrutat pe B. D. C., persoana care urma sa gaseasca tinere pe care sa le determine prin orice mijloace sa practice prostitutia în folosul traficantilor.

Din actele dosarului de urmarire penala, rezulta ca inculpata, G. F. Y. este cea care se ocupa si de recrutarea persoanelor vizate dar si de coordonarea membrilor grupului.

Rolul inculpatei în cadrul acestei retele este subliniat de declaratiile celor doi membrii ai grupului, de declaratiile partilor vatamate, cât si de convorbirile telefonice interceptate în cauza si redate în procesele verbale atasate la dosarul cauzei..

Astfel, B.D. a declarat:" Precizez ca aceasta activitate a fost planuita în principal de catre G.Y. care a supravegheat recrutarea tinerelor si careia îi spuneam ce facem, Y. fiind cea care ne coordona pe toti", iar N.A.a confirmat la aceasi data: " Dupa ce am fost audiati C. a sunat-o pe Y. înstiintând-o despre demersurile politiei, iar dupa ce am iesit de la politie am sunat-o si eu pe ea, comunicându-i tot ce se întâmplase. Am sunat-o pe Y. atât eu cat si C. pentru ca ea ne coordona pe toti, ne-a spus ce sa declaram la politie". Aceasta ultima precizare se refera la activitatea din data de 22.09.2011, data când la Postul de Politie B. se prezentasera o parte din membrii retelei ( G. A., B. D. C. si N. A.) împreuna cu minora R.A. careia intentionau sa-i procure acte de identitate în vederea deplasarii în Spania.

Infractiunea de trafic de minori s-a realizat, odata cu recrutarea si, ulterior, cazarea primei victime C. B., în vârsta de 15 ani la data respectiva, persoana despre care G. Y. s-a interesat în prealabil, având date ca minora are o situatie familiala aparte, în sensul ca nu era în relatii bune cu parintii.

În luna septembrie 2011, C. B.  si o prietena se aflau într-un parc din zona de vest a municipiului Ploiesti, împrejurare în care au fost abordate de catre G. Y. care o cunostea pe persoana ce însotea victima. Inculpata, care era împreuna cu G. A. si cu B.D., s-a interesat de situatia victimei, discutând cu aceasta despre vârsta, despre situatia familiala, i-a solicitat numarul de telefon si a asigurat-o ca daca va avea probleme cu parintii  va avea unde locui.

Ulterior, profitând de faptul ca minora nu avea relatii bune cu parinti, inculpatii G. Y.si G. A., au cazat-o la domiciliul lor, asa cum s-a  întâmplat si cu victimele R.A.G. si Z. I.S.

Din declaratiile minorei, a reiesit faptul ca inculpata G. Y. hotara totul, ce trebuie sa faca fiecare membru al grupului infractional organizat si ea era cea care primea si împartea banii. : "Discutia referitoare la plecarea în Spania a fost purtata la început cu G. Y., care mi-a propus sa ma duc la furat în Spania. Pentru ca am refuzat a intervenit C.i, care mi-a propus sa ne casatorim în Spania".

De asemenea partea vatamata C. B.C. declara ca: "atunci când încercau sa ma convinga sa merg cu ei în Spania am amânat aceasta plecare spunându-le ca nu am buletin, iar Y. mi-a spus ca pot face rost de un alt buletin declarând la politie ca sunt agresata sexual de tata".

Mama victimei, C. C.  precizat: "În data de 05.09.2011 fiica mea a revenit la domiciliu solicitându-mi în mod expres buletinul de identitate deoarece mi-a explicat ca doreste sa plece în Spania, unde cineva i-a gasit de lucru".

Tot în luna septembrie 2011, la acest grup infractional organizat a aderat si inculpata, N.A.G persoana cu atributii în recrutarea tinerelor, urmând ca inculpata sa primeasca un procent de 50% din profitul obtinut în urma exploatarii tinerelor pe care le-ar fi recrutat .

În vederea recrutarii, membrii grupului foloseau alternativ metode clasice folosirea constrângeii si intimidarii,- in cazul partii vatamate R.A. G.-( în luna septembrie 2011, inculpatii N.A.G., G. Y.si B. D.C. s-au deplasat la locuinta unde fusese informata Nita Gabriela ca se afla partea vatamata si dupa ce sub un pretext oarecare au determinat-o sa le permita accesul în imobil, au constrâns-o sa-i însoteasca, motivând ca ar fi platit pentru ea 3000 euro, cumparând-o de la persoana ce o gazduia si ca urmeaza sa se prostitueze pentru ei.)

Dupa ce a fost transportata de cei trei inculpati la domiciliul familiei G. A. si Y., victima a fost permanent supravegheata., nu se deplasa decât însotita de unul din membri gruparii, iar în aceasta perioada inculpatii au "pregatit-o" pentru actele de prostitutie pe care trebuia sa le execute în Spania. Totodata, pentru a putea parasi tara împreuna cu partea vatamata R.A.G., inculpatii au întreprins toate demersurile necesare obtinerii unor acte de identitate reale  luând însa în calcul si ipoteza procurarii unor acte falsificate. Cu privire la aceasta, victima a precizat: "În apartament am stat aproximativ o saptamâna timp în care acestia mi-au interzis sa ies din apartament fiind tot timpul supravegheata de unul din cei patru (n.n. referindu-se la G. Y., G. A., Balea D. si N.A.. Acestia mi-au spus ca urmeaza sa plecam împreuna în Spania la Madrid unde eu voi practica prostitutia la strada sau într-un club daca reuseau sa-mi faca acte de identitate falsa,întrucât eram minora".

Astfel dupa actele de constrângere exercitate cu ocazia mutarii în apartamentul inculpatilor, a  partii vatamate R.A.G., în cazul partii vatamate C. B., s-a adoptat o alta metoda ce presupunea implicarea inculpatului B. D. C., care urma sa-i propuna o casatorie ulterioara, motivând necesitatea obtinerii banilor ca utila pentru crearea unei bunastari a "viitoarei familii". În acest sens, victima C. B. adeclarat: "Discutia referitoare la plecarea în Spania a fost purtata la început cu G. Y., care mi-a propus sa ma duc la furat în Spania..., Pentru ca am refuzat a intervenit C., care mi-a propus sa ne casatorim în Spania".

În acelasi context, B.D.C. a declarat urmatoarele " Urma ca acestea sa se prostitueze pe strada iar banii obtinuti de ele sa împartim jumatate sotii G. si eu. Am stabilit pentru a le convinge pe tinere sa mearga cu noi în Spania sa le spunem ca mergem la furat din magazine, iar o data ajunsi la Madrid sa le bagam la strada(...) În cazul în care tinerele ar fi refuzat sa se prostitueze, Y. ar fi recurs la acte agresive pentru a le determina sa se prostitueze".

Pe lânga recrutarea de persoane în vederea exploatarii sexuale, s-a recurs si la recrutarea de persoane care sa fie obligate la practicarea cersetoriei sau a unor acte de furt, activitate ce urma sa se desfasoare atât pe teritoriul României cât si al Spaniei, sens în care l-au recrutat pe minorul Z. I..

Minorul a fost convins sa locuiasca la domiciliul inculpatilor G. Y. si G. A., urmând sa-i însoteasca în Spania pentru a obtine venituri prin comiterea unor fapte de cersetorie sau furturi din magazine. Initial, inculpatii au avut acceptul parintilor lui Z. I. carora G. A. le-a comunicat ca fiul lor îl va însoti în Spania pentru a avea grija de fiul minor al inculpatilor, G. E.. În acest sens, martora Z. I. a precizat: ".... Y. a revenit si mi-a spus ca nu îl va pune sa cerseasca în Spania îl va pune sa aiba grija de copilul ei minor . Pentru acest motiv am revenit asupra deciziei si am fost de acord ca cei doi sa-l ia pe fiul meu în Spania cu ei. " .

Pentru realizarea scopului propus inculpatii, G. A. si G. Y. l-au convins pe Z. I. sa mearga în Spania pentru a fura, iar pentru a nu pierde controlul asupra sa l-au determinat sa locuiasca la domiciliul lor pâna la parasirea tarii. În acest context, Z. I. a declarat: " Din vara anului 2011, prin luna iunie, am început sa locuiesc mai mult în apartamentul acestora de pe strada G.G. Cantacuzino. În aceasta perioada A. si Y. mi-au propus sa merg cu ei în Spania pentru a fura din magazine. Cei doi mi-au spus ca din ce fur îmi vor da si mie o parte. Datorita faptului ca nu stiam sa fur din magazine i-am explicat lui A. acest lucru, însa el mi-a spus ca pot face rost de bani si daca cersesc."

Mai declara în continuare partea vatamata-minora ca: "în cursul lunii octombrie Y. mi-a spus ca trebuie sa învat sa fur din magazine întrucât în Spania se fac multi bani din furat

Înainte de plecarea în Spania, Z. I. S. a fost învatat cum sa procedeze pentru a intra în posesia ilegala a unor bunuri: "... în cursul lunii octombrie Y. mi-a spus ca trebuie sa învat sa fur din magazine, întrucât în Spania se fac multi bani din furat. Pentru acest motiv am mers împreuna cu ea în supermarket-ul Kaulfland vest, unde aceasta mi-a aratat ce sa fur de pe rafturi, iar eu am facut acest lucru."

Starea de fapt asa cum este retinuta si descrisa în actul de sesizare a fost recunoscuta de toti inculpatii care nu au solicitat administrarea de alte probatorii si au mentionat în fata instantei ca doresc aplicarea procedurii prevazute de art. 320/1 c.p.p. procedura simplificata ce se poate aplica în cazul recunoasteii vinovatiei.

Aparatorii inculpatilor, fata de aceste sustineri, au solicitat ca, în baza art. 334 C.p.p., sa se procedeze la schimbarea încadrarii juridice a faptelor inculpatilor: G. F. Y., G. M. A., B. D. C. si N. A. G.a, din infractiunea ev. de art. 7 al. 1 din Legea 39/2003,( initiere sau constituirea unui grup infractional organizat) în infractiunea prev. de art. 8 din Legea 39/2003, (initiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup).

Analizând aceasta cerere prin prisma prevederilor art. 3201C.p.p. care nu exclude schimbarea încadrarii juridice chiar si atunci când inculpatii recunosc vinovatia faptelor retinute, tribunalul raportând aceasta solicitare la situatia de fapt si la modalitatea savârsirii faptelor urmeaza sa o respinga ca neîntemeiata pe urmatoarele considerente.

Sustinerile aparatorilor în sensul ca faptele savârsite nu întrunesc elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. de art. 7 al. 1 din Legea 39/2003,( initiere sau constituirea unui grup infractional organizat), sunt infirmate de probatoriul administrat în cauza. Latura obiectiva a acestei infractiuni se poate realiza prin una din urmatoarele actiuni: initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui asemenea grup. Actiunile prevazute de textul de încriminare sunt alternative astfel încât savârsirea oricaruia dintre acestea realizeaza continutul infractiunii.

În sensul Legii 39/2003 grup infractional organizat reprezinta grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane care exista pentru o perioada si actioneaza în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infractiuni grave, pentru a obtine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material. Nu constituie grup infractional organizat, grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infractiuni si care nu are coordonare si continuitate, sau o structura determinata si roluri prestabilite pentru membrii sai în cadrul grupului. În speta dedusa judecatii rezulta atât din declaratiile inculpatilor, declaratii ce se coroboreaza si cu interceptarile telefonice realizate în cauza, cât si cu declaratiile partilor vatamate, care pentru o perioada de timp au locuit în domiciliul inculpatilor G. A. si Y., ca aceasta din urma stabilea ce categorie de persoane sa fie recrutate în vederea transportarii în strainatate, ce anume sarcini revenea fiecarui membru al grupului în vederea realizarii scopului propus, ea tinea si împartea banii obtinuti. Astfel inculpata N.A., selectiona persoanele respective, se informa despre situatia acestora, le însotea si supraveghea pe timpul deplasarilor în oras sau atunci când a trebuit sa-si întocmeasca acte de identitate. Dupa recrutare si cazarea în domiciliul inculpatilor, inculpatul B.D. C. era cel care se ocupa de" pregatirea" acestora, pentru actele de prostitutie pe care trebuia sa le execute în Spania. Pregatirea partii vatamate R.A.G., s-a realizat atât prin acte de constrângere, cât si prin încercarea inculpatului B.D.C. sa-i creeze convingerea ca are sentimente de afectiune pentru ea. Cu privire la aceasta victima a precizat: "În apartament am stat aproximativ o saptamâna timp în care acestia mi-au interzis sa ies din apartament fiind tot timpul supravegheata de unul din cei patru inculpati. Acestia mi-au spus ca urmeaza sa plecam împreuna în Spania la Madrid unde eu voi practica prostitutia la strada sau într-un club daca reuseau sa-mi faca acte de identitate falsa,întrucât eram minora". În acelasi context, rolul de coordonator al inculpatei G. Y. rezulta si din faptul ca  atunci când se aflau la postul de politie, inculpatul B. D. C., a sunat-o pe aceasta din urma si a informat-o despre audierile care aveau loc, în acelasi mod procedând si inculpata N.A.. Inculpatul G.A. pe lânga acceptul de a caza partile vatamate  se ocupa de supravegherea si pregatirea acestora, efectua demersurile necesare pe lânga parintii minorului-parte vatamata Z. I.- în vedrere obtinerii acceptului acestora pentru deplasarea  în Spania.

Se observa ca, în speta nu este vorba de un grup format ocazional, ci de unul care actiona cooordonat, într-o perioada determinata, cu sarcini prestabilite în vederea comiterii unor infractiuni pe teritoriul altui stat în scopul obtinerii rapide a unor mijloace financiare. Activitatea infractionala desfasurata de inculpati nu a fost rezultatul unei întelegeri întâmplatoare, spontane, ci s-a desfasurat în timp, în mod repetat, respectându-se în principiu aceeasi modalitate de savârsire a faptelor iar grupul infractional a fost organizat în scopul savârsirii infractiunii de trafic de persoane.

În raport de aceste considerente, instanta tinând seama de criteriile generale de individualizare ale pedepselor, de gradul de pericol social al faptelor, de persoanele inculpatilor, îi va condamna pe acestia si pentru savârsirea infractiunii prev. de art.7 al. 1 din Legea 39/2003, respingând cererea privind schimbarea încadrarii juridice a faptelor.

Fata de situatia de fapt expusa mai sus si recunoscuta de inculpati, tribunalul constata ca, faptele savârsite de acestia întrunesc si elementele constitutive ale infractiunii prev de art. 13 alin.1 si 3 din Legea nr.678/2001,(trafic de minori), texte de lege în baza carora se va proceda la condamnarea acestora.

La individualizarea pedepselor ce urmeaza a fi aplicate inculpatilor se vor avea in vedere: gradul de pericol social ridicat al faptelor comise, faptul ca acestea urmau sa se desfasoare pe teritoriul unui stat strain, limitele de pedeapsa prevazute de lege, modalitatea de comitere a faptelor prin exploatarea dorintelor partilor vatamate de obtinere a unui loc de munca si asigurarea unor conditii modeste de trai, exploatarea vulnerabilitatii acestora, pozitiile procesuale de recunoastere a faptelor  precum si vârsta acestora, faptul ca anterior comiterii infractiunilor au avut o conduita corespunzatoare, nefiind cunoscuti cu antecedente penale, motiv pentru care se vor retine pentru toti inculpatii circumstantele atenuante prevazute de art. 74 lit. Cod penal cu consecintele reglementate de art. 76 Cod penal. Instanta considera ca aplicarea unor pedepse cu putin sub limita minima este de natura a contribui la reeducarea acestora cu atât mai mult cu cât urmeaza a se executa în regim privativ de libertate.

Fata de cele expuse, instanta va condamna pe inculpata, G. F. Y., dupa cum urmeaza:

-  pentru savârsirea infractiunii prev. de art.7 al. 1 din Legea 39/2003,( initiere sau constituirea unui grup infractional organizat), cu aplic. art.3201C.p.p si art.74, 76 lit.b C.pen. la pedeapsa închisorii.

- pentru savârsirea infractiunii prev. de art.13 alin.1 si 3 din Legea nr.678/2001,(trafic de minori), cu aplic. art.3201C.p.p .si art.74, 76 lit.b C.pen., la pedeapsa închisorii.

Fata de împrejurarea ca faptele au fost savârsite în baza unei singure rezolutii infractionale va face aplicarea art. 41 al.2. c.p. La dozarea pedepselor aplicate pentru fiecare infractiune savârsita, se va avea în vedere actele materiale sâvârsite de inculpata si rolul acesteia de coordonator în cadrul grupului.

Avand in vedere ca faptele au fost savârsite in concurs real, în baza art 33 lit a si art 34 lit b Cp urmeaza ca inculpata sa execute pedeapsa cea mai grea, urmând a fi interzise si drepturie prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, si b C.p.;

În baza art.71 C.p.va interzice inculpatei G. F. Y. drepturile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, si b C.p.;

În baza art.350 alin.1 C.p.p va mentine masura arestarii preventive luata fata de inculpata.

În baza art.88 C.p., va deduce din pedeapsa aplicata inculpatei perioada retinerii si arestarii preventive de la data de 7.11.2011, la zi .

De asemenea va condamna pe inculpatul G. M.A.,

  - pentru savârsirea infractiunii prev. de art.7 al. 1 din Legea 39/2003 (initiere sau constituirea unui grup infractional organizat), cu aplic. art.3201C.p.p .si art.74, 76 lit.b C.pen. la pedeapsa închisorii si  interzicerea drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, si b C.p.;

- pentru savârsirea infractiunii prev. de art.13 alin.1 si 3 din Legea nr.678/2001, (trafic de minori) cu aplic. art.3201C.p.p .si art.74, 76 lit.b C.pen.  la pedeapsa închisorii si interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 alin.1 lit.a teza a II-a, si b C.p.;

Fata de împrejurarea ca, faptele au fost savârsite in baza unei singure rezolutii infractionale va face aplicarea art. 41 al.2. c.p. privind infractiunea continuata.

La dozarea pedepselor aplicate pentru fiecare infractiune savârsita, se va avea în vedere si contributia infractionala redusa a acestuia în raport cu ceilalti inculpati, în cadrul grupului infractional.

Avand in vedere ca faptele au fost savârsite în concurs real, în baza art. 33 lit a si art 34 lit b Cp urmeaza ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, urmând a fi interzise si drepturie prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, si b C.p.;

În baza art.71 C.p.va interzice inculpatului G. M.A. drepturile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, si b C.p.;

În baza art.350 alin.1 C.p.p va mentine masura arestarii preventive luata fata de inculpat.

În baza art.88 C.p.va deduce din pedeapsa aplicata inculpatului perioada retinerii si arestarii preventive de la data de 7.11.2011, la zi .

Tribunalul va condamna pe inculpatul B.D. C., dupa cum urmeaza:

-  pentru savârsirea infractiunii prev. de art.7 al. 1 din Legea 39/2003 ( initiere sau constituirea unui grup infractional organizat), cu aplicarea art.3201C.p.p si art.74, 76 lit.b C.pen., la pedeapsa cu închisoarea si interzicerea drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, si b C.p.;

- pentru savârsirea infractiunii prev. de art.13 alin.1, 3 din Legea nr.678/2001,(trafic de minori), cu aplic. art.3201C.p.p .si art.74, 76 lit.b C.pen. la pedeapsa cu închisoarea si interzicerea drepturilor prevazute de art 64 alin.1 lit.a teza a II-a, si b C.p.;

Având în vedere ca faptele au fost savârsite in baza unei singure rezolutii infractionale va face aplicarea art. 41 al.2. c.p. privind infractiunea continuata.

La dozarea pedepselor aplicate pentru fiecare infractiune savârsita, se va avea în vedere si contributia infractionala si rolul acestuia în cadrul grupului infractional.

Avand in vedere ca faptele au fost savârsite în concurs real, în baza art. 33 lit a si art 34 lit b Cp urmeaza ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, urmând a fi interzise si drepturie prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, si b C.p.;

În baza art.71 C.p. va interzice inculpatului B. D. C. drepturile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, si b C.p.;

În baza art.350 alin.1 C.p.p va mentine masura arestarii preventive luata fata de inculpat.

În baza art.88 C.p.va deduce din pedeapsa aplicata inculpatului perioada retinerii si arestarii preventive de la data de 7.11.2011, la zi .

Instanta va  condamna si pe inculpata minora, N.Al. G., dupa cum urmeaza:

- pentru savârsirea infractiunii prev. de art.7 al. 1 din Legea 39/2003,(aderare la un  grup infractional), cu aplic. art.99 si 109 C.pen., art.3201C.p.p si art.74, 76 lit.b C.pen. fapta din octombrie 2011, la pedeapsa închisorii si interzicerea drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, si b C.p.-dupa împlinirea vârstei de 18 ani;

 - pentru savârsirea infractiunii prev. de art.13 alin.1, 3 din Legea nr.678/2001,(trafic de minori), cu aplic. art.99 si 109 C.pen.,  art.3201C.p.p si art.74, 76 lit.b C.pen. fapta din octombrie 2011, la pedeapsa închisorii si interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 alin.1 lit.a teza a II-a, si b C.p.-dupa împlinirea vârstei de 18 ani;

La dozarea pedepselor aplicate pentru fiecare infractiune savârsita, se va avea în vedere contributia infractionala a acesteia, fiind vorba de o singura fapta din luna octombrie, dar si modul de savârsire prin patrunderea în apartamentul unei parti vatamate, rolul acesteia în cadrul grupului infractional.Avand în vedere si concluziile cuprinse în raportul de evaluare realizat de Serviciul de Probatiune, tribunalul se va orienta asa cum s-a mentionat spre o pedeapsa minima, dar în regim privativ de libertate deoarece scopul pedepsei nu poate fi atins atâta vreme cât nu beneficiaza de un suport familial, iar supravegherea din partea bunicii materne nu a fost eficienta.

Faptele savârsite fiind în concurs, în baza art. 33 lit.a C.p. si art.34 lit.b. Cp, se vor contopi pedepsele aplicate inculpatei, urmând ca aceasta sa execute pedeapsa cea mai grea.

În baza art.71 C.p.va interzice inculpatei N. A. G. drepturile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, si b C.p.;

În baza art.350 alin.1 C.p.p va mentine masura arestarii preventive luata fata de inculpata.

În baza art.88 C.p.va deduce din pedeapsa aplicata inculpatei perioada retinerii si arestarii preventive de la data de 7.11.2011, la zi .

Partile vatamate prezente în instanta si asistate de aparatori din oficiu, au declarat în prezenta reprezentantilor legali, dar si al reprezentantului Agentiei Nationale de Protectie a Victimelor ca nu înteleg sa solicite daune morale sau materiale. Cu toate acestea tribunalul, în baza art. 17-18 C.p.p. retinând si faptul ca reprezentantul parchetului a înteles sa exercite din oficiu actiunea civila pentru partile vatamate minore,  va obliga inculpatii in solidar, iar inculpata minora N.A.G., în solidar si cu partea responsabila civilmente N.D. R., la despagubiri civile reprezentand daune morale. La stabilirea cuantumului despagubirilor morale acordate  se va avea în vedere perioada de savârsire a faptelor penale împotriva lor, modalitatea de savârsire a acestor fapte , astfel încât acestea sa fie de natura sa repare  in mod echitabil prejudiciul moral suferit de cele trei parti vatamate.

În baza art. 192-193 C.p.p. va obliga inculpatii si la cheltuieli judiciare catre stat.

1